Mobiili.fin testattavaksi saapui kaksi kovan luokan jättiluuria. Molemmat puhelimet ovat varustettu Androidilla, mutta niiden käyttöliittymät eroavat melkoisesti. Huawei Ascend Mate7 ja Samsung Galaxy Note 4 ovat tällä hetkellä suurten älypuhelinten kärkipäätä. Vertailumme ensimmäisessä osassa katsastamme puhelimia yleisesti ja vertailemme niiden suorituskykyä ja toimivuutta. Toisessa osassa vertailemme puhelimien kameroita ja teemme yhteenvedon.
Samsung Galaxy Note 4
- Android
- Muovi + alumiini
- 5,7" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 Mpiks. kamera
- Samsung Exynos 5433 -piiri
- 3220 mAh akku
Tässä vielä puhelinten tekniset ominaisuudet listattuna:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy Note 4
- 5,7 tuuman Super AMOLED -kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 2560×1440 pikseliä (515 ppi)
- Suomessa myytävässä versiossa Qualcommin Snapdragon 805 -järjestelmäpiiri 2,7 gigahertsin taajuudella
- Kolme gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja muistikorttipaikka, joka tukee kortteja 128 gigatavuun asti
- 16 megapikselin takakamera optisella kuvanvakaimella ja 3,7 megapikselin etukamera
- Käyttöjärjestelmänä Android 4.4 KitKat TouchWiz -käyttöliittymällä – tullaan päivittämään Android 5.0 Lollipopiin
- 3 220 milliampeeritunnin akku
- Fyysiset mitat: 153,5 x 78,6 x 8,5 millimetriä
- Paino: 176 grammaa
- Hinta: noin 750 euroa
Huawei Ascend Mate7
- Kuuden tuuman Full HD -kosketusnäyttö, joka on toteutettu IPS LCD -tekniikalla (367 ppi)
- Huawein oma HiSilicon Kirin 925 -järjestelmäpiiri 1,8 gigahertsin taajuudella
- Kaksi gigatavua RAM-muistia ja 16 gigatavua tallennustilaa tai kolme gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua tallennustilaa mallista riippuen
- Muistikorttipaikka, joka tukee kortteja 128 gigatavuun saakka
- 13 megapikselin takakamera ja viiden megapikselin etukamera
- Käyttöjärjestelmänä Android 4.4 KitKat Huawein omalla Emotion UI:llä varustettuna – tullaan luultavasti päivittämään Android 5.0 Lollipopiin
- Valtava 4 100 milliampeeritunnin akku
- Fyysiset mitat: 157 x 81 x 7,9 millimetriä
- Paino: 185 grammaa
- Hinta: 16 gigatavun versiolla hintaa noin 500 euroa, 32 gigatavun versiolla noin 600 euroa
Design ja rakenne
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Note 4:n tunnistaa helposti Samsungin puhelimeksi. Se myötäilee yhtiön normaalia designia, vaikka yhtiö on lisännyt alumiinin materiaaliksi. Laitteen reunat ovat alumiinia, mutta takakansi on totutusti muovia. Vaikka Samsung on pyrkinyt tekemään takakannesta nahkamaisen, valkoisen version tuntuma on hyvin muovinen. Henkilökohtaisesti en liiemmin pidä Samsungin muotoilusta, mutta alumiinireunat tekevät puhelimesta arvokkaamman tuntuisen – se on plussaa, koska kyseessä on yli 700 euron laite.
Huawei on taasen tehnyt Ascend Mate7 -älypuhelimestaan kokonaan alumiinisen. Puhelin tuntuu hyvin arvokkaalta ja sen viimeistely on huippuluokkaa. Vaikka Ascend Mate7 on 200-300 euroa halvempi laite kuin Galaxy Note 4, on se arvokkaamman tuntuinen ja omasta mielestäni kauniimpi. Alumiinin suurin miinus lienee sen kylmyys. Etenkin näin talvella Ascend Mate7 tuntuu ulkona todella kylmältä, kun taas Galaxy Note 4 on kylmä ainoastaan alumiinisilta reunoiltaan.
Kokonaisuudessaan designista pisteet menevät mielestäni Huaweille. Yhtiö on kertonut aiemmin, että se ei halua, että sillä on kiinalaisen halpavalmistajan status. Mielestäni Ascend Mate7:n perusteella siitä ei ole tietoakaan.
Näytöt – ne ovat isot ja laadukkaat
Samsung on jo pitkään luottanut Super AMOLED-tekniikkaan, joka toistaa värit todella syvinä ja musta on todellakin mustaa. Huawei taasen käyttää hieman yleisempää IPS LCD -tekniikkaa – yhtiö kertoo tekniikaksi Super IPS LCD 2. LCD-näytöt tuottavat värit astetta luonnollisempina, mutta musta on hyvin harmahtavaa. Valkoinen väri toistuu Galaxy Note 4:ssä hyvinkin sinertävänä, kun taas Ascend Mate7 toistaa sen melko luonnollisena. On pitkälti mielipidekysymys, kumpaa tekniikka pitää parempana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Note 4:n näytön tarkkuus on QHD-tasoa. Huawei ei ole lähtenyt tarkkuuskilpailuun mukaan ja näin ollen Ascend Mate7:ssä on Full HD -näyttö. Värientoistossa näyttöjen erot ovat melko suuret – etenkin vihreän värin kanssa ero on huomattava. Galaxy Note 4:n näytössä on noin 150 pikseliä enemmän tuumaa kohti kuin Ascend Mate7:ssä. Ero vaikuttaa suurelta, mutta silmämääräisesti eroa ei ole juuri lainkaan.
Molemmat näytöt ovat valtavia ja niillä on mukava katsella elokuvia, pelata pelejä tai selata internettiä. Molemmat näytöt ovat myös laadukkaita ja niiden katselukulmat ovat hyvät. Kirkkautta riittää tilanteeseen kuin tilanteeseen, mutta näin talvella on vaikea sanoa, kuinka hyvin näytöistä näkee kirkkaassa auringonvalossa.
Suorituskyky, yleinen toimivuus ja akunkesto
Galaxy Note 4:n sisuksissa hyrrää Qualcommin Snapdragon 805 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on kolme gigatavua RAM-käyttömuistia. Ascend Mate7:ssä on Huawein oma HiSilicon Kirin 925 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on kaksi gigatavua käyttömuistia. Molemmat laitteet ovat todella tehokkaita – ainakin testiohjelmien mukaan.
AnTuTu Benchmark
- Samsung Galaxy Note 4: 49 287 pistettä
- Huawei Ascend Mate7: 43 215 pistettä
Future 3DMark
- Samsung Galaxy Note 4: 20 357
- Huawei Ascend Mate7: 13 079
Testituloksien perusteella Galaxy Note 4 voittaa Ascend Mate7:n. Kuitenkin nämä ovat vain testiohjelmien antamia tuloksia ja eivät kerro koko totuutta.
Samsung on lisännyt Galaxy Note 4:ään oman TouchWiz -käyttöliittymän, josta en henkilökohtaisesti ole koskaan pitänyt – enkä pidä vieläkään. Siinä missä Huawein Emotion UI toimii mallikkaasti ilman suurempia jämähtelyjä, Samsungin TouchWiz jämähtelee eikä toimi sulavasti kovinkaan usein.
Mitä enemmän käytin Galaxy Note 4:ää, sitä enemmän käyttöliittymä tuntui pätkivän. Voisi sanoa, että tökkiminen oli enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Välillä internettiä selatessa puhelin saattoi vaan jämähtää ja jäädä siihen hetkeksi. Toinen todella ärsyttävä ongelma oli se, että viestiä kirjoittaessa yhtäkkiä laite jämähti eikä kirjoittaminen onnistunut hetkeen. Tätä tapahtui pahimpina päivinä 5-10 kertaa. Se on aivan liikaa yli 700 euron laitteelle. Voi tietysti olla, että kohdalleni on tullut niin sanottu maanantaikappale.
Laitteiden käyttöliittymät eroavat melkoisesti. Huawein Emotion UI on hieman iOS:n kaltainen käyttöliittymä, koska siitä puuttuu kokonaan sovellusvalikko. Asennuksen jälkeen sovellus ilmestyy aloitusnäytölle. Tähän tottuu suhteellisen nopeasti, mutta kuvakkeiden järjestelyyn menee hieman aikaa. TouchWiz on taasen sama tuttu TouchWiz. Siihen ei ole hirveästi tullut muutoksia Galaxy S5:n jälkeen. TouchWizissä tavaraa riittää, vaikka muille jakaa, minkä ansiosta se ei ole kovinkaan sulava.
Henkilökohtaisesti pidän enemmän Huawein Emotion UI:stä. Vaikka Samsungin TouchWiz hyödyntää suurta näyttöä paremmin kuin Emotion UI, sen sulavuus tuo Huaweille pisteet kotiin. Tässäkin tapauksessa on pitkälti mielipidekysymys, kummasta pitää enemmän. Jos siis puhelimien ostoa harkitsee, kannattaa kaupassa tarkastaa eri valmistajien käyttöliittymät.
Akunkestossa on yksi selvä voittaja: Huawei Ascend Mate7. Puhelin pakkaa sisäänsä valtavan 4 100 milliampeeritunnin akun, josta riittää virtaa pitkäksi aikaa. Ascend Mate7:n akku kestää yhtään säästelemättä helposti kaksi kokonaista päivää. Vähäisellä säästelyllä akku kesti jopa kolme päivää, mikä on todella hyvin nykyajan älypuhelimelta. Normaalisti kahden päivän jälkeen akussa oli varausta jäljellä noin 30 prosenttia, joka riittää pienellä säästelyllä kolmanneksikin päiväksi. Käytin älypuhelinta pääasiassa internetin selailuun, viestittelyyn, satunnaisesti pelien pelailuun, videoiden katseluun ja soittelemiseen.
Galaxy Note 4:ssä on 3 220 milliampeeritunnin akku, josta puhtia riitti melko helposti päiväksi – mutta ei todellakaan kahdeksi. Päivän päätteeksi akkua oli jäljellä noin 30 prosenttia, mutta joinain päivinä akku tyhjeni jo tovin ennen nukkumaanmenoa. Ero puhelimien välillä on siis todella suuri.
Ascend Mate7:ssä on siis huomattavasti suurempi akku, mutta muutkin asiat vaikuttavat akunkestoon. Näitä ovat esimerkiksi Mate7:n alhaisempi näytön tarkkuus, mahdollisesti vähävirtaisempi järjestelmäpiiri ja kevyempi käyttöliittymä.
Arvostelun seuraavassa osassa vertailemme puhelimien kameroita, sormenjälkitunnistimia ja koostamme koko arvostelusta yhteenvedon. Samalla kerromme puhelimien parhaimmat ja huonoimmat asiat. Seuraava osa julkaistaan lähiaikoina.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »