Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Pikakokeilussa suomalainen Eve T1 -tabletti – onko se todella halpaa premiumia?

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Eve T1 -tabletti

Eve T1 -tabletti

Suomalainen Eve-tech esitteli viime vuoden puolella oman Eve T1 -tablettinsa. Yhtiö mainostaa sitä edullisena laitteena, joka on kuitenkin materiaaleiltaan ja sisuskaluiltaan premiumia. Tabletti saapui Mobiili.fin testattavaksi ja otamme nyt selvää, onko se todella premiumia.

Tässä vielä kertaukseksi Eve T1:n tekniset ominaisuudet:

 • Kahdeksan tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö 1280×800 pikselin tarkkuudella
 • Intelin Bay Trail Z3735F -järjestelmäpiiri 1,86 gigahertsin taajuudella
 • Kaksi gigatavua käyttömuistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa
 • 4 300 milliampeeritunnin akku
 • Viiden ja kahden megapikselin kamerat
 • Windows 8.1 -käyttöjärjestelmä
 • Fyysiset mitat: 130 x 216 x 9 millimetriä
 • Paino: 395 grammaa
 • Hinta: 159 euroa

Eve-tech on selvästi panostanut tablettinsa muotoiluun. Vaikka se ei ulkoisesti erotu kovinkaan selvästi massasta, kädessä pidettäessä eron huomaa helposti. Eve-tech ei ole käyttänyt T1:ssä halvantuntuista kiiltävää muovia, vaan takakantta koristaa ympyräkuviointi, joka laajenee reunoille mentäessä. Se tuntuu pehmeältä ja mukavalta kädessä tuo omanlaista arvokkuutta laitteeseen. Eve-techin mukaan pehmeämpi, teksturoitu muovi maksaa noin 2,5 kertaa enemmän kuin halpa, kiiltävä, kova muovi.

Eve T1:n teksturoitu takakuori tuntuu kädessä miellyttävältä

Eve T1:n teksturoitu takakuori tuntuu kädessä miellyttävältä

Takapuolella sijaitsee viiden megapikselin kamera, jonka tukena ei kuitenkaan ole LED-kuvausvaloa. Toki tabletti on suhteellisen kömpelö kuvausväline, minkä vuoksi siitä ei ollut ainakaan allekirjoittaneelle haittaa.

Eve T1:n oikeassa laidassa on sen fyysiset painikkeet. Ylälaitaan sijoitettujen metallisten painikkeiden tuntuma on hyvä. Ne on sijoiteltu mielestäni hyvin, koska ne ovat hyvin sormien ulottuvilla käytti laitetta sitten pysty- tai vaaka-asennossa. Oikeassa laidassa on myös microSD-muistikorttipaikan luukku. T1:n alalaidasta Windows-painikkeen alapuolelta löytyy taasen microUSB-portti ja ylälaidassa on 3,5 millimetrinen kuulokeliitäntä ja kaiutin, joka on äänenlaadultaan hyvinkin välttävä. Ääni2 on todella diskanttipainotteinen – niin kuin normaalistikin – mutta ääni särkyy helposti. Kun äänenvoimakkuus nousee yli 50 prosentin, ääni särkyy lähes poikkeuksetta. Kaiuttimen sijoittelu ei ole kovinkaan hyvä. Jos katsoo jotain ohjelmaa ja tabletti on vaakatasossa, käsi peittää kaiuttimen, minkä vuoksi asentoa saa aina hakea uudelleen.

Eve T1:n fyysiset painikkeet ovat metallisia, mikä luo omanlaista arvokkuutta. Niiden tuntuma on hyvä

Eve T1:n fyysiset painikkeet ovat metallisia, mikä luo omanlaista arvokkuutta. Niiden tuntuma on hyvä

Tabletin näyttö on kokonaisuudessaan varsin laadukas. Vaikka tarkkuus on melko alhainen, on kuva peruskäytössä riittävän terävä tämän hintaiselle ja kokoiselle laitteelle. Eve-tech kertoo, että LCD-näytön päällä on ainoastaan yksi kerros lasia, minkä vuoksi näytön kontrasti on parempi. Yhtiön mukaan normaalisti halpatableteissa käytetään kahta kerrosta, joista toinen on mahdollisesti lasimuoviseosta.

Eve T1:ssä on käytetty japanilaista Asahi -erikoislasia, joka vastaa kestävyydeltään Corningin Gorilla Glassia. Lyhyen testijakson aikana näyttöön ei ilmaantunut minkäänlaisia naarmuja. Näytön pinta on kuitenkin hyvinkin nahkea – voi olla, ettei näytössä ole käytetty juurikaan pinnoitteita. Nahkea näyttö tekee käyttökokemukselle huonoa, kun lähestulkoon missään olosuhteissa sormi ei liu’u näytöllä toivotusti. Kosketuksentunnistuksessa laitteella ei kuitenkaan ollut ongelmia.

Näytön värientoisto ja katselukulmat ovat hyvällä tasolla. Ne ovat huomattavasti paremmalla tasolla kuin monilla muilla reilun 150 euron hintaisilla tableteilla. Näin ollen Eve-techin puheet näytön lasivalintojen paremmuudesta eivät ole ainakaan täysin tyhjiä. Näytön suurin miinus onkin sen tahmeus. Muuten näyttö on varsin laadukas.

Eve T1:n näytön katselukulmat ovat hyvät ja värientoisto varsin mallikasta

Eve T1:n näytön katselukulmat ovat hyvät ja värientoisto varsin mallikasta

Eve-techin tabletti käyttää Microsoftin Windows 8.1 -käyttöjärjestelmää, joka tullee päivittymään myöhemmin Windows 10:een. Kyseessä on täysverinen Windows-käyttöjärjestelmä, minkä johdosta tabletilla voi käyttää normaaleja työpöytäsovelluksia. Niiden käyttö on kuitenkin melko epämiellyttävää pienen näytön ansiosta. Eve-tech kertoi, että käyttäjät ovat pystyneet pelaamaan Eve T1:llä esimerkiksi CS:GO- ja Civilization 5 -pelejä. Itse en näitä päässyt valitettavasti kokeilemaan, mutta hieman Eve T1:n tehoja testailin Rockstarin Grand Theft Auto: San Andreas -pelillä, joka löytyy Windowsin sovelluskaupasta. Peli pyöri pääosin mallikkaasti – kunhan pelin resoluution oli vaihtanut sopivaksi ja laittanut grafiikat astetta heikommiksi.

Vaikka Eve T1:llä voi käyttää normaaleja työpöytäsovelluksia, ei se mitään herkkua ole. Kahdeksan tuuman näytöllä painikkeet jäävät onnettoman pieniksi, minkä vuoksi virhepainalluksia tulee melko paljon. Tähän ongelmaan auttaisi luonnollisesti hiiri, mutta sen käyttö ei tunnu 8-tuumaisen tabletin kanssa kovinkaan miellyttävältä.

Toki työpöytäsovellukset ovat iso plussa, koska Windowsin sovelluskauppa on suhteellisen heikko. Sen sovellusvalikoima on melko pieni ja sen laatu on välttävä. Esimerkiksi elokuvia on mukava katsella vaikkapa BS.Playerin kautta tai pelailla jotain nostalgisia pelejä.

Kamerat eivät yleensä ole tablettien vahvinta alaa – ei myöskään Eve T1:ssä. Viiden megapikselin takakameralla saa parhaimmillaan kohtalaisia kuvia. Kahden megapikselin etukameran kautta hoituu mukavasti videopuhelut.

Eve T1:llä otettu esimerkkikuva

Eve T1:llä otettu esimerkkikuva

Eve T1 jätti itsestään hieman ristiriitaisen kuvan lyhyellä kokeilujaksolla. Se antaa hyvin vastinetta rahoille, koska kyseessä ei ole kallis laite. Vaikkei se ulkonäöllisesti erotu kovinkaan hyvin massasta, on se muilta osin perustasoa laadukkaampi. Tabletti on mukavan kevyt ja takakuoren tekstuuri tekee siitä mukavan tuntuisen laitteen. Eve T1:n mukana tulee Office-paketti, josta on hyötyä etenkin opiskelijalle.

Viihdepuoli ei ole kuitenkaan Eve-techin tabletin vahvinta alaa. Toki monet suositus sovellukset, kuten Facebook ja Netflix, löytyvät, mutta pelivalikoima on suhteellisen heikko. Eve T1 lähtee kilpailemaan monien Android-tablettien kanssa, joissa sovelluksien puute ei ole ongelma. Näin ollen suosittelen, että käy Eve T1:n kilpailijat läpi ennen kuin tekee ostopäätöstä. Jos tabletti on ainoastaan viihdelaite, jolla pelaillaan, katsellaan videoita ja selataan internettiä, ei Eve T1 ole varmastikaan paras vaihtoehto. Jos kuitenkin tabletilla haluaa tehdä työ- tai kouluhommia Officen avustuksella, pelailla kevyitä tietokonepelejä eikä uusimmat mobiilipelit ole tärkeä asia sekä haluaa Windows-käyttöjärjestelmän, niin Eve T1 on pätevä laite.

Toki Eve T1:llä on kilpailijoita myös Windowsin saralla. Markkinoilla on muutamien muiden valmistajien Windows 8.1 -tabletteja, jotka vastaavat teknisiltä ominaisuuksiltaan pitkälti Eve-techin laitetta. Eve T1:n vetovoimana on kuitenkin sen suomalaisuus ja miellyttävä design.

Eve T1 on mukavan kompakti laite verrattuna noin 10-tuumaisiin tabletteihin. Sen ohuiden näytönreunuksien ansiosta laitteen fyysinen koko on kahdeksantuumaiselle tabletille melko pieni

Eve T1 on mukavan kompakti laite verrattuna noin 10-tuumaisiin tabletteihin. Sen ohuiden näytönreunuksien ansiosta laitteen fyysinen koko on kahdeksantuumaiselle tabletille melko pieni

 

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. uhhh5

  Heh Kiinassa tätä mallia myydään varmaan kolmella eri brändillä joten kyseessä ei ole suomalainen luomus..

  • Erno Konttinen

   Eve-tech on suunnitellut laitteen Suomessa, mutta toki itse tabletti on valmistettu Kiinassa.

 2. juujika

  Hieman liian pieni tuumakoko että tuolla tekisi mitään. Pitää olla sellainen, että sarjakuvia voi lukea visukerrallaan ilman vieritystä tai zoomailuja.

 3. Jarmo

  uhhh5 trollimaisesta kommentista näkee ettei ole varmasti edes lukenut artikkelia, turha innostua :D

  • juujika

   öö, luinhan? Mitä trollimaista tuossa muka oli? Se oli mun mielipide, koska mulle ainut tärkeä syy hankki tabletti on kirjojen/sarjakuvien lukeminen.

Tuoreimmat jutut