Applen slogan iPhone 6s -malleille on ”vain kaikki muuttui”. Lause viitannee siihen, että kyseessä on s-päivitys, eli päällisin puolin 6s ja 6s Plus vastaavat viimevuotisia malleja, mutta teknisesti laitteet ovat uusia. Eri asia sitten onkin, ovatko muutokset kovin merkittäviä.
Apple iPhone 6s Plus
- 5,5" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 12 Mpiks. kamera
- 5 Mpiks. etukamera
- Apple A9 -piiri
- 2750 mAh akku
Tarkalleen ottaen tänä vuonna kyseessä on ollut poikkeuksellinen s-päivitys, sillä vaikka laitteet muistuttavatkin viimevuotisia malleja, on ulkomitoissa tapahtunut pienen pieniä muutoksia. Esimerkiksi paksuutta on tullut 0,2 millimetriä lisää. Uutta värivaihtoehtoa, ruusukultaa, lukuun ottamatta on kuitenkin vaikea ulkonäön perusteella erottaa 6- ja 6s -malleja keskenään. Myös suurin osa markkinoilla olevista suojakoteloista sopii sekä uusille että vanhoille malleille. Yhtäläisyydet kuitenkin loppuvat pian ulkonäön jälkeen. Sisältä uudet s-mallit ovat uudistuneet selkeästi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Olen ollut iPhone-käyttäjä jo viiden vuoden ajan, ja pääasiassa olen suosinut niitä sulavan ja nopean toiminnan vuoksi. Yhä edelleen käyttöjärjestelmän nopeus ja sovellusten laatu nostavat iPhonet omalla asteikollani kärkeen, mutta Android-puhelimien valmistajat ovat ottaneet isoja askelia kuroakseen Applen etumatkaa umpeen. Älypuhelimien tekniikka alkaa olla sillä tasolla, että asiakkaita houkutellaan nyt speksien sijaan käytön miellyttävyydellä. Itse olen tänä vuonna ihastunut erityisesti Samsungin Galaxy S6 -malleihin, jotka ovat ottaneet huimia harppauksia viime vuodesta. Samalla Applella kehitys tuntuu hidastuneen. iPhone 6s Plus on todella erinomainen puhelin, mutta itse en pitkän linjan käyttäjänä tänä vuonna kokenut minkäänlaista wow-efektiä. Päin vastoin, uusi puhelin oli saapuessaan jonkinasteinen pettymys.
Tilasin oman iPhoneni heti, kun ennakkomyynti alkoi, keskellä yötä. Maksoin ekstraa nopeasta toimituksesta, ja sainkin puhelimeni heti aamutuimaan 9. lokakuuta. Innostuneen odottelun jälkeen puhelimen saaminen ulos paketista ei kuitenkaan säväyttänyt. Viikonlopun ajan käytin puhelinta ristiriitaisissa tunnelmissa, ja lopulta maanantaiaamuna kiikutin puhelimen operaattorin liikkeeseen takuuhuoltoa varten. Kotinäppäin tuntui vetelältä, eikä kuulostanut siltä, miltä sen pitäisi lähes tuhannen euron laitteessa kuulostaa. Puolitoista viikkoa myöhemmin sain tilalle uuden puhelimen, jossa kotinäppäimen tuntuma vastasi hintaa, ja olen sen jälkeen ollut tyytyväinen puhelimeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vielä tässä vaiheessa käyttöjärjestelmä sisältää pieniä virheitä, kuten sen, että kotivalikko on yleensä puhelimen asennosta riippumatta vaaka-asennossa kun avaan lukituksen. Apple on kuitenkin tarjonnut kiitettävästi päivityksiä ja virheiden korjauksia vielä vuosia vanhoille laitteille, eli todennäköisesti tällaiset kauneusvirheet tullaan karsimaan ohjelmistopäivityksillä. Jatkossa minua ei iPhone-leirissä enää kuitenkaan välttämättä pidä puhelimen ylivertaisuus, vaan enemmänkin Applen ekosysteemi, johon olen hukkunut kahta tietokonetta, tablettia, kelloa ja mediatoistinta myöden.
Kuten edellä sanoin, iPhone 6s Plus on todella erinomainen puhelin. Aivan kuten pikkuveljensä 6s, myös 6s Plus toimii peruskäytössä erittäin nopeasti. Uusi Touch ID -sormenjälkitunnistin on todella nopea, sovellukset avautuvat ja sulkeutuvat nopeasti ja laite reagoi kosketuksiin hienosti. Silti tulee sellainen olo, ettei laite ole yhtä sulava kuin ensimmäiset iPhoneni vuosia sitten. Ominaisuuksia tulee koko ajan lisää, jolloin perusjutut kärsivät. Lisäksi, vaikka Applen tuotteita yleensä on kehuttu lähes virheettömästi toimiviksi, eräät ominaisuudet eivät yksinkertaisesti toimi lainkaan. Jo viime vuonna esitelty Instant Hotspot, eli mahdollisuus käynnistää iPhonen langaton yhteyspiste suoraan Mac-tietokoneelta, puhelimeen koskematta, ei itselläni toimi edelleenkään. Ei siitäkään huolimatta, että olen välissä vaihtanut puhelinta kolme kertaa ja tietokoneenkin kertaalleen.
Käyttöjärjestelmän puolella uusia juttuja on tullut niin uusien laitteiden kuin iOS 9 -käyttöjärjestelmänkin myötä. Voimakkaan painalluksen tunnistava 3D Touch -näyttö on mainio lisä, jonka avulla voi esimerkiksi kotivalikon kuvakkeista avata erilaisia oikopolkuja. Omassa käytössäni paras uutuus on tekstiä kirjottaessa mahdollisuus liikuttaa kursoria tekstin seassa voimakkaalla painalluksella. iOS 9:n tuomia uudistuksia taas ovat muun muassa alhaisen virran tila, joka auttaa vähentämään virran kulutusta kun akku alkaa tyhjentyä, sekä kolmannen osapuolen viestisovelluksille avattu mahdollisuus pikavastauksiin. Kun aiemmin esimerkiksi Messenger- tai WhatsApp-viesteihin pystyi vastaamaan vain sovelluksesta itsestään, voi niihin nykyään vastata suoraan saapuvan ilmoituksen kautta, sovellusta erikseen avaamatta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusia juttuja iPhone 6s Plussassa on rutkasti. Laitteen unibody-runko on nyt entistä vahvempaa alumiinia ja rakenteita on vahvistettu, ettei laite taipuisi niin herkästi. Näyttö tunnistaa nyt tavallisen kosketuksen lisäksi myös voimakkaan painalluksen, ja siihen liittyen myös tärinämoottori on uusittu. Uusi Taptic Engine on todella nopeasti ja tarkasti toimiva tärinämoottori, joka liikauttaa puhelinta selvästi napakammin kuin perinteiset tärinämoottorit. Uutta on myös Applen itsensä suunnittelema A9-järjestelmäpiiri ja sen tukena kaksi gigatavua RAM-muistia. Puhtia on selvästi enemmän kuin viimevuotisissa malleissa. Myös kamerat on uusittu. Etukamerassa megapikselimäärä nousi 1,2:sta peräti viiteen, ja takakamerassa megapikseleitä on kahdeksan sijaan nyt 12. Lisäksi, vaikkei Apple sitä mainostakaan, laitteen sisäosia on suojattu vedeltä erinäisillä tiivisteillä. Virallisesti iPhone ei edelleenkään ole vesitiivis, mutta ainakin riski sille, että roiskevesi vahingoittaisi laitetta, lienee aiempaa pienempi.
Uusi 6s Plus saattaa tottumattomalle tuntua aivan samalta kuin viimevuotinen 6 Plus, mutta todellisuudessa eroja on. Uusi malli on hieman pulskemmin muotoiltu, 20 grammaa painavampi eikä alumiinipinta ole enää aivan yhtä liukas. Liukkauden väheneminen on selvä etu, sillä laite ei enää lipeä niin herkästi kädestä. Painon lisäys tuntuu, jos on vanhaa mallia paljon pyöritellyt käsissään, mutta siihen tottuu nopeasti, ja ero laitteiden paksuudessa on käytännössä häviävän pieni. Näytön kokoon verrattuna iPhonet, sekä 6s että isompi Plus-malli, ovat edelleen kohtuullisen isoja. Plussan kohdalla tämä erityisesti korostuu, varsinkin jos päällä on suojakuori. Ennen nyt hankkimaani Plus-mallia omistin perusmallin iPhone 6:n, joka Applen oman suojakotelon kanssa tuntui varsin mukavalta. Isompi malli vastaavan kotelon kanssa alkaa olla epämukavan iso. Etuina isommalla Plus-mallilla ovat tietysti isompi näyttö ja akku, sekä kotivalikko ja monet sovellukset, jotka Plus-mallilla toimivat myös vaaka-asennossa, tabletin tapaan.
Mielenkiintoista on, että vaikka etuosa on lasia ja takaosa alumiinia, tuntuu iPhone yllättävän muoviselta. Metallinen unibody-rakenne lienee takaosasta koneistettu niin ohueksi, että takakuorta naputellessa laite kuulostaa ja tuntuu ontolta ja muoviselta. Kädessä pidellessä laite tuntuu vankalta, mutta yksityiskohtia syynätessä premium-tuntuma kärsii hieman.
Kamerat uusissa 6s -malleissa on uusittu perusteellisesti. Megapikseleitä tallennetaan paljon entistä enemmän, mikä speksipetterille saattaa luoda virheellisen kuvan paremmasta kuvanlaadusta. Todellisuudessa kuvanlaatu on suurin piirtein entisellä tasolla, kuvat vain ovat isompia ja tarkempia. Kamerat tarkentavat kohtuullisen nopeasti, mutta enää ei iPhone pääse tällä saralla liikoja kehuskelemaan, sillä esimerkiksi Samsung Galaxy S6 -malleissa kamera toimii jouhevammin. Galaxyt ottavat myös isompia 16 megapikselin kuvia ja tallentavat varsin värikkäitä kuvia. iPhonessa kameran tallentamat värit ovat luonnollisempia, mutta joissain tapauksissa myös hieman haalistuneita tai tylsiä. Toiset tykkäävät värikkäämmistä kuvista, toiset taas luonnollisemmista. iPhonen kamera ei missään nimessä ole huono, vaan kuuluu edelleen älypuhelimien selvään kärkikastiin. Kilpailijat vain ovat kuroneet umpeen Applen etumatkan kameroiden käytettävyydessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Akkukesto lienee suunnilleen entisellä tasolla. Päädyin Plus-malliin sen isomman akun vuoksi, ja raskaammassakin käytössä on laite jaksanut aina iltaan asti yhdellä latauksella. Toki oikein kovalla käytöllä, kuten raskaita pelejä pyörittämällä, saa virtaa kulumaan nopeastikin, mutta peruskäytössä Plus on toiminut kiitettävästi.
Kokonaisuutena iPhone 6s Plus on todella hyvä, vaikkakin kallis puhelin. Isolla hinnalla saa hyvän puhelimen lisäksi mainion ekosysteemin ja vuosien päähän ulottuvat ohjelmistopäivitykset uusine ominaisuuksineen. Samalla kuitenkin täytyy tiedostaa, että kilpailijat ovat vihdoin pääsemässä jyvälle siitä, miksi Applen puhelin on ollut niin suosittu. Android-valmistajat eivät enää vain hehkuta kovia speksejä, vaan kiinnittävät huomiota myös käytön mukavuuteen ja nopeuteen. iPhonen etuina ovat hienosti toimiva käyttöjärjestelmä ja loistava sovellustarjonta, mutta puhelimena se ei ole enää kovinkaan poikkeuksellinen. iPhonea voi tässä vaiheessa helposti suositella laadukasta puhelinta kaipaavalle, mutta on mielenkiintoista seurata, miten tilanne kehittyy lähivuosina. Jotain täytyy Applen norsunluutornissa keksiä, jos markkinaosuudet halutaan säilyttää.
Plussat ja miinukset
+Nopeus ja helppous
+Sovellukset
+Akkukesto
+Oheislaitetarjonta
-Koko
-Kameran käytettävyys ei enää markkinoiden kärkeä
-Käyttöjärjestelmässä vielä pieniä vikoja
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »