Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tältä Sonyn uusi Xperia Z5 -mallisto näytti ja tuntui

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Sony Xperia Z5

Sony Xperia Z5

Viime päivien IFA-uutisten joukossa nähtiin myös Sonyn uudet huippupuhelimet. Yhtiö esitteli menneenä keskiviikkona Xperia Z5:n, Xperia Z5 Compactin ja Xperia Z5 Premiumin. Mobiilin toimitus oli luonnollisesti paikalla Berliinissä kokeilemassa tulevia laitteita omin käsin.

Xperia Z5

Sony Xperia Z5

Sony Xperia Z5 uusissa väreissä

Joukkion perinteisempi lippulaiva on 5,2-tuumainen Xperia Z5. Sony-puhelinten tuttu muotokieli ja Xperia UI -käyttöliittymä ovat edelleen läsnä, mutta samalla uuteen Z5:een on tehty monia hyvältä vaikuttavia muutoksia.

Aiemmin tänä vuonna julkaistun Xperia Z3+:n tapaan Z5:n kyljistä löytyy vain yksi suojaluukku, jonka alle korttipaikat piiloutuvat. Muilta osin vasen kylki on puhdas – Xperia-kaiverrusta lukuunottamatta. Luukku- ja liitäntäruuhkan vähentäminen tekee laitteesta hyvin tyylikkään ja seesteisen näköisen. Samoin uudet värivaihtoehdot miellyttävät.

Sony Xperia Z5

Seesteistä ja selkeää

Oikealla kyljellä ovat fyysiset painikkeet, joiden asettelu ja toiminnot on uudistettu. Sony on vaihtanut tutun pyöreän virtapainikkeen kookkaampaan laitteen pinnan tasolla olevaan painikkeeseen, johon on sisällytetty sormenjälkitunnistin. Tunnistimen sijainti tuntuu omassa käytössäni parhaalta, mitä älypuhelimissa on nähty. Toki tärkeässä osassa on myös jäljen lukutarkkuus ja nopeus, jota en toistaiseksi ole päässyt kokeilemaan. Oikein toimiessaan kyljestä löytyvä sormenjälkitunnistin saa kuitenkin allekirjoittaneelta kaksi peukkua kahdesta.

Uuden virtapainikkeen vuoksi äänenvoimakkuudensäädin on jouduttu pudottamaan erikoisen alas. Sijainti vaatinee tottumista, mutta ilman pidempää kokemusta on vaikea sanoa, aiheutuuko uudistuksesta ongelmia. Veikkaisin kuitenkin, että kyseessä ei ole kriittinen murhe.

Sony Xperia Z5

Sormenjälkitunnistimen sijainti on lupaava – kunhan lukija ei ole liian tarkka sormen asennosta

Puhelimen käyttöliittymä vaikutti pikakatsauksella olevan paljolti ennallaan. Xperia-kamerasovelluksen Sony kuitenkin uusii lähiaikoina. Päivitetty sovellus toimi hyvin ja teki esimerkiksi kuvatilojen vaihtamisesta sangen suoraviivaista. Uuden kuvatilan latauksessa tuntui kuitenkin kuluvan hetki, eli toivottavasti toiminta nopeutuu päivityksen julkaisuun mennessä.

Sen sijaan kameran tarkennukseen en uskalla toivoa lisää nopeutta, sillä Sonyn lupausten mukaisesti uudet Xperiat tarkentavat todella vauhdilla. Lisäksi kuvauksen lopputulokset vaikuttivat kiitettäviltä, eli nopeuden ei pitäisi johtaa jatkuvaan ohitarkennukseen tai muihin ongelmiin.

Xperia Z5

Xperia Z5 ja uusi kamerasovellus

Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Compact

Olen aina pitänyt pienistä älypuhelimista niiden helppokäyttöisyyden vuoksi. Useimmat huippupuhelinten miniversiot saavat kuitenkin tyytyä hyvin keskiluokkaiseen laitteistoon, minkä vuoksi Sonyn Compact-puhelimet ovat onnistuneet erottumaan markkinaraossa edukseen.

Uusi Xperia Z5 Compact on samaan aikaan tutun ja tuoreen oloinen. Kokoluokka ja muotoilun yleistyyli heijastelevat Z3 Compactia, mutta samalla laitteen ulkomuotoa on uudistettu huomattavasti. Leveät ja tasaiset mattamuovikyljet antavat nimittäin laitteelle hyvin omintakeisen ilmeen. Lisäksi puhelin istuu käteen hienosti. Muotoilu jakaa varmasti mielipiteitä, mutta itse koin sen oikein ilahduttavana.

Muilta osin kyseessä pitäisikin olla hyvin vastaava käyttökokemus kuin Xperia Z5:llä. Compactissa on esimerkiksi identtinen järjestelmäpiiri ja kamera. Akku, RAM-muistin määrä ja näytön tarkkuus taas ovat vaatimattomampia, mutta niiden pitäisi riittää hyvin pienikokoisemmalle laitteelle.

Sony Xperia Z5 Compact

Näppäinten asettelu on vastaava kaikissa kolmessa Z5-mallissa

Sony Xperia Z5 Premium

Compactin kyljet ovat varsin leveät

Xperia Z5 Premium

Malliston uusin jäsen on huimalla 4K-näytöllä varustettu Z5 Premium. Arkikäyttöä ajatellen tarkkuustaso voi tuntua turhalta, ja monelle se varmasti onkin sitä. Toisaalta puhelin voisi olla vahvoilla esimerkiksi VR-käytössä, jossa kuvan jakaminen kahdelle silmälle pudottaa nähtävää tarkkuutta huomattavasti.

Ikävä kyllä en vielä päässyt käyttämään Xperia Z5 Premiumia kattavasti, vaan näin sen muutamissa esittelytilanteissa. Tarjolla oli esimerkiksi vertailuja siitä, kuinka elävämpinä uusi paneeli toistaa värit perinteisiin näyttöihin verrattuna. Ilman omia vertailuja näytön todellisista eduista on kuitenkin vaikea sanoa mitään.

Sonyn edustaja mainitsi kuitenkin, että puhelin ei hyödynnä maksimitarkkuutta jatkuvasti. Sen sijaan sisältö toistetaan hillitymmällä tarkkuudella ja 4K-voimat kutsutaan esiin vain materiaalin niin vaatiessa. Tämän pitäisi siis hillitä puhelimen teho- ja virtatarpeita, mikä on varmasti tarpeen.

Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Marko

  Kamerasovellusta käyttäessä puhelin ei siis kuumentunut Z3+ tyylisesti?

 2. 4k

  Hyvä sony! :)

 3. Z3 plussa

  Ei tää Z3+ lämpene enää niin pahoin viime viikolla tulleen päivityksen jälkeen. Itsellä ei kamerakaan ole ilmoitellut lämmöistä sen jälkeen. Ja toimii tosi sulavasti…sitä en sit tiedä paljonko tehoja tiputettu prossusta… :)

 4. Juha

  Onko noissa langaton lataus?

 5. Late

  Hyvä sony!!

 6. Jani199107

  Saa nähdä kuinka noiden takalasi kestää koska mulla meni Z3: takalasi rikki mutta se lensi taskusta aika kovaa kiviselle alustalle että en sit tiedä miten menee rikki muuten… mutta ei sekään ihan tavallisella tippumisella rikki mennyt…. mutta onnekseni vain takalasi on rikki ja näyttö ehjä koska sen lasin korjauttaminen on erittäin halpa verrattuna näytön vaihtoon…

  Onko noissa Gorilla Glass 4 – lasia? samaa jota on Samsungin Galaxy S6 malleissa

  jos en ole väärässä, niin eikä Z3:ssa ole Gorilla Glass 3 – lasia?

Tuoreimmat jutut