Vielä vuosikymmenen taitteessa oli kameralla kuvaaminen vain harvoilla mielessä puhelinta ostettaessa. Markkinoilta ei yksinkertaisesti löytynyt puhelimia, joiden kameroilla olisi saanut kunnollisia kuvia, eivätkä toinen toistaan huonommat kamerat erityisesti lisänneet mielenkiintoa kuvaamista kohtaan.
Nykyjään älypuhelimilla – erityisesti lippulaivamalleilla – saa otettua huomattavasti aiempaa parempia kuvia ja kameran tärkeys onkin korostunut monille puhelinta valittaessa. Etenkin nyt kun joulusesonki on edessä ja kaikkien valmistajien lippulaivamallit ovat kaupoissa, on mobiilikuvaaminen noussut suurempaan rooliin kuin koskaan ennen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Olemme valinneet tämän kertaiseen kameratestiimme yhteensä kuuden eri valmistajan lippulaivamallit, ja Samsungilta olemme poikkeuksellisesti ottaneet mukaan kaksi puhelinta. Kaikki testin puhelimet ovat tänä vuonna julkaistuja – poikkeuksena vuonna 2013 kauppoihin tullut Nokia Lumia 1020, jonka koimme edelleen olevan valmistajan paras kamerapuhelin.
Kaikissa testiä varten otetuissa kuvissa on käytetty puhelimen automaattiasetuksia, eikä kuvia ole käsitelty tai rajattu jälkikäteen. Valitettavasti osa kuvista on jouduttu ottamaan hieman eriläisessa ympäristössä, koska kaikkia puhelimia ei saatu testiin samanaikaisesti. Kuvat on kuitenkin pyritty ottamaan samaan aikaan päivästä ja samasta kuvauspaikasta.
Ulkokuvaus
Iltapäivällä otetuissa ulkokuvissa kaikki puhelimet pärjäsivät kohtalaisen hyvin ja erot tulivat pääasiassa esille kuvien värisävyistä. Luonnollisimman lopputuloksen tuottivat Xperia Z3 ja iPhone 6 Plus, siinä missä muut puhelimet ottivat värikylläisempiä kuvia. Hieman kilpailijoitaan huonommin tilanteessa suoriutui HTC One M8, jonka kohdalla kuva paitsi näytti epätarkalta, mutta oli myös väreiltään epäluonnollinen.
Lähikuvaus ulkona
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lähikuvissa eri kameroiden väliset erot jäivät huomattavasti muita tilanteita pienemmiksi. Värisävyissä oli edelleen jonkin verran eroa, mutta jokaisen kameran kuvat olivat laadultaan hyvällä tasolla. Pieniä eroja kuviin toi puhelinten automaattitarkennus, joka toimi joissain puhelimissa toisia paremmin.
Sisäkuvaus huoneenvalossa
Huoneenvalossa otetuissa sisäkuvissa puhelimet joutuivat haastavampaan tilanteeseen, sillä valoa ei ollut tarjolla yhtä paljon kuin ulkona otetuissa kuvissa. Optisen kuvanvakaajan löytyminen antoi tietyille puhelimille etulyöntiaseman, ja Galaxy Note 4, iPhone 6 Plus, Lumia 1020 ja HTC One (M8) pärjäsivätkin sisävalaistuksessa verrattain hyvin.
Sisäkuvaus salaman kanssa
Valojen sammuttamisen jälkeen nousivat puhelinten väliset erot aiempaa paremmin esille. Pimeässä kuvatessa Xenon-salama oli Lumia 1020:lle ehdoton valttikortti, ja puhelimen kuvista tuli paitsi luonnollisia, myös hyvin valaistuja. Vastakohtana puolestaan oli HTC:n One (M8), jonka neljän megapikselin Ultrapixel-kamera tuotti selvästi samean näköisen kuvan. Muilta osin kilpailu oli tasaisempaa, joskin Sonyn Xperia Z3:n kuva oli selvästi ylivalottunut.
Sisäkuvaus pimeässä
Kun testipuhelimista kytki salamat pois päältä oli huoneessa pilkkopimeää. Näissä olosuhteissa kohtalaisenkin kuvan aikaansaamiseksi tarvittaisiin normaalisti ammattilaiskamera, mutta päätimme kuitenkin testata miten lippulaivapuhelimet tilanteessa pärjäävät.
Suurin osa puhelimista otti käytännössä pikimustan kuvan, josta ei erottanut ensimmäistäkään yksityiskohtaa. Näistä kuvista otimme alle näytille Nokia Lumia 1020:n otoksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Poikkeuksena muihin puhelimiin tallensi LG:n G3 pimeässä rakeisen otoksen, joka ei kuitenkaan ollut sisällöltään tasamustia kuvia parempi. Testin todellinen yllättäjä oli kuitenkin Sonyn Xperia Z3, jonka kuvasta saattoi erottaa kuvauskohteen täyspimeässäkin huoneessa. Kuvalle on ehkä vaikea löytää järkevää arjen käyttötarkoitusta, mutta pienellä mielikuvituksella siitä voi yhtäkaikki erottaa kuvauskohteena olleen appelsiinin sekä vihreän muovilelun valkoisine silmineen.
Vuoden 2014 kamerapuhelin?
Varsinaista voittajaa emme lähde tällä kertaa lippulaivamalleista valikoimaan, sillä kyse on osalti makuasioista. Esimerkiksi värisävyjen suhteen Sonyn Xperia Z3 nappaa lippulaivapuhelimista luonnollisimman näköisiä kuvia ja iPhone 6 Plus seuraa pitkälti Sonyn jalanjäljissä. Toisaalta monet valmistajat suosivat myös tarkoituksella värikylläisyydeltään ja kontrastiltaan hieman liioiteltuja kuvia, jotka useiden mielestä näyttävät luonnollisia kuvia paremmilta.
Kaiken kaikkiaan ainoa varsinainen pettymys puhelintestissä oli alkuvuonna julkaistu HTC One (M8), jonka kuvat olivat lähes kautta linjan muita puhelimia epätarkempia. HTC otti alkuvuonna julkaistussa puhelimessa selvän riskin erikoisella Ultrapixel-kamerallaan, ja ainakaan näiltä erin riskinotto ei näytä kantaneen hedelmää.
—
Tähän artikkeliin on käytetty ruotsalaiselta Mobil-julkaisulta saatua materiaalia.Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »