Apple Watchille on tarjolla jo muutamia suomalaisiakin sovelluksia, vaikka kello ei täällä vielä edes kaupan olekaan. Suomalaista mobiilipelimainetta pitävät myös yllä jo pari Watchille tarjolla olevaa peliä.
Eilen julkaistussa artikkelissamme käytiin läpi Watchin toistaiseksi parhaimpia sovelluksia. Nämä asennettavia sovelluksia läpikäyvät jutut ovat jatkoa laajalle Apple Watch –arvostelullemme.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt luodaan silmäys ihkaensimmäisiin suomalaisiin Watch-sovelluksiin…
Helsinki Airport
Jo aiemmin tutun Helsinki Airport –iPhone-sovelluksen Watch-lisäosa tuo kelloon tiedot sovelluksessa iPhonen kanssa omaksi lennosta merkitystä lähdöstä. Tarjolla on vaiheittaiset etenemisohjeet portille. Lisäksi voi tarkastella palveluita lähtöportin läheisyydestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pelkistetty sovellus on ihan näppärä. Myös monet lentoyhtiöt ovat varhaisten Watchiin panostajien joukossa, joten lennolle lähdön helpottaminen on yleisestikin yksi Watchin ensimmäisiä merkittäviä käyttötapauksia.
Helsinki Airport –sovellus tuo ranteeseen paremmin näkyviin myös ilmoitukset lennon tilan muutoksista.
Suomessa käytettäväksi tarkoitetuista sovelluksista niin Finavian Helsinki Airportin kuin seuraavana esiteltävien Ilta-Sanomien takana on kehittäjänä Futurice.
Ilta-Sanomat
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ilta-Sanomien sovellus tarjoaa Watchissa sivuttain selattavat tuoreimmat uutisotsikot, jotka voi merkitä avautumaan iPhonessa, kun Ilta-Sanomien sovelluksen sillä seuraavan kerran avaa tai tallentaa Safarin lukulistalle. Onko edes uutisotsikoidenkaan lukemisessa Watchilla iPhonen sijaan paljoa järkeä? Voi siinä olla, sillä pikavilkaisu kahdella napautuksella ranteesta onnistuu nopeammin kuin iPhonen esille kaivaminen taskusta tai käsilaukusta ja oikean sovelluksen avaaminen.
Lisäksi Ilta-Sanomien sovelluksen ilmoitukset merkittävimmistä uutisista ovat fiksuja, jollei Ilta-Sanomat vain ala kasvattamaan “merkittävien” uutisten määrää liian laveaksi. Sovellukseen voisikin kaivata yksityiskohtaisempia siitä, millaisista uutisista ilmoituksia haluaa saada.
Nordea Next
Nordean sovellusta ei ehkä voi pitää täysin suomalaisena, mutta ainakin pohjoismaalaisena. Watch-toiminnallisuus on nyt osa muitakin uusia testiominaisuuksia jatkuvasti sisältävää Nordea Next –versiota, ei vielä normaalia mobiilipankkisovellusta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Watchissa Nordea Nextin kautta pääsee tarkastelemaan tiliensä ja lainojensa saldoa sekä 10 viimeistä tilitapahtumaa. Tiedot ovat nelinumeroisen, puhelinsovelluksesta tutun koodin takana.
Itselläni oli Nordean Watch-sovelluksen kanssa alkuun hieman ongelmia: alun perin Watchiin automaattisesti asennettuaan oltuaan iPhonessa jo valmiina, ei sovellus suostunut yhteistyöhön antaen vain virheilmoituksia. Oli syy mikä tahansa, korjaantui se kuitenkin sovelluksen poistamisella ja asentamalla se uudestaan.
Nordea Nextiä vaivaa myös hitaus tietojen hakemisessa kirjautumisen jälkeen. Tämä toivottavasti parantuu jatkossa.
Nordean sovelluksessa on myös kätevä vilkaisunäkymä. Näihin sivuttain selattaviin eri sovellusten vilkaisunäkymiin Watchissa pääsee kellotaulun ollessa näytöllä alhaalta ylöspäin näyttöä pyyhkäisemällä. Nordean vilkaisu tarjoaa ensimmäisen tilin saldon, mikä voi olla kätevä ominaisuus joillekin päivittäisessäkin käytössä.
Fjuul
Suomalaisista startup-yrityksistä Applen esittelyynkin on päässyt Watch-sovelluksellaan aktiivisuusmittari Fjuul.
Liikkumisaktiivisuuden seuranta on keskiössä Watchissa jo Applen omienkin sovellusten myötä, ja lähes järjestään kaikki merkittävät sovellukset (RunKeeper, Strava, Endomondo…) ovat jo lisänneet mukaan Watch-lisäosansa.
Tässä kisassa mukana olevassa Fjuulissa idea on, että päivittäinen aktiivisuus esitetään myös kerättyinä Fjuul-pisteinä askelten ja kuluttetujen kalorien seuraamisen lisäksi. Näiden Fjuul-pisteiden pitäisi mitata, sitä kuinka intensiivisesti on liikkunut.
Fjuulin Watch-sovellus esittää edistymisen ja jäljellä olevan ajan kohti nykyhetken liikkumistavoitetta, jota voi helposti vaihtaa sovelluksesta perustuen eri syötäviin, minkä lisäksi tarjolla on yleistieto liikkumisen intensiivisyydestä tai vaihtoehtoisesti askelmäärästä, tunnissa poltetuilta Fjuuleista tai kaloreista.
Kun Watchissa on jo Applen omat aktiivisuustoiminnot, on monien kolmansien osapuolten sovellusten osalta kysymysmerkki, mitä lisähyötyä ne tuovat. Monien osalta vastaus voi piillä yhteisössä ja jo aiemmassa käytössä, näin ehkä myös Fjuulin kohdalla.
Runeblade
Runeblade on ensimmäinen vain Apple Watchille tehty suomalainen peli. Kyse ei ole siis iPhone-pelin jatkeesta kellossa, vaan Watch-pelistä. Itse asiassa koko uusi Runebladen takana oleva Everywear Games –peliyhtiö aikoo keskittyä älykellopeleihin, joita se on tuomassa pian lisääkin.
Runeblade on fantasiaseikkailupeli, jossa tarkoituksena on ohjastaa sotamaagien ylipapitarta taistelussa pahaa ja erilaisia olentoja vastaan. Vuoropohjaisesti etenevässä pelissä ajan mittaan kerääntyy omaan arsenaaliin vahvempia loitsuja ja varusteita.
Watchin pieni näyttö ranteessa asettaa omat haasteensa kaikille peleille. Runeladekin on tarkoitettu pelattavaksi lyhyissä, vain 10-20 sekunnin pätkissä.
Kaikkea, varsinkaan näin monimuotoisesta pelistä, on kuitenkin vaikea ymmärtää pienellä ruudulla. Ainakin itselleni jäi hieman epäselväksi, minkä Runebladen pelaamisessa pitäisi olla hauskaa tai koukuttavaa.
Best Fiends
Jos oli Runeblade tehty ensisijaisesti kelloon, on puolestaan Best Fiends –pelin Watch-sovellus vain pieni lisä mainioon iPhone-peliin.
Watch-osiossa voi lähettää hahmon seikkailuun, jonka aikana vastaan voi tulla haastajia ja aarteita, joiden myötä itse pääpeliin iPhonessa saa lisää timantteja, kultaa ja muita voimia – joita taas voi käyttää hahmojensa kehittämiseen.
Best Fiendsin Watch-lisä on hauska pikkujippo osaksi yhtä tämän hetken parasta suomalaista mobiilipeliä.
Mindful Watch
Mindful Watch on vahvasti sukua aiemmin iPhonelle jo tarjolla olleelle Breath Watch –sovellukselle. Näiden luoja on myös Yoga Retreat –pelistä tuttu suomalainen Gajatri Studios.
Sekä Breath Watch että nyt kellossa Mindful Watch tarjoavat lyhyitä, muutamien minuuttien hengitysharjoituksia.
Mindful Watchissa aukeaa käyttöön yksi hengitysharjoite päivittäin ja kokonaisuuden voi avata maksamalla.
Simppelin yksinkertainen, sellainen on hyvä Watch-sovellus.
—
Suomessakin ollaan siis jo mukana Apple Watchin alkutaipaleella. Jatkossa lisää sovelluksia kaipaisi esimerkiksi Finnairilta muiden lentoyhtiöiden seuraksi, pankeilta, kaupoilta ehkä jopa hotelliketjuiltakin, kuten globaaleilta jättiläisiltä on tältäkin osin jo nähty.
Lue tästä katsaus Apple Watchin toistaiseksi parhaisiin sovelluksiin sekä tästä laaja Apple Watch -arvostelu!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »