Jo pitkään, mahdollisesti niin kauan kuin Applen iMessage on ylipäänsä ollut olemassa, on kyselty ja pohdittu, voisiko Apple tuoda pikaviestipalvelunsa myös Android-laitteille. Tällä hetkellä iMessaget kulkevat vain Applen laitteiden välillä, ja monien mielestä on itsestään selvää, ettei Apple tuo omaan ekosysteemiinsä niin tiiviisti sidottua ja sitovaa palvelua kilpailijan laitteille. Homma ei kuitenkaan ole niin päivänselvä, sillä iMessagen tuomista Androidille on Applella pohdittu ilmeisen vakavastikin.
Applen asioista yleensä varsin hyvin perillä oleva Daring Fireball -sivuston John Gruber kirjoittaa iMessagen merkityksestä Applen ekosysteemissä, ja mainitsee siinä sivussa pikkulintujen laulaneen, että iMessage-hahmotelmia Androidille on pyöritelty Applen seinien sisällä. Hahmotelmissa on ollut erilaisia käyttöliittymä- ja ulkoasuratkaisuja hyvin iOS-henkisestä aina Googlen Material Design -tyyppisiin ratkaisuihin asti. iMessage Androidille ei siis ole lainkaan mahdoton ajatus.
Viimeksi iMessagea povailtiin Androidille kesällä, kun ennen WWDC-konferenssia huhuttiin, että Apple valmistelisi iMessagen Android-julkaisua. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaikka iMessaget paljon huomiota WWDC:ssä saivatkin, kiitos iOS 10:n uudistusten.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hieman myöhemmin mainittiin nimettömäksi jääneen korkean tason Apple-johtajan kertoneen parikin syytä, miksei Applelle lopulta olisi järkevää tuoda iMessagea Androidille. Merkittävimpänä pidettiin sitä, että iMessage ja sen siniset puhekuplat viestikeskusteluissa sitovat käyttäjiä tehokkaasti iPhoneen. Käyttäjien sitouttamista arvioidessa kannattaa pitää mielessä, että Applen kotimaassa Yhdysvalloissa iMessage-viestien merkitys tekstiviestien korvaajana on huomattavasti suurempi kuin Suomessa.
Gruberin eilisessä kirjoituksessa pohditaan, kuinka merkittävästi iMessaget käyttäjiä Applelle sitovatkaan. Hänen mukaansa iMessage on vain yksi monista tekijöistä, jotka käyttäjiä koukuttavat. Gruber arvioi, että mahdollisuus lähettää iMessage-viestejä Androidilla saisi vain mitättömän pienen määrän käyttäjiä vaihtamaan leiriä.
Gruber mainitsee myös Applen laitteiden välillä toimivat FaceTime-videopuhelut ja kuinka Steve Jobs vuonna 2010 julisti, että FaceTime tultaisiin julkaisemaan avoimena standardina. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, mihin on olemassa useitakin syitä. FaceTimen suunnittelijat esimerkiksi saivat kuulla tästä avoimen standardin suunnitelmasta vasta siinä vaiheessa, kun Jobs julisti sitä yleisön edessä, eikä järjestelmää missään vaiheessa oltu suunniteltu avoimeksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuitenkin jo se, että Jobsilla oli visioissa tuoda FaceTime avoimeksi kaikille, pätee Gruberin mukaan jossain määrin myös iMessageen. Apple ei hänen mukaansa välttämättä tarvitse tietyille alustoille käyttäjiä sitovia palveluja.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »