Samsung esitteli yhdessä Oculus VR:n kanssa kehittämänsä Gear VR -virtuaalitodellisuuslasit syyskuun alussa. Lasit toimivat yhdessä Galaxy Note 4:n kanssa, käyttäen puhelinta näyttönään. Mobiili.fin toimitus sai laitteen tänään käsiinsä nopeaa ennakkotestiä varten.
Note 4 toimittaa siis kuvan ja liikkeentunnistuksen. Gear VR -lasit taas sisältävät erityiset linssit, kontrollielementtejä, kehyksen puhelimelle ja tietty hihnat päähän sovittamista varten. Kokonaisuus on yllättävän kevyt ja istuu mukavasti päässä ja silmillä. Laseja voi käyttää jopa silmälasien kanssa, elleivät niiden kehykset sitten ole erityisen kookkaat.
Vauhdikkaaseen pelikäyttöön
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Testasimme Gear VR:llä sekä erästä avaruustaistelupeliä että elokuvatrailerin katselua. Pelissä aluksen suuntaa ohjattiin pään liikkeillä ja aseita lasien kyljen kosketuslevyllä. On todella mielenkiintoinen tunne, kun pelialue levittäytyy pelaajan ympärillä kaikkiin suuntiin. Peliin uppoutuminen on todella helppoa ja ympäristön tarkkailu vain päätä – tai kehoa – kääntämällä luonnollista.
Liikkeentunnistus tuntuisi toimivan suhteellisen tarkasti ja ripeästi. Myös itse peli rullasi sujuvasti oikein kauniilla 3D-grafiikalla. Kuvan tarkkuus jää tässä moodissa kuitenkin hieman vaatimattomaksi. 360 asteen kokemuksen ja 3D-efektin luominen vaatii nimittäin, että Note 4:n kuva jaetaan kahtia ja sen jälkeen vielä rajataan pienemmäksi alueeksi molempia silmiä varten. Varsinainen kuvaan käytettävä pikselimäärä pienenee siis reilusti Note 4:n koko tarkkuudesta.
Seesteisiin elokuvahetkiin
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elokuvatraileria katsellessa käyttäjän ympärille oli mallinnettu elokuvateatteri, jonka isolla kankaalla video näkyi. Muita mahdollisia ympäristöjä ovat muun muassa kotisohva, erikoisempi kuun pinta tai puristeille tarkoitettu tyhjiö, jossa elokuva on pääasiassa.
Tunne elokuvateatterissa istumisesta oli tässäkin tapauksessa varsin vakuuttava. Pään reilumpi käännös toi jopa näkyviin oman istuimen selkänojan. Virtuaalisali oli kuitenkin tyhjä. Edes muutama ihmishahmo sinne tänne tekisi kokemukselle ihmeitä.
Virtuaalikankaalla pyörinyt Transformers-elokuvamateriaali näytti kieltämättä komealta. Videokuvan tarkkuus nousee esimerkiksi pelikuvaa tarkemmaksi, kun sitä tarkkaillaan vain yhdestä suunnasta. Toki hyvälaatuisesta ja perinteisestä HD-elokuvasta jäädään kuitenkin raa’assa kuvantarkkuudessa jälkeen.
Lisäksi elokuvaa katsoessa alkoivat lasien näkökentän rajoille tuomat rajat haitata. Pyöreät linssit eivät siis luonnollisesti jätä koko näkökenttää vapaaksi. Pelikäytössä asiaa ei huomannut, mutta rauhallisempi elokuvahetki antoi aikaa kiinnittää huomiota kyseiseen seikkaan. Varsinaisesti näköä ei rajata ratkaisevasti, mutta jos laitojen hienoisesta mustuudesta tulee liian tietoiseksi, voi olo olla hieman klaustrofobinen. Tai sitten siihen tottuu ajan kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Loppumietteet
Samsung Gear VR on ehdottomasti kiinnostava ja massasta eroava mobiililisälaite. Lasit ovat suhteellisen kompaktit, langattomat ja jaksavat Samsungin mukaan yhdellä latauksella useita tunteja. Lisäksi noin 200 euron hintaisena laite ei tarjoamaansa kokemukseen nähden ole mahdottoman kallis.
Puhelintuki on Gear VR:n suurin vahvuus – ja samalla suurin kompastuskivi. On nerokas idea hyödyntää olemassa olevaa puhelimen näyttöä laitteen näyttönä. Tuen rajaaminen pelkästään yhteen puhelinmalliin on kuitenkin harmillista. Vaikka ratkaisu on tekniseltä kannalta myös ymmärrettävä, tulee se kaventamaan lasien mahdollista käyttäjäkuntaa melkoisesti.
Toivottavasti tulevaisuudessa näemme enemmän vastaavia irtiottoja totutuista kaavoista, laajemmalla laitetuella varustettuna. Sitä odotellessa suosittelen ehdottomasti kokeilemaan Gear VR:ää, kunhan niitä saadaan Suomeen enemmän. Euroopan julkaisu tapahtuu näillä näkymin alkuvuodesta 2015.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »