Arvostelimme pari viikkoa sitten Xiaomin parinkympin halpakuulokkeet sekä Googlen pahviset virtuaalilasit. Tällä kerralla keskitymme Samsungin jo viime vuonna esittelemiin älykkäisiin LED-lamppuihin sekä Minixin Android-TV-mediasoittimeen. Molemmat lisälaitteet ovat mielenkiintoisia uutuuksia erityisesti niille, jotka haluavat kotiinsa hieman lisä-älyä kohtalaisen huokeaan hintaan.
Nyt arvosteltavan Samsung Smart LED -lampun ja Minix Neo X7:n lisäksi olemme arvostelleet aikaisemmin toistakymmentä erilaista lisälaitetta. Artikkelisarjan aiemmat osat ovat luettavissa alta:
- Lisälaitteet testissä #1: yleisteline ja vedenkestävä suojakuori parilla kympillä
- Lisälaitteet testissä #2: kadonneita esineitä jäljittävä Nokia Treasure Tag ja modernia muotoilua tarjoava Collage-kaiutin
- Lisälaitteet testissä #3: kokeilussa futuristiset älyvaatteet
- Lisälaitteet testissä #4: täydelliset lisävarusteet urheilijan ja matkailijan tarpeisiin
- Lisälaitteet testissä #5: tältä tuntuvat Googlen ilmaiset virtuaalilasit ja Xiaomin parinkympin nappikuulokkeet
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Arvostelussa Minix Neo X7: älykäs Android-TV satasen hintaan
Kaikilla ei ole varaa ostaa uutta älytelevisiota tai kalliita mediantoistolaitteita, mutta vanhan television päivityksestä voi selvitä halvemmallakin. Minixin Android-TV-lisälaite tuo perinteiseen televisioon älytelevision ominaisuudet ja hintakin liikkuu noin sadan euron tietämillä. Tärkein kysymys laitteen kohdalla kuuluukin, kuinka hyvin idea toimii käytännössä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lyhyesti vastattuna Neo X7 hoitaa tehtävänsä hyvin, vaikka myös ongelmia ja erilaisia ärsyttäviä epäkohtia mahtuu mukaan useita. Laite on täynnä ominaisuuksia ja testijakson aikana kokemukset vaihtelivatkin positiivisista yllätyksistä syviin turhautumisen tunteisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Heti paketista avatessa suurin yllätys on laitteen jämäkkä tuntuma ja pelkistetyn siisti muotoilu. Myös laaja valikoima liitäntöjä ja esimerkiksi mahdollisuus käyttää laitetta reitittimenä ovat tervetulleita ominaisuuksia. Hyvän ensivaikutelman jälkeen ohjelmisto aiheuttaa kuitenkin ristiriitaisempia tunteita, sillä se tuntuu monesti enemmän kosketusnäytölle kuin TV-ruudulle suunnitetulta.
Ohjelmisto-ongelmissa tilannetta kuvaa hyvin se, että heti alussa käyttäjälle tarjotaan kaksi eri vaihtoehtoa käyttöliittymäksi. Tässä kohtaa määrä on korvannut laadun, sillä molemmissa vaihtoehdoissa on omat heikkoutensa, eikä kumpikaan tunnu täysin istuvan laitteen käyttötarkoitukseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensimmäinen käyttöliittymistä on Minixin itse suunnittelema ja sen selvin ongelma on aloitusnäytön liika pelkistäminen ja monien ominaisuuksien hukkuminen valikkojen taakse. Toinen vaihtoehto on perinteinen Android-käyttöliittymä, jota ei kuitenkaan ole optimoitu millään tavalla TV-käyttöä ajatellen. Ongelmia lisää myös Neo X7:n mukana toimittava vakiokaukosäädin, jonka käyttö on kankeaa kautta linjan. Kaukosäätimen nuolinäppäimet eivät sovellu alkuunkaan kosketusnäytölle suunnitellulle käyttöliittymälle ja usein sovellusten käyttö kaukosäätimellä onkin yksinkertaisesti mahdotonta.
Kaukosäätimen tilalle on tarjolla muutamia vaihtoehtoja ja käytännössä kaukosäädin jääkin enemmän tai vähemmän hyllylle pölyttymään. Ehdottomasti helpoin vaihtoehtoisista ohjaustavoista on älypuhelimelle ladattava RKRemoteControl-sovellus, jonka avulla Neo X7:ää voi ohjailla älypuhelimesta käsin. Muita vaihtoehtoja ovat erikseen myytävät 3D-air-kaukosäätimet tai perinteinen hiiri-näppäimistö-yhdistelmä. Mikään vaihtoehdoista ei toimi täydellisesti, mutta jokainen on huomattavasti parempi kuin käyttökelvottomaksi jäävä vakiokaukosäädin.
Kun kaukosäätimeen liittyvät ongelmat on ratkaistu, riippuu Neo X7:n hyödyllisyys hieman käyttötarkoituksesta. Parhaimmillaan laite toimii suosittujen sovellusten, kuten Netflixin tai YouTuben kanssa, mutta maakohtaiset sovellukset toimivat huomattavasti vaihtelevammin. Esimerkiksi paikallisten nettitelevisioiden ja radioiden kuuntelu on hieman arpapeliä, minkä lisäksi Neo X7:n käyttämä vanha Android 4.2 –versio asettaa sovellusten toiminnalle omat rajoitteensa.
Loppupeleissä Neo X7 tuntuu mielenkiintoiselta, joskin hieman viimeistelemättömältä tuotteelta Android-TV-laitteiden laajassa joukossa. Parhaimmillaan se toimii videoiden katselussa ja koko perheen mediakeskuksena, minkä lisäksi musiikintoisto, sisäänrakennettu reititin ja lomakuvien katselu toimivat sulavasti. Sen sijaan sähköpostin lukeminen, mobiilipelien pelaaminen ja ylipäätään monet kosketusnäytölle tarkoitetut sovellukset tuntuvat kankeilta TV-ruudulta katseltaessa.
Vaikka Neo X7:ssä on lopulta enemmän hyvää kuin huonoa, ei sen heikkouksia ole helppoa sivuuttaa. Tekniikasta kiinnostuneet voivat varmasti kustomoida laitteen ohjelmistoa paremmaksi ja huono vakiokaukosäädin on korvattavissa paremmilla vaihtoehdoilla. Huolimatta siitä, että monet ongelmista ovat ratkaistavissa, olisi ollut toivottavaa, että Minix olisi itse tehnyt parempaa työtä Neo X7:n viimeistelyssä, eikä jättänyt vikoja käyttäjien korjattavaksi. Lopputulos kelpaa varmasti tällaisenaankin monille, mutta täysin varauksetta Neo X7:ää ei voi suositella.
3D-air kaukosäätimet alkaen 22€
Arvostelussa Samsung Smart LED -lamppu: älyvaloa talon täydeltä
Jos haluat kotiisi hieman futuristista älyteknologiaa, ovat älylamput helppo ensimmäinen askel. Perinteisesti älylamput ovat vaatineet toimiakseen erillisen keskusyksikön tai erikoispistokkeen, minkä lisäksi valikoimista löytyy myös hieman hintavampia WiFi:n kautta toimivia ratkaisuja.
Samsungin kehittämä Smart LED -lamppu eroaa muista lampuista sillä, että se toimii Bluetooth-yhteyden kautta, eikä näin ollen tarvitse erillisiä lisälaitteita tuekseen. Halutessaan käyttäjä voikin hallinnoida pelkän puhelimen avulla 64:ää eri lamppua, vaikka käytännössä ajatuksena tuntuu olevan lamppujen käyttö hieman pienemmässä mittakaavassa.
Jahka käyttäjä on ensin ladannut lamppujen kontrolloitiin käytettävän sovelluksen sovelluskaupasta, ovat lamput pitkälti käyttökunnossa. Smart LED on tarkoitettu ensisijaisesti tavalliseksi lampuksi, joten eräistä muista älylampuista poiketen Smart LED:llä ei pysty toistamaan neljäätoista eri sateenkaaren väriä. Sen sijaan perusasiat, kuten värilämpötilan ja kirkkauden säätö onnistuvat helposti.
Suurimmat ongelmat Samsungin ratkaisussa ovat Android-sovelluksen kohtaamat tekniset rajoitukset. Esimerkiksi joka kerta, kun sovellus käynnistetään sen täytyy erikseen etsiä lähistöllä olevat älylamput ja tarkistaa saatavilla olevat ohjelmistopäivitykset. Sama toistuu myös silloin, kun käyttäjä on jättänyt Smart LED Bulb -sovelluksen taustalle ja käynyt vilkaisemassa jotain toista sovellusta.
On vaikea sanoa johtuvatko sovelluksen kokemat ongelmat Bluetooth-tekniikasta vai huolimattomasti ohjelmoinnista, mutta hidastelu on yhtä kaikki turhauttavaa. Muissa sovelluksissa kymmenestä sekunnista pariin minuuttiin kestävät latausajat eivät ehkä nousisi kynnyskysymykseksi, mutta lamppujen kohdalla harva haluaa odottaa minuuttia valon päälle saamiseksi. Nykytilanteessa onkin huomattavasti helpompaa nousta sohvalta ja laittaa valot yksinkertaisesti päälle katkaisijasta.
—
Tämä artikkeli perustuu osaksi ruotsalaisessa Mobil-julkaisussa aiemmin julkaistuun artikkeliin.Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »