Samsungin syksyn lippulaivapuhelin on Galaxy Note7, ensimmäinen uusi Note-malli Euroopassa kahteen vuoteen. Viime vuonna Note5 suuntasi muille markkinoille, mutta täällä yhtiö myi vain samaan aikaan esiteltyä Galaxy S6 edge+ -mallia. Tuo malli oli sinänsä varsin hyvä laite, mutta jätti monet Note-sarjan ystävät kylmiksi, etupäässä puuttumaan jääneen S Pen -kynän vuoksi. Nyt Samsungin stylus-puhelin on tehnyt paluun ja mukana on parhaita paloja niin Note-sarjasta kuin Edge-malleistakin.
Mistä on Note7 tehty?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Note7 pohjautuu hyvin paljon keväällä julkaistuihin Galaxy S7 -malleihin. Yhteistä ovat muun muassa kamerat, järjestelmäpiiri ja RAM-muisti. Tallennustilaa Notessa on enemmän ja näyttö on isompi kuin kummassakaan S7-mallissa. Tosin Noten 5,7-tuumainen näyttö on läpimitaltaan vain 0,2 tuumaa isompi kuin S7 edgen näyttö, joten ero ei ole suuri.
Merkittävin ominaisuus Note7:ssä on tietysti sen S Pen -ohjauskynä, mutta palataan siihen hieman tuonnempana. Ensin verrataan vielä Note7:ää S7-malleihin. Aivan kuten kevään S7-huippupuhelimissa, myös Notessa speksilista on pitkä, eikä paljoa jätä toivomisen varaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy Note7:
- Android 6.0.1 Marshmallow -käyttöjärjestelmä esiasennettuna
- 5,7 tuuman sivuille hieman kaartuva Super AMOLED -näyttö 2560×1440 pikselillä
- Corning Gorilla Glass 5 -lasipaneelit edessä ja takana
- S Pen -kynä 4 096 tason paineentunnistuksella
- Iirisskanneri
- Sormenjälkitunnistin
- 12 megapikselin Dual Pixel -takakamera optisella kuvanvakaimella ja f/1,7-aukolla, 4K-videokuvaus
- 5 megapikselin etukamera f/1,7-aukolla
- Kahdeksanytimisen suorittimen sisältävä 64-bittinen järjestelmäpiiri, neljä 2,3 gigahertsin ydintä ja neljä 1,6 gigahertsin ydintä
- 4 gigatavua LPDDR4 RAM-muistia
- 64 gigatavua sisäistä UFS 2.0 -tallennusmuistia
- microSD-muistikorttipaikka enintään 256 gigatavun muistikorteille
- IP68-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys
- USB-C-liitäntä
- 3 500 milliampeeritunnin akku
- Tuki pikalataukselle langallisena ja langattomana
- Mitat 153,5 x 73,9 x 7,9 millimetriä
- Paino 169 grammaa
- Värivaihtoehdot Black Onyx, Blue Coral ja Silver Titanium
- Suositushinta 879 euroa
Miltä se sitten näyttää ja tuntuu?
Viime vuonna Samsung onnistui jo Galaxy S6 -malliensa kanssa varsin hyvin, mutta tuolloin aiempien huippu-Galaxyjen ystävät saattoivat jäädä kaipaamaan esimerkiksi muistikorttipaikkaa tai vedenkestävyyttä. Tänä vuonna molemmat ominaisuudet ovat tehneet paluun S7-malleihin ja nyt myös Note7:ään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Paitsi tekniikan, myös muotoilun osalta Note7:ssä on S7-malleista tuttuja piirteitä. Note on kuitenkin muotoiltu symmetriseksi niin, että sekä etu- että takaosan lasipaneelit kaareutuvat reunoiltaan. Note7 on varsin miellyttävä kädessä ja näytön kokoon nähden laite on hyvin siro. Lisäksi S7 edgessä vaivaksi muodostuneet edge-näytön haamukosketukset eivät Notea testijaksolla vaivanneet. Tähän luultavasti auttoivat paitsi takaosan kaareva muotoilu, myös varsin kapeat edge-reunat. Näyttö ei nimittäin kierry kovinkaan pitkälle laitteen sivuille.
Ohjelmistopuolella Note7 on saanut ilmeeltään hieman uudistuneen käyttöliittymän, jossa on varsin selkeä Samsung-olemus, eikä se juurikaan vastaa Googlen Material Design -ilmettä. Käyttöliittymä on selkeä ja siisti, mutta ei vastaa monissa kolmannen osapuolen sovelluksissa käytettyä Material Designia, mikä voi tehdä kokonaisuudesta hieman sekavan.
Myös kamerasovelluksen käyttöliittymä on uudistunut ja etu- ja takakameroiden sekä eri kuvaustilojen välillä pääsee liikkumaan aiempaa näppärämmin. Lisäksi Edge-malleista tutut reunanäytön sovellukset ja pikavalinnat löytyvät myös Note7:stä, mutta niille on edelleenkin hieman vaikea keksiä oikeaa käytännön merkitystä.
Edellä tuli jo mainittua kameran käyttöliittymä, jonka Samsung uudisti Note7:ään. Muuten kamerat ovat täysin samanlaiset kuin Galaxy S7 -malleissa, joten kuvanlaatu on edelleen mainio, kuvaus onnistuu vähässäkin valossa hyvin ja erityisesti takakameran nopeus on ensiluokkainen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö Note7:ssä on läpimitaltaan 5,7 tuumaa ja tarkkuudeltaan QHD, eli 2560 x 1440 pikseliä. Näytön tarkkuus on erinomainen ja väritoisto sekä kirkkaus ehdotonta huippua. Samsung hehkuttaakin Note7:n olevan ensimmäinen mobiili-HDR -yhteensopiva älypuhelin, eli näytön kirkkaus ja väritoisto riittävät korkean dynamiikan materiaalin toistoon. DisplayMate totesi näytön olevan parasta, mitä älypuhelimissa on nähty, ja tuohon lausuntoon on helppo yhtyä.
Akkukesto Note7:ssä ei aiheuttanut kulmakarvojen kohottelua. Tuttuun tapaan isoon puhelimeen mahtuu iso akku, eli peruskäytössä virtaa riitti mainiosti koko päiväksi. S7 edgeen verrattuna Notessa on kuitenkin hieman pienempi akku ja isompi näyttö, joten myös akkukesto on jonkin verran huonompi. Note7:n akkukestoa ei siis voi varsinaisesti moittia, muttei kehuakaan. Positiivista on, että laite tukee varsin nopeaa pikalatausta niin langallisesti kuin langattomastikin, kunhan käytössä on yhteensopiva laturi.
Mikä ihmeen S Pen?
Selkeästi tunnusomaisin piirre kaikille Note-sarjan laitteille on ollut S Pen -ohjauskynä. Note7:ään Samsung on jälleen kehitellyt entistäkin paremman kynän. Kuten Samsung puhelimen esittelyn yhteydessäkin hehkutti, piirtäminen ja kirjoittaminen kynällä tuntui varsin luonnolliselta.
Note7 oli ensimmäinen Note-sarjan laite, jota olen perusteellisemmin käyttänyt, ja aloin nopeasti ymmärtää sen viehätystä. Styluksen tarkoitus ei ole korvata sormea kosketusnäytön peruskäytössä, mutta kirjoittaminen ja piirtäminen sujuvat kynällä huomattavasti sormea tarkemmin. Painalluksen voimakkuuden sekä kynän asennon tunnistuksen ansiosta kynällä voi piirtää ja maalata esimerkiksi öljy- tai vesivärejä jäljitellen. Kun mukaan lasketaan vielä kynän erikoistoiminnot, kuten sisällön valinta näytöltä, vieraan kielen kääntäminen tai näytön zoomaus, käy hyvin selväksi, miksi Note7 on aivan omassa luokassaan muihin isoihin puhelimiin verrattuna.
Kynässä piilee myös yksi laitteen heikkouksista. Kynä itsessään on nimittäin muovia, ja tuntuu hauraalta. Lähes 900 euron puhelimeen toivoisi tukevampaa, alumiinista kynää. Lisäksi kynä mielestäni kaipaisi omaa kotipainiketta, sillä tuntuu hölmöltä joutua painamaan kotipainiketta sormella, jos muuten ohjaa puhelinta kynällä. Kotinäppäin on sen verran jäykkä, ettei sitä tee mieli painaa heppoisella muovikynällä.
Note7 lukee sormia ja silmiä
Mielenkiintoinen uutuus Note7:ssä on iirisskanneri. Note7 on ensimmäinen iirisskannerilla varustettu Galaxy-puhelin, vaikka iirisskannereita muutamissa muissa puhelimissa ja tableteissa onkin jo aiemmin nähty. Perusidea on vastaava kuin esimerkiksi Microsoftin Lumia 950 -malleissa, joskin Note7:ssä skanneri toimii nopeammin.
Arkikäytössä ei iirisskanneri tunnu erityisen kätevältä korvaajalta nopealle sormenjälkitunnistimelle, mutta esimerkiksi käsineitä käytettäessä se voi säästää käsineiden riisumisen vaivan. Samsung myös varoittaa, että kirkas auringonpaiste, silmälasit tai piilolinssit saattavat haitata skannerin toimintaa, ja ainakin itselläni silmälasit tuntuivat todella olevan haitta skannerin käytölle.
Positiivisena seikkana Note7 antaa mahdollisuuden käyttää useita erilaisia tunnistautumisia, eli käytössä voivat olla sekä sormenjälki, iirisskannaus että salasana, pääsykoodi tai kuvio. Millä tahansa kolmesta vaihtoehdosta voi avata puhelimen lukituksen. Eri sovelluksissa pisimmälle pääsee sormenjäljen kanssa, sillä monet kolmannen osapuolen sovellukset tukevat sormenjälkiä, mutta iirisskannaus toimii vain joissain Samsungin omissa sovelluksissa.
Note007 – erittäin salainen
Lukituksiin liittyen Note7 luonnollisestikin tukee myös Samsung Knoxia, työkäyttöön tarkoitettua tietoturvaratkaisua, jolla työtiedot ja henkilökohtaiset tiedot saa pidettyä visusti erillään. Mukavana uutuutena Note7:ssä on ikään kuin kuluttajaversio Knoxista, eli erillinen Secure Folder -kansio, johon voi tallentaa sovelluksia ja tiedostoja, jotka pysyvät erillään laitteen muista tiedoista.
Secure Folder -kansion toteutus on mukavan yksinkertainen ja käyttömahdollisuudet lähes rajattomat. Yksinkertaisimmillaan sinne voi esimerkiksi tallentaa puolison alastonkuvat, joiden ei halua vahingossakaan päätyvän väärään osoitteeseen, mutta sinne voi myös asentaa sovelluksia, jotka eivät ole tekemisissä kansion ulkopuolelle asennettujen sovellusten ja käyttäjätilien kanssa.
Secure Folder -kansioon voi esimerkiksi asettaa erillistä Google-tiliä käyttävän Gmailin vaikkapa sivutoimisen yrittäjän tarpeisiin, tai Chrome-selaimen joululahjaostoksia varten niin, etteivät muut perheenjäsenet pääse tilauslistoja kurkkimaan. Jos Note7:n omistava isä tai äiti tykkää pelata samoja pelejä kuin perheen jälkikasvu, voi puhelimen omistaja asentaa omat Clash of Clansinsa ja Angry Birdsinsä Secure Folder -kansioon, jolloin pelit käyttävät eri pelitilejä. Secure Folder -kansion voi halutessaan piilottaa ja suojata iirisskannerin tai sormenjäljen avulla, jolloin vaikkapa juuri muut perheenjäsenet eivät siihen käsiksi pääse.
No kannattaako?
Yhteenvetona voisi todeta, että Samsung Galaxy Note7 on kertakaikkisen erinomainen puhelin. Note7 on kohtuullisen helppo ottaa käyttöön, eikä esimerkiksi yksinkertaisten muistiinpanojen tekeminen kynällä vaadi paljoakaan. Hieman harrastuneisuutta ja harjoittelua kuitenkin vaaditaan, jos laitteesta haluaa saada kaiken irti, mutta vastaavasti kunnon teknofiilillä todella riittää tekemistä ja mahdollisuuksia Note7:n kanssa.
Merkittävin heikkous Note7:llä on sen hinta. Lähes 900 euroa puhelimesta on todella paljon. Monista Note7:n ominaisuuksista pääsee nauttimaan myös edullisempien Galaxy S7 -mallien kanssa, ja esimerkiksi juuri Galaxy S7 -malliin hintaeroa syntyykin jo 180 euroa. Sen sijaan S7 edge -malliin eroa on vain 80 euroa, ja tuolla rahalla Note tarjoaa S Pen -kynän, enemmän tallennustilaa ja isomman näytön. Samoin Note7 tuntuu kädessä mukavammalta kuin S7 edge. Oma valintani olisi Note7.
Jos käyttäjä haluaa vain parasta ja on esimerkiksi aiemmin jo mieltynyt Note-sarjan laitteisiin, Note7 ei ole vaikeakaan valinta.
Päivitetty 9.10.2016 klo 22.40: Vaikuttaa siltä, ettei Galaxy Note7 ole turvallinen laite, joten suosittelemme välttämään sen ennakkotilaamista tai ostamista, ennen kuin laitteen turvallisuudesta voidaan olla varmoja.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »