Samsungin tämän vuoden lippulaivat ovat olleet kertakaikkisen erinomaisia. Joitain kompromisseja on toki tehty, mutta laadussa ja käytön mukavuudessa on otettu todella isoja harppauksia eteenpäin. Keväällä esitellyt Galaxy S6 ja S6 edge olivat jo loistavia puhelimia, ja syksyn kynnyksellä julkaistu Galaxy S6 edge+ jatkaa samaa sarjaa.
Samsung Galaxy S6 edge
- 5,1" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 Mpiks. kamera
- 5 Mpiks. etukamera
- Samsung Exynos 7420 -piiri
- 2600 mAh akku
Samsung Galaxy S6 edge+
- 5,7" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 Mpiks. kamera
- 5 Mpiks. etukamera
- Samsung Exynos 7420 -piiri
- 3000 mAh akku
Kuten edellä tuli jo mainittua, joitain kompromisseja on designin alttarilla tehty. Materiaaleina käytetään nyt lasia sekä vahvaa alumiinia, ja muotoilu varsinkin edge-malleissa on ehkä hieman futuristista ja varsin tyylikästä. Samalla on kuitenkin luovuttu vaihdettavasta akusta ja muistikorttipaikasta, mikä joillekin asiakkaille saattaa muodostua kynnyskysymykseksi. Useimpia ostajaehdokkaita moiset tuskin kuitenkaan haittaavat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android-käyttöjärjestelmään ympätty Samsungin oma TouchWiz-käyttöliittymä on tälle vuodelle uudistunut ja samalla selkeynyt mainiosti. Turhia esiasennettuja sovelluksia voi halutessaan piilottaa ja lisämausteensa tuovat vielä Samsungin vaihdettavat teemat. Tätä nykyä teemakaupasta löytyykin jo runsaasti valinnanvaraa piristämään käyttöjärjestelmän ulkoasua väriteemojen, taustakuvien ja kuvakkeiden myötä.
Syyskuun ensimmäisellä viikolla Suomeen saapunut Galaxy S6 edge+ on yksinkertaisesti sanottuna isompi versio kevään S6 edgestä. Isomman, 5,7-tuumaisen näytön lisäksi eroina ovat isompi, 3000 milliampeeritunnin akku, nopeampi langaton lataus Samsungin omalla lisävarustelaturilla sekä kolmesta neljään gigatavuun noussut RAM-muisti. Muilta osin tekniset ominaisuudet ovat yhtenevät, eli sisältä löytyy Samsungin oma kahdeksanytiminen Exynos-suoritin, 2560 x 1440 pikseliä sisältävä, todella erinomainen Super AMOLED -näyttö ja kahtakin eri standardia tukeva langaton lataus. Tallennustilaa edge+:ssa on valittavana joko 32 tai 64 gigatavua. Etukamera on varustettu viiden megapikselin kennolla ja takakamera 16 megapikselin kennolla, 4K-videokuvauksella sekä optisella kuvanvakaimella. Isolla huippuluokan laitteella on toki myös huippuluokan hinta. Tallennustilan määrästä riippuen suositushinta on joko 899 tai 999 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lähtökohtaisesti voisi sanoa, että kaikki se, mikä oli hyvää pienemmässä S6 edgessä, on hyvää tai vielä parempaa Galaxy S6 edge+:ssa. Liekö sitten syynä ohjelmistopuolella tapahtunut hienosäätö vai yksi gigatavu enemmän RAM-muistia, mutta edge+ tuntuu myös toimivan vielä varmemmin ja sulavammin kuin keväiset S6-mallit, joissa satunnaisesti saattoi ilmetä pientä jumittelua. Tältä osin S6 edge+ on kaikkien aikojen parasta Samsungia.
Edge+:n näyttö on aivan erinomainen niin väritoiston, kirkkauden kuin tarkkuudenkin osalta. Resoluutio on sama kuin S6:ssa ja S6 edgessä, ja vaikka pikselitiheys on luonnollisesti kärsinyt näytön koon kasvaessa, on näyttö edelleen vähintäänkin riittävän tarkka paljain silmin tarkasteltavaksi. Kuva näyttää piirtyvän kauniisti näytön lasin pintaan ja kaarevat reunat vielä korostavat hienoa vaikutelmaa.
Edge+:n reunanäytölle tuodut lisäominaisuudet ovat edelleen silkkaa huttua. Kaarevalle osuudelle voi öisin tuoda jatkuvasti esille kellonajan, pyyhkäisyliikkeellä saa reunanäytön kertomaan tyhjänpäiväistä informaatiota vaikkapa Twitteristä ja edelleen S6 edgen tavoin voi reunaan viritellä viisi suosikkiyhteystietoaan nopeasti tavoitettaviksi. Uutuutena niiden rinnalle voi nyt tuoda myös viisi suosikkisovellustaan nopeasti avattavaksi, mutta helpommalta tuntuu avata sovelluksia perinteiseen tapaan kotivalikosta. Tuo viiden suosikkisovelluksen tuominen näytön reunaan on tullut ohjelmistopäivityksen myötä myös pienempään S6 edgeen, eli kyse ei enää ole plussaversion yksinoikeudesta. Kaikkinensa kaarevareunainen näyttö on mielenkiintoisen näköinen ja vaikuttaa merkittävästi puhelimen muotoiluun, mutta käytännön syillä on turha perustella itselleen edge-puhelimen hankkimista. Kaarevat reunat ovat vain silmäkarkkia, mitä tietenkään ei voi laskea kovinkaan suureksi miinukseksi. Harvoinhan näitä puhelimia hankitaan puhtaasti järkisyillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kameraosasto S6 edge+:ssa on erinomainen. Takakameraan pikseleitä tallentuu kerralla jopa 16 miljoonaa, mikä tarkoittaa varmasti useimmille riittävän isoja kuvia. Kuvanlaatu on älypuhelimelle mainio, kamerasovellus avautuu nopeasti, kamera tarkentaa nopeasti ja ominaisuuksia ja säätöjä sovelluksesta löytyy enemmän kuin lääkäri määrää. Näiltä osin ei siis eroja muihin S6-malleihin ole.
Kameran laatu on itse asiassa sen verran hyvä, että otin useimmat Marshall London -puhelimen esittelykuvat juuri Samsungilla. Alla yksi esimerkkikuva.
Eroina pienempään S6 edgeen plussamallissa ovat hieman isompi akku sekä Samsungin omalla lisävarustelaturilla toimiva nopeampi langaton lataus. Nopeat lataukset ja kaikenlaiset virransäästötilat ovat loppujen lopuksi vain tekohengitystä, eikä mikään muuta sitä tosiasiaa, ettei akkukesto missään S6-mallissa ole erityisen kehuttava. Edge+:ssa virrankulutus alkuun tuntui lähes poskettomalta, mutta kun otin jatkuvan synkronoinnin pois käytöstä, muuttui kulutus kohtuulliseksi. Nyt laite toimii jokseenkin aktiivisella käytöllä kokonaisen päivän, mutta ei juuri enempää. Mielenrauhan vuoksi olenkin usein ladannut laitetta myös päivän aikana.
Oletuksena laite synkronoi tilitietoja lukuisten eri sovellusten kautta jatkuvasti. Näytön yläosasta esiin vedettävästä pikavalikosta löytyy mahdollisuus ottaa jatkuva synkronointi pois käytöstä. Tämä tarkoittaa, ettei laite esimerkiksi päivitä kalenterimerkintöjä eri palveluiden, kuten Googlen, pilviin. Käytännössä suurin ero on siinä, että sähköpostit pitää tämän jälkeen hakea manuaalisesti, mikä esimerkiksi Gmail-sovelluksessa onnistuu vetäisyllä alaspäin. Kyseessä on varsin pieni riesa siihen nähden, kuinka paljon jatkuva synkronointi kuluttaa virtaa. Mikäli vaikkapa kalenterimerkintöjä haluaa saada ajantasalle eri palveluissa, voi synkronointia käyttää hetkellisesti päällä ja ottaa jälleen pois käytöstä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samaan aikaan S6 edge+:n kanssa Samsung esitteli myös Galaxy Note 5:n. Kyseessä on, kuten nimestä voi päätellä, Samsungin Note-sarjan viides puhelin, joka on sisuksiltaan identtinen edge+:n kanssa, mutta sen näyttö on suora, takaosan lasi kaareva ja mukana tulee nokkela S Pen -ohjauskynä sekä liuta sitä tukevia sovelluksia ja toimintoja. Samsung ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole tuomassa Notea Eurooppaan, vaan keskittää panokset edge+:lle. Taustalla on tietysti eurooppalaisten operaattoreiden ja muiden jälleenmyyjien kiinnostus eksoottista edge+:aa kohtaan. Kyseessä on toki mielenkiintoinen ja ennen kaikkea erikoisen näköinen laite, mutta moni Note-sarjan ystävä on varmasti pettynyt. Olisi mielenkiintoista kokeilla, miten kaarevalla takaosalla ja suoralla näytöllä varustettu Note istuisi käteen, sillä en ole täysin vakuuttunut S6 edge -mallien ergonomiasta. Tämä on kuitenkin kiinni myös käyttötottumuksista, sillä jotkut ovat myös kehuneet edge+:n ergonomiaa. Näytön kokoon nähden kyseessä on joka tapauksessa sirosti muotoiltu laite, joka tuntuu todellista kokoaan pienemmältä.
Kaiken kaikkiaan Samsung Galaxy S6 edge+ on selkeästi parasta Samsungia, ja on kertakaikkisen erinomainen Android-puhelin. Kaareva näyttö saattaa olla turha, mutta se tekee laitteesta mielenkiintoisen näköisen. Erikoinen näyttö ja huippuluokan ominaisuudet tietysti näkyvät laitteen hinnassa, mutta kyllä rahalla saa myös todella hyvän puhelimen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »