Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kokeilussa iPhone 7 Plus -kamera ja 2x optinen zoom

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

iPhone 7 Plussan erikoisuus on kaksoiskamera.

iPhone 7 Plussan erikoisuus on kaksoiskamera.

Saimme Elisalta pikaiseen kokeiluun myös uuden iPhone 7 Plussan.

Pienemmästä iPhone 7:stä julkaisimme jo juuri erillisen laajemman arvostelun.

iPhone 7 Plus eroaa iPhone 7:stä fyysisen, näyttönsä ja akkunsa koon ohella 3 gigatavulla RAM-muistia 2 gigatavun sijaan sekä ennen kaikkea takana sisältämällään toisella, myöskin 12 megapikselin kameralla.

iPhone 7 ja iPhone 7 Plus.

iPhone 7 ja iPhone 7 Plus.

Sekä kaksoiskamerallinen iPhone 7 Plus että vain yhdellä 12 megapikselin takakameralla varustettu iPhone 7 sisältävät optisen kuvanvakaimen sekä uudistuneen kuvausvalon, joka koostuu nyt yhteensä neljästä LEDistä. Kameroiden linssit koostuvat nyt kuudesta elementistä. Sisuksista löytyy uusi Applen kuvankäsittelysuoritin.

iPhone 7:n kamera on aivan samanlainen kuin iPhone 7 Plussan kameroista toinen.

iPhone 7:n kamera on aivan samanlainen kuin iPhone 7 Plussan kameroista toinen.

Kaksoiskameroita on jo aiemmin nähty monissakin Android-puhelimissa, mutta Apple hyödyntää omaa kaksoiskameraansa optisen zoomin luomiseen. iPhone 7 Plussan kameroista toinen on normaali laajakulmakamera (28 mm) aivan kuten yleensä älypuhelimissa, varustettuna f/1,8-aukolla. Toinen puolestaan on teleobjektiivilla (56 mm) varustettu, aukon koon ollessa f/2,8. Näiden avulla Apple luo 2x optisen zoomin kuvatessa kameraa vaihtamalla. Lisäksi digitaalisesti zoomaamista voi vielä jatkaa suoraan 10x tasolle eli selvästi aiempaa lähemmäs kuin aiemmin, kun lähtökohta on optisen zoomin myötä jo ”puolimatkassa”. Videon digizoomaus onnistuu enintään 6x tasolla.

Vastaavaa kaksoiskameran optisen zoomin ratkaisua ei löydy kilpailijoista. Esimerkiksi Huawei P9:n ja Honor 8:n kaksoiskameratoteutus eroaa Applesta – niistä löytyy normaali värikamera sekä mustavalkokamera, jota hyödynnetään ensi sijassa hämäräkuvauksen parantamiseen sekä yleiseen kuvanlaadun parantamiseen lisävalomäärän taltioimisella. LG:n G5:ssä sen kameroista puolestaan toinen on laaja 135 asteen 8 megapikselin kamera 16-megapikselisen, 78 asteen pääkameran rinnalle.

Kuvatessa iPhone 7 Plussalla ja Applen Kamera-sovelluksella hyödynnetään aina molempia kameroita, mutta toinen kameroista on niin sanottu pääkamera tilanteen mukaan.

iOS 10.1:n beetatestiversio toi mukanaan Muotokuva-kuvaustilan beetatestiversiona.

iOS 10.1:n beetatestiversio toi mukanaan Muotokuva-kuvaustilan beetatestiversiona.

iOS 10.1:n beetatestiversio toi nyt iPhone 7 Plussaan mukaan myös Kamera-sovellukseen uuden Muotokuva-tilan, joka 2x optisen zoomin ohella toinen Applen kahdella kameralla saavuttama erikoisuus. Kuviin sillä voi luoda niin sanotun bokeh-syväterävyysefektin, joka pitää kuvan kohteen tarkkana ja taustan sumeana.

Koska uusi Muotokuva-ominaisuus on vasta beetatestivaiheessa ja testiaikamme iPhone 7 Plussan kanssa oli nyt erittäin rajallinen, palaamme Muotokuvan bokeh-efektin tarkasteluun vasta tulevaisuudessa.

Nopean kokeilun perusteella Muotokuva-tila vaikuttaa kuitenkin yllättävän vaikeakäyttöiseltä ja sen myötä odotuksia vähämerkityksellisemmältä. Huawei- ja Honor-puhelimista löytyy vastaava ominaisuus, mutta siitä Applen eroaa varsin ratkaisevasti. Apple esimerkiksi ohjaa, että kuvauskohteen tulisi olla vähintään 2,5 metrin päässä kun taas Huawei kehottaa pitämään kohteen 2 metrin sisällä eli aivan päinvastoin. Lisäksi Huawein bokeh-efektitoimintoa on muutenkin helpompi käyttää, mikä on sille selkeä etu.

Applen Muotokuva-ominaisuuden osalta tarkempi tarkastelu jää kuitenkin myöhäisemmäksi, kunhan se julkaistaan ensimmäisenä valmiina versiona, mahdollisesti jo iOS 10.1:n varsinaisen julkaisun yhteydessä.

Kokeilimme iPhone 7 Plussan kameroita useilla vertailu- ja esimerkkikuvilla, joita alta löytyy. Joka kuvan yhteydessä mainitaan ennen kuvaa, millä puhelimella ja zoomin määrällä kuva on otettu. iPhone 7 Plussan osalta 2x zoom -taso on optinen eli nämä kuvat on otettu sen kameroista 56 millimetrin telelinssikameralla. Muiden puhelinten ja iPhone 7 Plussan 2x:ää korkeampien osalta zoom on digitaalinen, kameran itsensä jo kuvausvaiheessa tekemä.

Zoomin osalta voidaan sen todeta olevan mukava lisä iPhonella kuvaamiseen, mutta peruskäyttäjälle ei välttämättä kuitenkaan mullistava – varsinkaan kuvia pääasiassa älypuhelinkoon näytöltä nykyisin tarkasteltaessa. Enemmän on merkitystä sillä, että jo iPhone 7 sekä näin myös iPhone 7 Plus ovat itsessään erittäin hyviä kamerapuhelimia. Kiitosta iPhone 7 Plussan zoomille voi antaa erinomaisen helposta käytettävyydestään: kuvatessa vain yhdellä painalluksella pääsee helposti ja erittäin nopeasti 2x-tilaan.

Ilahduttavinta sekä iPhone 7:ssä että iPhone 7 Plussassa on edeltäjiinsä nähden parantunut kuvanlaatu hämärässä. Loppupuolella alla on myös kaksi hämärässä iPhone 7 Plussalla ja Honor 8:lla otettua kuvaa, joiden perusteella iPhone 7 Plus lyö hämäräkuvauksessa jo myös hyvän Honor 8:n.

Kaksoiskamera on mukava lisä Plussassa, mutta ei välttämättä syy hankkia sitä iPhone 7:n yli – jollei ole todella innostunut kuvaamisesta.

Kuvia kannattaa klikata, jolloin ne avautuvat tarkempina.

iPhone 7 Plus, 1x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_7

iPhone 7 Plus, 2x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_8

iPhone 7 Plus, 5x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_9

iPhone 7, 5x zoom:

iphone_7_camera_zoom_2

iPhone 7 Plus, 10x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_10

iPhone 7 Plus, 1x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_17

iPhone 7 Plus, 2x zoom: iphone_7_plus_camera_zoom_18

iPhone 7 Plus, 10x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_19

iPhone 7, 5x zoom:

iphone_7_camera_zoom_3

iPhone 7 Plus, 1x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_3

iPhone 7 Plus, 2x zoom: iphone_7_plus_camera_zoom_4

iPhone 7 Plus, 5x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_5

iPhone 7, 5x zoom:

iphone_7_camera_zoom_1

iPhone 7 Plus, 10x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_6

iPhone 7 Plus, 1x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_1

iPhone 7 Plus, 2x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_2

iPhone 7 Plus, 1x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_11

iPhone 7 Plus, 2x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_12

iPhone 7 Plus, 1x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_13

iPhone 7 Plus, 2x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_14

iPhone 7 Plus, 1x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_15

iPhone 7 Plus, 2x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_16

iPhone 7 Plus, 1x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_20

iPhone 7 Plus, 2x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_21

iPhone 7 Plus, 1x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_22

iPhone 7 Plus, 2x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_23

iPhone 7 Plus, 1x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_24

iPhone 7 Plus, 2x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_25

iPhone 7 Plus, 2x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_27

iPhone 7 Plus, 1x zoom:

iphone_7_plus_camera_zoom_26

Honor 8, 1x zoom:

mde

iPhone 7 Plus, 1x zoom:

iphone_7_plus_camera_3

Honor 8, 1x zoom:

mde

iPhone 7 Plus, 1x zoom:

iphone_7_plus_camera_4

iPhone 7 Plus, 1x zoom: iphone_7_plus_camera_2

iPhone 7 Plus, 1x zoom: iphone_7_plus_camera_1

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hesekiel

  Kuvien laatu on luvattoman heikko. Samaa tasoa saa esim. Samsung Galaxy S2 puhelimella. Honor 8 kuvat ovat myös parempia kuin iPhonen kuvat.

  • Vili

   Niin on, onneksi se ei ole kuitenkaan kamerasta kiinni vaan miten nettisivu on ladannut kuvat.

   Siksi kannattaakin lukea se lihavoitu teksti ”Kuvia kannattaa klikata, jolloin ne avautuvat tarkempina.” On aika erinäköisiä, ero on itseasiassa hämmentävän suuri, ei uskoisi että nettisivu pilaa kuvien laatua noin paljon.

   Nämä sivulla näkyvät esikatselukuvat on kyllä hirveää kuraa, yhtä mössöä ja kaikki yksityiskohdat puuttuu ja värit on haaleat jne.

   • Markus Lehtiniitty

    Jep, tämä alustamme WordPressin tekemä pakkaus kuviin on aika raju.

    • Arvo Tasokas

     Seli, seli…

  • Jukka Majuri

   Kuvien laatua voi arvostella järkevästi vain iPhone7, 7 plus, iMac 5k ja iPad pro 9,7 näytöillä. Muut laitteet eivät pysty toistamaan TrueTone kuvanlaatua. Arvostelu muilla laitteilla on samaa kuin katsoisi HD laatuista televisiokuvaa perinteisellä TVllä ja toteaisi ettei HD kuvanlaatu ole yhtään parempi kuin perinteisessä telkkarissa.
   Maailmalla kuvanlaatua ei ole sanottu heikoksi.

   • Vili

    Ei tässä nyt tuosta ole kyse, kyse on siitä, että tämä sivu pakkaa nuo kuvat ihan kamalaksi mössöksi.

    Jopa oma 3GS varmaan ottaisi parempia kuvia jos noita esikatselukuvia pitäisi verrokkina.

 2. Kairaaja

  Täytyy sanoa, että ei vakuuta kyllä yhtää. suorastaa heikkoa jälkeä…

  • Vili

   Niinpä, aika hirveän näköistä mössöä, onneksi ei kuitenkaan vastaa todellisuutta vaan johtuu sivun tekemästä kuvan pakkaamisesta joka pilaa kuvat täysin.

   • Markus Lehtiniitty

    Nyt yritetty osana artikkelia näkyviä esikuvia parantaa pienentämällä ja tuomalla ne käsin osaksi artikkelia.

    Muutos ei vaikuta mitään klikkaamalla näkyviin varsinaisiin alkuperäiskuviin.

    • Henrik

     Onko (siis iPhone 7) eroa kuvien laadussa paljonkin,kun vertaa Samsung Galaxy S7 Edge mallin kameralla otettuihin kuviin?.

 3. Kairaaja

  Kannattaako näitä kuvia laittaa tähän edes. Vaikka klikkailis ni kameran jälki on surkeeta.

  • SANDY

   Kerro ihmeessä mikä on parempi!? Muu kuin Samsung s6/s7, lg g5 sony z5/x tai lumia 920-950/1020,1520 ?

   • Arvo Tasokas

    Ei ainakaan iPhone7!

  • JMikael

   Niin, sinun Kairaaja mielipiteesi on mikä on mutta maailmalla ammattilaiset ovat selvästi toista mieltä. Aikaisemmin on mainittu TrueTone näytöstä ja tuo tieto on tosi. Kuvia ei pidä verrata muiden puhelimien ottamiin kuviin tällä hetkellä kuin oikeastaan iMac 5k näytöllä jossa kuvien sävyt tulevat myös iPhone 7 plusan kohdalla oikealla tavalla näkyviin.
   Yleisesti maailmalla kommentoidaan, että esim. Samsungin Note 7 kuvissa varjokohdat ovat paremmin hallinnassa iPhone 7 verrattuna mutta toisaalta yleiskuvissa iPhone on parempi terävyysalueessa. Sansungin kuvat ovat värikkäämpiä kun taas iPhone on väriltään todellisemman tuntuinen.
   Se mikä tietysti erottaa noiden kahden (ja muidenkin puhelimien) kameroiden toiminnassa on iPhonen ’potrait’ mode eli taustaa voidaan häivyttää ja vain määrätty osa kuvasta on terä – tätä ei muut puhelinkamerat hallitse. Myös iPhone 7 plus kameroiden yhteistoiminta on omaa luokkaansa muihin verrattuna – niin kuin artikkelissa mainitaan. Puhumattakaan videokuvauksesta joka testien mukaan jättää muuta kauas taakseen. Videokuvauksesta ei artikkelissa puhuta mitään.
   Yleisesti ottaen kommentteja kannattaa antaa vain jos on asialle tukea muustakin kuin omasta mieltymyksestä. Jos hiukankin lukee testejä maailmalta niin löytää kehuvia että haukkuvia mielipiteitä mutta todellisen totuuden saa kun lukee puoluettomien tahojen testejä. Kommentti ’ jälki on surkeaa’ on hyvin kaukana puoluettomista testeistä.

   • Henrik

    Samsung Galaxy S7 mallin kameralla otettujen kuvien taustan pystyy sumentamaan.

    • JMikael

     Jotta saadaan kännykkäkameralla terävyysaluetta säädettyä niin siihen tarvitaan kaksi yhtäaikaa toimivaa kameraa – eli ei onnistu Galaxy S7:lla.

 4. Kairaaja

  Mistä nämä puolueettomat testit löytyy? Se mitä oon kuvia katellu niin ei vaan pärjää iphonen kamera muitten valmistajien lippulaivoille. No kohta saan luurin testiin niin katsotaan itse mihin pystyy. Tollanen on ihan paskapuhetta, että pitäs katella imacin näytöltä ja truetone, voi helvetti mitä paskaa…

  • JMikael

   No, kun sitten saat sen luurin testiin niin huomaat, että ei ole sitä paskaa…
   Tietämätön voi olla mutta ei …hmmm. Lue enemmän niin tiedät. Puolueettomat testit löytyy netistä. On instituutteja jotka testaavat näyttöjä, toiset taas kameroita jne.

 5. Arvo Tasokas

  Sano nyt ihan rehellisesti, jos nuo kuvat ovvat mielestäsi laadukkaita!

 6. Prinssi

  Niin, nettisivuhan kohtelee kaikkia eri laitteilla otettuja kuvia yhtäläisesti, joten laitteiden välinen tasovertailu tässä onnistuu, mutta itse kuvan laadun ei.
  Se, miten kukin näkee ja kokee itse kuvan laadun riippuu tietysti laitteesta/materiaalista jota siihen käyttää.

  Jos esimerkiksi tulostat saman kuvan pahville tai kiiltäväpintaiselle paperille, on ero huomattava. Ja vastaavasti huonompikin kuva näyttää paremmalta korkean resoluution, laajakirjoisen ja valovoimaisen laitteen näytöllä.

 7. Teppo

  True Tone on salamatekniikka Applen laitteissa, ei mullistavaa: valkoinen ja kellertävä salama ampuvat ajoitettuna kuvan oton yhteydessä, ja softa yrittää parantaa valkotasapainoa. Hyöty jää nähtäväksi. True Toneksi kutsutaan myös näytön valkotasapainon automaattista säätöä uusissa Applen laitteissa sensoritiedon perusteella, ei mullistavaa myöskään tässä. Toimivuus jää nähtäväksi. Näyttöasetus on pois kytkettävissä, eikä liity otettuihin kuviin tai väritiloihin mitenkään.

  Applella on outo tapa nimetä ominaisuuksia ikään kuin ne olisivat uusia teknologioita. Retina on vain IPS-paneeli, jota Apple kutsuu Retinaksi, koska pikselitiheys on ylittänyt määrätyn rajan. Muiden valmistajien ”retinat” eivät ole Retinoita, eivätkä kuitenkaan mitenkään Applen Retinan kopioitakaan, sekundaretinoita. Näiden nimien käyttäminen osoittaa, että on mennyt markkinamiehen retkuun. Monet autostereovalmistajat keksivät esim. loudness-asetukselle oman nimensä.

  Applella on Display P3 -väritila, joka on DCI-P3 eri gamma-asetuksella. Huom. Applen fiksaatio omiin epästandardeihin liitäntöihin ym. ym. Tässä väritilassa ei ole mitään mullistavaa, mutta esim. nämä kuvat ovat kyseisessä väritilassa, ja gamma-asetukset tai värit voivat olla hieman pielessä, jos muuntaminen sRGB:hen tms. ei omalla laitteella mene nappiin. Ei selitä kuvien huonoa laatua.

  Nuo kuvat saa 1:1 -kokoon parhaiten näkyviin ainakin kaivamalla kuvan osoitteen selaimen syövereistä kehittäjätyökaluilla.

  http://mobiili.fi/wp-content/uploads/2016/10/iphone_7_plus_camera_zoom_13.jpg

  Suurin kritiikki kuvanlaadussa ei kyllä kohdistu edes väreihin: Kuvassa on pahiten pielessä öljyvärimäisyys, joka on kohinanpoiston seurauksena tullutta artefaktaa. Näkyy hyvin puiden lehdissä. Vesi ja rantakivikko on tökerön näköistä. Kuvausolosuhteet näyttävät olevan varsin hyvin kohdallaan, valoa pitäisi kyllä olla tarpeeksi.

  Jukka Majuri ja JMikael täällä kannustavat muita juomaan Sorbusta kristallilasista, ihan kuin se muuttuisi paremmaksi.

Tuoreimmat jutut