Älykäs rannekello Meta Watch M1 oli käytössäni noin viikon verran. Olisin kuitenkin voinut kirjoittaa tämän arvostelun kellosta käytännössä kokonaan jo ensimmäisenä iltana, koska aivan heti Meta Watchista saadut ensifiilikset pysyivät täysin ennallaan – Android- ja iPhone-älypuhelinten kanssa yhdessä toimiva Meta Watch M1 on varsin yksinkertainen kokonaisuus, joten sen olemus, vahvuudet ja heikkoudet olivat poikkeuksellisen nopeasti hahmotettavissa.
Meta Watchin takaa löytyy suomalaista osaamista ja omistusta. Entisen nokialaisen ja sittemmin myös muun muassa Suunnon toimitusjohtajana toimineen ja nyt Meta Watchin hallituksen puheenjohtajan Juha Pinomaan vetämä sijoittajaryhmä osti Fossilin aiemmat älykellotoiminnot ja Meta Watch –tavaramerkin vuonna 2011, ja tältä pohjalta on lähdetty synnyttämään uutta. Merkittävä osa Meta Watchin tuotekehityksestä on tapahtunut pienen tiimin vetämänä Espoossa, vaikka firman myynti/pääkonttori sijaitseekin Dallasissa Yhdysvalloissa ja yhtiön toimitusjohtajana toimii jenkki Bill Geiser.
Mielestäni Meta Watch M1:lle nykyisin suosittua älykelloa parempi määritelmä olisi älykäs rannekello. Lähtökohta ajattelussa on syvällä kellomaailmassa. Meta Watchin tiedotteessakin Meta Watchin toimitusjohtaja Bill Geiser kertoo, että yhtiön pääkilpailija ei ole Apple, vaan perinteiset kellovalmistajat: “Asiakkaamme ovat muotitietoisia, intohimoisia rannekellon käyttäjiä, joilla on yleensä useampia kelloja. Tarjoamme hieman älykkyyttä vaihtoehdoksi perinteiselle rannekellolle. Apple teki älykellosta coolin, ja uskomme sen houkuttelevan valtavan määrän uusia asiakkaita markkinoille ensi vuonna.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Meta Watchin pääkohdemarkkina on myös Yhdysvallat, mutta nyt se on tuonut kellonsa tarjolle myös Euroopassa oman verkkokauppansa kautta ja tämän vuoksi kello on nyt myös Mobiili.fin arvostelussa.
Meta Watchin design hipoo ylellisyyttä
Ex-nokialaista kädenjälkeä on myös Meta Watchin design. Muotoilusta on vastannut Nokian nousun päivinä jopa legendaariseen arvostukseen nostettu muotoilujohtaja Frank Nuovo, joka 90-luvulla ja vielä 2000-luvun alkuvuosina oli monien Nokian ikonisten matkapuhelinten muovaaja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Design onkin Meta Watch M1:n ehdottomasti parasta antia. Se tuntuu hieman kalliimmaltakin kellolta, vaikka hintaa Meta Watchin testissäni olleella mallillakin on vain noin 300 euroa. Kiitos kuuluu klassisten muotojen ohella myös laatumateriaalien valinnalle: kiiltävän krominen ruostumaton teräs näyttää ja tuntuu hyvältä, jopa ylelliseltä, ja testatun mallivaihtoehdon musta nahkaranneke komppaa kokonaistunnelmaa hyvin ansiokkaasti.
Ulkonäköasiat, varsinkin kelloissa, ovat aina makuasioita ja kauneus on katsojan silmissä, mutta ainakin itse pidän Meta Watch M1:tä erittäin tyylikkäänä eikä se kädessä tarvitse hävetä paremmassakaan seurassa. Kuten lähes kaikki rannelaitteet, näyttää Meta Watch M1:kin ranteessa paremmalta kuin yksinään kuvattaessa.
Meta Watch M1 myös istuu ranteeseen varsin hyvin: kello mukautuu tiiviisti ranteenmukaiseksi liikkuvien rannekekiinnikkeidensä ansiosta. Tämä hieman erikoinen rakenneratkaisu onkin erinomaisen onnistunut tältä kantilta katsoen.
Oma ranteeni on varsin pienikokoinen, mutta eipä ole järkälemäinen Meta Watchikaan eikä se tunnu käytössä lainkaan liian suurelta. Rannekekiinnikeratkaisunsa myötä Meta Watch ehkä näyttää suuremmalta kuin se todellisuudessa ranteessa ollessaan tuntuu olevan. Käytössä Meta Watchin näyttöön toivoisi lisääkin kokoa, mikä toki olisi tradeoff laitteen kokonaiskoon kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Painoa kokeilemallani versiolla Meta Watchista on 311 grammaa. Kovin kevyeksi Meta Watchia ei siis voi haukkua, mutta samalla massa tuo myös yhä lisää laaduntuntua laitteeseen.
Käyttööni saamani Meta Watch M1:n kromatun ruostumattoman teräksen ja mustan nahkarannekkeen yhdistävä malli sijoittuu mallistossa keskivaiheille hinnaltaan. Kuten alta löytyvä kuva kertoo, tarjotaan kelloa yhteensä kahdeksana eri varianttina. Alla kuvassa hinnat ovat dollareissa, mutta Meta Watchin hinnat ovat summaltaan samat myös euroissa. Hintahaarukka ulottuu siis 249 eurosta 449 euroon. Tämän arvostelun mallivaihtoehto kellosta on hinnaltaan 299 euroa.
Meta Watch M1 on myynnissä yhtiön omassa verkkokaupassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Meta Watch M1 kestää roiskevettä, mutta ei upottamista. Kellon vedenkestävyysluokitus on 3 ATM, mikä tarkoittaa, ettei kelloa saisi upottaa tai sen kanssa mennä esimerkiksi suihkuun. Verrattuna osaan verrokkiälykelloista, on täyden vedenkestävyyden puute heikkous.
Käytettävyys jää designin varjoon
Meta Watch M1:tä hallitaan sen sivuilta löytyvillä kuudella painikkeella. Kuusi painiketta, kolme molemmin puolin, on varsin paljon eikä Meta Watch M1:n käyttö olekaan aivan intuitiivisimmasta päästä. Hieman sekavan lähtötilanteen osittain pelastaa kuitenkin Meta Watch M1:n yksinkertaisuus: koska eri toimintoja ei ole määrättömästi, pysyy kokonaisuus vielä useimmiten hanskassa alkuhämmästyksestä toipumisen jälkeen.
Kellonajan ja päivämäärän esittämisen ohella Meta Watch M1:n toiminnot voidaan laskea yhden käden sormilla. Meta Watchiin ei voi asentaa lisäsovelluksia tai uusia kellotauluja eikä toiminnallisuuteen muutenkaan tarjota minkäänlaisia laajennuksia. Niin sanotut älykkäät rannelaitteet ovat alkaneet jakautua jo ainakin kolmeen eri kategoriaan: näytöttömät tai minikokoisella näytöllä varustettu aktiivisuusrannekkeet, yksinkertaiset ja mustavalko- tai E Ink –näytöllä varustetut älykkäät kellot, kuten Meta Watch, sekä kolmantena monipuolisemmat, värinäytölliset sekä uusien sovellusten toiminnoilla laajennettavat ranteessa kannettavat tietokoneet. Meta Watch M1:n ostaja saa älykkään kellon, jonka äly on kuitenkin varsin rajoittunutta sorttia.
Meta Watch itse on luvannut ajan myötä tuoda joitakin lisätoimintoja kelloonsa, mutta varsinaista kehittäjäalustaa Meta Watchista ei ole syntymässä.
Kellotaulun voi Meta Watchissa valita kahdeksasta eri vaihtoehdosta, joiden välillä liikutaan kellon oikean puolen ylimmäisellä ja alimmaisella painikkeella. Eri sovellukset puolestaan löytyvät keskimmäisillä painikkeilla selaamalla. Eri sovelluksia on jonossa viisi kappaletta. Kellon toimintoja käyttöä käydään läpi alta löytyvällä videolla.
Ilmoitukset. Kelloon saapuvat tiedot soivasta puhelusta, saapuneista viesteistä kuin myös muut ilmoitukset. Ilmoituksista kertova värinä on Meta Watch M1:ssä miellyttävä: riittävä, jotta sen aina huomaa mutta ei häiritsevän voimakas.
Onnistunut ratkaisu on myös puhelimeen asennettavan Meta Watchin hallintasovelluksen Meta Managerin yksinkertainen mahdollisuus helposti valita sovellukset, joista kelloon ilmoituksen haluaa. Lisäksi sovelluksessa voi järjestellä eri toimintojen järjestystä valikossa. Meta Watch M1 toimii Android- ja iPhone-älypuhelinten kanssa.
Sen sijaan ärsyttäväksi puoleksi jää, ettei esimerkiksi sähköposteja voi lukea kuin osittain kellosta – viesti katkeaa tietyn pituuden jälkeen.
