Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Ensikokemukset: Galaxy Note7 on hyvin viimeistelty paketti

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Samsung Galaxy Note7

Mobiili.fi pääsi Lontooseen tutustumaan Samsungin huippu-uutuuteen, Galaxy Note7:ään heti tuoreeltaan. Viime vuonna Note-sarjaa ei Eurooppaan saatu, mutta tänä vuonna on toisin. Uudistetulla S Pen -kynällä höystetty Note7 saapuu syksyksi myös Suomeen.

Muotoilullisesti Note7 jatkaa samaa, hyväksi havaittua linjaa, jota Samsung on huippulaitteissaan viljellyt viime vuonna julkaistuista Galaxy S6 -malleista alkaen. Materiaaleina hallitsevat lasi ja alumiini, ja erityisesti Samsung hehkutti Note7:n symmetrisyyttä. Laitteen näyttö on edge-tyyppinen, eli reunoiltaan kaareva, mutta myös takapaneeli kaareutuu reunoiltaan vastaavasti niin, että sivuprofiili on symmetrinen. Lisäksi laite on kokoisekseen huomattavan siro ja tuntuu varsin tukevalta ja miellyttävältä kädessä.

Samsung Galaxy Note7

Itselläni aiemman Galaxy S7 edge -mallin kanssa näytön kaarevat reunat aiheuttivat ongelmia haamukosketusten muodossa, eli kämmenpohja tai sormet saattavat vahingossa osua näytön reunoihin ja vaikeuttaa laitteen käyttöä. Pikaisen testin perusteella on vaikea sanoa, tuleeko Note7:n edge-näytön kanssa samoja ongelmia, mutta kaareva takaosa vaikuttaisi antavan laitteesta hieman paremman otteen, mikä saattaa auttaa asiaa.

Kamerat Note7:ssä ovat teknisesti samat kuin Galaxy S7 -malleissa, eli ne toimivat nopeasti ja kuviin tallentuu hyvin valoa. Käyttöliittymää on kuitenkin uudistettu niin, että etu- ja takakameroiden välillä pääsee liikkumaan ja eri kuvaustiloja pääsee valitsemaan helposti näyttöä eri suuntiin pyyhkäisemällä, mikä vaikutti varsin luontevalta ratkaisulta.

Käytännön akkukesto Note7:ssä tulee olemaan yksi mielenkiinnon kohde. Akun kapasiteetti, 3500 milliampeerituntia, on 100 milliampeerituntia vähemmän kuin S7 edgessä, joka on varustettu myös hieman pienemmällä näytöllä kuin Note7. Akkukesto S7 edgessä oli mainio, mutta mieleen tulee väkisinkin, että pienempi akku yhdessä isomman näytön kanssa luultavasti tekevät ainakin jonkin verran hallaa Noten akkukestolle. Tämä selviää tulevaisuudessa pidemmän ja perusteellisemman tutustumisen aikana.

Samsung Galaxy Note7

S Pen -ohjauskynä on aina ollut Note-sarjan määrittävä tekijä, jota käyttäjät Samsungin mukaan rakastavat. Note7:ssä kynä on oppinut uusia temppuja, jotka pikaisen kokelun perusteella toimivat varsin näppärästi. Kynän avulla voi esimerkiksi kaapata näytöltä GIF-animaatioita ja puhelin myös tunnistaa kuin kynää leijutetaan näytön yläpuolella. Tuomalla kynän lähelle näyttöä voi näytön sisältöä esimerkiksi suurentaa suurennuslasin tavoin tai kääntää sanoja vieraskielisen tekstin seasta.

Jo viime vuonna Note 5:stä löytyi ”screen-off memo”, eli mahdollisuus piirtää ja kirjoittaa S Pen -kynällä suoraan lukitulle näytölle, lukitusta avaamatta. Uutena ominaisuutena tuo toiminto on yhdistetty ”always-on display” -toimintoon, eli näytölle voi tallentaa kynällä tehdyn muistiinpanon, joka erottuu vaaleana muuten pimeällä näytöllä.

Samsung Galaxy Note7

S Pen toimii vaikkapa suurennuslasina Note7:n näytöllä.

Samsung sanoo kehittäneensä kynän tuntumaa entisestään, ja vaikken viime vuonna Note5-mallia päässytkään kokeilemaan, on Samsungin sanoja helppo uskoa, sillä piirtäminen ja kirjoittaminen kynällä tuntuivat kohtuullisen luonnollisilta. Piirtäminen on uudistunut myös työkalujen osalta, eli kynällä voi piirtää erilaisten kynien ja vaikkapa vesi- tai öljyvärien jälkeä jäljitellen. Laite myös tunnistaa painalluksen voimakkuuden (4096 eri paineasentoa) ja esimerkiksi öljyvärit sekoittuvat ”siveltimen” painalluksesta riippuen.

Samsung Galaxy Note7

Viime keväänä julkaistujen Galaxy S7 -mallien tavoin myös Note7 on IP68-luokiteltu, eli pölytiivis ja vedenkestävä. Siinä missä S7-malleissa vesi saattaa haitata kosketusnäytön käyttöä sormilla, toimii Note7:n näyttö myös märkänä S-Penin avulla. Ohjauskynä ei vettä kammoksu, ja Samsungin mukaan laitetta voi kynän avulla käyttää myös veden alla, mikä S7-malleilla ei onnistunut. Tätä pitää kuitenkin vielä testata laajemman arvostelun yhteydessä.

Merkittävä uutuus Note7:ssä on iirisskanneri, jota voi käyttää laitteen lukituksen tai esimerkiksi salattujen tiedosto- ja sovelluskansioiden avaamiseen sormenjälkitunnistimen tavoin. Note7 on ensimmäinen Galaxy-sarjan puhelin, jossa iirisskanneria käytetään. Vaikkei tekniikka aivan ennennäkemätöntä olekaan, vaikuttaa Samsungin ratkaisu onnistuneelta.

Samsungin mukaan iirisskanneri on erityisen kätevä kylmissä maissa kuten Suomessa, jossa talvella sormenjälkitunnistimen käyttö edellyttäisi käsineiden riisumista. Skanneri näytti esittelytilaisuudessa toimivan nopeasti, eivätkä sitä haitanneet esittelijän käyttämät silmälasitkaan. Etäisyyden suhteen skanneri on hieman nirso, eli suositellusta 25 – 35 senttimetrin etäisyydestä ei voi paljoa poiketa. Samoin kirkas auringonpaiste saattaa aiheuttaa ongelmia skannerin toiminnalle.

Samsung Galaxy Note7

Always-On Display tukee S Pen -kynällä tehtyjä muistiinpanoja.

Aivan kuten viime kevään Galaxy S7 -mallit, Note7 vaikuttaa enemmänkin evoluution tulokselta kuin käänteentekevältä mullistukselta. Samsung on hieronut kasaan varsin vakuuttavan oloisen paketin, joka on hyvin viimeistelty, tuntuu laadukkaalta ja sisältää paljon käyttäjien kaipaamia ominaisuuksia. Laite on vedenkestävä, sisältää muistikorttipaikan ja käyttää S7-malleissa hyväksi havaittua tekniikkaa, S Pen -kynällä täydennettynä. Ennakkohuhuissa odotettiin esimerkiksi tehokkaampaa suoritinta tai enemmän RAM-muistia, mutta ilmeisesti Samsungilla on katsottu, että Galaxy S7 -mallien tekniikka on edelleen riittävän tehokasta myös Note-käyttäjän tarpeisiin.

Tarkempia mietteitä laitteesta tulee pidemmän testin perusteella, mutta pikaisten ensikokemusten perusteella vaikuttaa siltä, ettei Note7 tällä hetkellä paljoakaan jätä toivomisen varaa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Matti

  Floppi.

  • Henrik

   Katsotaan tilanne loppuvuodesta,että oliko floppi!. 😄😩

  • Henrik

   Epäilen,että Samsung kasvattaa tämän mallin (Samsung Galaxy Note7) ansiosta myöskin lisää markkinaosuutta!. 😆

 2. Teppo

  Samsungin luureja ei todellakaan kannata ostaa Samsungin harrastaman surkean ohjelmiston päivityspolitiikan takia. Sääli, sillä hyvä rauta vanhenee ennen aikojaan.

  • osakkeenomistaja

   Olet TODELLA oikeassa!

   Tähänkään Galaxy Note7:ään ei saa uusinta ohjelmistopäivitystä enää reilun vuoden kuluttua.

   No, voihan silloin ostaa uuden luurin!

  • Opie126

   Tämä. Jos Samsung parantaisi huomattavasti Android-tukeaan niin voisin harkita joskus hommaamistakin. Mutta pysyttelen nyt tässä 6S Plussassa.

 3. Finzone

  Seuraava android versio oli ainakin luvattu samsungin sivuilla ja ainahan sisään voi iskeä custom romin jos niitä harrastaa. Itse nyt mietin olisiko tämä korvaamaan note3:sen joka ollut mainio laite ja customeilla saanut paljon lisää elinikää. Nyt uutta luuria valitessa tuntuu vaihtoehdot olevan s7 edge tai tää note 7 jossa toi kynä on iso plussa kun siihen on jo tottunut. Pitänee odotella ja katsella hintoja luurejen välillä myöhemmin syksyllä.

 4. Henrik

  Palautetta Samsungille,turha on täällä valitella ettei päivityksiä saa.

 5. Samsungmään

  Nuo päivitysen saamatta jäämiset koskee vain halpis samsungeja ei lippulaiva malleja. Huippu mallit saavat kyllä uusimmat päivitykset vuosienkin päästä mutta viiveellä koska uusimmat tuotteet saavat sen ensin kuten loogista..

Tuoreimmat jutut