Testasimme Microsoftin uuden Wireless Display Adapter -lisälaitteen, jonka avulla mobiililaitteen näytön voi peilata mihin tahansa televisioon. Kotoisammin lisälaitteen nimi kääntyy Langattomaksi näyttösovittimeksi. Näyttölaitteelle ainoat vaatimukset ovat HDMI-portti ja virransyötöllä varustettu USB-portti. Käytettävän mobiililaitteen on sen sijaan tuettava Miracast-teknologiaa, jonka avulla näkymän siirto tapahtuu.
Vaivaton käyttöönotto
Langattoman näyttösovittimen käyttöönotto on todella helppoa. Vastaanotin liitetään television USB- ja HDMI-portteihin ja kytketään päälle. Tämän jälkeen mobiililaitteella etsitään näytön peilauksen mahdollistava laite ja tietysti asetetaan televisio oikealle kanavalle. Kunhan mobiililaitteesi saa yhteyden luotua, ilmaantuu sen näyttö television ruudulle automaattisesti. Kirsikkana kakun päällä myös ääni siirretään automaattisesti televisioon, mikä viimeistelee käyttökokemuksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuvanlaatua, onko sitä?
Teknisesti peilauksen tulokset tyydyttävät. Isolla ruudulla kuva päivittyy hieman mobiililaitetta jäljessä, mutta koska ääni synkkautuu ison kuvan kanssa saumattomasti yhteen, ei tällä ole luonnollisesti mitään väliä. Kuva kääntyy television ruudulla mobiililaitteen asennon mukaan ja skaalautuu sekä pysty- että vaaka-asennossaan loistavasti.
Joissain videoissa havaittavissa oli hieman ihanteellista hitaampaa ruudunpäivitystä, eli kuva ei ollut liikkeeltään aivan yhtä sujuvaa kuin pienellä ruudulla. Pääasiassa peilattua isoa kuvaa oli kuitenkin miellyttävä katsoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mihin kaikkeen sovitinta voi käyttää?
Näytön peilauksen käyttötarkoitukset ovat moninaiset. Teknologia on kätevä apu esimerkiksi, jos haluaa katsoa jonkin videon näyttävämmin tai esitellä valokuvia ystäväjoukolle. Samoin palavereissa tiedostojen tai diaesityksen toistaminen mobiililaitteen kautta isommalla ruudulla voisi olla varsin hyödyllistä.
Videokäytössä peilaus soveltunee parhaiten lyhyiden itsekuvattujen klippien tai netin kissavideoiden laajempaan esittelyyn. Tässä tapauksessa tekniikka toimii kuitenkin riittävän hyvin, jotta sen avulla viitsisi katsoa pidempiäkin videoita. Tietyissä tilanteissa elokuvan toistaminen isolla ruudulla mobiililaitteesta voisi siis tulla myös kysymykseen.
Mikään laite ei ole täydellinen
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vähemmän yllättäen testissä kohdattiin kuitenkin joitakin ongelmia. Ensinnäkin laite tuntuu olevan hieman herkkä etäisyyksille. Jo 4-5 metrin etäisyyden jälkeen yhteys saattoi katketa, varsinkin jos mobiililaitetta käytti lukitussa tilassa ja avasi sen jälkeen näytön uudestaan. Laitteen lukitsemiselle tai talossa vaeltamiselle ei varmasti ole useimmissa peilaustilanteissa tarvetta, mutta sovittimen tekniset rajoitukset on silti hyvä ottaa huomioon.
Yllättävämmän ongelman aiheutti Netflix. Ensin mobiililaitteesta tarkasteltu Netflix-sisältö peilaantui vaivatta television ruudulle, mutta jossain vaiheessa itse videokuva lakkasi näkymästä. Puhelimen käyttöliittymään kuuluvat elementit ja sisällön tekstitys näkyivät isolla ruudulla, mutta itse video ei, vaikka mobiililaitteessa kaikki toimi juuri kuten pitikin. Ilmiön syyt jäivät toistaiseksi mysteereiksi.
Näitä lukuun ottamatta peilaus toimi moitteetta testeissä, jotka suoritettiin Android 4.4.2:lla toimivan Honor 6 -puhelimen kanssa. Verkossa on kuitenkin nähty useita ilmoituksia laitteista, joiden pitäisi olla Microsoftin langattoman sovittimen yhteensopivuuslistalla mutta jotka eivät syystä tai toisesta silti toimi.
Miten Microsoft pärjää kilpailijoilleen?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Wireless Display Adapter on saapunut varsin kilpailulliselle kentälle. Esimerkiksi suositun Chromecast-tikun saa puolet halvemmalla kuin noin 70 euron hintaisen Microsoft-sovittimen. Kun otetaan vielä huomioon yllä mainitut tekniset ongelmat, ei Wireless Display Adapter ole mitenkään ilmiselvä valinta. Varsinkaan, jos käytössä ei ole Windows-laite tai jos tarpeet ovat täytettävissä muutenkin kuin näytön peilaamisen avulla.
Toimiessaan sovitin on todella näppärä asentaa ja hoitaa tehtävänsä pääosin hyvin. Tikun ostoa harkitsevien on kuitenkin hyvä selvittää kokeilemalla, että oma mobiililaite toimii varmasti sovittimen kanssa. Lisäksi television tai muun näytön USB-portin virtatarjonta on hyvä varmistaa, sillä ilman sitä laitteen näppäryys katoaa lähes täysin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »