Syynä Samsung Galaxy Note7:n akkukatastrofille oli korealaisjätin halu nokittaa kilpailija Applea, kertoo Bloombergin raportti. Note7:n piti olla äärimmäisen hyvä puhelin, jossa on paljon uutta ja joka saadaan markkinoille hyvissä ajoin ennen Applen uusia iPhone-malleja. Lopputuloksena tämä ahnehtiminen johti akkuongelmiin ja ainakin useisiin kymmeniin räjähtäneisiin akkuihin sekä joissain tapauksissa myös henkilövahinkoihin tai merkittäviin omaisuusvahinkoihin.
Bloombergin lähteiden mukaan aiemmin tänä vuonna johtohenkilöt Samsungilla alkoivat kuulla, ettei tulevassa iPhone 7:ssä olisi mitään erityisen merkittäviä uudistuksia, ja että tulevat iPhonet näyttäisivät ulkoisesti hyvin paljon edeltäjiltään. Tämä sai johtajat Samsungilla innostumaan.
Uudesta Note-puhelimesta tehtäisiin mahdollisimman hyvä ja siihen sovitettaisiin uusia ja erinomaisia ominaisuuksia, kuten iirisskanneri, edge-näyttö ja aiempaa isomman kapasiteetin omaava akku. Lisäksi laite esiteltäisiin aiemmassa vaiheessa vuotta kuin edeltäjänsä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ongelman juuret juontuvat jo kauempaa. Samsungin Galaxy Note -laitteet aikoinaan loivat markkinat isoille älypuhelimille, ja Notet johtivat tuota sarjaa aina vuoteen 2014 asti, kunnes Apple esitteli ensimmäisen 5,5-tuumaisen iPhone-mallin ja kilpailu kiristyi merkittävästi. Samoihin aikoihin markkinoille oli tullut monia uusia valmistajia isoine puhelinmalleineen, joten Samsungin oli yritettävä irtiottoja. Viime vuonna Note5:n julkaisua aikaistettiin syyskuulta elokuulle, jotta Samsung ehtisi julkaista puhelimensa ennen Applea. Tänä vuonna julkaisua aikaistettiin vielä lisää.
Samsungin ja sen alihankkijoiden työntekijät tekivät pitkiä työpäiviä kiirehtiessään Note7:ää markkinoille. Kiire on tuttu ilmiö, kun uutta mallia ollaan tuomassa markkinoille, mutta Note7:n kohdalla alihankkijoita painostettiin tavallistakin enemmän.
Vielä elokuun alussa urakka vaikutti onnistuneelta. Yhteistyökumppanit, kuten amerikkalaisoperaattorit, olivat testanneet ensimmäisiä Note7-laitteita jo toukokuulta asti, ja heillä oli aivan normaali testiaikataulu, mutta he keskittyivät antennien toimivuuteen ja tiedonsiirtonopeuksiin, eivät akkuihin. Pian sen jälkeen, kun Note7 oli elokuussa esitelty ja toimitukset alkaneet, alkoi ongelmia ilmaantua. Akut alkoivat räjähdella ja tiedot tapauksista lähtivät leviämään sosiaalisessa mediassa ja sen jälkeen uutisissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsungin johdossa kiisteltiin siitä, miten akkuongelmien kanssa tulisi toimia. Vaihdettaisiinko vialliset akut vai koko puhelimet. Samsungin puhelinosasto osoitti syyttävällä sormella samaan yritysryppääseen kuuluvaa akkuvalmistaja Samsung SDI:tä, jonka johto puolestaan väitti, että syy voisi olla muualla, kuten puhelimen suunnittelussa. Virallisen linjan mukaan Samsungin sisällä ei enää erimielisyyksiä ole, ja puhelinvalmistus on ottanut syyt niskoilleen.
Syyskuun alussa, kun vahinkotapauksia oli jo muutamia kymmeniä, yksi työntekijöistä kuvaili tilannetta yhtiön sisäisellä keskustelupalstalla nöyryyttäväksi ja pyysi yhtiötä aloittamaan takaisinkutsun. Hän kertoi olevansa valmis luopumaan palkkabonuksistaan, kunhan ongelma korjattaisiin. Monet muut työntekijät kannattivat ajatusta, ja pian Samsungin puhelinbisneksen johtaja DJ Koh pahoitteli asiaa työntekijöille ja kertoi ottavansa heidän mielipiteensä huomioon asiassa. Seuraavana päivänä Koh kertoi julkisuuteen takaisinkutsusta.
Bloombergin mukaan Samsung kuitenkin hätiköi takaisinkutsukampanjan kanssa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa takaisinkutsu tulisi toteuttaa virallisesti yhdessä CPSC:n (Consumer Product Safety Commission) kanssa. Sen sijaan Samsung aloitti kampanjan itse, ja asiakkaiden saamat ohjeistukset ovat olleet jossain määrin ristiriitaisia ja riittämättömiä.
Samsungin mukaan akkujen räjähdykset ovat johtuneet anodin ja katodin kontaktista, eli oikosulusta akussa. Käytännössä Samsungin kiirehtiminen Note7:n kanssa on johtanut siihen, että akut on tungettu puhelimissa liian pieneen tilaan, jolloin akkuun kohdistuu paine, joka puolestaan johtaa oikosulkuun. Vika on kuitenkin ilmennyt vain yhden valmistajan, eli Samsung SDI:n valmistamien akkujen kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Note7-vaihtolaitteiden toimitukset ovat nyt alkamaisillaan, mutta vielä on epäselvää, milloin uusien laitteiden toimitukset muille markkinoille alkavat.
Bloombergin mukaan Note7:n takaisinkutsukampanja saattaa maksaa yhtiölle jopa kaksi miljardia dollaria (1,8 miljardia euroa), mutta vieläkin kalliimpi kolaus yhtiölle saattaa olla menetetty maine.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »