Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kokeilussa Apple Watchin sovellukset: tässä 10 hyvää – ja pari huonoa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Apple Watch, sovellusvalikko sivulta

Sovelluksia on Apple Watchissani ollut aika reippaasti

Sovelluksia on Apple Watchissani ollut aika reippaasti

Asennettavat, muiden kuin Applen itse tekemät sovellukset ovat merkittävässä roolissa myös Apple Watchissa – jo nyt, vaikka matka on vasta aivan alussa.

Kolmansien osapuolien tarjoamia sovelluksia sivuttiin jo laajassa Apple Watch –arvostelussamme, mutta nyt on aika syventyä tämän hetken tarjonnan parhaimmistoon sekä lopuksi nostaa myös esiin pari heikkoa, nimekästä sovellusta.

Huomenna julkaistavassa artikellissa paneudutaan vielä erikseen suomalaiseen sovellustarjontaan Apple Watchille.

Hyviä sovelluksia Watchille

Useimpia toistaiseksi parhaita sovelluksia Apple Watchille yhdistää, että ne ovat hyvin yksinkertaisia ja niiden avulla tehtävät asiat lyhyitä kestoltaan. Osassa on myös hyötyä, että asia löytyy ranteesta puhelimen sijaan.

Shazam

Shazam

Jos jokin sovellus sopii hyvin Watchiin, niin musiikkia tunnistava Shazam. Watch-sovellus sisältää yhden napin, joka aloittaa kuuntelun ja kappaleen tunnistuksen, sekä aiempien tunnistusten tulokset.

Shazam tekee juuri sen mitä pitääkin, toimii hyvin ja on nopea käyttää ranteesta.

Uber

Uber

Shazamin tavoin myös Uber-kyytipalvelun sovellus rakentuu yhden napin ympärille. Tarjolla on tieto tärkeimmästä eli kuinka kauan kyydin saapuminen arviolta kestää ja tilaus lähtee heti nappia painamalla.

Myös Uberin ilmoitukset sopivat poikkeuksellisen hyvin Watchin käyttöön: ne ovat relevantteja juuri sillä sekunnilla, kun saapuvat ja ranteesta ne on helppo huomata.

Foursquare

Foursquare

Foursquare ja Yelp

Paikkatietoja tarjoavat Foursquare ja Yelp ovat pitkälti toistensa vaihtoehtoja: molemmilla onnistuvat pääosin samat asiat, eli lähialueen ravintoloiden, kahviloiden ja baarien tietojen helppo löytäminen.

Molemmat tarjoavat myös karttalinkin paikkojen tiedoissa, joten navigoinnin aloittaminen käy suoraan Watchista.

Yelp

Yelp

Ilta-SanomatIlta-Sanomat

Suomesta ponnistaen listalle pääsee Ilta-Sanomat. Se tekee uutissovellukselle perusasiat hyvin: uusimpia juttuja voi selata ja sovelluksesta löytyvän lyhyen pätkän perusteella jutun voi merkitä avautumaan, kun Ilta-Sanomien sovelluksen avaa iPhonessa tai lisätä jutun Safarin lukulistalle.

Lisäksi Ilta-Sanomien sovelluksen ilmoitukset uutisista ovat yllättävän koukuttavia, joskin asetuksiin kaipaisi lisää valintamahdollisuuksia (nyt voi valita haluaako ilmoitukset 1) tärkeimmistä uutisista 2) viihteen pääuutisista ja 3) urheilun pääuutisista)

ClearClear

Clear-tehtävälistasovellus mahdollistaa painalluksella tehtävälistan asioiden merkitsemisen tehdyiksi. Tämä voi olla fiksua tehdä Watchilla, sillä se onnistuu nopeammin kuin kaivamalla erikseen iPhone esiin.

Cleariin voi Watchin kautta lisätä myös tehtävän asian, mutta tätä vaivaa yksi järjestään muitakin kolmansien osapuolten sovelluksia Watchissa vaivaava ongelma: toisin kuin Applen omien sovellusten tekstinsyötössä suomen sijaan käytössä on kielenä englanti.

Hours

Hours

Hours-aikakirjauksen Watch-sovelluksessa idea ja hyöty on pitkälti sama kuin edellä Clearissa. iPhonessa asetettujen tehtävien ajanseurannan käynnistäminen ja keskeyttäminen sujuu vikkelämmin Watch-sovelluksesta, kun kello on jo ranteessa.

7 Minute Workout “Seven”7 Minute Workout “Seven”

Eri 7 minuutin harjoitusohjelmia tarjoavia sovelluksia on App Store pullollaan, mutta näistä ainakin 7 Minute Workout “Seven” löytyy jo myös Watchille.

On fiksumpaa, että harjoitteet ja niiden juokseva aika löytyvät ranteesta, jossa ne ovat paremmin esillä kuin iPhonessa. 7 Minute Workout “Sevenin” osalta ohjeäänet toistuvat kuitenkin iPhonen kautta, eivät itse Watchista.

SofaScoreSofaScore

Penkkiurheilulla jatkaen erilaisista tuloksia tarjoavista sovelluksista Watchille toistaiseksi parhaimmalta vaikuttaa SofaScore. Sen Watch-sovellus on hyvin yksinkertainen: se kertoo iPhonesta omiin peleihin merkattujen otteluiden ja tapahtumien live-tilanteen niiden ollessa käynnissä tai alkamiskellonajan päivän tulevien osalta.

Tapahtumista seuratuissa peleissä tulee luonnollisesti ilmoitukset Watchiinkin, jossa tällaiset reaaliaikaiset ilmoitukset ovat toimivia.

Booking NowBooking Now

Matkavarauspalvelut, lentoyhtiöt ja muut matkailuun liittyvät toimijat ovat niiden joukossa, jotka ovat panostaneet Watchiin laajimmin ja vahviten alusta alkaen. Useille lentoyhtiöille löytyy jo omat sovelluksensa, joiden toiminnot ovat pitkälti yhteneväisiä kertoen tietoja tulevasta lennosta.

Matkasovellusten joukosta erottuu edukseen Booking.comin sovellus Booking Now. Se nimittäin tarjoaa varausmahdollisuuden suoraan kellosta. Tarjolla tosin on vain yksi vaihtoehto: lähin mahdollinen löytyvä hotelli, jossa on huoneita vapaana.

Varauksen teon ohella sovellus tarjoaa myös saapumisohjeet, varauksen tiedot sekä muita tarpeellisia tietoja. Näiltä osin se noudattelee muiden palvelujen tarjontaa.

MailChimp

MailChimp

Bonuskaksikko: MailChimp + Numerics

Edellä listatun 10 mahdollisesti laajempaakin yleisöä kiinnostavan sovelluksen jatkoksi bonuksena voidaan mainita myös kaksikko MailChimp ja Numerics.

MailChimpin Watch-sovelluksella voi seurata hallitsemansa sähköpostilistan päätilastoja. Numericsin valikoimasta voi puolestaan poimia tilastoja eri lähteistä, kuten Google Analytics, YouTube, Stripe, Twitter, Instagram, Facebook ja niin edelleen.

Nämä edustavat liiketoimintasovellusten kevyttä päätä. Jatkossa tällaiset tietyn käyttötarkoituksen sovellukset ovat yhä tärkeämpiä Watchille, kun jokainen haluaa omien kiinnostuksen ja tarpeiden vuoksi ranteeseensa omat juttunsa.

Numerics

Numerics

Pari Watch-sovellusta, jotka olisi voinut jättää tekemättä

Huonoja Watch-sovelluksia yhdistää se, että Watchin erikoisluonnetta ei ole mietitty loppuun asti. Mitä on järkevää tuoda ranteeseen ja mitä ei? Osa suurista nimistä on rynnistänyt Watch-apajille nyt aluksi hieman liian hätäisesti, mikä näkyy sovelluksina joita ei ole mietitty loppuun asti.

Twitter

Twitter

Twitterin oma sovellus, joka on vieläpä Applen yksi erityisesti esiin nostamista, on kokonaisuutena heikosti ajateltu tarkoitukseltaan. Twiitti-aikajanan tai varsinkaan TOP-trendien selaaminen ei ole millään tavalla parempaa Watchissa verrattuna iPhoneen. Myös twiittaminen kellosta on perin hankalaa puheentunnistuksella. Muina vaihtoehtoina voi jakaa sijaintinsa, #NowPlaying-hashtagin kera mitä kuuntelee tai emoji-kuvakkeita.

Muista Twitter-sovelluksista esimerkiksi Twitterrific on keskittänyt oman Watch-sovelluksensa ilmoitusten, mainintojen, vastausten ja yksityisviestien ympärille. Se kuulostaa järkevämmältä kuin twiittiaikajanan selailu.

Skype

Skype

Facebook Messengeriä tai WhatsAppia ei vielä Watchille saatavana ole, joten Suomessa suosittujen viestipalvelujen osalta tarjolla tällä hetkellä oikeastaan on vain Skype. Muualla maailmassa suositummista LINE ja WeChat ovat jo tulleet Watchiin.

Skype tarjoaa viestin lähettämiseen ennakkokysymys- ja vastausvaihtoehtoja sekä puheentunnistusta. Kuten mainittua, muiden kuin Applen sovelluksissa puheentunnistuksessa kielenä on nyt englanti, joten suomea se ei ymmärrä ja näin vastausvaihtoehdot kapenevat selvästi.

Skype-sovelluksesta heikon tekee se, että se ei näytä viestejä. Henkilönäkymään ei jää näkyviin aiempaa keskustelua, ei omia tai vastapuolenkaan viestejä.

OneDrive

OneDrive

Microsoft näyttäisi hieman kiirehtineen Skypen ohella myös OneDriven osalta. OneDrive-sovellus sentään tekee toimivasti sen, mitä on luvattu eli näyttää OneDriveen tallennettuja kuvia.

Mutta eikö Watchille löytynyt mitään fiksumpaa sovellusideaa OneDriven pohjalta kuin kuvien katselu? Jos näin on, olisi sovellus kannattanut jättää ennemmin tekemättä ja keskittää voimat jonkin järkevämmän idean kehittelyyn.

Sovelluksille on Apple Watchissa tarjolla myös paikka vilkaisunäkymien sivuttain selattavassa jonossa, johon pääsee kellotaulun ollessa ruudulla alhaalta ylöspäin pyyhkäisemällä.

Asennettavien sovellusten osalta alla näkyvät vilkaisut ovat toistaiseksi ikkunoita itse sovelluksen sisältöön ilman toiminnallisuutta. Ne eivät voi sisältää erikseen painikkeita, vaan koko näyttö toimii kosketettaessa pikakuvakkeena itse varsinaisen sovelluksen aukeamiseen.

Apple Watch -sovellusvilkaisuja

Apple Watch -sovellusvilkaisuja

Lisäksi luonnollisesti sovellusten osaksi voidaan laskea myös ilmoitukset. Näiden osalta sovelluksesta ei kuitenkaan edes tarvitse olla varsinaista Watch-versiota: iPhoneen saapuvat ilmoitukset näkyvät sellaisenaan myös Watchissa.

Ilmoituksia Apple Watchissa

Ilmoituksia Apple Watchissa

Apple Watchin nykyiset sovellukset ovat pitkälti vain pieniä jatkeita iPhone-sovelluksille. Ne toimivat kaukosäätiminä tai ikkunoina, siihen mitä löytyy tai tapahtuu iPhonessa. Myös käytännössä kaikki laskenta tapahtuu iPhonessa eikä itse Watchissa. Tämä tekee sovelluksista yleisesti hitaanpuoleisia: kun ensin pyyntö tehdä jotain kulkee langattomasti iPhonelle, jonka jälkeen se suorittaa asian ja lähettää tuloksen Watchiin takaisin, on selvää, ettei vauhdissa päästä ihan parhaimmalle tasolle.

Apple on tuomassa vasta myöhemmin tänä vuonna tarjolle varsinaisen Watch SDK –kehityspaketin, jonka myötä sovelluksia päästään tekemään itsenäisemmin itse kellolle. Nykyiset iPhone-sovellusten Watch-jatkeet perustuvat suppeampaan WatchKit-pakettiin.

Apple Watchille on tarjolla jo nelisen tuhatta sovellusta, mutta suurin osa niistä on aivan tyhjänpäiväisiä. Pikku hiljaa helmiä kuitenkin alkanee ilmestyä enemmän ja enemmän, alku on jo laajan kiinnostuksen vuoksi lupaava. Jo nyt näin vajaanakin Apple Watchin sovellusvalikoima on älykellojen kärkeä. Erityisen mielenkiintoista on nähdä, kuinka sovellustilanne alkaa muuttumaan laajemman SDK-kehityspaketin tulon jälkeen.

Pidemmällä aikavälillä asennettavat sovellukset noussevat Watchin tärkeimmäksi asiaksi, mutta vielä tänään Watchin käytössä suurempaa merkitystä näyttelee se, mitä Apple on itse mukaan tuonut eli muun muassa aktiivisuus- ja liikuntaseuranta sekä ilmoitukset ja viestintä, itse kellona toimimisen lisäksi.

Lue tästä aiempi laaja Apple Watch -arvostelu!

Huomenna vuorossa on vielä katsaus suomalaisiin Watch-sovelluksiin, joita niitäkin on jo muutamia.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Kellopeli

    Kaksi huonoa ja kymmenen turhaa.

Tuoreimmat jutut