Saimme alkuvuodesta testattavaksemme Asuksen uuden ultrakannettavan tietokoneen, mallinimeltään ZenBook UX305FA. Perinteiset kannettavat tietokoneet eivät suoraan osu sivujemme aihepiiriin, mutta kun kannettavien tietokoneiden ja tablettien rajat ovat jo hämärtyneet lukuisten hybridilaitteiden myötä, päätimme tutustua tämän Asuksen uutuuden kannettavuuteen ja samalla kokeilla Intelin uutta Broadwell Core M -suoritinta. Kyseinen ”puolimobiili” suoritinperhe on suunniteltu ohuisiin ja kevyihin ultakannettaviin, eli se on vähävirtainen eikä tarvitse erillistä tuuletinta koneen sisälle puhisemaan. Asuksen UX305FA on yksi ensimmäisiä kyseisen sarjan suorittimilla varustetuista tietokoneista markkinoilla.
ZenBookin olennaisimmista spekseistä löytyvät
- Mattapintainen 13,3 tuuman QHD+ -näyttö, tarkkuus 3200 x 1800 pikseliä
- Kaksiytiminen Intel Core M-5Y10 suoritin, kellotaajuus 0,8-2,0 gigahertsiä
- Kahdeksan gigatavua DDR3 -RAM-muistia
- Intel HD Graphics 5300 -näytönohjain
- Bang & Olufsen ICEpower -äänentoisto
- 256 gigatavun SSD-massamuisti
- Mikro-HDMI, kolme USB 3.0 -liitäntää, 3,5 millimetrin kuuloke- / mikrofoniliitäntä
- SDXC-muistikortinlukija
- 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0
- 44 wattitunnin akku
- Mitat 324 x 226 x 12,3 millimetriä
- Paino 1,2 kilogrammaa
- Käyttöjärjestelmänä 64-bittinen Windows 8.1
- Suositushinta 1099 euroa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Paremmin varustellun testilaitteen lisäksi Asuksen valikoimasta löytyy myös 1920 x 1080 pikselin näytöllä ja 128 gigatavun massamuistilla varustettu versio, jonka suositushinta on 899 euroa.
Ensivaikutelma laitteesta on varsin miellyttävä. Laitteen runkona on alumiininen unibody-rakenne, eli kotelo on yhdestä alumiinipalasta koneistettu, ja pinta on viimeistelty pyöröharjauksella. Kokonaisuus on tukeva, tyylikäs ja laadukas.
Itse olen perinteisesti jakanut niin sanottuja läppäreitä eli kannettavia tietokoneita joko kannettaviin tai raahattaviin koneisiin. Raahattavia ovat muutaman kilogramman painoiset, yli 14 tuuman näytöllä varustetut laitteet, joissa akku ei riitä kuin tunniksi tai kahdeksi. Vielä jokunen vuosi sitten todelliset kannettavat olivat harvassa, mutta nykyään löytyy markkinoilta jo useampaan luokkaan laskettavia laitteita. UX305 edustaa ultrakannettavien luokkaa, eli reilun kilon painoisena sitä on mukava kantaa mukana, reilun senttimetrin paksuisena se mahtuu tyylikkäästi laukkuun ja akkukestoa on sen verran, ettei laturia tarvitse kaikilla reissuilla kantaa mukana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huomionarvoista on, että Asuksen UX305FA on vain 1,23 senttimetriä paksu, mutta silti laitteeseen on saatu sopimaan koko liuta liitäntöjä. Nopeita USB 3.0 -reikiä löytyy kolme kappaletta ja lisäksi löytyvät muistikorttikolo, kuulokeliitäntä ja mikro-HDMI.
Käynnistys ja käyttöönotto sujuvat kohtuullisen ripeästi, ja käyttöjärjestelmänä on luonnollisestikin Windows 8.1. Näppäimistö on juuri sellainen kuin tällaiselta ultrakannettavalta voi olettaa, eli näppäinten liikerata on pieni, mutta tuntuma kohtuullisen miellyttävä. Taustavalaistusta näppäimistössä ei ole, mikä saattaa joissain tilanteissa muodostua ongelmaksi. Jos näppäimistön tuntuma oli asiallinen, ei samaa valitettavasti voi sanoa laitteen ohjauslevystä. Asuksen omalla ajurilla varustettu ohjauslevy tarjoaa kaikki Windows 8:n monikosketuseleet, kuten rullaukset ja muut, mutta hiiren osoitin liikkuu laiskasti. Hiiren asetuksista osoitinta saa toki nopeammaksi, mutta ohjauslevyn tuntuma jättää silti toivomisen varaa. Sillä tulee toimeen, mutta huono maku siitä jäi, sillä sormi tuntui paikoin sutivan levyllä, eikä osoitin näytöllä liikkunut aivan sellaisella vaivattomuudella ja ajatuksennopeudella kuin joillain muilla tietokoneilla. Erillistä hiirtä käyttävälle tämä ei tietenkään ole ongelma, mutta jos hakusessa on ultrakannettava, jonka mukana ei tarvitse kantaa oheislaitteita, saattaa UX305:n ohjauslevy olla hienoinen pettymys. Tämä on toki jossain määrin myös makuasia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suorituskyvyn osalta UX305 on ultrakannettava, eli raskaaseen työkäyttöön tai uusimpien, raskaiden pelien pelaamiseen se ei sovellu, eikä ole tarkoituskaan. Ultrakannettavat soveltuvat kevyempiin tehtäviin, kuten liikkuvan toimiston tekstinkäsittelyyn, diaesitetysten valmisteluun ja esittämiseen sekä netin selaamiseen. Esimerkiksi opiskelijalle laite soveltuu hyvin ja kevyenä ja ohuena laitetta voi jopa kantaa mukana oppilaitokseen ilman ylimääräistä urheilua. Toisaalta taas vaikkapa valokuvaajalle laite soveltuu ehkä kuvien katseluun, mutta ei muokkaamiseen.
Kahdeksan gigatavun muisti auttaa laitetta jaksamaan ja SSD-massamuistin ansiosta ohjelmat UX305:llä avautuvat nopeasti, mutta suorittimen teho ei päätä huimaa. Kuten alussa mainittiin, suorittimena on Intelin uusi Broadwell-arkitehtuurin Core M -suoritin, mallinumeroltaan M-5Y10. Ultrakannettaviin suunniteltu suoritin perustuu 14 nanometrin teknologiaan ja tarkoituksena on, että suoritin hukkaisi mahdollisimman vähän virtaa lämmöksi ja samalla toimisi ilman erillistä tuuletinta. Peruskellotaajuus tällä kaksiytimisellä suorittimella on vain 0,8 gigahertsiä ja Turbo Boost -nopeudella 2,0 gigahertsiä. Välimuistia suorittimessa on neljä megatavua.
Grafiikkaohjaimena on suorittimen yhteyteen integroitu Intel HD Graphics 5300, joka joutuu piirtämään näytölle peräti 5,8 megapikselin kuvia. 3200 x 1800 pikselin resoluutio on varsin suuri, mutta peruskäytössä näytönohjain jaksaa hienosti. Sen sijaan raskaita pelejä sillä ei tarvitse pyörittää. Näytön pikselitiheys on tietokoneeseen todella korkea, 276 pikseliä tuumalla, ja pääasiassa se näyttääkin varsin hyvältä. Väritoisto ja katselukulmat eivät aiheuttaneet moitteita. Mitä tarkkuuteen tulee, joissain kohdissa, kuten joitain nettisivuja selatessa, kuvan skaalaus korkealle resoluutiolle aiheuttaa teksteissä hieman häiritsevää pehmeyttä. Kuvat sen sijaan näyttivät poikkeuksetta hyviltä.
Äänentoistopuolella valmistaja hehkuttaa Bang & Olufsenin ICEpower-äänentoistoa, mutta karu totuus on, että kyseessä on ohut kannettava tietokone, ja se myös kuulostaa siltä. Kaiuttimien äänentoisto on juuri niin hyvä tai huono kuin kannettavalta tietokoneelta voi odottaa, eli jos äänistä haluaa nauttia, on edessä kuulokkeiden tai erillisten kaiuttimien hankinta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö UX305:ssä on mattapintainen, ja tässä kohdassa käyttäjissä tuntuu olevan kahta koulukuntaa, joista toinen arvostaa mattapintaisen näytön heijastelemattomuutta ja luettavuutta suorassa valossa, kun taas toiset arvostavat kiiltäväpintaisen näytön eloisampaa tai värikylläisempää kuvaa. UX305:ssä ei ole kosketusnäyttöä, mikä joillekin saattaa olla ongelma. Itse en läppärin näytön käpälöintiä ole kokenut tarpeelliseksi tai järin miellyttäväksi, joten mielestäni on vain positiivista, ettei moisesta ominaisuudesta tarvitse UX305:ssä maksaa, mutta tässäkin on siis kahta koulukuntaa.
Vaikkei UX305:ä voi kovimmille PC-pelaajille suositella, voi sillä hieman vanhempia pelejä pelailla, ja testilaitekin sai pelin pyörittääkseen, kun suorittimen lämpenemistä testattiin. Peliksi valikoitui vuonna 2013 ilmestynyt Lego Marvel Super Heroes, joka rullasi kohtuullisen nätisti, mutta suorittimen lämpötila huiteli pelisession aikana 70 celsiusasteen tienoilla, mikä ainakin perinteisille suorittimille alkaa olla suositusten yläpäässä tai ylikin. Lisäksi, kiitos ilman tuulettimia toteutetun rakenteen, kone kuumeni myös päällisin puolin voimakkaasti, eli sylimikroksi UX305 ei olisi tuossa kohdassa soveltunut. Normaalikäytössä, eli nettiä selatessa ja tekstiä tuotettaessa koneen lämmöt toki pysyivät paremmin hallinnassa.
Akkukestoa Asus ilmoittaa UX305:lle 10 tuntia nettiä selatessa ja kahdeksan tuntia videoita tai musiikkia toistettaessa. Tarkkaa akkukestoa ei testattu, mutta kevyessä työskentelyssä laite kesti mainiosti kahdeksan tunnin työpäivän, joten valmistajan lupaus 10 tunnista on uskottava. Tilanne kuitenkin muuttuu ratkaisevasti, kun nettiselaimen oheen avaa jonkin muun ohjelman. Kun työpäivää piti piristää musiikinkuuntelulla, nosti Spotify virrankulutusta roimasti, eikä akku kestänyt enää kuin nelisen tuntia yhdellä latauksella. Pudotus akkukestossa oli roima, ja tämä kannattaa ottaa huomioon, jos konetta on tarkoitus kantaa mukana vaikkapa liikkuvan toimiston tarpeisiin.
Kaikkinensa Asus ZenBook UX305FA on hieno laite, jolla on kuitenkin omat heikkoutensa. Itse arvostan keveyttä, kannettavuutta ja laadukasta tuntumaa, mutta moniajossa heikko akkukesto saattaa syödä laitteen ”ultrakannettavuutta” merkittävästi. Samoin ohjauslevyn heikko tuntuma ja näppäimistön taustavalaistuksen puute olivat omalla kohdallani suuria miinuksia, mutta valaistu ympäristö ja erillinen hiiri korjaavat nämä viat helposti. Kohtuullisen ison RAM-muistin sekä nopean SSD-massamuistin ansiosta käyttöjärjestelmä toimii sulavasti ja ohjelmat avautuvat nopeasti, mutta raskaita ohjelmia ei Core M -sarjan suoritin jaksa ajaa. Positiivista on koneen äänettömyys. SSD-massamuistissa ei ole liikkuvia osia, eikä suoritin tarvitse tuuletinta, joten koneella ei ole minkäänlaista käyntiääntä.
Hintaluokkaansa nähden UX305 on varsin pätevä ja siisti laite ultrakannettavaa kaipaavalle. Mikäli 1099 euron hinta kuitenkin ylittää kipukynnyksen, kannattaa pitää mielessä myös edullisempi, 899 euron Full HD -näytöllä varustettu versio. 1920 x 1080 pikselin tarkkuus on 13,3 tuuman näytölle vielä varsin asiallinen ja 128 gigatavun tallennustila riittää monille käyttäjille hyvin tällaisessa ultrakannettavassa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »