Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa Samsungin huipputabletti Galaxy Tab S2 – hyvä, mutta hieman tylsä

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Galaxy Tab S2IMG_9898

Samsungin syksyn huipputabletti Galaxy Tab S2 kuuluu ehdottomasti Android-tablettien tämän hetken kirkkaimpaan kärkeen. Tämä johtuu tietysti paitsi siitä, että kyseessä on todella hyvä tabletti, myös siitä, ettei kilpailu ole erityisen kovaa, sillä huippuluokan Android-tabletteja ei ole aivan valtavasti tarjolla. Ylivoimainen enemmistö markkinoilta löytyvistä laitteista kuuluu alempiin hintaluokkiin.

Samsung Galaxy Tab S2

 • Kahdeksanytiminen Exynos 5433 -suoritin
 • Kolme gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua tallennustilaa, muistikorttipaikka
 • Super AMOLED-näyttö, 2048 x 1536 pikseliä
 • Näytön koko 8,0 tai 9,7 tuumaa
 • 8,0 megapikselin takakamera, 2,1 megapikselin etukamera
 • 198,6 x 134,8 x 5,6 millimetriä, 265 grammaa (8″ Wi-Fi) tai 272 grammaa (8″ 4G)
 • 237,3 x 169,0 x 5,6 millimetriä, 389 grammaa (9,7″ Wi-Fi) tai 392 grammaa (9,7″ 4G)
 • Hintaluokka 499 – 699 euroa

Galaxy Tab S2 on teknisiltä ominaisuuksiltaan mainio. Super AMOLED – näyttö on tarkka ja toistaa värit näyttävästi.  Laite on ohut ja kevyt, tehoa on hyvin ja RAM-muistia sen verran, ettei laite helpolla hyydy raskaammassakaan käytössä.

Paperilla Tab S2 on ehdotonta huippuluokkaa, mutta käytännössä kokemus jää hieman vaisuksi.  Valittamisen aiheita ei hirveämmin ole, mutta toisaalta juuri mikään laitteessa ei erityisemmin säväytäkään.

Galaxy Tab S2IMG_9885

Mielestäni positiivista on, että Samsung tälle vuodelle muutti kuvasuhdetta tablettiensa näytöissä. Viimevuotisissa Tab S -malleissa kuvasuhde oli leveä 16:10, kun se nyt on 4:3. Videoita vaaka-asennossa katsellessa kuvan ylä- ja alalaitoihin jää nyt isommat sururaidat, mutta melkeinpä kaikessa muussa käytössä uusi kuvasuhde tuntuu luontevammalta. Esimerkiksi tekstiä tuottaessa on mukavaa, että näytölle mahtuu muutakin kuin näppäimistö. Videoita ahkerasti katselevan kannattaa kuitenkin harkita vanhempia Tab S -malleja.

Kuvasuhteen ohella on isomman, 9,7-tuumaisen mallin asettelu muuttunut viimevuotisesta 10,5-tuumaisesta. Kotinäppäin on nyt sijoitettu laitteen lyhyelle sivulle, eli ikään kuin alaosaan, kun vanhassa mallissa näppäin oli pitkällä sivulla, eli näytön sivussa. Myös takakameran sijoittelu on muuttunut vastaavasti. Uusi asettelu tuntuu järkevältä uuden kuvasuhteen rinnalla, mutta vaaka-asennossa laitetta pidellessä tahtovat sormet turhan herkästi osua fyysisen kotinäppäimen molemmin puolin sijoitettuihin kapasitiivisiin näppäimiin.

Galaxy Tab S2IMG_9886

Galaxy Tab S2 on materiaalien osalta ottanut ison askeleen poispäin viimevuotisista metallinhohtoisista muoveista, ja on nyt paljon asiallisemman näköinen. Materiaalit ja design eivät kuitenkaan ole Samsungin tämän vuoden huippupuhelimien tapaan kauniita lasin ja alumiinin yhdistelmiä, ja itse asiassa Tab S2:n materiaalit ja muotoilu ovatkin lähinnä Galaxy A – sarjan puhelimista tuttuja. Laitetta kiertää metallireunus, mutta paljasta metallia näkyy kovin vähän. Takaosa taasen on päällystetty pehmeällä, kumimaisella muovilla, joka näyttää koruttomalta, mutta tarjoaa hyvän tarttumapinnan.

Tab S2 on myös hyvin ohut, vain 5,6 millimetriä paksu, ja on näin yksi ohuimmista, ellei ohuin tänä päivänä myytävistä tableteista. Ohuuden ja keveyden ansiosta laitetta on mukava käsitellä, mutta muotoilussa on jotain, jonka vuoksi ohuus ei säväytä samalla tavalla, kuin joissain muissa hyvin ohuissa tableteissa.

Galaxy Tab S2:n takaosa on päällystetty hyvän tarttumapinnan tarjoavalla muovilla. Oikeassa reunassa näkyvät Samsungin oman suojakotelon kiinnitykseen tarkoitetut pyörylät.

Galaxy Tab S2:n takaosa on päällystetty hyvän tarttumapinnan tarjoavalla muovilla. Oikeassa reunassa näkyvät Samsungin oman suojakotelon kiinnitykseen tarkoitetut pyörylät.

Käytössä Tab S2 suoriutuu hyvin. Järjestelmäpiiri ei ole Samsungin tehokkainta mallistoa, mutta testijakson aikana ei missään vaiheessa tullut vastaan tilannetta, jossa laitteen teho olisi tuntunut loppuvan kesken. Lisäksi akkukesto yllätti positiivisesti. Eräässä ulkomaisen teknologiasivuston testissä Tab S2 hävisi videotoiston akkukestossa selvästi edeltäjälleen, mutta meidän 9,7-tuumaisella näytöllä varustettu testilaitteemme ylsi samaan erinomaiseeen 11 tunnin akkukestoon kuin vanhempi Tab S 10.5. Myös muussa käytössä tuntui Tab S2:n akkukesto mainiolta, ja varsinkin valmiustilassa laite kulutti virtaa kiitettävän vähän.

Ohjelmistopuoli on tuttua Samsungia, mutta onneksi sitä tämänvuotista, aiempaa selkeämpää Android Lollipop -versiota. Esiasennettuja sovelluksia on koko liuta, muun muassa Microsoftin Office-paketti, mutta tarpeettomia sovelluksia saa onneksi poistettua käytöstä. Sovelluksesta riippuen joitain sovelluksia voi ajaa myös joko jaetulla ruudulla tai erillisissä ikkunoissa. Kätevä on myös mahdollisuus asettaa laitteeseen useampia käyttäjätilejä ja rekisteröidä käyttäjille omat sormenjäljet sisäänkirjautumista varten. Näin perheenjäsenet voivat jakaa yhden laitteen ja esimerkiksi pitää omat sähköpostinsa muilta piilossa.

Galaxy Tab S2IMG_9897

Kaiken kaikkiaan Galaxy Tab S2 on hyvä tabletti, joka ei herätä suuria intohimoja, mutta ei toisaalta aiheuta pettymyksiäkään. Hinnaltaan Tab S2 asettuu Android-tablettien kalleimpaan luokkaan, mutta vastineeksi saa vahvasti suoriutuvan ja monikäyttöisen laitteen, jonka hankintaa tuskin tarvitsee katua.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. AndroidWindows

  Ei jatkoon, koska merkki on Samsung ja takakamerassa ei ole salamaa kuten Galaxy Tab S1 oli.

  • LaDeX

   Tabletilla kuvaaville on paikka saunan takana.

   • Henrik

    LaDeX. Sitten sama tilanne on myös,kun/koska tässä on kamera.

  • Henrik

   AndroidWindows.Merkki on kyllä ihan OK laadukas. ;-)

 2. Janne Koivumäki

  Hei! Olen omistanut tuollaisen tabletin kohta kuukauden verran. Olen ollut erittäin tyytyväinen. Muistia on tarpeeksi ja akku kestää riittävän ajan. Miten pystyitte lisäämään uusia käyttäjätilejä? Minä en ole löytänyt sellaista mahdollisuutta asetuksista.

  • fidelity

   S1:ssä ainakin löytyy kohdasta asetukset/laite/käyttäjät.

   • Janne Koivumäki

    Galaxy Tab S2:ssa ei ole ollenkaan (ainakaan minun laitteessani) tuollaista käyttäjät kohtaa asetuksissa.

    • Janne Laakso

     Kyllä tuossa testilaitteessa se löytyy asetusvalikon ”Laite”-otsikon alta, kohdasta ”Käyttäjät” -> ”Lisää käyttäjä tai profiili”.

     Onhan sinulla käyttöjärjestelmän päivitykset asennettuna?

     • Janne Koivumäki

      On käyttöjärjestelmäpäivitykset ajan tasalla. Laitteessa näyttäisi olevan tällä hetkellä android 5.0.2, joka on ollut siitä saakka kun avasin laitteen ensimmäisen kerran. Pitää varmaankin katsoa tuoko seuraava päivitys mitään muutosta asiaan. Tehdas-asetusten palauttaminen ei varmaankaan tuo ominaisuutta, koska sitä ei ole ollut koko aikana laitteessani.

     • Janne Koivumäki

      Onko testissä ollut versio SM-T810 (WI-FI) vai SM-T815 (Wi-Fi+4G). Minulla on tuo SM-T815 versio. Vertasin Samsungin ohjeiden versioita, niin erikoista kyllä, mutta ilmeisesti käyttäjätilien lisääminen löytyy ainoastaan 8 ja 9,7 tuuman laitteiden Wi-Fi-versioista.

    • Janne Laakso

     Toden totta, käyttöoppaiden perusteella näyttää siltä, että useampia käyttäjätileja saa vain Wi-Fi-versioon, jollainen testilaitteemmekin oli. Laitoin kyselyä aiheesta Samsungin suuntaan, katsotaan tuleeko sieltä selvennystä asiaan.

    • Janne Laakso

     No niin, tuli viimein Samsungilta vastaus, eli tosiaan 4G-mallissa ei voi luoda useampia käyttäjätilejä, ja Samsungin mukaan tämä johtuu Googlen toimittaman Androidin käyttöehdoista, eli vika ei ole Samsungin.

     • Janne Koivumäki

      Kiitos. Hyvä tietää kuitenkin, että vika ei ole laitteessani. Erikoista kuitenkin, koska käsittääkseni kaikissa ns. puhtaan androidin sisältävissä laitteissa pystyy lisäämään käyttäjätilejä. Niin puhelimissa kuin tableteissakin. Ei sen ominaisuuden puuttuminen nyt haittaa mitään, koska pärjään yhdelläkin käyttäjätilillä. Pitää vain toivoa, että käyttäjäehdot muuttuvat jossain vaiheessa ja ominaisuus tulisi myös 4g-versioon.

 3. AndroidWindows

  Joo o, no ennen tykkäsin Samsungista mut en enää, esim. ku kattoo tota niiden kännykkä sekoilua, ku ennen ne julkas vaan yhden lippulaiva mallin per vuos, ni ne on nyt julkassu 3 S6 mallia, yks normi S6 ja kaks Edge mallia.

  • LaDeX

   Mitäs pahaa valinnanvarassa on? Osta sitten Applea jos kerta pidät hyvänä että valmistaja päättää mistä saat pitää.

 4. AndroidWindows

  Samsung on jo kiikunkaakun ja tilanne vaan pahenee jatkossa ja en osta mitään iPhonea. Totesin vaan Samsungin epätoivon.

  • Henrik

   No sitten on se surullisen kuuluisa Windows 8.1 puhelin tällä hetkellä vaihtoehtona.

   • Henrik

    Siis Windows 8.1 Tabletti.

 5. AndroidWindows

  Lol. Muitakin tabletti- ja kännykkävalmistajia on ku vaan Apple tai Samsung. Jos et oo huomannu et Windows 10 on julkastu ja sunkin Windows 8.1. päivittyy Windows 10.

 6. teemu

  Salaman puute tosiaan iso miinus, eikä resoluutio ole yhtä hyvä kuin S1:ssä. Onneksi sentään puhelintoiminto löytyy vielä. Ainoana valmistajana. Kun kaltaisiani löytyy enemmän ja enemmän jotka tekevät kaiken yhdellä laitteella