Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tässä ensikokemukset iPhone 7:stä: edelleen iPhone, edelleen hyvä – ja parempi

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

iPhone 7:stä on myöhemmin luvassa vielä laajempi arvostelu Mobiili.fissä.

iPhone 7:stä on myöhemmin luvassa vielä laajempi arvostelu Mobiili.fissä.

Applen iPhone 7 ja iPhone 7 Plus saapuivat tänään myyntiin ja toimitukset käynnistyivät ensimmäisissä maissa, mukaan lukien Suomessa.

Musta on musta

Tänne saapui lopulta iPhone 7 uutena mustana värivaihtoehtona.

Kaikki iPhone 7 Plussat ja kiiltävä peilimusta värin myös iPhone 7:stä on loppuunmyyty. Peilimustan lisäksi toinen tämän vuoden uusi värivaihtoehto iPhonessa on tämä mattapintainen musta.

Musta mattaväri sopii hyvin iPhoneen. Erityisesti mustissa värivaihtoehdoissa antennijuovat ovat nyt jo lähes huomaamattomat.

Musta mattaväri sopii hyvin iPhoneen. Erityisesti mustissa värivaihtoehdoissa antennijuovat ovat nyt jo lähes huomaamattomat.

Musta on mustaa ja usein tyylikästä – niin myös iPhone 7:n tapauksessa. iPhone 7:ssä on muutenkin vähemmän antennijuovia kuin edeltäjissään, mutta lisäksi mustassa mallissa laitteen sivuja leikkaavat ja ylä- ja alareunoille takana kaartuvat antennijuovat ovat lähes täysin huomaamattomat muussa kuin erityisessä lähemmässä tarkastelussa.

Muuten kuin väriltään iPhone 7:n alumiinirakenteinen design on tuttu jo iPhone 6s:stä ja tuntuma kädessä näin luonnollisesti aivan vastaavalla tavalla laadukas.

Älypuhelinten ulkonäkökysymykset ovat makuasioita ja omaankin makuun markkinoilta löytyy jo paremman näköisiä puhelimia, kuten vaikkapa sininen Honor 8. Myös musta iPhone 7 on kuitenkin hillityn tyylikäs.

Liikkumattomaan kotipainikkeeseen tottui hetkessä

iPhone 7:ssä on uudenlainen kotipainike.

iPhone 7:ssä on uudenlainen kotipainike.

Ennakkoon julkistustilaisuuden ja ulkomaisten ensiarvioiden perusteella pelkäsin hieman iPhone 7:n sisältämää uutta kotipainiketta, joka ei varsinaisesti enää painike olekaan. Se ei enää liiku lainkaan fyysisesti, vaan vaste kosketuspinnan painalluksesta luodaan iPhonen Taptic Engine -värinämoottorilla.

Värinävasteen voimakkuuden saa iPhonen käyttöönoton yhteydessä valita kolmesta eri voimakkuusvaihtoehdosta, joista itse päädyin voimakkaimpaan.

On totta, että uuden kotipainikkeen tuntuma ei muistuta lainkaan normaalia painiketta ja aluksi sen toiminta tuntuukin erittäin oudolta. Kotipainikkeeseen kuitenkin tottuu oitis – tai ainakin itselleni kävi niin. Uudesta kotipainikkeesta pitämiseen voi vaikuttaa tapa painaa sitä. Itselleni on syntynyt jo aiemmin taipumus painaa sitä iPhonessa ikään kuin vauhdin ja voiman kanssa – peukaloa useamman sentin päästä lähtevällä liikkeellä liikuttaen. Jos aiemmin on tottunut varovaisempiin painalluksiin, voi uudistunut kotipainike vaatia enemmän totuttautumista.

Itse en vasta muutaman tunnin käytön jälkeenkään haluaisi enää vaihtaa uutta vanhaan.

Näytön paremmuutta ei itsenäisesti erota

Applen mukaan iPhone 7:n näyttö on 625 nitin enimmäiskirkkaudellaan 25 prosenttia aiempaa kirkkaampi, minkä lisäksi se tukee laajempaa väriskaalaa (DCI-P3:tä normaalin sGRB:n ohella).

Ilman rinnakkain vertailua iPhone 6s:n kanssa näyttöjen välistä eroa olisi lähes mahdotonta huomata. Lisäksi uudet laajemmat värit toimivat täysin vasta, kun myös näytöllä esitettävä sisältö on uutta laajempaa väriskaalaa.

iPhone 7:n näyttö toistaa aiempaa laajemmin värejä, mikä näkyy testikuvan iPhone 6s:llä piiloon jäävien yksityiskohtien erottumisena.

iPhone 7:n näyttö toistaa aiempaa laajemmin värejä, mikä näkyy testikuvan iPhone 6s:llä piiloon jäävien yksityiskohtien erottumisena.

Ainakin oma iPhone 7 -yksilöni tuntuisi toistavan värisävyt lämpimämpinä kuin iPhone 6s normaalissa valaistusolosuhteissa, vaikka kaikki näyttöasetukset puhelimissa ovat samat. Pimeässä huoneessa ero näyttöjen välillä vaikuttaisi pienenevän. Samoin kirkkaassa auringonpaisteessa eroa ei huomaa.

Stereokaiuttimet tuovat reilusti lisäpotkua

iPhone 7 tuo iPhoneen myös stereokaiuttimet. Vertailu iPhone 6s:ään kertoo iPhone 7:n kaiuttimista löytyvän ääntä selvästi aiempaa enemmän. Käytännössä, jos aiemmin iPhone 6s:llä tarvitsi täyttä volyymia voi nyt iPhone 7:ssä käyttää muutamaa pykälää pienempää äänenvoimakkuusasetusta.

Toinen iPhone 7:n kaiuttimista löytyy pohjasta ja toinen näytön yläpuolelta puhelinkuulokkeen yhteydestä.

Optisella kuvanvakaimella merkitystä kameran käytettävyydelle

Kamera ulkonee edelleen reilusti laitteesta, mutta kohouma on nyt iPhone 7:ssä osa runkoa.

Kamera ulkonee edelleen reilusti laitteesta, mutta kohouma on nyt iPhone 7:ssä osa runkoa.

iPhone 7:llä on helpompi saada hyviä kuvia kuin iPhone 6s:llä – kiitos optisen kuvanvakaimen, jonka myötä nopeasti napatut kuvat ovat aiempaa tarkempia. Tämä on normaalissa käytössä suurin parannus puhelinten kameroiden välillä.

Kirkkaassa päivänvalossa harkiten otetuissa kuvissa ei iPhone 7:n ja iPhone 6s:n välillä toisaalta ole juurikaan eroa. Uuden kamerat muut parannukset (suurempi aukko, uusi kuvausvalo) yhdessä optisen kuvanvakaimen kanssa tuovat huomattavasti paremmat lähtökohdat heikommassa valaistuksessa kuvaamiseen, jonka testaamisen aika on vasta myöhemmin hämärän laskeuduttua.

iPhone 7:n kameran pitäisi olla myös aiempaa nopeampi ottamaan kuvia, mutta käytännössä jo iPhone 6s:n kamera on sen verran nopea, että mahdollinen nopeushyöty jää vain teoreettiselle tasolle. Todellista eroa on vaikea edes rinnakkain vertaillen huomata.

Edelleen iPhone, edelleen hyvä – ja parempi

Mustan iPhone 7:n myyntipakkaus.

Mustan iPhone 7:n myyntipakkaus.

Jos iPhone 7 Plussan uusi kaksoiskamera jätetään laskuista, ei tämän vuoden iPhone-uudistus ole mullistava mutta jälleen kerran erittäin usealla tavalla parempi. Ainoa heikennyskään, 3,5 millimetrin kuulokeliitännän katoaminen, ei ole kovin suuri harmi, jos on jo siirtynyt langattomiin kuulokkeisiin.

Laatutuntuma on designin ja rakenteen säilyttyä ennallaan edelleen iPhone 7:ssä erinomainen. Uusi musta väri on tyylikäs – varsinkin antennijuovien sulautuessa sen tummuuteen.

Kamera on parempi ja tuloksena sillä kuvatessa on luotettavammin hyviä kuvia. Suorituskykyä on enemmän. Ja iPhone on nyt myös vedenkestävyydessä käytännössä samalla tasolla kuin parhaimmat muutkin älypuhelimet. Akunkestonkin pitäisi olla parantunut.

iPhone 6s:n omistajille iPhone 7 ei välttämättä tarjoa vielä riittävästi syitä tänä vuonna päivittämiselle, mutta vuotta aiemmasta iPhone 6:sta hyppäys eteenpäin on jo merkittävä – muun muassa 3D Touchin, paremman suorituskyvyn sekä kameroiden myötä.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Micxu

  Testaatteko myös airpodsit kun tulevat saataville?

  • Markus Lehtiniitty

   Toki, jos saadaan testiin. :)

   • Azazel

    Hyvä :) jos äänenlaatu on riittävän hyvä niin ne ovat erinomaiset salille :D

    • Erik

     Onko salilla sillä äänenlaadulla niin väliä? Taustalla kun raikaa aina salin oma jytä.

 2. Henrik

  WOW! NYT SAMSUNG HÄVISI!

  IPHONE RULAA, MUUT ALAS!!! JEEE!!!

 3. TIEDOKSI KUULIJOILLE

  No jopas on suorastaan surkea näyttö ollut 6S:ssä, kun Huawein P9 (549e) ja Honor 8:kin (449e) toistavat nuo kuvion poikkeavat värit aivan samalla tavalla kuin kuvassa iphone seiskalla.

  • Markus Lehtiniitty

   Aika harvassa puhelimessa vielä DCI-P3-tukea, mutta noista se löytyy ja ainakin esimerkiksi Samsungin Galaxy Note7:stä. P9:ssä on ollut 69-prosenttinen DCI-P3, kun Applen osalta iPad Pro ylsi DCI-P3:ssä täyteen. iPhone 7:n näyttömittauksia odotellessa.

   • TIEDOKSI KUULIJOILLE

    Löytyy toki jo Note 4:stä nähtävästi myös. Samsungin laitteista ”vanhasta” J5:stä alkaen, Huaweilla P8 Litestä alkaen ja näiden valmistajien kaikista näitä kalliimmista myynnissä olevista laitteista.

  • Vili

   Nuohan on molemmat 2016 vuoden puhelimia, tekniikka kehittyy.

   • TIEDOKSI KUULIJOILLE

    Kehittyykös? Yhtälailla Honor 7, joka julkaistiin 2015 syksynä, ja joka maksaa nykyään 299e tai alkuvuodesta myyntiin tullut Honor 5X, joka maksaa noin 199e, toistaa tuon kuvion siinä missä iphone 7:kin. Jopa 2015 keväällä myyntiin tullut noin 169e maksava P8 Lite toistaa saman kuvion. Ei taidakaan olla tekniikan kehittymisestä johtuvaa?

    • TIEDOKSI KUULIJOILLE

     Niin ja Honor 7 maksoi myyntiin tullessaan 399e, P8 Lite taisi olla 299e 2015 keväällä.

   • TIEDOKSI KUULIJOILLE

    Ei taida ZTE Bladessa olla erityisen edistynyttä tekniikkaa, kun hinta on 129e ja laatu aivan kauheaa, mutta yllätys yllätys, kuvio näkyy siinäkin.

    • Vili

     Nyt herää kyllä väkisin kysymys että mistä sä tota kuvaa katsot jos se bladellakin näkyy?

     Esim galaxy A5 349e jossa on super amoled ei tuota kuviota toista.

     • TIEDOKSI KUULIJOILLE

      Samalta sivulta, josta uutisen kuva on peräisin. Testatusti iphone 6 Plussalla kuva ei näy, pelkkä oranssi laatikko, mutta edellä mainituilla, jopa Acerin 99e maksavalla tabletilla kuvio näkyy, joskin sillä hyvin himmeästi. Xcover 3:lla kuvio ei näy.

      Hyvinhän se näkyy A5:lläkin: https://s16.postimg.org/4gpovwkwl/IMG_20160917_181434.jpg

     • TIEDOKSI KUULIJOILLE

      Korjauksena, samasta paikasta, jossa tämän uutisen kuvassa olevilla iphoneillakin.

  • SANDY

   Sama myös Nexus 6p näyttää kuvion selkeästi
   Katsotaan näkyykö Nexus 7 (2013) tuota.

   • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

    Näkyy nexu seiskalla

 4. Thomas

  Koska saadaan mobiili.fi toteuttama laajempi testi kaikista lippulaivapuhelimista ja miksei seassa voisi olla keskitason puhelimia jolloin saisi kuvaa eroavaisuuksista niin kalliiden keskenään kuin keskitaso vastaan kalliimmat.

 5. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  Mistähän syystä google kuvahaussa tietokoneella välähtää tuo kuvio näytössä ja sitten se häviää?? Tapahtu molemmilla, halvalla Acerin pikkuläppärillä LED kosketusnäytöllä ja Lennovon ideapadin IPS matalaheijasteisessa näytössä.

  Onko tuo joku kusetus, joka haistaa millä koneella sivustolla käy ja näyttää kuvan sen mukaan??

 6. Appletin

  Rohkasevaa kuulla, että uusi koti-näppäin ei pidemmän päälle ole häiritsevä. Maailmalta kuuluvien negatiivisten ensivaikutelmien vuoksi olen odottanut mahdollisuutta päästä itse sitä testaamaan. Tosin olen pohtinut samaa kuin artikkellisakin mainittiin, että kyse on nimenomaan tottusmiskysymyksestä.

 7. Matti#2

  Missä tota kuvaa voi testata?

Tuoreimmat jutut