Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tiesitkö nämä 8 asiaa älypuhelimen akun lataamisesta?

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

iPhonen akku tyhjä.Älypuhelimen päivittäisessä käytössä sen akun lataus on yksi tiuhaan toistuvia asioita.

Tämän viikon vinkkimme tarjoavatkin apua älypuhelimen tai muun vastaavalla akulla varustetun laitteen lataamiseen oikeaoppisesti. Alta löytyvät ohjeet on alun perin koottu Elisan asiantuntijoiden toimesta.

”Akusta huolehtiminen on hyvin tärkeää, sillä markkinoilla on useita älypuhelimia, joiden akkua ei voi vaihtaa ilman huoltoliikkeen apua. Oikean lataamistavan opetteleminen pidentää selvästi niin akun kuin itse laitteen käyttöikää. Tämä on erityisen tärkeää älypuhelimen aktiivikäyttäjille, joille latauksia kertyy todella paljon”, toteaa liiketoimintajohtaja Matias Castrén Elisasta.

”Hyvin hoidetun puhelimen akun kapasiteetti laskee kahdessa vuodessa yleensä vain noin 20­–30 prosenttia. Näemme kuitenkin usein tapauksia, joissa hyvin aktiivisen käytön ja halpojen teholatureiden myötä akun varauskyky on vuodessakin romahtanut yli 60 prosentilla. Akun vaihto onkin näytön vaihdon jälkeen toiseksi yleisin huoltotyömme heti toisena vuotena uuden puhelinmallin julkistamisen jälkeen, kertoo puolestaan Elisan omistaman mobiililaitteita huoltavan Fonumin huoltopäällikkö Sami Vaittinen.

Alta löytyvät yksittäiset vinkit on jaettu kolmeen kategoriaan. Löysitkö sinä vinkeistä jotain uutta?

Puhelimen käyttö ja lataaminen

1. Vältä kuumuutta

Lämpö on akkujen suurin vihollinen, minkä vuoksi akkuja suositellaan käytettävän noin 27 asteen lämmössä. Pidä puhelin mieluummin laukussa kuin taskussa kehon lämpöä vasten. Älä jätä puhelinta suoraan auringonvaloon. Myös lataaminen lämmittää puhelinta, joten erityisen suojaavat kuoret voi olla syytä irrottaa latauksen ajaksi.

2. Lataa mieluummin usein kuin kerralla täyteen

Akut voivat paremmin, kun ne pidetään noin 40-80 prosentin varauksessa. Muutama lyhyt lataus päivässä on siis akun käyttöiän kannalta parempi kuin pitkä lataus yön aikana täyteen.

3. Sammuta laite välillä

Akulle tekee hyvää, jos sen käyttö lopetetaan ajoittain hetkeksi. Älylaitteen kohdalla tämä tarkoittaa koko laitteen sammuttamista. Voit harkita pistää puhelimen pois päältä yön ajaksi.

Turvallisuusasiat

4. Voit unohtaa laitteen lataukseen turvallisesti

Puhelimen jättäminen kiinni laturiin ei normaalisti ole vaarallista. Laitteen oma latauselektroniikka huolehtii tarkasti latauksen katkaisemisesta, sillä litiumioniakut eivät kestä ylilatausta. Maailmalla uutisoidut palamistapaukset ovat lähes aina aiheutuneet halvan tarvikelaturin tai -akun käytöstä. Laturin irrottaminen ajoissa on kuitenkin järkevää siksi, että jatkuva täyteen lataaminen on akun eliniälle pahasta.

5. Voit käyttää laitetta sen latautuessa

Puhelimen käyttäminen latauksen aikana on turvallista. Yhtäaikainen lataaminen ja raskas pelaaminen voivat kuitenkin kuumentaa puhelinta turhan paljon, mikä on akun eliniän kannalta pahasta. Puhelimen rauhoittaminen tai sammuttaminen latauksen ajaksi lyhentää selvästi latausaikaa.

Laturin valinta

6. Suosi puhelimen omaa laturia

Tabletin tehokkaan usb-laturin käyttö älypuhelimen kanssa on turvallista, sillä laitteen oma latauselektroniikka rajoittaa automaattisesti latauksen nopeutta. Teholaturi ei siis välttämättä saa puhelinta latautumaan yhtään nopeammin.  Laitteen oman laturin käyttö on kuitenkin suositeltavaa, sillä se lataa laitetta varmasti valmistajan turvalliseksi katsomalla vauhdilla.