Kalenteritiedot. Meta Watch kertoo tulevista kalenteritapahtumista ajan, otsikon, keston ja paikan. Yksinkertainen on kaunista?
Sää. Kuin kalenteritietojenkin osalta, myös säätiedot ovat yksinkertaiset mutta selkeät. Meta Managerista voi puhelimella valita, mistä kaupung(e)ista säätiedot haluaa nähdä. Nykyhetken perustiedon ohella voi tarkastella tietoja tulevilta päiviltä.
Ajastin. Mitä voi sanoa? Ajastin on ajastin on ajastin. Mukavaa on, että edellinen ajastus säilyy muistissa ja voidaan helposti käynnistää uudelleen.
Musiikin ohjaus. Musiikin ohjauksen osalta mukana on mahdollisuus aloittaa/keskeyttää toisto, säätää äänenvoimakkuutta sekä hypätä seuraavaan kappaleeseen. Jos jotakin jää kaipaamaan, on se mahdollisuus siirtyä myös takaisinpäin edelliseen kappaleeseen. Lisäksi musiikkisovelluksessa esitetään tiedot soivasta kappaleesta.
—
Koska Meta Watchissa ei ole vaadittavia antureita, ei se tarjoa minkäänlaisia terveys- tai liikuntaseurantatoimintoja, joita älykelloissa on alettu muilta valmistajilta näkemään.
Mielenkiintoista myös on, että näin älykkäästä rannekellosta ei kuitenkaan löydy itsestään esimerkiksi herätyskelloa lainkaan.
Kokonaisuutena Meta Watchin käytettävyys kärsii useamman heikkouden yhteisvaikutuksena:
- melko pienikokoinen näyttö
- liian pieni tekstin koko
- heikko taustavalo, jonka käyttö vaatii erillisen näppäimen painallusta
- suuri painikkeiden määrä
Kun edellä mainitut seikat yhdistetään kokonaisuudeksi, ei Meta Watchin käyttökokemus ole enää miellyttävimmästä päästä. Kelloa käytetään – tai siitä on erityisesti hyötyä – niin sanotusti on-the-go eli ulkona ja liikkeessä. Tämä entisestään vielä korostaa edellä mainittuja ongelmia: esimerkiksi kävellessä Meta Watchin näytöltä on huomattavasti vaikeampi lukea esimerkiksi saapunutta ilmoitusta verrattuna muihin kokeilemiini rannelaitteisiin.
Kuuden painikkeen läsnäolo on kenties myös tehnyt Meta Watchin käyttöliittymäsuunnittelijat jopa jonkin verran laiskoiksi, minkä myötä on päädytty menemään siitä mistä aita on matalin. Ainakin alkuvaiheessa on vaikea muistaa, mistä painikkeesta tapahtuu mitäkin missäkin näkymässä ja asiaa joutuu erikseen tihrustamaan näytöltä. Lisäksi tarve sytyttää taustavalo erillisestä omasta painikkeestaan (ylin painike vasemmalla) ärsyttää – eikä mukana ole myöskään mahdollisuutta esimerkiksi liikeperustaiseen taustavalon syttymiseen. Ja taustavalo itsessään on surkea.
Alta löytyy vertailukuva Pebble-älykellon pimeässä loistavasta ja Meta Watchin rinnalla todella vaatimattomalta näyttävästä näytöstä. Ero on dramaattinen. Meta Watchin taustavalo on jopa huvittavan huono. Kun kello ulkoisesti jättää itsestään jopa ylellisen vaikutelman, on taustavalo tämän jyrkkä vastakohta – halvimman mahdollisen näköinen viritys.
Huono taustavalo yhdistettynä huonoon tapaan – erillinen päälle-näppäin – käyttää sitä on Meta Watchin suurimpia heikkouksia.
Hieman pettynyt voi olla myös tarjolla oleviin kellotauluihin – varsinkin, kun lisäysmahdollisuuttahan ei ole. Kellotaulujen design ei ole samalla tasolla itse fyysisen laitteen kanssa – niistä puuttuu se viimeinen terä, joka tekisi niistä erityisen tyylikkäitä. Nyt ne ovat vähän turhan geneerisiä.
Yksi muulla kuin värinäytöllä varustettujen älykellojen vahvuuksia on niiden pitkä akunkesto. Tämä pätee myös Meta Watchiin.
Päivänvalossa ja muuten kirkkaissa olosuhteissa Meta Watchin näyttö myös ajaa asiansa. Vaikka kyseessä onkin E Ink –näytön sijaan väritön LCD-näyttö, toimii se hyvin. Kyse on niin sanotusta muistipikseli (memory pixel) -näytöstä, mikä vähentää näytön virrankulutusta.
Meta Watch lupaa kellolleen 5-7 päivän toiminta-ajan. Testiaika oli sen verran lyhyt, että tämän paikkansapitävyyttä on aukottomasti vaikea lähteä arvioimaan. Joka tapauksessa Meta Watchin kanssa puhutaan useamman päivän toiminta-ajasta, mitä sopii tällaisella näytöllä varustetulta kellolta odottaakin.
Meta Watch M1 ladataan kiinnittämällä laturi kellon taustan pinneihin. Latausratkaisu ei ole elegantein: se koostuu tavallisesta microUSB-kaapelista sekä siihen liitettävästä lisäpalikasta, joka kiinnittyy kelloon. Meta Watch M1:n mukana ei toimiteta verkkolatauspistoketta. Lataamisen hankaluus on yksi järjestään käytännössä kaikkia nykyälykelloja toistaiseksi piinaavista ongelmista. Älykellojen joukossa Meta ei tältä osin erotu joukosta.
Yhteenveto: omanlaisensa kello lisätyllä älykkyydellä
Mietin Meta Watchia kokeillessani, että kuinka reilua sitä onkaan asettaa samalle viivalle suurten jättien, kuten Samsung tai ensi vuoden alussa Apple, tarjoamien älykkäiden rannelaitteiden vaihtoehtojen kanssa. Jäteillä kehitystyötä tekevät sadat, jopa tuhannet ihmiset ja resurssit ovat muutenkin eri planeetalta. Meta Watchin tuotekehityksestä vastaa 14 henkeä Espoossa.
Mutta vaikka kehitystyön eli inputin osalta liikutaan eri liigassa, tulee lopputuotetta eli työn outputtia kuitenkin arvioida samasta lähtökohdasta kuin kilpailevia vaihtoehtoja. Ranteessa on sijaa kuitenkin vain yhdelle.
Meta Watch M1 on itselleni vaikea arvosteltava tuote myös, koska sitä ei selvästi ole tehty minulle. Henkilökohtaisesti Meta Watch ei itseäni kiinnosta, vaan katseeni on jo suunnattu monipuolisempiin laitteisiin. En ole käyttänyt rannekelloa vuosiin ennen nykyistä älykellojen tuloa. Meta Watch on kuitenkin valinnut oman tiensä, filosofiansa, jonka lähtökohta on teknologiaa enemmän ensisijaisesti perinteisessä kellomaailmassa.
Meta Watchin osalta esille nouseekin kysymys: onko sen yksinkertaisuus vahvuus vai rajoittuneisuus heikkous?
Tähän kysymykseeen ei ole yksiselitteistä vastausta. Filosofiansa kullakin.
Arvostelun kannalta selkeämpää on katsoa miten valitun suunnan toteutuksessa on onnistuttu. Tyylikkäänä rannekellona Meta Watch onnistuu todella hyvin: se pesee tällä saralla mielestäni esimerkiksi Samsungin kaikki tarjokkaat sekä lelumaisen älykellopioneeri Pebblen alkuperäisen mallin. Meta Watch näyttää ja tuntuu hyvältä. Omat perinteiset vahvuutensa tuo mukanaan myös näyttö: hyvä näkyvyys päivänvalossa ja pitkä toiminta-aika.
Toteutuksen osalta heikoiten Meta Watchissa on onnistuttu näytön taustavalaistuksessa. Lisäksi mukavaa olisi, jos kelloa voisi itse laajentaa edes jotenkin, vaikkapa vain uusilla kellotautuilla.
Nyt Meta Watch M1 on tyylikäs rannekello, jossa on hieman älyä mukana – mutta ei kovin paljoa.
Jos ranteesta on löytynyt kello kaikki menneet vuodet, tuo Meta Watch nyt vähän ekstratoimintoja säilyttäen kuitenkin samalla yhä näyttävän tyylin toteutettuna hyvin laadukkailla materiaaleilla.
On hyvä, että tarjolla on vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin ja mieltymyksiin.
Meta Watch M1:n voi hankkia yhtiön omasta verkkokaupasta. Tässä arvostellun mallin hinta on 299 euroa.
Hyvää Meta Watch M1:ssä:
- Ylellinen ja tyylikäs design
- Laatutuntuma
- Näyttö päivänvalossa
- Pitkä toiminta-aika
Huonoa Meta Watch M1:ssä:
- Rajoitettu toiminnallisuus & hyödyllisyys
- Surkean heikko näytön taustavalo
- Laiska käyttöliittymäsuunnittelu
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »