Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Älypuhelinmarkkinoilla edessä uusi pulma – mutta miten se ratkeaa?

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

HTC One M9

Jaksaako HTC vielä?

Älypuhelinmarkkinoiden suuret kasvuluvut ovat jo mennyttä päivää, ja jo pian muutamaa prosenttia suurempi kasvukin saattaa jäädä haaveeksi. Vaikka markkinoiden supistumisesta ei vielä voi vakavasti puhua, tuo jo kasvun taantuminen markkinoille jälleen uuden tilanteen.

Älypuhelimia piirtävät ja kauppaavat liian monet tahot, ja useammat nykyisin tappiollakin. Meikäläisillä länsimarkkinoillakin vahvojen Applen ja Samsungin ohella toimivat muun muassa Alcatel, HTC, Huawei, Lenovo enimmäkseen Motorola-brändinsä kautta, LG, Microsoft, Sony, ZTE sekä muutamia pienempiä hajanaisesti. Aasiassa pelikenttä on vielä aivan erilainen paikallisten, omissa kotimaissaan erityisesti Kiinassa (mm. Xiaomi) ja Intiassa (mm. Micromax), vahvojen asemien nousevien valmistajien myötä.

Kypsyneillä markkinoilla, jollaiseksi älypuhelimet vaikuttaisivat nyt kehittyneen, yleensä alkaa kehitys kulkea kohti pienempää määrää toimijoita.

Mutta kuka älypuhelinpelistä tippuisi pois?

Helpoin veikkaus olisi HTC, joka on kutistunut Android-kilpailussa melko pieneksi tekijäksi, jolla ei ole mitään selkeitä kilpailuetuja eikä lisäksi myöskään juurikaan brändivoimaa takanaan. Toisaalta HTC:lle älypuhelimet ovat lähes kaikki kaikessa, sillä se ei toimi laajasti muilla alueilla ainakaan toistaiseksi. Tämän vuoksi poistuminen tapahtuisi vasta tilanteen heikennettyä, lähinnä konkurssin omaisesti pesän myynnillä.

HTC:n perustaja Cher Wang, joka on napannut myös johtopaikan jälleen itselleen, kuitenkin vakuuttaa vahvasti HTC:n pysyvän mukana. Tosin se, että erillisiä vakuutteluja edes tarvitaan, kertoo jo paljon. HTC:n uudetkin avaukset, Valven kanssa luotu Vive-VR-laite ja Under Armourin brändiä kantavat aktiivisuusrannekkeet, ovat vielä täysiä kysymysmerkkejä. Ja epäonnistuessaan ne pahentavat HTC:n tilannetta entisestään.

Sony Xperia Z5 Compact

Sonylta on nähty viime aikoina ihan pirteitä tuotteita, vaikka huhut älypuhelin-exitistä ovat myös olleet pinnalla

Jos HTC:n voisi nähdä poistuvan älypuhelinpelistä heikkoutensa vuoksi, myös LG:n ja Sonyn voi arvioida lukeutuvan todennäköisimmiksi poisputoajiksi – niille älypuhelimet ovat vain yksi liiketoiminta monien muiden joukossa, ja bisnes, jossa kumpikaan ei merkittävää tulosta tee vaan pikemminkin tappiota. Sony on niittänyt viime aikoina menestystä mobiilissa enemmänkin kamerakomponenttien toimittajana, ja LG:hän on toisen korealaisen Samsungin tavoin todella syvällä komponenttibisneksessä kulutuselektroniikan ohella.

Microsoft on Windows-puhelimiensa kanssa jo suurelta osin heittänyt pyyhkeen kehään, kun viime kesän ilmoitukset merkitsevät selkeää tuotekehityspanostusten laskua sekä tuotevalikoiman kaventamista reilulla kädellä. Nähtäväksi jää, toteutuvatko veikkaukset ja Microsoft jättäisi toivottoman taistelunsa Windows-puhelimilla taakseen kokonaan – ja toisiko se tämän jälkeen ehkä tarjolle Android-puhelimen, jota Microsoftin palveluilla ryyditettynä tähdättäisiin vahvasti myös yritysmyyntiin – ja joka voisi asiakkaille Lumioista poiketen kelvatakin.

Aikanaan Nokian takana kakkospaikalla älypuhelimissa hallinnut BlackBerrykin kituuttaa vielä hämmästyttävästi puhelimissa, mutta on jo täysin merkityksetön – ja kohta varmaankin kokonaan ulkona.

Sonyn osalta älypuhelinmarkkinoilta poistumisesta on kuultu ajoittaisia huhuja, mutta nämä puheet tuntuvat toistaiseksi taas hiljentyneen. Ongelma on, että älypuhelinmarkkinoilla ratkaisua liian monen toimijan ongelmaan on vaikea löytää nyt yrityskaupoilla. Kovin monella toimijalla ei ole riittävästi voitettavaa ostamalla yksi pelistä pois. Kauppa toisi riskejä, mutta hyödyt saattaisivatkin valua vain muille. Miksi kukaan esimerkiksi ostaisi HTC:n? Parempi antaa sen kuolla vain pois. Kenellekään länsimarkkinoille toimivalle HTC:n osto ei toisi mitään, aasialaisille nousukkaille ehkä tien Eurooppaan ja edes pikkuriikkisen patenttimuskeleita.

Jollain tavalla älypuhelinmarkkinoiden dilemmaan kuitenkin ratkaisu löytyy, pelureiden huvetessa muille jää enemmän tilaa ja kestävästi kannattavaan liiketoimintaan aukeaa mahdollisuus. Yksi vuoden 2016 mielenkiintoisimpia kysymyksiä mobiilimaailmassa onkin, tapahtuuko tämän suhteen jo nyt vai vieläkö kaikilla riittää taistelutahtoa jatkaa ja vääjäämätön kehitys viipyy yhä tuleviksi vuosiksi.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Jonahan

  HTC:ta on todellakin helppo veikata seuraavaksi putoajaksi. Sen myynti on laskenut (kuukausittainen, YtY) viimekin vuonna viimeiset yhdeksän kuukautta (en ole päivittänyt vielä joulukuuta). Kannattavuus on heikko ja tappiotakin on taas tullut. Ja tämä ei ole uutta, vuodet 2012 ja 2013 menivät samoissa merkeissä, 2014 oli aavistuksen parempi, positiivisia kuukausia oli, mutta koko vuosi laskua edelliseen.

  Artikkelissa mainitut muut seikat ovat myös selvästi HTC:ta vastaan.

 2. Oman käyttöjärjestelmän pelaajat (BlackBerry, Jolla, Microsoft) ovat huonoissa asemissa. Microsoft tuskin heittää käyttöjärjestelmää roskikseen, mutta saattaa esim. ulkoistaa laitevalmistuksen. BlackBerry yritti myydä jo vuosia sitten muttei löytänyt ostajaa.

  Android-leiristä Sony on jo vilauttanut puhelinyksikön myyntiä vaihtoehtona tappiota tekevän toiminnan jatkamiselle. HTC on tosiaan kadonnut kartalta ja tekee tappiota. Lenovo osti Motorolan toiminnot ja tekee nyt tappiota. Kaikki hyviä kandidaatteja, paitsi Lenovo ja syy on sama kuin LG:llä. LG ja Lenovo pitävät isoa markkinaosuutta hallussaan. Siitä ei ole helppo päästää irti, joten luultavasti he roikkuvat kisassa vielä pari vuotta.

  • Jonahan

   Jollasta ei varmaan kannata edes kauheasti puhua, ihan marginaalissa ja liki konkassa. Toki aina voi toivoa.

   BB:n Maemo/MeeGo/Jolla näytti menneen vähän puihin ja ovat nykyään jo puoliksi Android-leirissä. Saas nähdä miten käy, en löisi vetoa kauhean pitkän elämän puolesta.

   Markkinaosuuksista on erittäin vaikea ”pitää kiinni”, kun kilpailijoilta tulee samaa käyttistä halvemmalla, ellei ole tarjota jotain kustomia ominaisuutta selvästi parempana. En tiedä onko kellään oikeasti, joten kiinalaisten halpamerkkien esiinnousu jatkunee.

  • Xperia

   On kumma, että sony silti rakentaa tänä vuonna matkapuhelin tehtaan Thaimaasseen.

 3. AndroidWindows

  Apple vie 97% alan voitoista! ;-)

  • Hannes

   Kaikki hyvä loppuu aikanaan.

  • Jiipee83

   Siitä huolimatta seuraavakin puhelin on Galaxy s7

   • akzuh

    Monesko galaxy s7 on menossa?

  • iPaid

   Totta koska iLaitteissa moninkertaiset katteet ja iLampaat jonottaa ylihintaisia vekottimia hymyssä suin. Applen kelpaa nostaa hintaa vuosi vuodelta.

   • Vili

    Yhyy

    Kyllä ne katteet kuule muillakin about yhtä isot on, ero on vain siinä että Apple myy ja muut ei. Silloin kuin Samsungilla meni lujaa S4:n kanssa oli Samsungin voitot joku 40% markkinoista, nyt kun myynti tökkii pahasti niin ei niitä voittojakaan samalla lailla tule.

    Ja kyllä hyvää tuotetta voi hymyssä suin jonottaa ;)

   • akzuh

    Itse maksan mielellään laitteesta joka toimii ja joihin tulee päivityksiä vuosi vuodelta kun vrt yleisesti kilpailijoita.

    • Jiipee83

     Kuin myös maksan,toki vielä ei tarvitsisi edes tulla uuttta galaxya markkinoille ainakaan puoleenvuoteen sillä nykyinenkin edge s6 on jo niin mainio laite :)

 4. masteri

  Näkyy kyllä hyvin markkinoinnin voima myös ihan Androidin puolella. Valmistajat jotka satsasivat hyvien laitteiden tekoon markkinoinnin sijaan rimpuilevat mudissa ja ne jotka laittoivat massit markkinointiin ja ampuivat markkinat täyteen keskinkertaista sontaa pärjäävät.

 5. Veli Pekka Nousiainen

  Microsoft pitää yrityspuhelimet myynnissä, vaikka kuluttajat eivät niitä ostaisikaan.
  HTC:tä veikkaisin itsekin.
  Onko kukaan muuten huomannut Huaweita, joka nousee kuin lohi?!

Tuoreimmat jutut