Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

5 asiaa, jotka Nokia teki ennen Googlea

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

NOKIA-Logo-Blue-RevNokia on nykyisin jättäytynyt pois matkapuhelinbisneksestä, mutta aikoinaan Nokia oli matkapuhelinten valtias. Sitten tulivat iPhone- ja Android-älypuhelimet. Google on Androidin kanssa vallannut älypuhelimarkkinat lähes 80 prosenttisesti. Kuitenkin on useita asioita, jotka Nokia teki ennen Googlea. Verkkosivusto PhoneArena kokosi ehkäpä viisi suurinta asiaa, jotka Nokia teki ennen Googlea. 

Nokia omisti maailman käytetyimmän käyttöjärjestelmän

Nokia omisti Symbianin. Tuo oli maailman käytetyin käyttöjärjestelmä 2010 loppuun asti. Symbian oli aikoinaan Nokian, Motorolan, Ericssonin ja Psionin yhdessä perustama yhtiö, joka kehitti käyttöjärjestelmää. Nokia oli ainoa, joka sai sillä vallattua markkinoita ja vuonna 2008 Nokia osti sen itselleen.

Vielä vuoden 2009 alussa Symbianilla oli hallussaan 50 prosentin osuus älypuhelimissa. Toki älypuhelimien määrä oli tuolloin huomattavasti pienempi kuin nyt. Tämän jälkeen sen markkinaosuus lähti laskuun ja Symbian on käytännössä kuollut tällä hetkellä.

A-look-at-the-evolution-of-the-main-smartphone-OSes-from-2009-to-2013.

Nokia tarjosi paikkatietopalveluita Ovi Mapsin kautta

Google toi vuonna 2009 Android-käyttäjille Google Maps -paikkatietopalvelut. Tässäkin asiassa Nokia oli pari vuotta edellä, kun yhtiö toi paikkatietopalvelut älypuhelimiinsa Ovi Mapsin kautta jo vuonna 2007. Ovi Maps lopetettiin vuonna 2011 ja toiminta muutti HERE -nimen alle.

Nokialla oli oma pelialustanokia-ovi

Google julkisti oman Google Play-pelit -palvelunsa viime vuonna. Nokia ehti kuitenkin julkistaa oman pelialustansa jo vuonna 2008. N-Gagen kautta käyttäjät löysivät pelejä ja muuta hupia. Nokia julkisti myös pelipuhelimensa: Nokia N-Gagen. Myöhemmin Nokia alkoi tarjoamaan pelejä ja sovelluksia Ovi Storen kautta.

Nokialla oli WebKit -pohjainen verkkoselain jo vuonna 2005

Tällä hetkellä Googlen Chrome ja muun muassa Applen Safari -verkkoselaimet perustuvat WebKitiin. Se on tällä hetkellä todella suosittu pohja verkkoselaimille. Nokia ehti kuitenkin tässä asiassa Googlea edelle, kun esimerkiksi Nokia N95:n verkkoselain pohjautui WebKitiin.

Nokia kehitti ”iPhonen tappajat”

iPhonen tappajat – tuo tuttu käsite. Tällä hetkellä monien Android-puhelimien sanotaan olevan iPhonen tappajia. Virallista iPhonen tappajaa ei ole ainakaan vielä nähty, koska iPhone myy edelleen todella hyvin. Aikoinaan kuitenkin ensimmäiset iPhonen tappajat tulivat Nokialta. iPhonen tappajaksi tituleerattiin muun muassa Nokia 5800 XpressMusic, Nokia N97 ja Nokia N8. Viimeisin näistä menestyi markkinoilla hyvin, mutta ei siitäkään tullut iPhonen tappajaa.

Nokia N97 - iPhonen "tappaja"

Nokia N97 – iPhonen ”tappaja”

On varmasti muitakin asioita, jotka Nokia teki ennen Googlea. Jos jokin tärkeä tulee mieleen, voit kertoa sen kommenttiosiossa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Taisto Tammi

  Nokia teki linux puhelimen enndn googlea.

 2. häh

  kumisaappaita

 3. :D

  Autonrenkaita

 4. Erno Konttinen

  Heh, ehkä tarkoituksena oli kuitenkin hakea asioita, jotka olivat älypuhelimissa. Hyviä oivalluksia kuitenkin, koska Google ei liene tehnyt autonrenkaita tai kumisaappaita.

 5. Minä

  Kaapelia

 6. Nrde

  Helpompi listata mitä Google on tehnyt ennen Nokiaa:

 7. wele

  Oma soittoääni :D
  Olisi vieläpä saanut nuo asiat toimiviksi ja symbianin oikesti älypuhelin alustaksi niin olisi Nokia pistänyt googlelle kovastikkin hanttiin.

 8. SJL

  Ja kun kysytään ”kumpi teki nämä asiat paremmin?” niin katos kun kääntyy jokainen vastaus.

  • Niko

   Eihän noita firmoja oikein voi verrata, kun toimialat ovat niin erilaiset. Nokia kehittää teknologiaa kuluttajille ja Google myy mainostilaa ja kuluttajatietoja yrityksille. Yrittihän Googlekin myydä puhelimia Motorolan nimellä, mutta se ehti tuottaa kaksi miljardia tappiota, ennen kuin Lenovo osti sen itselleen. Ja mistä sitä tietää mitä firmat tekevät kymmenen vuoden päästä. Samsung aloitti aikoinaan nuudelin myynnillä ja nyt myy elektroniikkaa. Ehkä sen seuraava toimiala on vaatteet?

 9. wiljam.i

  Myi liiketoiminnan Microsoftille ….

 10. Pekka

  Nokia Mosh ”AppStore” mistä sai ladattua pelejä ja softia jo jopa ennen iPhone aikaa. Widsets työpöytäohjelma johon sai widgettejä. Tabletti tietokone. Vanhaan kommunikkaattoriin sai terveysohjelman, en muista nyt nimeä mutta hyvin vastaava kuin google health, tosin silloin ei ollut mitään mittareita tarjolla.

 11. FatCobra

  ”Nokia omisti Symbianin. Tuo oli maailman käytetyin käyttöjärjestelmä 2010 loppuun asti.”
  Väärin. Windows on ollut käytetyin käyttöjärjestelmä 80-luvulta lähtien. Tähän on tulossa muutos, kun Android tulee ohittamaan Windowsin maailman käytetyinpänä käyttöjärjestelmänä ensi vuonna tai 2016 (noin 2,3 miljardia käyttäjää molemmilla siinä vaiheessa). Linux kokonaisuutena luonnollisesti vielä hieman ennen sitä. ;)

Tuoreimmat jutut