7. Käytä pikalatausta harkiten

Quick Charge -tekniikkaa hyödyntävät Android-puhelimet saadaan ladattua selvästi totuttua nopeammin, sillä latausjännite nostetaan varaustilanteen mukaan selvästi normaalia suuremmaksi. Näin 80 prosentin varaus voidaan saavuttaa vain puolessa tunnissa. Myös iPhone 6 ja sitä uudemmat Apple-luurit saa iPadin tehokkaalla laturilla täyteen noin 20 prosenttia nopeammin. Pikalatauksen käyttäminen lyhentää kuitenkin hitaasti myös akun elinikää, joten kiireettömän kannattaa tyytyä peruslaturiin.

8. Valitse riittävän tehokas autolaturi

Halpojen autolatureiden antoteho riittää normaalisti vain yhden puhelimen sujuvaan lataamiseen, vaikka laturissa voi olla kaksi usb-porttia. Jos tarkoitus on ladata kahta puhelinta tai puhelinta ja tablettia yhtä aikaa, autolaturi on syytä valita tarkasti. Muuten navigaattorina käytettävän puhelimen varaustaso voi alkaa laskea latauksesta huolimatta.

Toivottavasti näistä vinkeistämme mobiililaitteen käyttöön on apua sinulle. Muut julkaisemamme vinkit löydät ohjesivuiltamme.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Kellopeli

  Aika turhia neuvoja. Nykypuhelinten akkujen pitäisi helposti kestää sen 2 vuotta mitä niitä käytetään ja milloin ehkä saavat päivityksiä lataat niitä sitten miten vain, missä vain ja juuri silloin kuin itseäsi huvittaa. Jos kuitenkin satut olemaan joku köyhä pappa tai koulukiusattu luuseri joka vetää vielä 4 vuotta vanhalla puhelimella ja jos jostain poikkeuksellisesta syystä sen akku sattuisi huononemaan, niin yhtään viisaammin suunnitelluissa puhelimissa akun voi vaihtaa todella helposti. Uusi akku maksaa keskimäärin 5-19e joten tuskin se ketään konkurssiin vie. Kukaan ei oikeasti rupea puhelintaan sammuttelemaan yöksi tai tanssimaan sadetansseja, että säästäisi jotain akkuja.

  • Azazel

   Samaa mielt… itse lataan akkua lähes joka yö sammuttamatta puhelinta ja silti se kestää kaksi vuotta helposti

   Vaikka akkua ei itse pystyisi vaihtamaan niin silti se ei ole mikään kallis vaihtaa liikkeessä

  • ffgfgf

   En ymmärrä mitä tekemistä koulukiusatuksi tulemisella ja puhelimen iällä on keskenään. Voisiko joku valoittaa tätä asiaa?

  • KöyhäPappa

   Kellopelin mielestä on siis normaalia ja fiksua vaihtaa puhelin uuteen kahden vuoden välein. Jos ei vaihda, on köyhä tai luuseri?

   Eipä taida sinulla olla tajua tavallisen ihmisen elämästä, edes suomalaisen saati sitten vaikkapa aasialaisten. Nelihenkiselle perheelle joku 1500 € kahden vuoden välein on iso raha. Ja jos köyhien elämä ei kiinnosta, niin toivottavasti edes kaikkien tulevaisuus. Eilen oli päivä, jolloin tuli käytetyksi tämän vuoden uusiutumattomat luonnonvarat. Tästä eteenpäin ylikulutetaan. Puhelimen vaihtaminen kuten akun takia on tyypillistä ylikulutusta, eihän puhelimen ominaisuudet näytä enää juuri kehittyvän.

 2. Tiedottaja

  Microsoftin uudet puhelimet tukevat pikalatausta.

 3. Eihyvaapaivaa

  Mulla on s7 itse en kyllä ala vaihtamaan siihen akkua vaan vien sen huoltoon

 4. Eräs hyypiö
 5. Juha

  Ei kait sitä jännitettä nosteta pikalaturissa, kyllä se on virta, joka vaikuttaa. Vai meinaatteko, että pannaan 100V latauspiuhaan ja lataus onnistuu 20 kertaa nopeammin.

  • Janne Laakso

   Riippuu järjestelmästä, nostetaanko laturissa virtaa vai jännitettä vai molempia. Esimerkiksi Qualcomm Quick Charge 3.0 vaihtelee laturilta tulevaa jännitettä 3,2:n ja 20 voltin välillä.

Tuoreimmat jutut