Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Uusien iPhone- ja iPad-mallien RAM-muistien määrät selvisivät – iPhonessa hyvin, iPadissä ei niinkään

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

iPhone SE eri värivaihtoehtoina, uutena neljän tuuman koossa ruusukulta.

iPhone SE eri värivaihtoehtoina, uutena neljän tuuman koossa ruusukulta.

Applella ei ole ollut tapana ilmoittaa iOS-laitteidensa RAM-muistin määrää, joten sen selvittäminen on perinteisesti uusien laitteiden julkaisun yhteydessä ollut yksi suuren mielenkiinnon kohde. Juuri esiteltyjen iPhone SE:n ja 9,7-tuumaisen iPad Pron osalta vastaus suureen kysymykseen näyttäisi selvinneen.

TechCruhnchin Matthew Panzarino sai Applen uutuudet hyppysiinsä ja pääsi sovelluksella tarkistamaan niiden tietoja. Iloisena uutisena iPhone SE:n A9-suoritin näyttäisi toimivan samalla kellotaajuudella kuin iPhone 6s:ssä, ja RAM-muistia löytyy myös samaiset kaksi gigatavua. Niinpä SE on pienemmästä koostaan ja huokeammasta hinnastaan huolimatta yhtä tehokas kuin 6s.

 

Uuden iPad Pron kohdalla vastaan tuli jonkinasteinen pettymys. Viime syksynä julkaistussa 12,9-tuumaisessa iPad Prossa RAM-muistia oli neljä gigatavua, mikä Applen iOS-laitteelle on poikkeuksellisen paljon. Itse asiassa niinkin poikkeuksellisen paljon, että uudemmassa 9,7-tuumaisessa mallissa RAM-muistia on vain kaksi gigatavua. Tällä eittämättä lienee jonkin verran vaikutusta esimerkiksi sovellusten moniajoon, mutta toisaalta myös vanhempi iPad Air 2 sisältää saman verran RAM-muistia, ja moniajoa 9,7-tuumaisella näytöllä tukevat sovellukset onkin suunniteltu kahden gigatavun RAM-muistilla toimiviksi.

Apple A9X

Jo Applen omista esittelymateriaaleista on pääteltävissä, että 9,7-tuumaisen iPad Pron A9X-suoritin toimii alhaisemmalla kellotaajuudella kuin 12,9-tuumaisen mallin suoritin. Panzarinon testi vahvistaa tämän, sillä testisovelluksen perusteella kellotaajuus pienemmässä mallissa on 2,16 gigahertsiä, kun isommassa se on 2,24 gigahertsiä. GeekBench-testisovelluksen pisteet pienemmän mallin suorittimella ovat Panzarinon testin mukaan 5107, kun isommalla mallilla on saavutettu reilun 5400 pisteen tulos.

iPad Pron kohdalla alempi kellotaajuus ja vähäisempi muisti tuskin ovat suurikaan ongelma, sillä laitteen näytölle mahtuu selvästi vähemmän sisältöä kuin 12,9-tuumaisen mallin näytölle. iPhone SE:n kohdalla taas 6s:n tehokas suoritin tarjonnee varsin ripeästi toimivan paketin, sillä näytön resoluutio SE:ssä on pienempi kuin 6s:ssä tai samaa suoritinta myös käyttävässä 6s Plussassa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Matti

  Ei kai se näytön koko liity mitenkään tarvittavan rammin tai muidenkaan tehojen määrään?? Paitsi akkutehon.

  • Janne Laakso

   Ei näytön koko, mutta pikseleiden määrä.
   12,9-tuumaisessa iPadissä on noin 78 prosenttia enemmän pikseleitä piirrettävänä kuin 9,7-tuumaisessa, ja iPhone 6s:ssä 38 prosenttia enemmän pikseleitä kuin SE:ssä. 6s Plus joutuu piirtämään pikseleitä lähes 3,8-kertaisen määrän SE:hen verrattuna.

 2. AndroidWindows

  Kyllä alkaa 2GB keskusmuisti olemaan minimi myös iOS -laitteissa pikkuhiljaa. Apple kyllä tekee helpommaksi päätöksen pysyä Air 2:ssa. Alikellotettu suoritin ja vain 2GB muistia on ”Pro” nimikkeellä varustetussa laitteessa aika hölmöä.

  • applettaja

   Ei se kyllä minimi ole. Esim. omassa käytössä iPhone 6:lla kaikki pyörii todella hyvin ihan 1GB:nkin RAM:illa. Toki ei siitä isommasta määrästä haittaa ole, mutta kyllä gigallakin pärjää normikäytössä iPhonessa. iPadeissä toki 2GB on aivan oiva määrä moniajoon (voisi sitä olla enemmänkin toki), mutta iPhonea käyttävä ei välttämättä huomaa 1GB:n ja 2GB:n eroa (moniajon puute).

   • Matti

    Kyllä muuten huomaa, kun safarissa on kolme tai enemmän välilehteä auki. Niin 6s ei lataa jokaista sivua uudelleen.

   • Kairaaja

    Ei pärjää gigalla enää. Safarissa tosiaa huomaa hyvin mikä ongelma gigan kaa tulee ja näkyy kyllä monissa sovelluksissa.

    • Vili

     Monissa? Kuten? En ole kyllä huomannut näiden vuosien aikana mitään muuta kuin safarin selaimen sivun päivittäminen itsellään.

 3. Kairaaja

  En nyt kyllä ihan ymmärrä tätä pro mallia noilla spekseillä. Ei kannata air 2 päivittää. Eipä näköjää applea kiinnosta syöksyvää tabletti myynti korjata.

  • KeijoG

   Eihän tuo Pro ollut iPad Air 2 -asiakkaille niinkään ensisijaisesti suunnattu, vaan vanhempien laitteiden, sekä tablettien, että markettimikrojen korvaajaksi, minkä roolin se suorittaa vailla ongelmia.

   Tablettien myynti kun sakkaa kaikilla valmistajilla markkinoiden saturoitumisen johdosta, pitää tehdä päätös joko pyrkiä pitämään myytyjen laitteiden keskihinta hyvällä tasolla, tai pyrkiä polkemaan hintoja, jos sitten volyymi tukisi pienempää katetta per kappale.

  • Vili

   Miksi et ymmärrä? Vuosittainen hyvä päivitys ja erittäin hyvä ostos 2 vuotta vanhemmille iPad käyttäjille.

   Oma Airikin tähän taitaa vaihtua, Air 2:sta en minäkään päivittäisi, jännä että joka vuosi tämä sama kitinä siitä, että pitäisi vuosittain tulla niin hyvä tuote että joka vuosi päivittäminen kannattaisi, ei tekniikka mene eteenpäin niin lujaa ja tableteissa vielä hitaammin.

   Tottakai Apple tekee kaikkensa korjatakseen tablettimyyntejään, se vaan on kovin vaikeaa kun tuotteet on muutaman vuoden olleet jo niin hyviä, että ei käyttäjät näe juuri tarvetta päivittää.