Googlen Nexus-puhelimilla on pitkään ollut erityinen paikka sydämessäni. Vierastan tapaa, jolla monet Android-puhelimien valmistajat laiminlyövät ohjelmistopäivityksiä, mutta Nexus-laitteilla ongelmaa ei ole, sillä ne saavat päivitykset suoraan Googlelta. Toisin sanoen ainakin kahden ensimmäisen vuoden ajan käytössä on aina uusin versio Androidista. Lisäksi Nexus-laitteet eivät sisällä laitevalmistajien omia ohjelmistolisäyksiä, vaan käytössä on ”puhdas” Android. Tämä voi olla näkökulmasta riippuen hyvä tai huono asia, sillä ylimääräisiä sovelluksia ei juuri ole ja käyttöjärjestelmä pyörii sulavasti, mutta toisaalta joissain muissa laitteissa saattaa olla toimintoja, joita Googlen omasta Androidista ei (ainakaan vielä) löydy.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tänä vuonna Google esitteli peräti kaksi uutta Nexus-puhelinta. LG valmistaa pienempää Nexus 5X -mallia ja Huawei valmistaa isompaa Nexus 6P -mallia. Nimien kirjaimillakin on omat merkityksensä. 5X edustaa Nexus-laitteiden ”ydintä”, kun taas 6P on ”premium-versio”. Tässä artikkelissa tutustutaan isompaan ja prameampaan Nexus 6P -malliin.
Nexus 6P -puhelinta valmistaa kiinalainen Huawei, joka on kasvanut hurjalla vauhdilla varsin merkittäväksi nimeksi älypuhelinmarkkinoilla. Nexus-puhelimen kohdalla tällä ei tosin ole suuren suurta merkitystä, sillä laitteen ominaisuuksia määrittelee hyvin pitkälti Google ja sen kehittämä Android-käyttöjärjestelmä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nexus 6P ei teknisiltä ominaisuuksiltaan juuri poikkea muista kuluneen vuoden Android-huipuista. Metallikuorisen laitteen mitoitusta määrittelee 5,7-tuumainen näyttö. Laite on muotoilultaan siro, mutta kookkaan näytön vuoksi silti kohtuullisen suuri. Mitat ovat 159,3 x 77,8 x 7,3 millimetriä ja massaa laitteella on 178 grammaa. Näyttö on Samsungin valmistama, AMOLED-tyyppinen ja sisältää 2560 x 1440 pikseliä, eli se on varsin tarkka, eikä kuvanlaadussa ole moitteen varaa. Puhelimen sisällä hyrrää Qualcommin Snapdragon 810 -suoritin tukenaan kolme gigatavua RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa on 32, 64 tai 128 gigatavua. Suositushinta on tallennustilan määrästä riippuen joko 649, 699 tai 799 euroa. Nexus 6P:n takakuoresta löytyy kohtuullisen nopeasti toimiva sormenjälkitunnistin ja lataus tapahtuu USB Type-C -liitännällä, joka tuntuu korvaavan vanhemman micro-USB:n nopeasti uusissa älypuhelimissa. Nexus 6P:stä löytyy myös kaksi eteen suunnattua kaiutinta ja muun muassa NFC-yhteys, mutta langatonta latausta se ei tue.
Nexus 6P:n etupuolelta löytyy Full HD -videokuvaukseen kykenevä kahdeksan megapikselin kamera ja takaa löytyy 4K-videokuvaukseen pystyvä 12,3 megapikselin kamera f/2,0 aukolla ja kahden LEDin salamalla. Takakameran kennolla yksittäisten pikseleiden koko on 1,55 mikrometriä, mitä voidaan älypuhelimen kameralle pitää kohtuullisen suurena lukemana. Isommat pikselit tallentavat enemmän valoa, mikä mahdollistaa paremman kuvanlaadun.
Paperilla Nexus 6P tarjoaa paljon erinomaisia ominaisuuksia ja periaatteessa se on käytettävyydeltään hyvä. Käyttöjärjestelmä ja sovellukset rullaavat sulavasti, kamera on nopea käyttää ja kuvanlaatukin on hyvä. Valitettavasti vain en testijaksolla missään vaiheessa päässyt sinuiksi laitteen muotoilun kanssa. Syynä yksinkertaisesti ovat laitteen sivulle asetetut virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, joiden sijoittelu on mielestäni surkeaa. Pitelinpä laitetta sitten oikeassa tai vasemmassa kädessä, tuntuivat näppäimet olevan koko ajan tiellä, ja joku sormi osui niihin jatkuvasti. Painikkeet eivät ole myöskään kovin jäykät, joten virhepainalluksia tuli paljon. Pahemmaksi asian teki se, että kamerasovellus avautuu virtapainikkeen kaksoispainalluksella, joten kameraa tuli usein avattua turhaan. Vieläkin pahempi ongelma oli kuitenkin laitteen uudelleenkäynnistys, joka vaatii vain seitsemän sekunnin mittaisen virtanäppäimen painalluksen. On mielestäni uskomattoman tökeröä, että lukittukin laite voi käynnistyä uudelleen, mikäli löysä virtapainike sattuu vaikkapa taskunpohjalla painumaan hetkeksi pohjaan. On vaikea olla puhelimitse tavoitettavissa, jos puhelin taskussa käynnistyy huomaamatta uudelleen, eikä ota yhteyttä mobiiliverkkoihin ennen kuin SIM-kortin PIN-koodi on näpytelty uudelleen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sormenjälkitunnistin Nexus 6P:ssä on sijoitettu laitteen takakuoreen. On puhtaasti makuasia, pitääkö enemmän laitteen etu- vai takapuolelle sijoitetusta sormenjälkitunnistimesta. Itse lämpenen enemmän Samsungin ja Applen tavalle sijoittaa sormenjälkitunnistin etupuolelle kotinäppäimeen, mutta toiset käyttävät mielellään Nexuksesta löytyvää takakuoren tunnistinta. Joka tapauksessa nopea sormenjälkitunnistin on todella näppärä tapa käyttäjän tunnistamiseen ja lukituksen avaamiseen. Uusimman Nexus-puhelimien ja Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmän myötä Google toi Androidille natiivituen sormenjälkitunnistimille, minkä ansiosta sormenjälkitunnistinta voinee jatkossa käyttää Android-puhelimissa myös moniin muihin tarkoituksiin kuin vain lukituksen avaamiseen.
Mielelläni suosittelisin Nexus 6P:tä kaikille tehokasta ja isoa Android-puhelinta etsiville. Monet ulkomaiset teknologiasivustot kehuvat Nexus 6P:tä vuolaasti, ja itsekin mielelläni liittyisin kuoroon, mutta laite ei vain sovi käteeni. Omalla kohdallani sivunäppäinten huono sijoittelu teki laitteen käytöstä varsin epämiellyttävää, mutta jonkun muun kouraan laite saattaa istua paremmin. Jos siis mietit Nexus 6P:n hankintaa, käy ensin sovittamassa sitä käteesi kaupassa. Muilta osin tämä mainio puhelin tuskin tuottaa pettymyksiä, sillä käytettävyys muuten on hyvällä mallilla. Suurempia erikoisuuksia laite ei tarjoa, mutta puhdasta Androidia suosivalle laite lienee hyvä valinta.
+ Tehokas ja nopea Android-puhelin
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
+ Hyvä kamera
+ Aina uusin Android-versio käytössä
– Ergonomia, näppäinten sijoittelu
– Korkeahkolla hinnalla ei saa erikoisuuksia
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »