Huawei esitteli Mate S -älypuhelimen jo viime syksynä IFA-messuilla. Mate-sarjan erikoinen välimalli lupaa näyttävää designia ja monipuolisia kosketusominaisuuksia, joiden pitäisi helpottaa arjen aherrusta. Tässä artikkelissa selvitämme, pitävätkö kehut paikkansa.
Teknisesti Mate S koostuu seuraavista ominaisuuksista:
- Mitat: 149,8 x 75,3 x 7,2 millimetriä
- Paino: 156 grammaa
- Näyttö: 5,5 tuuman AMOLED-näyttö 1920 x 1080 pikselillä
- Järjestelmäpiiri: Hisilicon Kirin 935, jossa neljä 2,2 gigahertsin ja neljä 1,5 gigahertsin ydintä
- Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa (laajennettavissa microSD-kortilla)
- Akku: 2700 milliampeerituntia
- Takakamera: 13 megapikseliä, f/2.0-aukko, optinen kuvanvakain, tupla-LED-salama
- Etukamera: 8 megapikseliä, f/2.4-aukko, LED-salama
- Yhteydet: Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11b/g/n, 4G LTE
- Käyttöjärjestelmä: Android 5.1 Lollipop / Huawei Emotion UI 3.1
Kyseinen kokoonpano maksaa tänä päivänä noin 500 euroa. Uudempi Mate 8 taas maksaa 600-650 euroa vastaavana versiona. Lähtökohtaisesti Mate S saattaisi siis olla hyvä vaihtoehto hintatietoiselle kookkaamman älypuhelimen etsijälle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Design
Huawei on Mate S:ssä panostanut selkeästi laitteen muotoiluun. Sivuprofiili on hyvin hoikka, mutta samalla puhelin tuntuu tukevalta, sillä kaareva takakuori sallii ikään kuin vaivihkaa enemmän paksuutta laitteen keskivaiheille. Lisäilmettä tuodaan laitojen pienillä viistoleikkauksilla, jotka parantavat myös käteensopivuutta.
Takaa päin tarkasteltaessa Mate S tuo välittömästi mieleen HTC:n One-puhelimet, kiitos antenninauhojen ja kameran muodon. Kamera on hieman ulkoneva, mutta ei onneksi merkittävästi. Kameran alta löytyy Huaweille ominaiseen tapaan sormenjälkitunnistin, joka on muotoiltu kameraa tukien. Lopputuloksena syntyy varsin hillitty ja harmoninen ilme.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö on Full HD -tasoisena riittävän tarkka miellyttäviin mediahetkiin. Lisäksi katselukulmat ja väritoisto ovat kiitettävät. Aluksi koin kuitenkin hieman häiritseväksi sen, ettei varsinainen kuva-ala kata lähellekään koko mustaa lasialuetta. Toisin sanoen näytönreunukset ovat todellisuudessa paljon paksummat, kuin mitä päällepäin saattaa näyttää. Tämä ”harmitus” katoaa kuitenkin ajan kanssa nopeasti.
Sormenjälkitunnistus, eletoiminnot ja EMUI
Mate S:n sormenjälkitunnistin on muiden uusien Huawei-laitteiden tavoin aseteltu takakuoreen kameran alle. Sijainti toimii edelleen hyvin, ainakin allekirjoittaneelle, sillä etusormi löytää paikkansa tunnistimella luontevasti. Lisäksi tunnistus toimii todella nopeasti ja tarkasti, kunhan monivaiheisen ensitunnistusprosessin tekee huolella. Tunnistimen käyttömukavuus on siis kohdallaan ja sen käyttöön rutinoituu nopeasti.
Huawei ei kuitenkaan ole tyytynyt pelkkään laitteen avaamiseen. Sormenjälkitunnistimella voi nimittäin tehdä monia toimintoja myös laitteen ollessa hereillä. Honor 7:stä tuttuja ovat esimerkiksi ilmoituspalkin pudottaminen alaspyyhkäisyllä ja kotinäytölle palaaminen pitkällä kosketuksella. Lisäksi tarjolle on tuotu uusia vaihtoehtoja, kuten valokuvien selaaminen tunnistimen sivuttaisilla pyyhkäisyillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jostain syystä tunnistintoiminnot onnistuvat Mate S:llä Honor 7:ää helpommin. Erilaiset pyyhkäisyt tunnistuvat hyvin eikä esimerkiksi liikkeen nopeus ei ole niin justiinsa. Edelleen useimpia toiminnoista ei tule ainakaan allekirjoittaneella arjessa käytettyä, mutta onneksi päälle voi jättää vain tarpeelliset toiminnot.
Kosketusteema jatkuu sormenjälkitunnistimesta näytön puolelle. Kaikille tuttujen navigointitapojen ohella Mate S tukee lukuisia erikoisempia toimintoja. Jos sormenpään sijaan käyttää rystystä, voi käyttäjä avata sovelluksia eleitä piirtämällä ja ottaa tarkempia kuvakaappauksia ympyröimällä vain halutun kaappausalueen. Jälleen ajatus on näppärä, mutta todellisuudessa hyvin sijoitetut sovellusikonit ja kuvakaappauksen pikanäppäinkomento toimivat omassa käytössä paremmin. Lisäksi puhelimella tuntui olevan vaikeuksia erottaa allekirjoittaneen rystystä sormenpäästä, mikä johti usein turhauttaviin virhevierityksiin.
Muilta osin Androidin päällä toimiva EMUI-käyttöliittymä on tuttua kauraa muista Huawei-puhelimista. Ohjelmisto vahtii tiukasti virrankulutusta ja ilmoittelee aktiivisesti taustalla pyörivistä sovelluksista. Toiminnosta on apua toisinaan, mutta melko usein ilmoitukset ovat vain turhaan tiellä. Mate S saattaa myös sulkea sovelluksia itsenäisesti, eli on tärkeää määrittää tärkeille sovelluksille lupa olla päällä esimerkiksi silloin, kun laitteen näyttö sammuu.
Toinen määrittävä ominaisuus on luonnollisesti sovellusvalikon puute. Useimmista Androideista poiketen Huawei-laitteissa kaikki sovellukset asuvat kotinäytöillä. Tämä tekee esimerkiksi sovellusten poistamisesta ilahduttavan nopeaa, mutta vaatii samalla käyttäjältä järjestelmällisyyttä, jotta pakka ei hajoa käsiin. Lähestymistapa sopii varmasti joillekin ja tuntunee kotoisalta esimerkiksi iPhonesta vaihtaville. Useimmat pääsisivät kuitenkin helpommalla, jos perinteisen sovellusvalikon voisi vaikkapa halutessaan ottaa käyttöön.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kamera
Takakameralla napattujen kuvien laatu muistuttaa paljolti Honor 7:llä saatuja tuloksia. Pääasiassa jälki on todella hyvää, mutta hankalammissa olosuhteissa pehmeyttä ja rakeisuutta hiipii kuviin helpommin.
Mate S:llä on kuitenkin pari jippoa takataskussaan. Ensimmäinen on niin sanottu Ammattilaiskamera-tila, joka antaa vapauden säätää kuva-asetuksia mieleisikseen ennen kuvan nappaamista. Sinänsä tila toimii hyvin ja jälki on parhaimmillaan paljon parempaa kuin automaattitilalla. Jostain käsittämättömästä syystä tärkeältä vaikuttava tila on kuitenkin piilotettu hankalasti valikkoon, vaikka sovelluksella voi vaihtaa tiettyjen tilojen välillä pelkillä sivupyyhkäisyillä. Tästä syystä ammattitilan käyttö jää vähäiseksi.
Toinen ja parempi ominaisuus on optinen kuvanvakain. Siitä on erittäin paljon apua eritoten videokuvatessa, jolloin vakain tasoittaa käsinkuvausta huomattavasti.
Tehot ja akkukesto
Mate S:n peruskäyttö on todella sulavaa. Sovellukset avautuvat ripeästi eikä vakavampaa yskimistä ole pidemmällä testiajallakaan esiintynyt. Samoin raskaammat 3D-vetoiset pelit pyörähtävät laitteella suurimmaksi osaksi hyvin.
Akkukesto sen sijaan ei ole erityisen vakuuttava. Mistään täysin toivottomasta tapauksesta ei ole kyse, mutta vähänkään raskaammalla käytöllä virran loppuminen kesken päivän on todellinen pelko.
Yhteenveto
Eräs Mate S:n parhaita puolia on ehdottomasti sen ulkonäkö, sillä kyseessä on erittäin näyttävä ja kaunis laite. Samoin painikkeiden ja sormenjälkitunnistimen toiminta, yleinen suorituskyky ja valokuvien laatu ovat kohdallaan.
Miinusta taas irtoaa hieman heikosta akkukestosta. Lisäksi EMUI-käyttöliittymän erikoisuudet saattavat ajaa joitakin rutinoituneita Android-käyttäjiä toiseen suuntaan ja laitteen omassa kamerasovelluksessa on rutkasti parantamisen varaa.
Pelkästään kokemuksen perusteella Mate S:ää voi kyllä suositella. Kaiken huomioon ottaen varsin ratkaisevaksi asiaksi nousee kuitenkin hinta. Laite on halvempi kuin Mate 8, eli kyseessä on hyvä ja tyylikäs vaihtoehto sille, mikäli Mate S:n hieman pienempi näyttö ja akku sekä vanhempi järjestelmäpiiri eivät ole kynnyskysymyksiä. Toisaalta esimerkiksi Honor 7 toimittaa paljolti vastaavat ominaisuudet entistä halvemmalla.
Mikäli siis tärkeää on nimenomaan 5,5-tuumainen näyttö tai laitteen ulkonäkö, kannattaa Mate S:ään tutustua tarkemmin. Pääasiassa sisuksista ja ohjelmistosta välittävä taas saanee vastaavaa tai parempaa vastinetta rahalleen muualta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »