Mikä on mobiililaitteiden tulevaisuus?
Tähän kysymykseen oli eilen Elisan järjestämässä tilaisuudessa vastaamassa Microsoftilla nykyisin Lumioiden ohjelmistokehitystä vetävä Samuli Hänninen.
Hänninen maalasi tulevaisuutta ensisijaisesti suurella pensselillä, eikä niinkään yksityiskohtaisesti keskittynyt yksinomaan siihen, mitä Microsoft aikoo jatkossa tehdä. Toki Microsoftin tulevia liikkeitä voinee varmasti ennustaa näiden suurempien suuntaviivojen myötä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nämä olivat Hännisen esittämät teesit:
- Mobiilien ja tietoteknisten laitteiden muodot ja moninaisuus tulevat lisääntymään. Tältä osin kehitys on jo lähtenyt vauhdilla liikkeelle muun muassa parhaillaan todistettavan puettavien laitteiden vyöryn myötä – kyseessä on jo ymmärretty, selkeä trendi. Microsoftilla itsellään on toistaiseksi heittää peliin mukaan Microsoft Band -aktiivisuusranneke sekä Windows 10:n rinnalla julkistettu lisätyn todellisuuden HoloLens -lasit.
- Laitteiden tiedonsyöttö- sekä -esittämistavat muuttuvat. Samalla laitemuotojen muuttuessa ja lisääntyessä, tulee myös niiden käyttötavan muuttua. Hänninen nosti erityisesti esille puheen käytön laitteiden ohjaamisessa ja tiedonsyötössä. Muita uusia vaihtoehtoja interaktiotavan muutokselle voivat olla myös eleohjaus käsien liikkeillä sekä katseen liike. Tämä kaikki on luontevaa jatkoa aiemmille muutoksille näppäimistöstä hiireen muinoin tietokoneissa sekä myöhemmin esimerkiksi puhelinten numeronäppiksistä kosketusnäyttöihin. Tulevaisuudessa Hänninen uskoo, että näppäimistöjen ja näppäilyn rooli tulee vähenemään. ”Puhumalla tekstinsyöttö voi olla jopa 20 kertaa helpompaa”, totesi Hänninen.
- Laskentaa tehdään pilvessä, mutta myös paikallisesti laitteessa. Tältä osin Hännisen esittämä näkemys kuvastaa nykypäivälle jatkoa, eikä kaikki laskenta olisi siirtymässä pilvipalveluissa tehtäväksi. Erityisenä esimerkkinä tämän osalta Hänninen mainitsi kameran tallentaman tiedon käsittelyn: kuvienkäsittely voitaisiin tehdä pilvessäkin, mutta jos se tehdään paikallisesti saadaan heti käyttöön kaikki kameran tallentama raaka data.
- Yksityisyyden arvostaminen. Tietojen löytyessä pilvipalvelujen muistista, nousevat kyseeseen tietenkin yksityisyysasiat. Hännisen visiossa yksityisyys on tärkeää, eikä heillä Microsoftilla uskota käyttäjien olevan valmiita antamaan tietojaan pois alennusta vastaan. Tämä linjaus voidaan nähdä selvänä erona Googleen, jota Hänninen käytännössä kommentoi – nimeä mainitsematta – myös toimijana, jolla on painetta liiketoimintamallinsa vuoksi antaa palvelujaan ilmaiseksi vastikkeena janoamiensa tietojen saannista.
- Ihmiset tulevat olemaan ”läsnä kaikkialla”. Tulevaisuudessa tulee vain korostumaan jo nyt nähtävä kehitys, jossa olemme laitteidemme kautta läsnä useissa paikoissa ja usealla tavalla yhtä aikaa. Hänninen totesi esitystä lavalla pitäessään, että hän on nyt tässä – mutta samalla kuitenkin ”saatavilla” myös Lyncissä – tai Facebookissa.
- Laitteiden ja palvelun kehitys vie kohti suurempaa sosiaalisuutta. Samalla, kun olemme ”läsnä kaikkialla” tulemme tulevaisuudessa käyttämään mobiili- ja tietokonelaitteitamme yhä laajemmin yhteydenpitoon, uusilla tavoilla. Yksi kova trendi ovat videopuhelut. Hänninen kuvaili, kuinka lapset ja nuoret voivat jättää nykyisin videopuhelun jopa jatkuvasti päälle, ikään kuin taustalle. Viestintätavoissa voidaan nähdä myös muita muutoksia, mutta sosiaalisuus lisääntyy kautta linjan.
- Useat tahot tarjoavat jatkossakin viestintä- ja yhteistyöpalveluita. Hännisen visiossa yhteydenpidon palvelut eivät tule tulevaisuudessakaan supistumaan yhdeksi, vaan palveluita on tarjolla monenlaisia monelta eri taholta. Eri ratkaisut, kuten Facebook, WhatsApp tai Skype ovat mukana jatkossakin.
Miltä nämä visiot kuulostavat? Ollaanko Microsoftilla niin sanotusti kartalla – vai ihan hukassa? Kommentoi alla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »