Mobiili.fi:n testissä ovat nyt tovin viihtyneet sekä Applen uusin iPhone-malli, iPhone 6, että Samsungin uusi, täysin uuteen kategoriaan Samsungilla osuva puhelinmalli, Galaxy Alpha. Laitteissa on paljon samaa, mutta myös paljon eroja. Molemmista löytyy myös samoja ominaisuuksia toisistaan poikkeavilla toteutustavoilla. Molemmat ovat hyviä laitteita, mutta molemmissa on omat puutteensa ja heikkoutensakin. Nyt on aika laittaa kilpakumppanit keskinäiseen vertailuun.
Galaxy Alpha on mielenkiintoinen pelinavaus Samsungilta. Laite on kevyt, siro, tehokas, siinä on paljon ominaisuuksia ja toimintoja, premium-luokan hinta sekä alumiininen kehys laitetta kiertämässä. Alumiinin käyttö, näytön koko, laitteen yleinen sirous ja keveys sekä hinnoittelu tekevät laitteesta ilmiselvän kilpailijan iPhone 6:lle.
Apple iPhone 6
- 4,7" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 8 Mpiks. kamera
- 1.2 Mpiks. etukamera
- Apple A8 -piiri
- 1810 mAh akku
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sekä Alpha että iPhone 6 käyttävät 4,7-tuumaista näyttöä, mikä ei tänä päivänä enää ole erityisen suuri näyttö älypuhelimelle. Samsungin muihin huippulaitteisiin verrattuna näyttö on jopa pieni, kun taas iPhonessa hyppäys aiemman mallin 4-tuumaisesta näytöstä on melkoisen suuri. Suurin ero laitteilla on käyttöjärjestelmä, sillä Galaxy Alpha käyttää Androidia, joka erottuu muiden valmistajien Android-puhelimista Samsungin omalla Touchwiz-käyttöliittymällä, kun taas iPhone käyttää Applen omaa iOS-käyttöjärjestelmää, jota muiden valmistajien puhelimista ei löydy.
Näytön koon lisäksi laitteita yhdistää myös kohtuullisen siro rakenne. Molemmat rakentuvat 4,7-tuumaisen näytön ympärille, eli isoja eroja ulkomitoissa ei ole, mutta Samsung on tehnyt Alphasta hieman Applen iPhonea siromman sekä varsinkin kevyemmän. Alphalla massaa on Samsungin mukaan 115 grammaa, kun taas iPhonelle ilmotetaan massaksi 129 grammaa. Ero ei ole suuren suuri, mutta se on havaittavissa, kun laitteita hetken käsissään pyörittelee. Uusi iPhone ei enää tuo samanlaista keveyden aikaansaamaa ihastusta kuin siirtyminen iPhone 4:stä tai 4S:stä vitoseen. Galaxy Alpha sen sijaan yllätti keveydellään. Kumpikaan laitteista ei kuitenkaan ole sen paremmin kevyin tai ohuinkaan markkinoilla tänä päivänä olevista älypuhelimista, mutta molemmat ovat miellyttävän pieniä ja keveitä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laitteiden tärkeimmistä ominaisuuksista voisi mainita järjestelmäpiirin, joka Galaxy Alphassa on Samsungin oma, kahdeksanytiminen Exynos 5430, jonka neljä tehokkaampaa suoritinydintä toimivat maksimissaan 1,8 gigahertsin kellotaajuudella, kun taas iPhone 6 käyttää Applen suunnittelemaan A8-piiriä, jonka kaksiytiminen suoritin toimii 1,4 gigahertsin kellotaajuudella. Käyttömuistia Alphassa on kaksi gigatavua, iPhonessa yksi. Tallennustilan osalta Alpha on erikoinen poikkeus Samsungin muihin huippumalleihin. Laite on saatavilla ainoastaan 32 gigatavun tallennustilalla varustettuna, eikä muistikorttipaikkaa ole. Applen iPhone 6 tarjoaa 699 euron hinnat alkaen -mallissa 16 gigatavua tallennustilaa, eikä myöskään iPhonessa ole muistikorttipaikkaa. Jos 16 gigatavua tuntuu ostettaessa turhan vähäiseltä määrältä, on tarjolla myös 64:n ja 128 gigatavun tallennustiloilla varustetut versiot, joiden hinnat ovat 799 euroa ja 899 euroa. Tallennustilaa ei ole mahdollista lisätä enää jälkikäteen.
Laitteiden ominaisuuksia listattuna katsellessa mieleen nousee, että Samsung olisi paljon kilpailijaansa tehokkaampi ja omaa enemmän ominaisuuksia, mutta tilanne ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Käytettävyydessä on isoja eroja ja osittain paremman laitteen valitseminen on kiinni myös kunkin henkilökohtaisista mieltymyksistä. Lisäksi huomionarvoista on myös laitteen ja sen käyttöjärjestelmän ympärille rakentuva ekosysteemi. Apple on ylivoimainen ykkönen ekosysteemin osalta, kiitos iPadien, Mac-tietokoneiden sekä iPhonelle yhteensopiviksi suunniteltujen oheislaitteiden. Vastapainona Applen ekosysteemi on kuitenkin varsin suljettu, ja esimerkiksi iOS-käyttöjärjestelmällä on omat rajoitteensa, jotka saattavat osaa käyttäjistä vaivata. Galaxy Alphan Android on avoimempi ja laajemmin käyttäjän muokattavissa.
Selkeä etu iPhonella on käytön sujuvuus. Käyttöjärjestelmä reagoi ripeämmin ja sovellukset lähtevät avautuvamaan nopeammin. Lisäksi Galaxy Alphan kosketusnäytön vaste aiheutti testikäytössä muutamaan otteeseen hermojen kiristymistä. Esimerkiksi kahden sormen pyyhkäisyllä avattava pikapainikevalikko osoittautui vaikeasti saavutettavaksi, koska laite ei useimmiten rekisteröinyt kuin toisen sormen pyyhkäisyn ja ylälaidasta avautuikin ilmoituskeskus. Vastaavasti kuvakaappauksen Alphan näytöltä voi ottaa pyyhkäisemällä näyttöä kämmensyrjällä vasemmalta oikealle, mutta useimmiten pyyhkäisy johti aivan muuhun kuin toivottuun lopputulokseen. Lisäksi ärsytystä aikaan saivat haamukosketukset, joita näyttö otti pulleista kämmenistä, kun laitetta oli tarkoitus pidellä yhdellä kädellä ja käyttää toisen käden sormilla. iPhonen kanssa ei tällaisia ongelmia ilmennyt.
Sujuvuudesta puhuttaessa tulee esille nostaa myös sormenjälkitunnistin. Molemmissa sellainen on, ja molemmissa sitä voi käyttää näytön lukituksen avaamiseen sekä joihinkin ostotoimenpiteisiin. Käytännössä näytön lukituksen avaaminen vaatii Alphalla ensin kotinäppäimen painalluksen sekä perään vielä erillisen pyyhkäisyn sormella. Samsung on joihinkin aiempiin laitteisiinsa verrattuna nyt jo saanut parannettua tunnistimien toimintaa tilanteissa, joissa puhelinta käytetään yhdellä kädellä, eli pyyhkäisy tapahtuu hieman vinossa. Silti Alphan tunnistin vaatii lähes aina useamman kuin yhden pyyhkäisyn rekisteröidäkseen sormen. Muutaman testipäivän jälkeen Alphan tunnistimen jatkuva pyyhkiminen alkoi tuntua siinä määrin turhauttavalta, että lopetin sen käytön.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen sormenjälkitunnistin toimii pyöreällä kotinäppäimellä sormen kulmasta riippumatta, eikä vaadi erillisiä pyyhkimisiä, vaan lukee sormenjäljen samalla, kun käyttäjä painaa näppäintä lukituksen avatakseen. Lukuvirheitä tulee joskus myös iPhonen tunnistimella, mutta kuitenkin huomattavasti harvemmin kuin Alphalla. Sormenjälkitunnistin on erinomainen tapa suojata puhelin arjen tilanteissa, mutta sen olemassaolo ei lohduta, ellei sen käyttö ole luontevaa eikä sitä tule käytettyä.
Akkukesto on yleensä käyttäjiä kiinnostava tieto. Perusahkerassa käytössä riitti molemmissa laitteissa virtaa päivän loppuun asti, mutta yleensä iPhonessa oli päivän päätteeksi enemmän virtaa jäljellä. Kumpikaan ei kuitenkaan riko ennätyksiä akkukeston osalta ja päivän päätteeksi kannattaa kumpainenkin ladata. Jonkinlainen yllätys oli Galaxy Alphan akkukesto, kun ottaa huomioon akun koon. 1860 milliampeeritunnin akku on sanalla sanoen pieni, jos sitä vertaa mihin tahansa lippulaiva-Androidiin. Samsung ei turhaan kehu Alphassa esitellyn uuden järjestelmäpiirin pientä virrankulutusta. Aivan luvattuun kestoon ei laite silti yltänyt.
Samsungin mukaan Alpha toistaa yhdellä akullisella videota jopa 10 tuntia, mutta testilaitteessa virta loppui reilun kahdeksan tunnin jälkeen. Apple sen sijaan lupaa iPhone 6:lle videotoistoa 11 tuntia, joka testikäytössä ylittyi noin puolella tunnilla. Samsungin etuna tosin on äärimmäinen virransäästötila, joka rajoittaa puhelimen toimintoja ja käytettäviä sovelluksia sekä sammuttaa AMOLED-näytöstä värit. Niinpä, vaikka virtaa olisi kuluttanut reilusti vaikkapa pelaamalla, voi virransäästötilalla auttaa pitämään puhelimen perustoimintoineen käytössä.
Mielenkiintoinen ero on myös laitteiden näytöissä käytetyssä teknologiassa. Kun iPhone 6 käyttää IPS LCD -näyttöä, on Galaxy Alphassa Super AMOLED -näyttö. Resoluutio ei kummassakaan yllä erityisen korkealle. Alphassa pikselitiheys on 312 pikseliä tuumalla ja iPhonessa 326 pikseliä tuumalla. Käytännössä kuitenkaan kummankaan näytöltä ei normaalikäytössä yksittäisiä pikseleitä erota, mutta näytöillä ei silti ole siis ”turhia” pikseleitä syömässä suorituskykyä tai lisäämässä virrankulutusta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Joidenkin mielestä Applen käyttämä LCD saattaa olla eilispäivän teknologiaa, mutta uudet iPhonet ehtivät jo saada tittelin markkinoiden parhaista LCD-näytöistä, ja vertailussa iPhone 6 ja Galaxy Alpha osoittavatkin, että hyvin toteutettuna LCD edelleen päihittää huolimattomasti toteutetun AMOLED-näytön. Galaxy Alphan näyttö tarjoaa laajemman väritoiston, mutta häviää kirkkaudessa ja katselukulmissa, eikä väritoisto ole erityisen tarkka tai luonnollinen. Alphan näyttö tarjoaa siis ensivilkaisulla räiskyviä värejä, mutta ennen pitkää iPhonen luonnollinen väritoisto ja LCD:n kirkkaus tuntuvat katselukokemuksena miellyttävämmiltä. Galaxy Alphan näytössä on havaittavissa myös sinivihreä perussävy, eikä valkoinen näytä valkoiselta samalla tavalla kuin iPhonen näytöllä.
Näyttöjen laatua suorassa auringonpaisteessa ei päästy testaamaan, koska testipäivät olivat sateisia ja pilvisiä. Galaxy Alphan näyttö kuitenkin häviää ainakin kirkkaudessa selvästi iPhonelle, eli jälkimmäinen saattaisi hyvinkin olla vahvoilla kirkkaassa ulkoilmassa käytettäessä. Lisäksi kehuja voi antaa siitä, että iPhonen näytöllä kuva näyttää piirtyvän lähes suoraan lasin pintaan. Vaikutelmaa korostaa vielä laitteen reunoilta pyöreästi kohoava etupaneeli, joka paikoin antaa vaikutelman laitteen pinnan yllä leijuvasta kuvasta.
Mielenkiintoista on, että Galaxy Alphan näyttöä piinaava yliampuva värikylläisyys vaivaa myös sen kameraa. Joissain olosuhteissa Alphan värikkäät kuvat näyttävät paremmilta, mutta vähintään yhtä usein se tallentaa värit selvästi korostuneina ja jopa täysin luonnottomina tai vääristyneinä. iPhonen kamera tallentaa värit luonnollisempina, joskin joissain tilanteissa, ainakin hämässä, väreistä jää hieman uupumaan. Kehuja täytyy antaa iPhonen TrueTone-salamalle, joka käyttää kahta erisävyistä LED-valoa. Kännykkäkameroiden salamat nyt eivät pääsääntöisesti kuvia pelasta, mutta Applen ratkaisu tarjoaa ainakin hieman luonnollisempia värisävyjä kuin Samsungin valkoinen salamavalo.
Ylivoimaisesti suurin etu iPhonen kamerassa on sen nopeus. Kännykkäkameroilla harvoin haetaan mestarillisia otoksia, mutta käytännön tilanteissa kameran pitää olla nopeasti hallussa ja kuvaamassa. Tässä iPhone todella loistaa. Applen markkinointitermi Focus Pixels ei ole pelkkää hypeä, vaan kamera todella tarkentaa ja ottaa kuvia kiitettävän ripeästi. Samsungin kanssa erityisesti hämärässä kuvatessa jää kaipaamaan erillistä jalkaa kameralle, sillä sen verran hitaasti se kuvia ottaa vähäisessä valossa.
Automaattiasetuksilla otettuja, jälkikäsittelemättömiä esimerkkikuvia pääset katsomaan Dropboxista tämän linkin takaa. Kuten näyttövertailua, myöskään kameratestiä ei aurinkoisissa oloissa päästy testaamaan, kiitos lokakuisten sadepäivien.
Samsung Galaxy Alpha ja Apple iPhone 6 ovat mielenkiintoisia kisailijoita. Tärkeintä on huomata, ettei kumpaakaan ole tarkoitettu sellaiselle, jolle tärkeintä puhelimessa on pitkä lista ominaisuuksia tai korkea näytön resoluutio. Kummatkin ovat kohtuukokoisia, miellyttävästi yhdellä kädellä käytettäviä älypuhelimia, jotka tarjoavat premiumtuntumaa alumiinin avulla. Jos puhelimelta kaipaa vaikkapa isoa näyttöä elokuvien katseluun tai isoa akkua pitkille reissuille, pitää valinta kallistaa muihin laitteisiin. Myöskään edullista peruspuhelinta kaipaavan ei kannata näillä malleilla päätään vaivata. Jos sen sijaan hakusessa on mukavasti taskuun tai käsilaukun pohjalle sujahtava laatupuhelin, joka näyttää ja tuntuu miellyttävältä, on iPhone 6 tai Galaxy Alpha ehdottomasti varteenotettava valinta.
Galaxy Alpha on Samsungilta hyvä pelinavaus premiumpuhelimien suuntaan, mutta ei käyttöliittymänsä osalta yllä iPhonen tasolle. Samsungilla ei valitettavasti ole vielä ymmärretty, että design tai premium on muutakin kuin miltä laite näyttää tai tuntuu kädessä. Se on hyvin pitkälti myös sitä, miten laite toimii ja kuinka miellyttävää sitä on käyttää. Tällä saralla Apple on reilusti edellä. Valitettavasti tällä etumatkalla on kuitenkin myös hintansa. Galaxy Alphaa myydään Suomessa tällä hetkellä jo alle 600 eurolla, mutta iPhone 6:sta joutuu maksamaan noin sata euroa enemmän.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »