Heti alkuun täytyy sanoa, etten yleisesti ottaen ole juuri pitänyt Android-käyttöjärjestelmällä toimivista puhelimista. Joitain poikkeuksia lukuunottamatta laitteet tuppaavat valmistajien esiasentamien turhien sovellusten ja erilaisten käyttöliittymien vuoksi olemaan sekavia ja jumittelevasti toimivia. Lisäksi useimpien laitteiden kohdalla käyttöjärjestelmien päivityspolitiikka on ollut joko hidasta tai täysin olematonta. Googlen Nexus-laitteet ovat kuitenkin poikenneet edukseen molemmilla saroilla. Niistä ei löydy turhia mainossovelluksia ja päivityksiä tulee sitä mukaa kun Google niitä ehtii julkaista.
Pidin Nexus 5:stä viime vuonna sitä kokeillessani ja niinpä olin innoissani päästessäni kokeilemaan uudempaa Nexus 6:a. Laite saapui vasta kevään korvilla Googlen Suomen valikoimiin, vaikka jälleenmyyjiltä sitä onkin ollut saatavissa jo jonkin aikaa.
Kun edellisen sukupolven Nexus-laitteet, Nexus 7 -tabletti sekä Nexus 5 -puhelin, saivat suosiota muiden ominaisuuksiensa lisäksi myös edullisilla hinnoillaan, ovat viime syksynä esitellyt Nexus 6 ja Nexus 9 selvästi enemmän premiumia paitsi tuntumaltaan, myös hinnoiltaan. Nexus 6 on kuitenkin varsin iso ja tehokas puhelin, joten luokassaan se ei ole mitenkään poikkeuksellisen kallis. Suositushinta 32 gigatavun tallennustilalla varustetulle puhelimelle on 599 euroa ja 64 gigatavun versiolle satasen enemmän.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google Nexus 6 by Motorola
Suoritin: Qualcomm Snapdragon 805, neljä 2,7 gigahertsin ydintä
Muisti: 3 gigatavun RAM, 32 tai 64 gigatavua tallennustilaa
Näyttö: 5,96 tuuman AMOLED, 2560 x 1440 pikseliä
Akku: 3220 milliampeerituntia
Kamerat: 2 megapikselin etukamera, 13 megapikselin takakamera optisella kuvanvakaimella ja 4K-videokuvauksella
Mitat: 159,3 x 83 x 3,8 – 10,1 millimetriä, 184 grammaa
Käyttöjärjestelmä: Android 5.0 Lollipop (kirjoitushetkellä uusin versio 5.1)
Muuta: Bluetooth 4.1, 802.11ac Wi-Fi, NFC, langaton Qi-lataus, roiskeveden kestävä, eteen suunnatut stereokaiuttimet
Kuten arvata saattaa, lähes kuusituumaisella näytöllä varustettu puhelin on iso. Silti Nexus 6 on muotoilultaan onnistunut, sillä sen käsittely onnistuu suhteellisen mukavasti. Laitteen takaosa on kaareva, joten reunoiltaan puhelin on selvästi ohuempi ja istuu mukavasti käteen. Takaosan keskeltä mitattuna paksuutta on 10,1 millimetriä, mutta reunoilta vain 3,8 millimetriä. Nexus 6 on myös erikoisella tavalla epäsymmetrisesti muotoiltu. Laite on muodoltaan hieman kiilamainen, eli alaosastaan ohuempi. Lisäksi etupaneelissa on enemmän pintaa näytän ylä- kuin alapuolella. Ratkaisu poikkeaa suurin piirtein kaikista muista puhelinmalleista ja näyttää oudolta. Outouden kanssa oppii kuitenkin elämään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen Nexus-laitteet ovat yleensä olleet tietyllä tavalla referenssilaitteita, eli Googlen esimerkkejä laitevalmistajille siitä, mihin suuntaan se haluaa Android-puhelimien ja -tablettien kehittyvän. Nexus 6:n perusteella isot puhelimet, phabletit, ovat Androidin suunta.
Erään saamamme lukijapalautteen perusteella sana phablet ei ole suomea, eikä sitä saisi käyttää. Kuitenkin niin kauan kuin suomen kielessä ei ole hyvää vastinetta (puhletti ei ole hyvä vastine), on Nexus 6:n kohdalla vaikea olla käyttämättä sanaa phabletti, sillä laitteen kuvailu vain isoksi puhelimeksi ei tee sille oikeutta. Nexus 6 on puhelimeksi jättimäinen.
Monissa tilanteissa Nexus 6 korvaa tabletin. Ei ole tarvetta hankkia kahta laitetta, sillä tällainen kapistus hoitaa niin puhelimen kuin tabletin tehtävät, ainakin kohtuullisesti. Valitettavasti Nexus 6 ei kuitenkaan ota irti täyttä hyötyä isosta näytöstä. Monet sovellukset toimivat myös vaaka-asennossa, mutta valitettavan moni sovellus toisaalta taas ei. Lisäksi osa sovelluksista vain kääntyy vaaka-asentoon, mutta ei varsinaisesti hyödynnä ison näytön mahdollisuuksia. Myös työpöytänäkymä saisi kääntyä vaaka-asentoon. Tässä kohdassa Nexus 6 häviää esimerkiksi iPhone 6 Plussalle, jossa vaaka-asento ja iso näyttö on hyödynnetty paremmin niin käyttöjärjestelmän kuin monien sovellustenkin osalta.
Yksi selvä etu phabletilla on mahdollisuus sovittaa sisään iso akku. Vaikka iso näyttö kuluttaakin paljon virtaa, eivät useimmat muut komponentit vie sen enempää virtaa kuin pienemmissäkään puhelimissa. Niinpä akkukesto tällaisella järkäleellä on väkisinkin kohtuullisen hyvä. Pelikäytössä akku tietysti hupenee nopeasti, mutta kiivaallakin netin ja sosiaalisen median käytöllä akku riittää koko päiväksi. Toki hyvä akkukesto Nexus 6:n kohdalla on enemmänkin juuri isohkon akun ansiota, eli akun kokoon nähden Nexus 6 ei ole erityisen virtapihi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käyttöjärjestelmänä Nexus 6:ssa on niin sanotusti puhdas Android, eli Android sellaisena kuin Google sen on suunnitellut. Esiasennettuina ovat Googlen omat sovellukset, kuten Play-sovelluskauppa, YouTube, Chrome, Gmail ja sen sellaiset, mutta mitään kolmannen osapuolen sovelluksia ei ole. Kamerasovellus on Googlelta, samoin näppäimistö. Tuttuun Android-tapaan sovelluksia voi tietysti ladata lisää ja esimerkiksi oletussovelluksia vaihtaa, mutta tehtaalta tullessa ei päällekkäisyyksiä löydy. Lisäksi käyttöjärjestelmä on, ainakin muutaman pikkupäivityksen jälkeen, kohtuullisen hyvin optimoitu laitteelle, eli se toimii todella joutuisasti.
Nexus 6 on perustoiminnoiltaan yksi ripeimmin ja sulavimmin toimivia Android-puhelimia. Tähän auttavat sekä hyvin toimiva, puhdas Android-käyttöjärjestelmä, että tehokas rauta. Kolmen gigatavun RAM-muisti ja tehokas Snapdragon 805 -suoritin jaksavat pyörittää sovelluksia ongelmitta. Välillä menee bitti poikittain siinä missä muillakin nykyajan älylaitteilla, mutta pääosin käyttö on todella mukavaa ja laite vastaa käskyihin ripeästi ja turhia miettimättä. Käytön miellyttävyyttä lisää myös näyttö, joka ei juuri jätä toivomisen varaa. Inasen alle kuusituumainen näyttö on tyypiltään AMOLED, ja tarjoaa hyvän väritoiston ilman yliampuvia karkkisävyjä.
Pääsääntöisesti Googlen sovellukset toimivat oivallisesti, mutta toki laitteella omat heikkoutensakin on. Kuten jo edellä mainittiin, ei Nexus 6 esimerkiksi ota täyttä hyötyä sen isosta, lähes tablettiluokan näytöstä. Yksi esimerkki on sovellusten samanaikainen käyttö isolla näytöllä. Esimerkiksi joissain Samsungin puhelimissa on mahdollisuus käyttää vaikkapa kalenteria ja sähköpostia samanaikaisesti, mutta Nexus ei tätä mahdollista, vaan käyttäjä joutuu seilaamaan sovelluksesta toiseen.
Yksi viantapainen ominaisuus Nexuksessa on sen tapa ottaa yhteys mobiiliverkkoon. Jos SIM-kortin PIN-koodin kysely ei ole käytössä, ei laite saa yhteyttä mobiiliverkkoon. Syynä tähän ovat nykyaikaiset, älykkäät SIM-kortit, joiden aktivointi on hieman hidasta. Ongelmaa ei ilmene, jos PIN-koodi on käytössä, ja suositeltavaa tietysti onkin käyttää aina SIM-kortin suojausta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eräs puhtaan Androidin etu on Googlen päivityspolitiikka. Kun Google julkaisee päivityksen Android-käyttöjärjestelmään, riippuu sen saapuminen eri puhelimille vähintään valmistajasta ja mahdollisesti vielä muistakin välikäsistä, ja siksi monet puhelimet jäävät vaille uusien Android-versioiden tuomia uusia ominaisuuksia. Nexus-laitteiden kohdalla tilanne on toinen, ja yleensä Nexukset saavatkin uusia Android-versioita vähintään 18 kuukauden ajan julkaisunsa jälkeen.
Kamerasovellus Nexuksessa on Googlelta, ja se toimii asiallisesti, mutta parempiakin sovelluksia on nähty. Sovellus ei ole kaikkein ripeimpiä älypuhelimissa nähtyjä, mutta se on kohtuullisen selkeä käyttää ja kuvanlaatua Nexuksessa voi pitää myös varsin asiallisena. Värit tallentuvat luonnollisina ja vaikkei hämäräkuvauksen kyvyt ole markkinoiden terävintä antia, optinen kuvanvakain auttaa asiaa jonkin verran. Alla on muutama Nexuksella otettu mallikuva.
Ylipäänsä Nexus 6 on mielenkiintoinen laite, joka epäilemättä vetoaa kohtuullisen rajalliseen käyttäjäkuntaan. Teknologiasta ja mobiililaitteista kiinnostuneille Nexukset ovat aina kiehtovia laitteita, mutta uusimman Nexus-puhelimen kohdalla iso koko varmasti rajoittaa ostajakuntaa. Monille voi olla vaikea hyväksyä tämän kokoluokan puhelinta. Nexus 6 on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, miten älypuhelimet ovat viime vuosina kasvaneet. Tätä nykyä Nexus 6 ei edes ole markkinoiden suurin puhelin, sillä kiinalaisvalmistajilta löytyy jo ainakin 6,8-tuumaisia malleja ja käyttävätpä jotkut 7- tai 8-tuumaisia tablettejakin puhelimina. Nexus 6 sopii kuitenkin vielä mukavasti käteen, vaikka käyttöön useimmiten kaksi kättä tarvitaankin, ja samalla isohko näyttö soveltuu monenlaiseen käyttöön. Iso koko on plussaa niin hyöty- kuin viihdekäytössä, eikä heikkouksia ole oikeastaan muussa kuin yhden käden käytettävyydessä. Aivan pieneen taskuun laite ei tietenkään mahdu, mutta on muuten vaikea moittia isolla näytöllä varustettua puhelinta.
Vielä muutama vuosi sitten tällaista puhelinta olisi ollut vaikea kuvitellakaan, mutta nyt tilanne on toinen, ja Nexus 6 osoittaa, ettei suunta välttämättä ole väärä. Pieni voi olla kaunista, mutta tässä tapauksessa iso on käytännöllistä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »