Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Apple, Samsung ja Sony käyttävät lapsityövoimalla hankittua metallia

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Galaxy Alphan akku on käyttäjänkin helposti vaihdettavissa

Litiumioniakuissa käytetään kobolttia, jonka alkuperä saattaa olla laitevalmistajalle tuntematon.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreen selvityksen mukaan useat kansainväliset suuryritykset käyttävät lapsityövoimalla hankittua kobolttia tuotteissaan. Kobolttia käytetään litiumioniakkujen valmistukseen. Selvityksessä mainittuja suuryrityksiä ovat muiden muassa elektroniikkavalmistajat Apple, Samsung ja Sony.

Amnestyn mukaan monet yritykset hankkivat kobolttia selvittämättä erityisen tarkkaan sen alkuperää. Noin puolet maailmalla louhittavasta koboltista on peräisin Kongon demokraattisesta tasavallasta, jossa jopa vain seitsemänvuotiaat lapset tekevät 12-tuntisia työpäiviä kobolttikaivoksilla. Unicefin mukaan vuonna 2014 peräti 40 000 lasta työskenteli Kongon kaivoksilla.

Amnestyn selvityksessä mainitaan kiinalainen Huayou Cobalt, joka ostaa kobolttia alueilta, joilla käytetään lapsityövoimaa. Huayou Cobalt tytäryhtiöineen puolestaan toimittaa kobolttia akkuvalmistajille Kiinaan ja Etelä-Koreaan. Amnestyn mukaan nämä akkuvalmistajat ilmoittavat asiakkaikseen esimerkiksi Applen, Microsoftin, Samsungin ja Sonyn sekä autovalmistajista ainakin Daimlerin ja Volkswagenin. Amnesty kertoo ottaneensa yhteyttä 16 suuryritykseen, joista yksi myönsi yhteyden Huayou Cobaltiin, kun taas kaksi kiisti käyttävänsä Kongosta peräisin olevaa kobolttia. Neljä yhtiötä ei osannut sanoa, oliko niiden käyttämä koboltti peräisin Kongosta. Kuusi yritystä sanoi selvittävänsä väitteitä ja viisi kiisti hankkivansa kobolttia Huayou Cobaltilta, vaikka akkuvalmistajat nimesivätkin nämä asiakkaikseen.

Amnesty peräänkuuluttaakin valmistajilta vastuunkantamista, että ne selvittäisivät, mistä eri tuotteissa käytetyt materiaalit ovat peräisin. Afrewatchin Emmanuel Umpulan mukana on paradoksaalista, että tänä digitaalisena aikakautena rikkaat, innovatiiviset valmistajat voivat tuoda markkinoille hienostuneita laitteita, joutumatta osoittamaan niissä käytettyjen raaka-aineiden lähteitä.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. M. Jungner

  Apple kohdalle se ei varmaan lie mikään suuren suuri yllätys.
  Riittää kunhan softa ja rauta ovat synkassa se on pääasia.

  • Pukki...

   Sekään ei ollut suuri yllätys että tämän omppuallergisen kommentti on kirjoitettu tutulla tavalla väärin ja uudella nimimerkillä.

   • M. Jungner

    Sattuiko alakehoon ja laittoi vipinää sinne mitä muuten ei näe, kun taas kuulit lapsityövoiman käytöstä Applen kohdalla.

    • Pukki...

     Hei, sait vuorokaudessa kommentin melkein oikein! Jii-haa :)

 2. Jartsa

  Se on hyvä opettaa lapsille työn arvo ja merkitys. Ei tässä mitään pahaa ole!

Tuoreimmat jutut