Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kommentti: Microsoft hylännyt Windows-puhelimet – nyt taistoon bottien herruudesta

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Microsoft Build 2016

Microsoft piti tänään San Franciscossa vuotuisen Build-kehittäjäkonferenssinsa ensimmäisen päivän reilun parituntisen julkistus-show’n. Paljon uutta oli esillä, mutta selkeää oli myös mistä ei puhuttu: Windows-puhelimista tai edes Windowsista puhelimissa.

Microsoft näyttääkin jo hylänneen puhelimet täysin ja siirtyneen eteenpäin alueille, joilla se on vahvempi tai jotka ovat ovat vasta lähdössä mahdollisesti nousuun.

Tänään Microsoft kertoi esimerkiksi Windows 10:n saavan yksivuotispäivityksen kesällä, mutta sen esitellyt uudistukset koskivat ennen kaikkea ja niitä esiteltiin vain PC- tai tablettimallin laitteilla. Tulossa on esimerkiksi Windows Ink, kynätoimintojen uusi kokonaisuus. Lisäksi Microsoft mainitsi ohi mennen Facebookin, Instagramin ja Messengerin olevan tulossa universaaleina Windows-sovelluksina Windows 10:lle.

Koska tänään oli kyse erityisesti kehittäjätapahtumasta, käytti Microsoft paljon aikaa myös Windowsin esittelyyn kehittäjien työskentelyalustana, jolla voi tehdä sovelluksia useille eri alustoille helposti. Ja saapa Windows myös Linuxin Bash-komentorivin, tänään kerrottiin.

Ensimmäisen kerran Windows-puhelin nähtiin Microsoftin tapahtumassa vasta, kun esiteltiin Microsoftin uusia mahdollisuuksia keskustelubottien kehittämiseksi. Automatisoitujen, älykkäästi käyttäjän kanssa ihmisen tavoin keskustelemalla eri toimintoja suorittavien – kuten matkavaraukset tai kalenterisuunnittelu – ohjelmistojen tulo osaksi keskustelusovelluksia on kenties tämän hetken kuumin trendi startupien piirissä ja Piilaaksossa. Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella nimesi ilmiön tänään lavalla ”keskustelun kääntämiseksä alustaksi” sovelluksille (conversation as a platform).

Bottien trendissä Microsoft näyttäisikin olevan hyvin etujoukoissa mukana, mutta toki voitto ei ole varma. Botit ja keinoäly (AI) ovat erittäin keskeinen painopiste nyt myös esimerkiksi Facebookille, jolta odotetaan omia julkistuksiaan tällä saralla heti parin viikon kuluttua F8-kehittäjätapahtumassa. Facebook hyötyy siitä, että sillä on omassa tallissa aivan suosituimpiin kuuluvia, Microsoftin Skypen peittoavia keskustelusovelluksia jopa kaksin kappalein – Facebook Messenger sekä WhatsApp. Toki oma kysymyksensä ensin ylipäänsä on vielä, muuttuuko bottien ympärillä nyt oleva huikea hype myös aidoksi suosioksi käyttäjien piirissä.

Microsoft tuo esimerkiksi Bot Framework -kehikon, jonka avulla muun muassa yritykset voivat helposti kehittää ja tuoda oman asiakaspalvelubottinsa Skypeen, Telegramiin ja Slackiin SMS-tekstiviestien lisäksi. Myös Cortana tulee osaksi Skype-viestejä. Microsoftin bottisuunnitelmat koskevat laajasti eri keskustelusovelluksia ja tulevat näin käyttöjärjestelmätasolla luonnollisesti niin Androidille, iOS:lle kuin Microsoftin omalle Windowsillekin. ”Haluamme jokaisen kehittäjän pystyvän rakentamaan botteja uutena sovelluksena jokaiselle yritykselle ja jokaiselle palvelulle”, totesi Nadella.

Bottien lisäksi Microsoftilla on tarjota myös paljon muita älykkäitä API-rajapintoja kehittäjien hyödynnettäväksi, esimerkiksi tunnistamaan koneellisesti mitä kuvassa on.

Laitepuolella Buildissa päähuomio kiinnittyi tietokoneiden tai puhelinten sijaan HoloLens-laseihin, joita jälleen kerran esiteltiin lavalla. HoloLensien toimitukset alkavat nyt kehittäjille sekä yrityskumppaneille. Kuluttajatuotteena niitä saadaan vielä odotella.

Microsoftin puhelimista kuullaan vielä todennäköisesti myöhemmissä tilaisuuksissa tänä vuonna. Jokin aika sitten taajasti huhuttua Surface-puhelinta odotellaan yhä. Onhan Microsoftilla edelleen myös merkittävä määrä mobiilipuolen tuotekehittäjiä töissä, yhä Suomessakin. Tuskin hekään sormiaan päiviä pitkiä pyörittelevät, vaan jotain tulostakin uusien tuotteiden merkeissä vielä syntynee. Jos nämä kehitystyön hedelmät siis myös julkistetaan ja tuodaan markkinoille, eikä myöhemmin vielä peruta – kuten kävi esimerkiksi Microsoftin mini-Surfacelle sekä monille aiemmin kehityksessä olleille puhelinmalleille.

Vaikka Microsoftin viimeisiä mobiililaitteitakaan ei vielä ole nähty, oli tämän päivän Buildin viesti kuitenkin selvä: oikeastaan mitään merkitystä omilla mobiililaitteilla tai Windows Mobilella Microsoftille ei näytä enää olevan. Se peli on jo pelattu – ja hävitty.

On uusien bottitaistojen aika.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Jaahas

  No eipä avajaistilaisuudessa sen ihmeemmin esitelty Surface-laitteitakaan, mutta tuskin niitä on hylätty. Lumia sitä paitsi oli mukana monessa demossa. Koko tilaisuuden ideahan oli ettei laitteella ole väliä, sovellukset toimivat tietokoneella, tabletilla, kännykällä, xboxilla ja vaikka millä.

  • Markus Lehtiniitty

   Siinä Microsoft on oikeassa, että laitteella ei ole niin väliä – tosin se tarkoittaa myös Android- ja Apple-laitteita. Microsoftin jatkon vahvuuksista toiselle eli yritysohjelmistoille, etunenässä Office, tietenkin on tärkeää olla mahdollisimman laajasti eri laitteilla (toinen vahvuus Azure-pilvi).

   Tänäisissä Windows 10 -uutisissa mobiili kuitenkin pääosin sivuutettiin, mikä oli se pointti. Lumia ei myöskään nähdäkseni ollut mukana kyllä kuin yhdessä demokokonaisuudessa, joka käsitteli Skype/bottiasioita, jotka sinällään eivät liity Lumiaan ja Windows Mobileen mitenkään.

   Huomenna kai kuullaan vielä lisää Azure-puolesta.

   • Jaahas

    Tai siis skype/bottiasiat liittyvät Lumiaan aivan samalla tavalla kuin muihinkin laitteisiin.

 2. Valdemar

  Microsoftin työntekijöihin viime aikojen käytännöt käyttäjiensä alistamiseen vaikuttivat niin, että he eivät enää kykene kirjoittamaan koodia selvinpäin? Huteran ja välinpitämättömän tuloksen testaaminen delegoidaan käyttäjille.

  Sopimukseen kuuluu tiukka vaitonaisuus kaikesta, or else. Kun ympäristö on umpisuljettu, säilyvät kierot salaisuudet käyttäjien päänmenoksi pimennossa.

  Mitä on tullut julki perustellaan ”käyttäjäkokemuksen parannuksella” tietenkin. He tietävät tukevansa hirviötä joka on ihmisyyden vastainen mutta palkka on hyvä.

 3. Kairaaja

  Jaa tästäkö voi päätellä, että wp luurit on hylätty. Tuskimpa on hylätty, uskokaa pois.

 4. SANDY

  According to Microsoft’s Executive Vice President of the Windows and Devices Group, Terry Myerson, 2016 is not going to be the year for Windows Phone.

  “We’re fully committed to that 4-inch screen, there will be a time for it to be our focus, but right now it’s part of the family but it’s not the core of where I hope to generate developer interest over the next year,” he said. “There’s no lack of recognition to realize how important that form factor is, but for Microsoft with Windows and for our platform it’s the wrong place for us to lead.”

  The vast majority of Microsoft’s customers do not use Windows Phone, and with Microsoft’s change of focus following Steve Ballmer’s retirement Microsoft is no longer focusing on Windows Phone users at the expense of the majority of their customers.

  “If you wanted to reach a lot of phone customers, Windows Phone isn’t the way to do it,” said Myerson. “If you want to reach a lot of Windows customers, then this is the largest install base of 9 to 30-inch screens. If you wanted to do new and exciting things, then the Xbox and HoloLens is the place to have a discussion.”

  “We’re going to do some cool things with phones, but this year phones are an important part of our family but not the tip of the spear,” be continued.

  • AndroidWindows

   Hyvä SANDYYY. Osaakkos suomentaa vai ainostaan kopioida. Nie en ymmärrä, eli jos viittsisisit auttaa avutonta Go sandyy GO

   • CyberAngel

    Erittäin vapaasti tiivistäen:

    Täysillä ollaan neljän tuuman näytöissä mukana (oikeesti 5″),
    mutta just tänä vuonna ei oo ne höpöttimet ihan pääasia,
    vaan villakoiran ydin on kehittäjien haaliminen
    ( lue: AppGap poistetaan ensin – ota Xamarin, se helpottaa närästystä! )
    … selostusta ….
    Me tehdään jotain jännää puhelimilla,
    mutta tänä vuonna puhelimet ei oo ihan se huippujuttu, vaikk ne o tärkeitä.
    ( lue: ens vuonna tärähtää – sisäpiiritieto: 17Q1 = Lumia super! )

   • AndroidWP

    Hyvä AndroidWindows.Osaatko kommentoida niinkuin järkevät ihmiset vai ainoastaan trollata. Mä ymmärrän SANDYn tekstin, onhan se ihan tavallista kansainvälistä kieltä.:)
    …GO ANDORIDWINDOWS GO…
    Tässä kielitaidottomalle trollillemme suomennettu artikkeli mobiili.fi’n teettämänä ole hyvä. :)

    http://mobiili.fi/2016/03/31/microsoft-pomo-tama-ei-ole-windows-puhelinten-vuosi/

 5. KalleKoo

  https : // blogs. windows. com /buildingapps/2016/03/30/windows-10-anniversary-sdk-is-bringing-exciting-opportunities-to-developers/

Tuoreimmat jutut