Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Vanjoen näkemys: Nykyälykellot missanneet pointin

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Anssi Vanjoki tunnetaan parhaiten pitkästä Nokia-urastaan. Nykyään tämä Suomen teknologia-alan veteraani vaikuttaa muun muassa sijoittajana,  Lappeenrannan teknillisen yliopiston käytännön professorina ja Vertun hallituksen puheenjohtajana. Mobiili.fi sai Vanjoelta syväluotaavan haastattelun Slush-tapahtuman yhteydessä.

Vanjoen mukaan puettava teknologia on eräs tämän päivän mielenkiintoisimpia tuotealueita. Sitä vaivaa kuitenkin eräs toistaiseksi ratkaisematon ongelma: akkukesto. Samojen haasteiden kanssa painii toki myös mobiiliala yleisesti.

Anssi Vanjoki

Lisäksi Vanjoki näkee eräässä tietyssä laiteluokassa ongelmia. ”Kaikki tämän hetken älykellot missaavat koko pointin”, Vanjoki selittää. Hänen mukaansa modernit älykellot yrittävät liikaa matkia älypuhelimia. Sen sijaan niiden pitäisi keskittyä laitetyypin vahvuuksiin: tietojen keräämiseen ja nopein vilkaisuin tarjottavaan sisältöön.

Samalla Vanjoki sivuaa Apple Watchia: ”Minua taitavammat design-tuntijat ovat todenneet, että laitteen ulkonäkö on kuin koululaisen suunnittelema.” Vanjoki myöntää olevansa paljolti samaa mieltä, mutta uskoo myös ”iWatch 2:n” olevan jo jotain aivan muuta.

Vanjoen visio puettavan teknologian tulevaisuudesta onkin huomattavasti nykytarjontaa monipuolisempi. Hänen näkemyksensä mukaan luvassa on älypuhelimen korvaava seuraavan tason henkilökohtainen tietokone. Siinä laskenta ja muut toiminnot tulevat jakautumaan eri puolille kehoa osaksi vaatekokonaisuutta. Älyä voi löytyä muun muassa korvista, ranteesta tai vyöltä. Sisältöä taas tullaan tarkastelemaan näyttölaitteilla, jotka ovat joko kokoontaitettavia, rullattavia tai sijaitsevat älylasien linsseissä.

Vanjoki huomauttaa, että eri tavoin taipuviin näyttöihin satsataan jo nyt merkittäviä resursseja ympäri maailmaa. Lisäksi toimintojen hajauttamisella voitaisiin osaltaan helpottaa kannettavien laitteiden virtaongelmia. Esimerkiksi älyvyölle olisi mahdollista mahduttaa mukavalla tavalla tämän päivän älypuhelimia enemmän virtaa.

Kieltämättä jännittävää tulevaisuutta odotellessa puettavan teknologian kentällä tullaan varmasti näkemään uusia kilpailijoita. Eräs niistä voi hyvinkin olla Vertu. Vanjoki nimittäin myöntää, että älykellot ja muut ylelliset, mutta älykkäät asusteet olisivat luonnollinen tuotekategoria Vertulle. Älykkyyden lisääntyminen voi avata Vertulle oivan pelipaikan viedä markkinoita perinteisiltä luksusasustebrändeiltä.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. andrew

    That’s really funny, when former Nokia top manager gives advice how hi-tech company should behave :)

Tuoreimmat jutut