Venäjältä alkunsa saanut, mutta suurilta osin Oulussa suunniteltu YotaPhone 2 on saapunut Suomeen. Puhelimen myynti on alkanut tänään Elisan verkkokaupoissa ja valikoiduissa myymälöissä hintaan 699 euroa. Mobiili.fi oli mukana Yota Devicesin lehdistötilaisuudessa hakemassa ensituntumaa erikoiseen kaksinäyttöpuhelimeen.
Yotaphonen takana oleva startup-yritys Yota Devices on kehittänyt YotaPhone-konseptia viimeisen kolmen vuoden ajan. Yritys toimii hyvin kansainvälisellä pohjalla, mutta merkittävä osa laitteen suunnittelutyöstä, eritoten raudan suhteen, tehdään Oulussa. Suomen tiimiä johtaa Jukka Hekkala.
Tekniseltä kannalta YotaPhone 2 näyttää seuraavalta:
- Android 4.4 KitKat
- Neliytiminen Qualcomm Snapdragon 801 -järjestelmäpiiri 2,2 gigahertsin kellotaajuudella
- 5-tuumainen AMOLED-näyttö 1920 x 1080 pikselillä
- 4,7-tuumainen Electronic Paper Display eli EPD-näyttö 960 x 540 pikselillä
- Corning Gorilla Glass 3 -suojaus molemmissa näytöissä
- 2 gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua tallennustilaa
- 8 ja 2,1 megapikselin kamerat
- 2500 milliampeeritunnin akku langattomalla latauksella
- Yhteyksiä: Bluetooth 4.0, 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Miracast
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mistä Yotaphone 2:ssa on kyse?
Luonnollisesti YotaPhone 2:n erityisin piirre on sen takaa löytyvä e-paperinäyttö, joka on aina päällä. Takanäytölle saa erilaisia widgettejä, säätietoja tai muuta käyttäjän kaipaamaa tietoa, joita voi tarkastella ja käyttää ilman laitteen päänäytön avaamista. Tällä taas säästetään virtaa, minkä Yota Devicesin Jens-Uwe Theumer nosti tiedotustilaisuudessa yhdeksi laitteen isoimmista valttikorteista. Theumerin arvio oli, että akkukesto venyy ylimääräiset päänäytön herätykset karsittaessa yli kahden päivän.
Erillisten näkymien lisäksi takanäytölle on mahdollista peilata laitteen päänäyttö. Tällöin puhelimen normaali käyttö siirtyy YotaPhone 2:n taakse ja kaikki Androidin sovellukset ovat käytettävissä e-paperinäytöllä. Näin yhden latauksen kestoa saatetaan venyttää jopa yli viiden päivän, minkä lisäksi takanäyttö ja peilausominaisuus luovat monia mahdollisuuksia. Takanäyttöä voi hyödyntää esimerkiksi e-kirjojen lukemisessa, heijastusten välttämisessä kirkkaan valon alla ja selfie-kuvien tähtäyksessä laadukkaampaa takakameraa käyttäen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Entä miltä se tuntuu?
Lyhyen testauksen perusteella YotaPhone 2 toimii varsin hyvin perinteisenä älypuhelimena. Laite toimii ripeästi ja sopii pyöreän muotoilunsa ansiosta hyvin käteen. Käyttöjärjestelmänä toimii lähes puhdas Android 4.4 KitKat, mutta Oulu-tiimin johtaja Hekkalan mukaan Yota Devices on aikeissa tuoda uusimmalle puhelimelleen myös 5.0 Lollipop -päivityksen.
Takapuolen e-paperinäyttö on kieltämättä mielenkiintoinen tuttavuus. Responsiivisuus ei luonnollisesti ole kosketusnäyttöjen tasolla, sillä teknologia perustuu nesteessä lepäävien eri väristen pigmenttien liikutteluun vaihtuvien jännitteiden avulla. Toiminnot näkyvät siis pienellä viiveellä. Onneksi puhelin hyödyntää tehokkaasti haptista palautetta, jonka avulla käyttäjä tietää kosketuksensa rekisteröityneen.
Kuten mainittua, takanäytölle voi asettaa erilaisia tietonäkymiä tai vaikkapa musiikkisoittimen. Matkalippuja tai muita tärkeitä asiakirjoja voi kuvakaappausten avulla heittää takanäytölle talteen ja näyttää tarvittaessa ilman tarvetta puhelimen herättämiseen. Lisäksi käyttäjä voi valita oman Yota Cover -kuvansa, jolla takanäytön tietosisällön voi halutessaan peittää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Takanäytön perussisällön käyttö ja näyttöjen välillä vaihtaminen onnistuu sinänsä näppärästi. Päänäyttö sulkeutuu automaattisesti, kun takanäytön lukitus avataan ja vastaavasti takanäyttö lukittuu kun päänäyttö herätetään. Vahinkopainalluksista laitteen kääntöpuolella ei siis tarvitse huolehtia.
Joitakin murheita ilmaantuu kuitenkin, kun laitetta käytetään ”peilausmoodissa”, eli puhelimen normaalia Android-tarjontaa ohjaillaan e-paperinäytön kautta. Valtavat katselukulmat, heijastusten puute, silmille lukukäytössä hellempi mustetyyli ja akunsäästö ovat selkeitä plussia. Samalla näytön kontrasti on perusvalossa hieman haalea, mikä tekee monista näkymistä hieman epäselviä. Lisäksi näkymiä vieritettäessä mustenäytölle jää ajoittain hentoja haamukuvia vanhoista tai ohimenneistä näkymistä, mitkä sotkevat kokemusta entisestään.
Tämä ei missään nimessä tarkoita, etteikö laite olisi täysin käytettävissä takanäytön kautta. Yllätyin itse asiassa esimerkiksi siitä, miten hyvin kuvia voi tarvittaessa ottaa takanäyttöä hyödyntäen. Samalla on kuitenkin kiistämätön fakta, että perinteisen näytön käyttö lyhyine vasteaikoineen ja kirkkaine väreineen on reilusti miellyttävämpi ja vaivattomampi kokemus. Uskonkin monilla käyttäjillä e-paperinäytön käytön jäävän niihin säätietokurkkauksiin ja todellisiin hätätilanteisiin virran vähentyessä, mihin se toisaalta on pääasiassa tarkoitettukin.
Mutta mitä tulevaisuudessa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yota Devicesilta kerrottiin, että he eivät halua karsia mitään kohdeyleisöä pois, vaan odottavat sen sijaan itsekin innolla, että millaiset henkilöt YotaPhone 2:n käyttöön viehtyvät. Samaa jää odottamaan myös Mobiilin toimitus, sillä tässä vaiheessa on vaikea sanoa, miten paljon ja kenen keskuudessa laite saa tuulta alleen.
Konseptissa on kuitenkin ideaa, minkä vuoksi laitesarjan tulevaisuus kuulostaa mielenkiintoiselta. Seuraavaa iteraatiota suunnitellaan Hekkalan mukaan jo Oulussa, ja puhelimen lisäksi työpöydällä lojuu ideoita monenlaisista laitteista. Tabletti? Värillinen e-paperinäyttö? Perinteisen näytön syrjäyttäminen? Vain aika näyttää.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »