Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Näin otat näyttäviä boke-kuvia Android-puhelimella ja Google Kameralla

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Google Kamera logoBoke (englannin kielessä ”bokeh”) on usein muotokuvissa toivottu ominaisuus. Japanin kielen sumeutta tarkoittava boke viittaa kuvauksessa valokuvan syväterävyysalueen ulkopuolelle jäävien alueiden sumennukseen. Toisin sanoen kuvattava kohde nousee tarkkana esiin sumeasta taustasta, ja esimerkiksi sopivalla valaistuksella voi sumea tausta vielä tuoda kuviin erityisen tunnelman.

Aitoa boke-efektiä saadaan aikaan vain ”oikealla” kameralla ja mielellään isolla kamerakennolla ja laadukkaalla optiikalla, joten tavallisilla älypuhelinkameroilla boke jää vain haaveeksi. Boke on Applen iPhone 7 Plussan myötä noussut monien kännykkäkuvaajien huulille, sillä Applen iOS 10.1 -käyttöjärjestelmä tuo uudelle, kaksoiskameralla varustetulle iPhonelle mahdollisuuden boke-kuvien ottamiseen. iPhone 7 Plus ei kuitenkaan ole markkinoiden ensimmäinen tai edes ainoa puhelin, jolla keinotekoisen boke-efektin kuviin saa.

Edes jollain tavalla realistiseen boke-efektiin vaaditaan syvyystieto, eli kamerasovelluksen pitää tietää, kuinka kaukana eri kohteet kuvassa ovat, jotta kauempana sijaitsevat kohteet voidaan sumentaa. Tähän ei kuitenkaan välttämättä vaadita kaksoiskameran tuomaa ”stereonäköä”. Esimerkiksi Googlen oma Kamera-sovellus on jo parin vuoden ajan tarjonnut mahdollisuuden boke-efektille, ja se saa syvyystiedon, kun kameraa liikutetaan kuvan ottamisen yhteydessä pystysuunnassa.

Google Kamera linssin sumennus boke

Google Kameran saa ladattua Android-puhelimelle maksutta Google Play -sovelluskaupasta, ja yksi kameran toiminnoista kulkee nimellä ”linssin sumennus”. Sen saa esiin vasemmasta laidasta oikealle pyyhkäisemällä. Sovellus neuvoo, miten sumennusefekti kuviin saadaan. Boke-efekti ei toimi maisemakuvauksessa, vaan tiettyjen kohteiden kuvaamisessa, ja etäisyyttä tuohon kohteeseen saisi olla enintään kaksi metriä. Kuva otetaan normaaliin tapaan kuvaketta näpäyttämällä, ja sen jälkeen puhelinta siirretään rauhallisella liikkeellä hieman ylöspäin.

Google Kamera linssin sumennus boke

Kyltti Samsung Galaxy S7 edgen kameralla ilman efektejä.

Google Kamera linssin sumennus boke

Sama kyltti Google Kameran sumennsuefektin kanssa.

Google Kamera linssin sumennus boke

Kuvan ottamisen jälkeen sumennuksen määrää voi itse muuttaa.

Kuvan ottamisen jälkeen sovellus prosessoi kuvaa hetken ja tarjoaa oman ehdotuksensa. Sumennuksen määrää voi itse muuttaa liukusäätimellä, mutta säädintä liikutellessa kannattaa muistaa, että efekti tulee näkyviin pienellä viiveellä. Liikaa sumennusta ei kannata laittaa, sillä lopputulos näyttää herkästi hölmöltä. Lisäksi, koska efekti on täysin keinotekoinen, saattaa kohteesta riippuen pehmeyttä ja sumennusta ilmetä itse kohteessakin.

Google Kamera linssin sumennus boke

Sypressikasvi ilman efektejä.

Google Kamera linssin sumennus boke

Sama kasvi ja reilusti yliampuva sumennusefekti. Osa sypressistäkin on saanut sumennusta, koska epätasainen reuna on sovellukselle haastava. Maltti mukaan sumennusta säädettäessä!

Sumennusefektin käyttöä kannattaa siis hetki treenailla, että näyttävää jälkeä alkaa syntyä.

Toivottavasti näistä vinkeistämme mobiililaitteen käyttöön on apua sinulle. Muut julkaisemamme vinkit löydät ohjesivuiltamme.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. HH

  Bokeh*

 2. SeppoN

  Ei ainakaan Play-kaupasta voi ladata.
  ”Ei saatavilla maassasi”.
  mistä te sen raapaisitte?

  • Janne Laakso

   Kyllä se ihan koti-Suomessa ladattiin ja mallikuvat ovat Suomen Turussa kuvattuja. Pikaisen Googlauksen perusteella näyttää, että maaliskuussa ovat monet valitelleet tuota ongelmaa maailmalla, ettei olisi sovellus muka saatavilla. Vaikuttaa siltä, että on tilapäistä vikaa Googlella. Täällä tuo näyttää nytkin olevan ladattavissa.

Tuoreimmat jutut