Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kutsuttavat robottibussit tulevat Suomen teille ensi vuonna

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Sohjoa-hankkeen bussi.

Sohjoa-hankkeen bussi.

Robottibussit tulevat kutsuohjattuun liikenteeseen Suomessa vuoden 2017 aikana. Jo eri sijainneissa testatut bussit saapuvat käytettäväksi Tuupin, Vinkan ja Sohjoa-hankkeen yhteistyössä.

Tuup kehittää kyytien tilaussovelluksen, johon Vinka luo kutsuohjausälykkyyden. Palvelu pilotoidaan Sohjoa-hankkeen robottibusseilla osana kuuden Suomen suurimman kaupungin 6Aika-strategiaa keväällä Tampereella, minkä jälkeen toiminta siirtyy pääkaupunkiseudulle.

Tuupin ja Vinkan tavoitteena on olla mukana luomassa Sohjoa-hankkeen avulla markkinaehtoinen kutsuohjattu robottibussipalvelu Suomeen.

”Joukkoliikenteen tulevaisuus on tehokkaassa isojen massojen runkoliikenteessä, jota syötetään kutsuohjatuilla robottibusseilla..” Tuupin toimitusjohtaja Pekka Möttö toteaa.

Itseajavien autojen, kuten robottibussien kehitys on edennyt viime vuosina nopeasti. ”Tarveperusteisen yksilöllisen liikkumispalvelun älykkäät toteutusmallit ovat jo olemassa. Itseohjautuvat robottiautot ovat jo olemassa. Tekninen valmius yhdistää kaksi edellä mainittua on jo olemassa”, Möttö toteaa.

Vielä toistaiseksi itseajavat autot eivät pärjää hyvin heikommissa olosuhteiissa, kuten Suomen talvessa tai jopa edes vesisateessa. ”Teknologian kehitysnopeus on yllättänyt minut, ja se tulee jatkossa yllättämään toivottavasti vielä lisää. On hienoa, että Suomesta löytyy yrityksiä, joiden kanssa voimme yhteistyössä kulkea kehityksen kärjessä, arvioi Möttö.

“Robobussiprojektin tarkoituksena oli toimia yrityksille ponnahduslautana automatisaatioon, mahdollistaen ja rakentaen Suomeen pysyvät edellytykset sille sekä sen uusille liiketoimintamahdollisuuksille. Meillä on lainsäädännön luoma harvinainen mahdollisuus olla mukana pioneerilinjassa liikkumisen isossa disruptiossa”, Sohjoa-hankkeen projektipäällikkö Harri Santamala toteaa.

Sohjoa-hankkeessa on aiemmin testattu busseja Suomessa muun muassa pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Robob

  Eivät tule. Otsikko valehtelee rankasti. Samalla varmuudella voidaan sanoa, että Jeesus tulee!

 2. jake123

  Meillä tollanen tilausliikenne toimii jo nytkin. Tosin tarvii puhelimella tilata bussi hakemaan…
  Kyseessä ei siis ole mikään perinteinen tilausajo eikä taxi, vaan tilattava bussi, joka reittää kulkunsa tilausten mukaan ja maksaa ihan normaalin paikallisbussin taksan verran. Ja siinä on ihan oikea ammattikuljettajakin.

  Näin meillä Naantalissa. Kiitos Fölille ja Naantalin kaupungille!

  Mites muualla?

Tuoreimmat jutut