Mobiilialan vuotuinen suurtapahtuma Mobile World Congress on tämän vuoden osalta saatu pakettiin. Nelipäiväisistä messuista, valtavasta määrästä erilaisia sivutapahtumia ja seminaareja sekä tietenkin julkistustilaisuuksista, messujen aikana ja niiden aattona koostuva kokonaisuus houkutteli tänä vuonna Barcelonaan MWC-kävijöitä ennätykselliset yli 93 000.
Samsung Galaxy S6
- 5,1" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 Mpiks. kamera
- 5 Mpiks. etukamera
- Samsung Exynos 7420 -piiri
- 2550 mAh akku
Samsung Galaxy S6 edge
- 5,1" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 Mpiks. kamera
- 5 Mpiks. etukamera
- Samsung Exynos 7420 -piiri
- 2600 mAh akku
Merkittävimmät uudet tuotejulkistukset nähtiin sunnuntaina omissa tilaisuuksissaan Huaweilta, HTC:ltä, Samsungilta sekä vielä maanantaiaamuna Microsoftilta ja Sonylta niiden messuosastoilla järjestetyissä esityksissä. Lisäksi joukko muita esitteli MWC:ssä ensi kertaa livenä viime viikkoina ennakkoon julkistettuja kevään uutuuksiaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alla videolta löytyy vielä lyhyt summaus MWC:n yhteydessä nyt tapahtuneista julkistuksista. Videon alapuolella käydään läpi, miten eri kilpailijat toisiinsa nähden pärjäsivät.
Huawei kerää itselleen MWC:n vuoden yllättäjän arvonimen. Sunnuntaina julkistettu Huawei Watch onnistui todellakin yllättämään käytännössä kaikki tyylikkäällä designillaan ja materiaalivalinnoillaan. Huawei tähtää ensimmäisellä kellollaan premium-luokkaan. Ohjelmistona käytössä on Android Wear, joka on käytännössä kaikille sama, joten siltä osin suurempia erityisyyksiä ei Huaweikaan tarjoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android Wear -älykelloissa suurimmat erot löytyvät designista, ja siinä Huawei on onnistunut. Kellon tarkkaa hintaa se ei kuitenkaan vielä kertonut ja myyntiintulostakin mainittiin vain epämääräisesti vain vuoden puolivälistä.
Huawei täydensi puettavan teknologian katrastaan myös päivitetyllä toisen sukupolven TalkBand B2:lla sekä TalkBand N1 -älykuulokkeilla. Myös TalkBand on edelleen konseptina aktiivisuusrannekkeen ja Bluetooth-kuulokkeen yhdistelmästä erottuva markkinoilla. Kakkosversiossa näyttäisi olevan korjattu monia ensimmäisen puutteita. TalkBand N1 -kuulokkeet tuovat älyn puolestaan ranteen sijasta korvanappeihin ja kaulaan roikkumaan.
Kokonaisuutena Huawein esitys puettavan teknologian laitteissa oli MWC:ssä varsin vakuuttava.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsungilta saatiin odotetusti MWC:n tärkeimmät uutuudet, jotka vastasivat ennakkohuhuja. Viime vuoden pettymykseltä heti kättelyssä tuntunut sekä lopulta myös myynnillisesti Samsungin odotuksista jäänyt sekä vaisusti menestynyt Galaxy S5 sai nyt seuraajakseen jotain aivan muuta. Galaxy S6:t tuntuivat ilahduttavan hyviltä ja Samsungin voi nimetä MWC:n voittajaksi.
Galaxy S6 edge ja Galaxy S6 jakavat lähes kaikki tekniset ominaisuudet eron löytyessä edgen molemmille puhelimen sivureunoille hieman kaartuvasta näytöstä. Sivureunoille ei Galaxy S6 edgessä Samsung ole toistaiseksi keksinyt kovinkaan paljoa todellisuudessa hyödyllisiä käyttötarkoituksia, mutta ainakin ne tekevät Galaxy S6 edgestä paremman ja erottuvan näköisen – ja vaikka mielipiteet tuntuvat eroavan – ainakin omasta mielestäni myös käteen paremmin istuvan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung on tehnyt Galaxy S6 -sukupolvessa perusteellisia muutoksia. Aiemmasta muovisesta rakenteesta on siirrytty alumiinireunojen ja lasisen taustan aikaan. Tätä on kaivattu kipeästi, sillä aiemmat Galaxy S -lippulaivat eivät ole mitenkään vastanneet laatutuntumassa parhaimpia kilpailijoitaan.
Keskittyminen hienostuneempaan designiin on samalla tarkoittanut luopumista myös vaihdettavasta akusta, muistikorttipaikasta sekä vedenkestävyydestä verrattuna Galaxy S5:een. Teknisiä edistysaskeleita on otettu näyttötarkkuuden nostossa QHD:hen, järjestelmäpiirin vaihtumisessa Samsungin omaan 4+4-ytimiseen sekä kamerassa muun muassa aukkokokoa kasvattamalla merkittävästi parannetuissa hämäräkuvausominaisuuksissa.
iPhone-käyttäjänä Galaxy S6:ssä ja Galaxy S6 edgessä tehdyistä muutoksista on sinällään helppo pitää, sillä ne vievät Galaxya kohti iPhonea.
Galaxy S6 ja Galaxy S6 edge saanevat aiemmat Galaxy-omistajat päivittämään viimevuotista ahkerammin, mutta mielenkiintoinen kysymys, on miten Samsungin strategiset muutokset designin ja toiminnallisuuksien tasapainottamisessa tulevat vaikuttamaan uusien vaihtaja-asiakkaiden houkutteluun. Koska Galaxy S6:t ovat niin iphonemaisia, lähes ainoa merkittävä erottava tekijä iPhone 6:n ja Galaxy S6:n välillä löytyykin enää käyttöjärjestelmästä ja siihen liittyvistä asioista, kuten sovellustarjonnasta ja muista palveluista. Asiakkaiden vastaus hieman korkealta tuntuvaan hinnoitteluun on myös yksi kevään kysymysmerkkejä mobiilialalla.
HTC:n uusi One M9 jäi todella vaisuksi julkistukseksi. Ulkoisesti puhelin on lähes edeltäjänsä kaltainen – missä ei toki ole mitään pahaa, koska One M8 ja nyt One M9 ovat loistavan tuntuisia ja myös näköisiä lippulaivaälypuhelimia.
Ominaisuusrintamalla niin sanottujen vuotuisten standardipäivitysten – lisää tehoa uudella järjestelmäpiirillä, lisää RAM-muistia ja niin edelleen – lisäksi ainoa oikeasti merkittävä muutos on tapahtunut kameraosastolla. Etukamera on vaihtunut viisimegapikselistä nyt neljän megapikselin ultrapikselikameraan. Takana puolestaan on luovuttu One M8:n tuplalinssisestä ultrapikselikamerasta ja vaihdettu perinteiseen 20 megapikselin kameraan. Ensiarviot uudesta kamerasta eivät ole olleet ainakaan ylistäviä.
One M9 oli yksi MWC:n suurimpia pettymyksiä. HTC saattaa olla pulassa myöhemmin tänä vuonna, sillä aiemmin yksi syy valita HTC lippulaivaluokassa Samsungin sijaan on ollut parempi design laadukkaamman tuntuisine materiaaleineen. Tämä on nyt muuttunut.
HTC julkisti MWC:n aattona One M9:n ohella myös uuden Grip-aktiivisuusrannekkeen yhdessä Under Armourin ja uuden Re Vive -virtuaalitodellisuuslaitteen Valven kanssa. Näitä ei kuitenkaan vielä päästy kokeilemaan.
Microsoft keskittyi MWC:ssä Windows 10:n esittelyyn tableteissa ja tietokoneissa, mutta esittelipä sekin uuden Lumia-puhelinkaksikon Lumia 640 ja Lumia 640 XL. Uutuuksien tärkein seikka on hinta: Lumia 640:n hinta lähtee 3G-versiona 139 eurosta ja Lumia 640 XL maksaa 4G LTE -versiona 219 euroa (hinnat ennen veroja).
Hintaluokkaan nähden Lumia 640:t tarjoavat mukavan kattauksen: 5 tai 5,7 tuuman näyttö, 8 tai 13 megapikselin takakamera sekä Qualcommin neliytiminen Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri, yksi gigatavu RAM-muistia, kahdeksan gigatavua tallennusmuistia sekä muistikorttipaikka.
Lumia 640 ja Lumia 640 XL tulevat saapumaan markkinoille vielä Windows Phone 8.1:llä, mutta tulevat myöhemmin saamaan loppuvuodesta julkaistavan Windows 10:n.
Lumia-uutuudet eivät missään nimessä muuta suurta kuvaa. Stephen Elop lupaili uuden lippulaivatuotteen julkistuksen loppuvuodelle.
Sonyn MWC-uutuudet eivät myöskään järisyttäne maailmaa. Käytännössä kaiken huomion keräsi uuteen sukupolveen päivitetty Xperia Tablet Z4, vaikka Sony julkisti myös keskihintaisen Xperia M4 Aqua -älypuhelimen.
Xperia Tablet Z4:ssä on kyse pitkälti myös standarditehopäivityksestä. Aiemmat Sonyn tabletteja erottavat tekijät – ohuus, keveys sekä vedenkestävyys ovat myös yhä ennallaan. Xperia Tablet Z4 on ihan kiva Android-tabletti, mutta vaikea siitä on kyllä innostua.
LG oli ennakkojulkistanut MWC-uutuutensa jo aiemmin. Merkittävimmät kevään uutuudet LG:ltä ovat toisen sukupolven kaareva G Flex 2 sekä Watch Urbane -älykello. Lisäksi LG:llä oli esillä uusi edullisten ja keskihintaisten älypuhelinten mallisto, joka on saanut myös design-vaikutteita G3:sta ja G Flexistä kaarevuuden osalta.
Watch Urbane kisaa Huawein kanssa toistaiseksi tyylikkäimmän älykellon tittelistä. LG:n tarjokas ehtii kuitenkin myyntiin aiemmin, noin 400 euron hintaan. Myös Watch Urbanessa on käytössä Android Wear -järjestelmä, joten toimintojen osalta ollaan standardilinjalla. LG vaikuttaisi olevan Android-älykellojen ykkönen ainakin Huawein tuloon asti.
Älykellomarkkinoilla peliä LG sekoittaa myös Watch Urbane LTE:llään, joka läheisestä mallinimestään huolimatta on käytännössä täysin eri peli kuin Watch Urbane. Kellossa on LG:n oma webOS-pohjainen käyttöjärjestelmä ja myös 4G LTE -yhteydet ja puhelutoiminnot. Watch Urbane LTE on kuitenkin toistaiseksi rajattu vain Etelä-Korean markkinoille, joten suuremmassa kuvassa se on irrelevantti.
G Flex 2 oli vakuuttavan tuntuinen laite – ja joukosta erottuva. Ensimmäisen sukupolven G Flexiä vaivasivat kenties hieman liian suuri koko, lastentaudit näytössä sekä hieman muuten jäljessä terävimmästä kärjestä ollut tekniikka. Nämä ongelmat on G Flex 2:ssa korjattu ja kyse on yhdestä mielenkiintoisimmista lippulaivaluokan älypuhelimesta tänä päivänä.
LG:n todellinen tärkein koitos – uuden malliston todellisen keihäänkärjen eli G4:n – julkistus on luvassa vasta piakkoin. LG:ltä G4:n julkistamatta jättäminen MWC:ssä ja esilletuonti omassa aikataulussa on varmasti viisas veto. Liian monet yhtiöt hukuttavat uutisensa muiden alle MWC:ssä.
Jollan seilaus jatkui MWC:ssä Jolla Tabletin ensiesiintymisellä live-demoissa. Esillä Jolla Tabletissa oli uusittu Sailfish 2.0 -käyttöjärjestelmäversio, jossa käyttölogiikkaa on selkeytetty asettamalla moniajon sisältävä kotinäkymä, aiemmasta laajennettu ilmoitus/tapahtumanäkymä sekä uusi kumppaninäkymä helposti sivuttain pyyhkäistäväksi.
Yksi asia Jollan tabletissa on selvää – se ainakin erottuu joukosta. Käyttöjärjestelmä on oma, eikä Jolla Tabletin designikaan ole aivan samasta puusta veistetty kuin monien muiden.
Ainakin vielä MWC:ssä viestityn mukaan kehitystyö etenee niin, että Jolla Tabletin Indiegogo-joukkorahoituspalvelun tilanneet voivat sen saada aikataulussaan eli toukokuusta alkaen.
—
Edellä mainittujen ohella MWC:ssä oli läsnä valtavasti muitakin. Osa merkittävistäkään valmistajista ei ole valinnut MWC:tä uutuuksien esittelypaikakseen. Esimerkiksi Asus paljasti alkuvuoden tärkeimmät uutuutensa jo tammikuussa Las Vegasin CES-messuilla. Oma keskikokoinen osastonsa Asuksella toki MWC:ssä oli. Lisäksi MWC:ssä mukana on myös pitkä lista kaikenmoisia muita pienempiä ja erikoisempia toimijoita – niin älypuhelinten, tablettien, älykellojen kuin myös muun puettavan teknologian saroilta. Niistä ei kuitenkaan noussut nyt esiin massasta yhtä tiettyä mielenkiintoista.
Mobile World Congress on myös uusien älypuhelinten ja muiden mobiililaitteiden ohella myös tietenkin operaattorien ja eri alan pelureiden temmellyskenttää. Näiltä osa-alueilta eniten esillä olivat tulevat 5G-verkot sekä tämän hetken kuumat trenditermit, kuten esineiden internet (Internet of Things, IoT) sekä big data.
Meille Mobiili.fissä lähempien älypuhelinten ja mobiililaitteiden osalta kovimmat tekijät tämän vuoden MWC:ssä olivat Samsung ja eniten yllättänyt Huawei ja HTC oli suurin pettymys.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »