Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

iPhone 6s ensikertalaisen käytössä – nopeus suurin valttikortti

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

iPhone 6s on hyvin suunniteltu ja laadukkaasti viimeistelty paketti

iPhone 6s on hyvin suunniteltu ja laadukkaasti viimeistelty paketti

Sain kokeiluun Applen uuden iPhone 6s -puhelimen. En ole koskaan aiemmin käyttänyt iPhonea päivittäisessa peruskäytössä, joten oli varsin mielenkiintoista saada myös Applen huippupuhelin käyttöön. Kokemusta iOS:sta on jo ennestään iPadin käytön saralta, mutta iPhone on kuitenkin täysin eri asia. Pääasiassa olen käyttänyt Android-puhelinta, mutta pari Lumiaakin itselläni on ollut.

Alkuun vielä lyhyesti iPhone 6s:n tekniset tiedot listattuna:

 • Näyttö: 4,7-tuumainen 1334 x 750 pikselin IPS LCD -kosketusnäyttö
 • Koko: 138,8 x 67,1 x 7,1 millimetriä
 • Paino: 143 grammaa
 • Järjestelmäpiiri: Kaksiytiminen ja 64-bittinen Apple A9 -järjestelmäpiiri
 • Muisti: Kaksi gigatavua RAM-muistia, 16/64/128 gigatavua sisäistä tallennustilaa
 • Kamerat: Takakamera 12 megapikseliä, etukamera 5 megapikseliä
 • Akku: 1 715 milliampeerituntia
 • Yhteydet: WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, GPS ja GLONASS
 • Käyttöjärjestelmä: iOS 9
 • Hinta: 760-980 euroa
Vasemmasta laidasta löytyvä liukupainike on varsin kätevä

Vasemmasta laidasta löytyvä liukupainike on varsin kätevä

Laadukkaasti rakennettu paketti

Kun puhelimesta maksaa yli 700 euroa, täytyy sen olla laadukkas rakenteeltaan. iPhone 6s on todella jämäkkä puhelin ja se istuu käteen mukavasti. Fyysiseltä kooltaan se on yllättävän kookas näytön kokoon nähden. Painoa iPhone 6s on saanut lisää 14 grammaa verrattuna edeltäjäänsä. Muutamat tuttavani huomasivat lihomisen, kun ottivat uuden iPhonen käteensä. Omasta mielestäni iPhone 6s ei ole mitenkään erityisen painava, vaan varsin sopiva. Paino tuo omalla tavallaan paremman laatutuntuman puhelimeen.

Fyysiseltä kooltaan laite on suurehko näytön kokoon nähden

Fyysiseltä kooltaan laite on suurehko näytön kokoon nähden

iPhone 6s:n ulkonäkö on varsin tyylikäs, mutta omaa silmää eivät miellytä antenneja varten tehdyt muoviosat. Ne jotenkin pomppaavat silmille eivätkä sovi kokonaisuuteen. Toki nämä ovat välttämättömiä, mutta olisiko toteutus voinut olla toisenlainen – en tiedä. Toinen hieman ärsyttävä juttu on ulkoneva kamera. En tiedä, tuleeko pidemmällä käytöllä linssiin naarmuja, mutta riski on varmasti olemassa, kun kamera ulkonee tuolla tavalla.

iPhone 6s (1)

Nopeus on iPhonen suurin valttikortti

iPhone 6s on todella nopea puhelin, todella nopea. Se käynnistyy nopeasti, sovellukset avautuvat nopeasti ja selailu on niin ikään nopeaa. En tiedä, onko tilanne muuttunut iPhone 6:een verrattuna, mutta voisin väittää, että iPhone 6s on markkinoiden nopein luuri tällä hetkellä. En puhu nyt testituloksista, vaan normaalista käytöstä käyttöliittymässä ja sovelluksissa. Samsungin huippumallit, Galaxy S6 -puhelimet, ovat myös varsin nopeita, mutta peruskäytössä iPhone 6s kyllä voittaa ne.

Kotinäppäimeen integroitu sormenjälkitunnistin on puhelimen tavoin vikkelä. Jos on tottunut avaamaan puhelimensa kotinäppäimen kautta, lukitusnäytölle tuskin enää ehtii, sillä puhelin avautuu liian nopeasti. Jos en olisi itse sormenjälkitunnistinta asettanut päälle, tuskin edes tietäisin sen olemassa olosta ihanteellisissa olosuhteissa. iPhone 6s:n sormenjälkitunnistin on kuitenkin suhteellisen herkkä kosteudelle. Jos peukalo on hiemankin märkä tai hikinen, ei avaaminen sen avulla onnistu. Mielestäni Samsung Galaxy S6:n sormenjälkitunnistin ei ollut yhtä herkkä kosteudelle.

3D Touch

3D Touch

iPhone 6s:n isoin uusi juttu lienee 3D Touch. Se helpottaa käyttöä monella tavalla ja luonnollisesti paranee ajan myötä, kun sovelluskehittäjät ottavat 3D Touchin kunnolla käyttöön. Jo nyt monet isot sovellukset, kuten Facebook, Twitter ja WhatsApp, tukevat 3D Touchia, mikä on hieno juttu. Se luo oikopolkuja sovelluksiin, mikä nopeuttaa käyttöä. 3D Touchin avulla voi esikatsella esimerkiksi sähköposteja ja suoraan poistaa ne tarvittaessa, esikatsella kuvia, vaihtaa sovelluksesta toiseen ja niin edelleen. Itse käytin eniten 3D Touchin oikopolkua kamerasovelluksessa. Kovalla painalluksella saa auki valikon, josta voi suoraa päättää, ottaako takakameralla kuvan, etukameralla kuvan vai kuvaako normaalia tai hidastusvideota.

Näyttö on hyvä, muttei ihmeellinen

iPhone 6s:n näytön tarkkuus on suhteellisen alhainen nykypäivän lippulaivaälypuhelimelle. 1334×750 pikseliä on vähän verrattuna Android-valmistajien QHD-näyttöihin, mutta se on varsin riittävästi. Alhaisen näytön tarkkuuden takia ei peruskäytössä tule ongelmia, mutta joskus pieni teksti muuttuu hieman epätarkaksi. Muuten näyttö on varsin laadukas. Sen värientoisto on hyvää, katselukulmat kiitettävät ja näyttö reagoi kosketuksen melko hyvin. Välillä aivan näytön reunoilta puhelin ei meinannut tunnistaa kosketusta, mutta tämä ei tapahtunut kovinkaan usein.

iPhone 6s (5)

Kamerat ovat hyviä, ei tajunnanräjäyttäviä

Apple ei ole vuosien varrella lähtenyt Android-valmistajien tapaan kilpailemaan pelkillä teknisillä ominaisuuksilla. Apple ei ole näin ollen lähtenyt mukaan megapikselikilpailuun, minkä vuoksi iPhonen takakamerassa oli pitkään ”vain” kahdeksan megapikseliä. Nyt megapikseleitä tuli neljä lisää. iPhone 6s:ssä on 12 megapikselin takakamera ja viiden megapikselin etukamera. Takakameralla voi kuvata parhaimmillaan 4K -videota ja 720p -hidastusvideota 240 kuvan sekuntinopeudella.

iPhone 6s:ssä on 12 megapikselin takakamera

iPhone 6s:ssä on 12 megapikselin takakamera

Kamerat ovat kokonaisuudessaan hyviä, muttei mitenkään tajunnanräjäyttäviä. Ne tuottavat hyviä kuvia lähes kaikissa olosuhteissa ja ovat varmasti yksiä markkinoiden kärkikameroita, muttei varmastikaan parhaita. Eniten takakamerassa ärsytti hidas automaattinen tarkennus. Siinä missä esimerkiksi LG G4 tai Galaxy S6 tarkentaa kohteeseen salamannopeasti, iPhonella kestää yllättävän kauan.

Alla automaatiasetuksilla otettuja esimerkkikuvia eri tilanteissa:

Lähikuva hyvissä valaistusolosuhteissa

Lähikuva hyvissä valaistusolosuhteissa

Lähikuva haastavammissa valaistusolosutheissa. Kirkkaat alueet iPhone 6s:n kamera polttaa välillä puhki

Lähikuva haastavammissa valaistusolosutheissa. Kirkkaat alueet iPhone 6s:n kamera polttaa välillä puhki

Yleiskuva. iPhone 6s tallentaa värit luonnollisina. Puhelin tarjoaa myös automaattisesti HDR-kuvaustilaa, jos olosuhteet niin vaativat

Yleiskuva. iPhone 6s tallentaa värit luonnollisina. Puhelin tarjoaa myös automaattisesti HDR-kuvaustilaa, jos olosuhteet niin vaativat

Kuva hämärässä vastavaloon.

Kuva hämärässä vastavaloon.

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan iPhone 6s on todella hyvä älypuhelin. Pitkään Androidia käyttäneenä oli mukava saada laajempi katsaus myös Applen puhelinkäyttöjärjestelmään ja sillä toimivaan puhelimeen. Se vastasi jonkin verran odotuksiani, mutta oli huomattavasti nopeampi kuin olin luullut. iPhonen suurimmat vahvuudet ovat sen nopeus ja tasavahvuus. Se on hyvä kaikilla osa-alueilla eikä ole oikeastaan asiaa, mikä olisi jotenkin erityisen huonosti.

Jos kaipaat laadukkaasti rakennettua, hyvin viimeisteltyä ja nopeaa älypuhelinta, iPhone 6s voi olla sinulle oiva valinta. Toki iPhone on todella kallis älypuhelin, joten jokaiseen budjettiin laite ei varmastikaan mene. 16 gigatavun sisäinen muisti, josta käyttäjälle on vapaana noin 11 gigatavua, on sen verran pieni määrä, että monet käyttäjät ostavat varmasti 64 gigatavun version. Itsekin ostaisin sen, koska testijakson aikana puhelin täyttyi kovaa vauhtia.

Lyhyesti siis: iPhone on hyvä älypuhelin. Henkilökohtaisesti kuitenkin pysyttäytyisin Androidissa sen vapauden ja tottumuksen takia. Android-laitteita on markkinoilla niin paljon, että voi helpommin napata puhelimen, joka täyttää omat tarpeet.

iPhone 6s (6)

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Wasd

  Kantsii kokeilla nexus 6P:tä. Toimii vielä hiukan luikkaammin kuin tämä ja näyttökin on parempi.

  • AndroidWindows

   Paitsi että taipuu kuin 80-luvun Ostos-TV:n kuntoiluväline. Näyttökin, vaikka onkin Samsungin paneeli, häviää Note 5:n ja uusimpien Galaxyjen vastaaville, eikä maksimikirkkaus ulkokäyttöä varten ole todellakaan häävi. Kamerasta sanokoon Google mitä haluaa, mutta OISin puute todellakin vähentää kameran laatua, videokuvan vatkaus on aivan karseaa katsottavaa.

   Lisäksi itse SOC eli Snapdragon 810 on jo tarpeeksi hyvä syy pysyä kaukana koko laitteesta.

 2. Veke

  ”Kirkkaat alueet iPhone 6s:n kamera polttaa välillä puhki”

  Samaa tekee muutkin kännykkäkamerat hyvin herkästi.

  HDR päälle tai sitten tökkää sormella sitä kirkasta taivasta tms. ennen kuvan ottoa, jolloin valotus säätyy sen mukaan. Jälkikäteen voi joutua säätämään ”varjoja” kun jäävät tummaksi, mutta eipähän pala taivas.

  Valkoiseksi kärähtäneet taivaat eivät tunnu edes kaikkia arvostelijoita haittaavan, siis tämä havainto ei liity mihinkään tiettyyn puhelimeen, mutta useammankin kerran olen nähnyt arvioissa kehuttavan jonkun kännykän kameraa, mutta jokaisessa kuvassa on ollut valkoiseksi palanut taivas.

  Mutta joo, on parempiakin kännykkäkameroita, tosin ei tuokaan huono ole.

  • Erno Konttinen

   Juu, olet kyllä oikeassa, että monet muutkin kännykkäkamerat polttavat kirkkaat alueet puhki – näinhän se on. Ainakin omasta mielestäni tämä on puhelinkameroiden suurimpia ongelmia. Kaikkia se ei tietenkään haittaa. Kokonaisuudessaan kuitenkin iPhone 6s:n kamera on hyvällä tasolla, mutta parempiakin markkinoilla on. HDR auttaa tiettyyn pisteeseen saakka, mutta kaikkea se ei korjaa.

 3. Vili

  ”En tiedä, tuleeko pidemmällä käytöllä linssiin naarmuja, mutta riski on varmasti olemassa, kun kamera ulkonee tuolla tavalla.”

  Se on safiiria, eli aika hyvä on jos siihen naarmuja saa, todennäköisempää on että se menee rikki kun että siihen naarmuja saisit. Suurella todennäköisyydellä kumpikaan ei tapahdu.

  • Wasd

   Jos on timantteja taskussa, niin voi tulla naarmuja. :)

   • Jani199107

    Safiiri ja Rubiini pystyy naarmuntamaan itsensä kaltaista joten ei tarvitse kuin niitä olla hiomattomana taskussa :) Mutta ei tohon kameranlinssiin naarmuja ihan niin vain saa… Todennäköisemmin näyttö menee halki tai jokin muu vika ennen kuin se naarmuuntuu ellei sitten tietoisesti yritä naarmuttaa

 4. Sepi

  Valtavat surureunat,kolmasosa pinnasta reunoja.

Tuoreimmat jutut