Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

DNA tuo ensimmäisenä operaattorina Suomessa 4G-puhelut

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

DNA logo uusiDNA on ensimmäisenä operaattorina Suomessa ottanut käyttöön Voice over LTE (VoLTE) -teknologian eli 4G-puhelut valtakunnallisessa matkaviestinverkossaan. Samassa yhteydessä DNA:n matkaviestinverkkoon on päivitetty myös Voice over WiFi (VoWiFi) -teknologia. Uudet teknologiat tulevat pilottiasiakkaiden käyttöön kevään aikana.

Tänä päivänä suomalaisoperaattoreiden 4G-verkossa liikkuu vain dataa, kun taas puhelut kulkevat 2G- ja 3G-verkoissa. VoLTE eli 4G-puhe mahdollistaa puhelut 4G-verkossa, jolloin äänenlaatu paranee ja puheluiden kytkeytymisajat lyhenevät murto-osaan nykyisestä.

Voice over WiFI eli VoWiFi-tekniikalla käyttäjä voi soittaa puhelun kotoa, työpaikalta tai esimerkiksi lentokentältä WiFi-verkkoa käyttäen. Tämä parantaa puheluiden laatua ja sisäkuuluvuutta esimerkiksi silloin, kun käyttäjä asuu kaukana lähimmästä tukiasemasta. Ulkomailta soitetut WiFi-puhelut ovat tyypillisesti myös normaalia roaming-puhelua edullisempia.

”Haluamme tarjota asiakkaillemme jatkuvasti käyttökokemusta parantavia uusia teknologioita. Testaamme ominaisuuksia yhdessä asiakkaidemme kanssa keväällä, jonka jälkeen avaamme tekniikat vaiheittain käytettäväksi kaikilla 4G-matkapuhelinliittymillä”, sanoo DNA:n matkaviestinliittymien liiketoimintapäällikkö Mika Husso.

Molemmat tekniikat edellyttävät tukea myös päätelaitteelta. Puhelinvalmistajien lippulaivamallit, kuten Samsung Galaxy S7, Apple iPhone 6s ja Microsoft Lumia 950, tukevat tyypillisesti molempia tekniikoita. Jatkossa tuen odotetaan leviävän myös valmistajien edullisempiin malleihin.

VoLTE ja VoWiFi -tekniikat on otettu maailmalla käyttöön muun muassa Yhdysvalloissa, Sveitsissä ja Alankomaissa. Suomessa operaattorit eivät vielä ole ottaneet VoLTE- ja VoWiFi-tekniikoita kaupalliseen käyttöön.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. VolT

  DNA on ensimmäisenä operaattorina Suomessa ottanut käyttöön Voice over LTE (VoLTE) -teknologian eli 4G-puhelut valtakunnallisessa matkaviestinverkossaan.

  = Uudet teknologiat tulevat pilottiasiakkaiden käyttöön kevään aikana.

  Siis onko käytössä vai eikö?

  • Janne Laakso

   Lainaamasi teksti on peräisin DNA:n tiedotteesta, mutta itse tulkitsisin sen niin, että DNA on päivittänyt verkkonsa tukemaan VoLTE:tä ja pilottiasiakkaiden käyttöön uusi teknologia tulee kevään aikana.

  • Sepi

   No eipäs ollut ensimmäinen operaattori suomessa joka käyttöön ottaa voltin. Taisi elisa olla taas suunnannäyttäjä

 2. LTE

  Siis onko jo vai ei?

  DNA tuo ensimmäisenä operaattorina Suomessa 4G-puhelut

  DNA on ensimmäisenä operaattorina Suomessa ottanut käyttöön Voice over LTE (VoLTE) -teknologian eli 4G-puhelut valtakunnallisessa matkaviestinverkossaan.

  Uudet teknologiat tulevat pilottiasiakkaiden käyttöön kevään aikana.

 3. Rahastaja

  Minä ja moni muukin on soitellut 4g-puheluja jo pari vuotta. Eihän tässä ole muusta kysymys kuin että operaattorit vain haluavat alkaa laskuttaa datapuheluista enemmän kuin ennen.

  • Janne Laakso

   Missä, millä operaattorilla ja millä puhelimella olet 4G-puheluja soitellut? Ihan vain uteliaisuuttani kysyn.

 4. Jonnn

  Eikös esim. Whatsapp-puhelut jo toimi tällä tavalla? Puheluiden äänenlaatu on kyllä erinomainen.

Tuoreimmat jutut