Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tutkimus: Fitness-ranneke luultavasti turha, älypuhelin riittää liikkumisen seurantaan

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Fitbitin rannekkeet olivat tutkimuksessa tarkimmasta päästä.

Fitbitin ranneke oli tutkimuksessa tarkimmasta päästä.

Amerikkalainen lääketieteen lehti JAMA julkaisi tuloksia tutkimuksesta, jossa verrattiin puettavia fitness-älylaitteita sekä älypuhelimia käyttäjän liikkumisen seurannassa. Tutkimuksen mukaan älypuhelimien sovellukset ovat aivan riittävän tarkkoja perusseurantaan, eikä esimerkiksi erillistä fitness-ranneketta kannata välttämättä hankkia, mikäli tarkoituksena on seurata päivittäin kuljettua matkaa.

Tutkimuksessa vertailtiin muutamia rannekkeita sekä kahdella älypuhelimella yhteensä neljää sovellusta. Rannekkeiden ja puhelinsovellusten ilmoittamia askelmääriä verrattiin todellisiin juoksumatolla käveltyihin askelmääriin. Puhelinsovellusten ilmoittamat askelmäärät olivat alle seitsemän prosentin päässä todellisesta määrästä, kun taas erillisillä fitness-seurantalaitteilla määrät olivat pienimillään 1,5 prosenttia ja pahimmillaan jopa lähes 23 prosenttia pielessä.

Tutkimus keskittyi vain askelmäärien tarkkailuun, kun nykyaikaisilla älyrannekkeilla saattaa olla myös muita käyttötarkoituksia, minkä lisäksi niistä saattaa olla enemmän iloa muunkaltaisissa aktiviteeteissa, mutta mikäli tarkoitus on vain seurata esimerkiksi päivittäin kuljettujen askelten määrää tai lenkin pituutta, älypuhelin sovelluksineen käy tähän mainiosti. Tietysti on olemassa myös tilanteita, jolloin älypuhelimen kantaminen mukana ei ole mielekästä.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. teknouskovainen

  Pistän tähän kyllä vastalauseen.

  Kännykän askelmittarisoftaa käyttäneenä totean tähän, että se palikka esim. hameen taskussa työpäivän aikana ei todellakaan ole kätevä. Kännykkä pitää myös muistaa ottaa jos vaikka hilpasee nopeasti toiselle osastolle tjsp. Ranneke (kulkee koko ajan mukana ilman eri muistamisia, mittaa (minulla ranteesta)sykkeen (jos niin haluaa) vaikka koko päivän ja ilman lisälaitteita sekä herättää aamulla… Ei tarvitse kaivaa kännykkää esille, jos aloittaa treenin, vaan yhden napin painalluksella voi aloittaa ja lopettaa treenin mittaamisen. Sitten, jos halua kirjata juomiset ja syömiset ylös, voi käyttää kännykän softaa, mutta kyllä minä koen oloni vapaammaksi (ja mitatuksi) enemmän tämän kuin kännykän kanssa. Kännykän/tietokoneen softalla voi konffata mieluisat tavoitteet ja ainoa hetki kun kännykkä pitää kaivaa esille, on jos haluaa jotain muuttaa tai tarkistaa.

  • Janne Laakso

   Tuot hyvin esiin erilaisia tilanteita ja tekstissäkin mainittiin, että on tilanteita, joissa kännykän käyttö ei ole mielekästä (tai edes mahdollista). Jos älypuhelin joillain kuitenkin kulkee koko päivän mukana, sillä saa hyvin seurattua päivän aikana kuljettuja askeleita ja matkaa, joissain tapauksissa jopa ilman erillisten sovellusten käynnistämistä.
   Joka tapauksessa hienoa, jos olet löytänyt omaan tarkoitukseesi soveltuvan rannekkeen.

 2. Kairaaja

  Erimieltä tästä uutisesta…

 3. Virtanen

  ”Erimieltä tästä uutisesta”? Uutisessa kerrotaan tiedelehdessä julkaistusta tutkimustuloksesta.

  Oletko eri mieltä tutkimuksen tuloksesta (ja onko silloin väitteellesi perustetta, eli oletko itse tutkinut puhelimien ja rannekkeiden mittaustarkkuuksia) vai oletko eri mieltä siitä ajatuksesta, että ranneke voisi olla turha?

  Voitko perustella eriävän mielipiteesi, vieläpä niin, että perustelisi koskisi muitakin mahdollisia käyttäjiä kuin vain sinua?

  Harmittaako, kun itse ostit rannekkeen, ja sitten joku sanoo että saattoikin olla turha ostos, vai onko sinulla jotain perustelua sille, ettei ranneke saattaisi olla epätarkka ja varsinkin aika turha, jos taskussa jo on se älypuhelin?

 4. Norsu

  Tavallinen rannekello + excel kännykässä. That’s it.

  • Calileon

   Ja sitten mielessäsi lasket askeleet ja syötät excel-pohjaan. Loistoidea, miksiköhän ei kukaan muu ole keksinyt… ;)

 5. make

  Ranneketta en omista. Sen sijaan puhelin jää niin kotona kuin toimistollakin helposti pöydälle, jolloin kaikki sisällä otetut askeleet jäävät mittaamatta. Tosin loppupeleissä tällä ei ole mitään väliä, mittarin näyttämä arvo on pelkkä luku, eikä sen suuruus lopulta vaikuta suoraan mihinkään.