Internet on nykyään paitsi olennainen osa tietoyhteiskuntaa, myös hyvin outo ja törkyinen kuralammikko. Erityisesti mahdollisuus keskustella etäällä toisista ihmisistä, ehkä vieläpä nimimerkin takaa, näkyy kaikenlaisina älyttömyyksinä esimerkiksi monilla kommentti- ja keskustelupalstoilla, mutta varsinkin nettideittailussa. Tämän puolianonyymiyden lisäksi verkossa deittailua värittää myös useiden käyttäjien lähes epätoivoinen tarve pariutua. Hyvän esimerkin tarjoaa erään kalifornialaiskoodaajan ohjelma, joka saattaa yhteen Tinder-deittipalvelun heteromiehiä.
Kalifornialaisinsinööri, jota The Verge kutsuu nimellä Patrick, on itsekin entinen Tinder-deittisovelluksen käyttäjä ja löytänyt nykyisen tyttöystävänsäkin sovelluksen avulla, mutta hän on myös kiinnittänyt huomiota hänen naispuolisten ystäviensä saamiin epätoivoisiin tai yksinkertaisesti ällöttäviin viesteihin, joita monet palvelun mieskäyttäjät lähettävät. Niinpä hän päätti jekuttaa innokkaimpia mieskäyttäjiä. Aluksi hän loi Twitter-tilin, joka lähetti suoraan Twitteriin hänen naispuolisten ystäviensä saamia keskustelunavauksia. Sitten hän tutustui tarkemmin Tinderin ohjelmarajapintoihin, ja huomasi niiden heikot suojaukset. Niinpä hän päätti viedä projektin pidemmälle.
Patrick koodasi ohjelmanpätkän, joka käyttää kahta valeprofiilia Tinderissä. Toisessa profiilissa on kuva videoblogaaja Boxxysta ja toisessa Patrickin naispuolisen tuttavan luvan kanssa käytettävä kuva. Kun Tinderin miespuoliset käyttäjät osoittavat kiinnostusta näitä valeprofiileja kohtaan, Patrickin ohjelma aloittaa keskusteluja kyseisten miesten kanssa. Miehet eivät kuitenkaan päädy keskustelemaan kuvissa esiintyvien neitokaisten kanssa, vaan tietämättään he keskustelevat toisten heteromiesten kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Patrickin mukaan pareja alkoi muodostua jo minuuttien jälkeen ja ensimmäisten 12 tunnin aikana keskusteluja lähti käyntiin 40 kappaletta. Patrick itse valvoo keskusteluja ja puuttuu tilanteeseen siinä vaiheessa, kun keskustelut ovat johtamassa henkilökohtaisiin tapaamisiin. Patrick kertoo suhtautuvansa tempauksensa moraalisuuteen hieman ristiriitaisin tuntein. Hänen mukaansa monet miehet eivät reagoi millään tavalla viitteisiin siitä, että keskustelun toinen osapuoli olisi mies, tai että mikään olisi pielessä. Hänen mielestään käyttäjät, jotka niin innokkaasti haluavat tavata toisen tietämättä tästä käytännössä mitään, ovat ehkä ansainneetkin saada näpeilleen.
Tempaus osoittaa paitsi Tinderin heikohkot suojaukset, myös sen, kuinka epätoivoisia ihmiset tällaisissa palveluissa saattavat olla. Epätoivon vallassa on ilmeisen vaikea uskoa selviäkään merkkejä siitä, että keskustelun toinen osapuoli voisi olla jotain muuta kuin on annettu ymmärtää.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »