Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

”Googlen Android-lähestymistapa päinvastainen älykelloissa kuin älypuhelimissa” – muuttuuko se?

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Puettavista älylaitteista ja niiden alaluokkana erityisesti älykelloista yritetään parhaillaan rakentaa sitä seuraavaa suurta juttua mobiilialalla. Toistaiseksi markkinoilla nähtyjen älykellojen menekki on jäänyt vaisuksi, mutta tilanne voi nyt olla muuttumassa.

Apple Watchin tulon on arvioitu käynnistävän markkinaa, mutta myös muut ovat parantaneet ja onnistuneet tekemään tuotteistaan houkuttelevimpia. Parisen viikkoa sitten Barcelonassa Mobile World Congressin yhteydessä oman ensimmäisen älykellonsa julkisti Huawei, ja Huawei Watch nousikin yhdeksi MWC:n kiitellyimmistä uutuuksista tyylikkään designinsa ansiosta. Huawei Watchia odotetaan Suomessa myyntiin syksyllä, mikä käytännössä tarkoittaa vuoden kolmatta neljännestä.

Eilen Huawei esitteli uutta älykelloaan ensi kertaa medialle Suomessa ja yhtiön puettavien laitteiden asiantuntija Siqi Hao oli kertomassa Huawein näkemyksestä puettavan teknologian tulevaisuudesta Elisan järjestämässä tilaisuudessa.

Huawei Watch hopeisena värivaihtoehtona

Huawei Watch hopeisena värivaihtoehtona

Huawein Haon mukaan toistaiseksi puettavat laitteet eivät ole vielä tarpeeksi vakuuttavia, mutta jatkossa niistä voisi tulla jopa yhtä tärkeitä kuin älypuhelimista nykyisin. Huawei-asiantuntijan mukaan puettavat laitteet tarjoavat tiettyjä etuja. Esimerkiksi ranteessa kulkeva laite kytkeytyy tiiviimmin osaksi käyttäjänsä elämää ja arkipäivää, jolloin esimerkiksi tietyt tiedot ovat siitä älypuhelinta helpommin nähtävissä. Toisaalta puettava laite on lähempänä ihmistä ja voi näin tarjota tarjota mitattua terveystietoa, tai yleensäkin kontekstitietoa koko ympäristöstä.

Erittäin tärkeänä asiana Huaweilla Haon puheiden perusteella nähdään tulevien puettavien laitteiden itsenäinen yhdistyminen verkkoon. Siltikin tosin uusi Huawei Watchkin vaatii vielä parikseen älypuhelimen. Muista puettavista älylaitteista Hao piti esimerkiksi Google Glassin merkittävänä heikkoutena verkkoyhteyden puutetta muiden, muun muassa käyttöön liittyvien navigointihaasteiden, ohella.

Huawein valikoimiin kuuluvat Watchin ohella myös MWC:ssä julkistetut TalkBand B2 (aktiivisuusrannekkeen ja siitä irroitettavan Bluetooth-kuulokkeen yhdistelmä) sekä TalkBand N1 -Bluetooth-älykuulokkeet. Älykelloista vaikuttaa kuitenkin olevan nyt tulossa suurin puettavan teknologian kategoria, ainakin toistaiseksi – vaikka Huaweillakin tosin mietitään myös vielä aivan uusia puettavia laitekategorioita, joita Hao ei kuitenkaan tietenkään vielä voinut kommentoida.

Huawein ensimmäinen älykello eli uusi Huawei Watch sisältää Android Wear -käyttöjärjestelmän, jota käyttävät monet muutkin, kuten Samsung, LG ja Sony. Nämä ovat tarjonneet myös omilla järjestelmillään varustettuja älykellolaitteita, mutta kehitys vie todennäköisesti jatkossa vääjäämättömästi kohti Android Wearia laajemman sovellus- ja palvelutarjonnan myötä.

Android Wear tarkoittaa myös tiettyjä haasteita laitevalmistajille. Puhelin-Androidista poiketen Android Wear ei ole valmistajien merkittävällä muokattavissa, mikä tarkoittaa, etteivät laitevalmistajat voi kilpailla lähes lainkaan ohjelmistopuolen innovaatioilla älykellojensa kanssa. Tähän saattaa kuitenkin olla tulossa muutos. ”Android Wear on vielä suljettu järjestelmä eikä sitä ole julkaistu avoimena koodina. Google on valinnut Wearin kanssa eri tien kuin alun perin Androidissa. Uskomme, että tämä tulee muuttumaan ajan kanssa ja Google tuo tarjolle mahdollisuuksia”, kommentoi Hao.

Android Wear -älykellot ovat toistaiseksi erottuneet toisistaan ensisijaisesti designilla sekä tietyillä pienillä eroilla teknisissä ominaisuuksissa. Tältä osin Huaweilla on toistaiseksi asiat mainiosti, koska sen Huawei Watchin muotoilua on pidetty kärkiluokkaan kuuluvana. Pidemmällä aikavälillä vain ja ainoastaan pelkällä designilla ei kuitenkaan voi kestävällä tavalla erottua. Android-puhelimista tuttua pitkään jatkuvaa teknisten speksien korotuskisaa kelloissa tuskin myöskään tullaan samalla tavalla näkemään, sillä lähtötaso on jo niin korkealla esimerkiksi näyttötarkkuuksien osalta.

Todellisten kestävien erottautumismahdollisuuksien löytyessä ohjelmistoista, ja niiden tiiviistä yhdistymisestä laitteen tekniikkaan, valmistajien suuri toive lieneekin nyt, että Google höllentää nuoraansa ja avaa Android Wearin osalta tarjolle laajempia muutos- sekä uusien lisätoimintojen tarjolle tuomisen mahdollisuuksia.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi