Lisävarustetestimme ensimmäisessä osassa arvostelimme muutamalla kympillä myytävän puhelinten yleistelineen sekä vedenkestävän suojakuoren. Nyt toisessa osassa testaamme erilaisten tavaroiden paikannukseen tarkoitettua Nokia Treasure Tagia sekä ulkonäköön panostavaa In2uitin Collage-design-kaiutinta.
Poiketen tavallisista arvosteluista, testataan lisälaitteita kerralla yleensä useampi ja niille annetaan arvosana nollan ja viiden tähden väliltä. Pyrimme testaamaan erityisesti universaaleja malleja, jotka ovat yhteensopivia useampien puhelinten kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia Treasure Tag: apu kadonneiden esineiden etsintään
Yleensä, kun huomaa jonkin tärkeän esineen kadonneen, kuuluu ensimmäinen kysymys: ”missä se nähtiin viimeksi”. Tähän kysymykseen vastaa Nokia Treasure Tag.
Treasure Tagin käyttö on kaiken kaikkiaan melko yksinkertaista. Aluksi laite kiinnitetään esimerkiksi avainnippuun ja tämän jälkeen puhelimeen ladataan Treasure Tag -sovellus. Lopuksi yhteys laitteiden välille muodostetaan NFC:n avulla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alkuprosessin jälkeen laitteet ilmoittavat toistensa sijainnin yhden painalluksen avulla. Painamalla Treasure Tagin painiketta puhelin antaa lyhyen hälytysäänen sijainnistaan ja toisin päin. Bluetoothin avulla toimivan yhteyden pitäisi kantaa noin 40 metrin päähän, jahka molemmissa laitteissa on virtaa. Treasure Tagin osalta pariston pitäisi kestää noin neljän kuukauden ajan, jonka jälkeen laitteeseen pitää vaihtaa uusi rannekelloistakin tuttu nappiparisto.
Negatiivisena puolena mainittakoon, että kun Treasure Tagia pitää taskussa, painautuu laitteen hälytyspainike helposti pohjaan, aiheuttaen puhelimessa turhan hälytyksen. Myös itse avainten löytäminen on Treasure Tagin avulla hieman kyseenalaista. Koska laite toimii Bluetoothin avulla, ei se kerro tavaroiden sijaintia muuta kuin aiemmin mainitulla 40 metrin säteellä. Jos olet siis suunnitellut Treasure Tagin kiinnittämistä esimerkiksi pyörään varkauden varalta, ei lisälaitteesta ole erityisen paljon hyötyä. Vaikka puhelimeen ladattava sovellus näyttää kartalla, missä laitteet ovat viimeksi olleet yhteydessä, ei Treasure Tagista ole apua tavaroiden seurannassa.
Käyttötarkoitukset
Huolimatta siitä, ettei Treasure Tag palvele varkaudenestossa aivan toivotulla tavalla, ei laite silti ole hyödytön. Esimerkiksi esineissä, joita pitää lähes jatkuvasti mukanaan, toimii Treasure Tag hyvänä muistuttajana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Treasure Tagin yksi parhaimmista ominaisuuksista on hälytystoiminto, joka kertoo milloin laite on jäämässä puhelimen signaalin ulkopuolelle. Näin ollen Treasure Tag sopii hyvin kiinnitettäväksi esimerkiksi kannettavan reunaan, repun sisään tai naisten tapauksessa käsilaukkuun. Treasure Tagin voi myös laittaa lompakkoon tai avainnippuun, mutta suuresta koosta johtuen tuntuu käyttö näissä tarkoituksissa hieman kankealta.
Koska Treasure Tag muistaa, missä se on viimeksi ollut yhteydessä puhelimeen, on laitteen sijoittaminen autoon myös monella tapaa hyödyllistä. Esimerkiksi parkkipaikalle jätettäessä puhelin muistaa auton olinpaikan ja näin ollen auttaa löytämään takaisin ajoneuvon luo. Varoituksena sanottakoon kuitenkin, että parkkihalleissa auton koordinaatit ovat helpolla ylimalkaisia ja näin ollen Treasure Tagista saa eniten irti, kun auton jättää avoimelle parkkipaikalle.
Android- ja Windows Phone –käyttäjille
Tällä hetkellä Treasure Tag on yhteensopiva Android- ja Windows Phone –puhelinten kanssa, joten iPhonen omistajien kannattaa jättää se suosiolla kauppaan. Niille, joilta sopiva puhelin kuitenkin löytyy, toimii Treasure Tag hyvin ja puhelimeen voi halutessaan liittää useammankin Treasure Tagin. Eri laitteille voi myös asettaa puhelimen sovelluksessa omat symbolinsa, jolloin näytöllä näkyy erikseen esimerkiksi avainnipun, repun ja pyörän sijainti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jos Treasure Tagista saadaan markkinoille joskus päivitetty versio, toivoisi laitteeseen USB-kaapelin kautta tapahtuvaa latausta ja hieman pienempää kokoa. Lisäksi tarkemmat sijaintitiedot tarjoaisivat Treasure Tagille huomattavasti nykyistä enemmän käyttötarkoituksia.
In2uit Collage: ”moni kakku päältä kaunis”
In2uitin Collage-malli on sisarmallinsa Filon tapaan sähköstaattinen kaiutin, mikä tarkoittaa, että kaiuttimesta on saatu tehtyä huomattavan ohut. Koska tekniikka ei kuitenkaan pysty käsittelemään kunnolla bassotaajuuksia, toimitetaan kaiuttimen mukana myös erillinen bassokaiutin, joka valitettavasti tekee idean pääkaiuttimen ohuudesta melko turhaksi. Asiaa korjaa hieman se, että verrattuna sisarmalli Filoon, on Collagen bassokaiutin paremmin piilotettu, mutta se ei toisaalta sisällä Filon tapaan sisäistä akkua.
Äänenlaadun osalta bassotoisto toimii isommassa Collagessa selvästi Filoa paremmin, mutta tämä ei silti tarkoita hyvää kokonaisuutta. Kuuntelukokemus onkin monilta osin riman alittava ja ääni kuulostaa lähinnä gramofonilta, jonka äänitorven eteen on asetettu märkä pyyhe. Erityisesti jos volyymia säätää vähänkään kovemmalla ei lopputulosta voi pitää kuuntelukelpoisena.
Huolimatta siitä, että kyseessä on designkaiutin, ei kokonaisuutta voi pitää miltään osin hyväksyttävänä. Tuotetta olisi mahdotonta suositella edes 50 euron hintaan, mutta nykyinen yli 150 euron hinta tuntuu lähinnä kuluttajien aliarvioimiselta.
—
Tämä artikkeli perustuu ruotsalaisessa Mobil-julkaisussa aiemmin julkaistuun artikkeliin.Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »