Android on siitä erinomainen käyttöjärjestelmä, että se taipuu lukuisiin eri laitteisiin. Älypuhelimissa se on tämän hetken suosituin, eivätkä sen käyttökohteet edes rajoitu älypuhelimiin tai taulutietokoneisiin, vaan Androidia on käytetty myös esimerkiksi kameroissa ja televisioissa. Lisäksi Google kehittää Androidia jatkuvasti, pyrkimyksenä tehdä siitä aina vain parempi. Kääntöpuolena Androidin monipuolisuudelle on kuitenkin sen sovittamiseen vaadittu työ. Ei ole olemassa yhtä yhteistä Androidia, jonka voisi sellaisenaan laittaa mihin tahansa elektroniseen vimpaimeen ja ryhtyä käyttämään, vaan käyttöjärjestelmä pitää aina muokata erilaisiin laitteisiin soveltuvaksi.
HTC on julkaissut infografiikkaa, joka antaa paremman käsityksen siitä, kuinka monta vaihetta tietyn laitteen päivitys vaatii ja miksi päivitysten saapumisessa kestää niin pitkään tai mikseivät kaikki markkinoilla olevat laitteet päivityksiä edes saa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
HTC:n grafiikassa on kolme erityyppistä laitetta. Ensimmäisenä on operaattoriversio, joita myydään monissa maissa. Tällainen laita saattaa olla operaattorilukittu ja sisältää operaattorin omia sovelluksia ja palveluja. Toinen versio on valmistajan oma versio, jossa perus-Androidiin on liitetty laitevalmistajan käyttöliittymä, esimerkiksi HTC:n Sense tai Samsungin TouchWiz. Kolmantena ovat Google Play Edition (GPE) -laitteet, joita myydään Yhdysvalloissa Google Play -kaupan kautta. Niissä käytetään ”puhdasta” Androidia, ilman laitevalmistajan omaa käyttöliittymää. Näihin verrattavissa ovat Suomessakin myytävät Nexus-laitteet.
Android-päivitys alkaa sillä, että Google toimittaa rautavalmistajille ohjelmistoalustan, jonka avulla Androidia voidaan käyttää esimerkiksi tietyntyyppisillä suorittimilla. Seuraavaksi Google julkistaa uuden Androidin ja sen lähdekoodi toimitetaan piiri- ja laitevalmistajille. Piirivalmistajat selvittävät, voiko uutta Androida käyttää heidän piireillään ja laitevalmistajat selvittävät, mitä ominaisuuksia uusi versio vaatii itse puhelimelta. Mikäli piirivalmistajat katsovat, että uutta versiota Androidista voidaan käyttää, toimittavat he tarvittavat ajurit laitevalmistajille.
Seuraavaksi laitevalmistajat sovittavat Androidiin heidän oman käyttöliittymänsä ja sovelluksensa, samoin kuin mahdolliset operaattoreiden vaatimat sovellukset, palvelut ja muutokset. Tämä vaihe ei tietenkään koske GPE-versioita tai Nexus-laitteita, mutta toki niissäkin käyttöjärjestelmä pitää räätälöidä laitteelle soveltuvaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kun koodia on moneen otteeseen muokattu, täytyy se vielä testata. Testaukseen osallistuvat ainakin laitevalmistaja ja Google sekä mahdollisesti myös operaattorit. Mikäli virheitä tai puutteita havaitaan, ne korjataan tässä vaiheessa.
Lopulta eri laitteille sovitetut käyttöjärjestelmäpäivitykset toimitetaan palvelimille ja laitetaan jakoon, jotta käyttäjät voivat ne laitteisiinsa asentaa.
Vaiheita on lukuisia ja työmäärä on suuri, joten ei kannata ihmetellä, mikäli päivitykset tulevat hitaasti tai niitä ei tule lainkaan. Valmistajissa on toki eroja, ja eräät saattavat olla ahkerampia kuin muut.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »