Mobiili.fin arvosteluun saapui markkinoiden edullisin Windows Phone -älypuhelin Lumia 530. Arvostelussa tarkastamme Lumia 530:n toimintaa yleisellä tasolla, katsastamme kameran laadun ja mitä vahvuuksia ja heikkouksia laitteesta löytyy.
Lumia 530:sta ei niin paljoa uutta ja hienoa löydy, joten pakkaamme arvostelumme tällä kertaa hieman lyhempään yhden artikkelin arvosteluun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näin alkuun muistin virkistykseksi Lumia 530:n tekniset ominaisuudet:
- Neljän tuuman kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 854×480 pikseliä
- Qualcommin Snapdragon 200 -järjestelmäpiiri 1,2 gigahertsin taajuudella
- Viiden megapikselin takakamera 480p -videokuvauksella
- 512 megatavua RAM-muistia ja neljä gigatavua tallennustilaa, jota voi laajentaa muistikortilla jopa 128 gigatavun verran
- Käyttöjärjestelmänä Windows Phone 8.1
- Fyysiset mitat: 119,7 x 62,3 x 11,7 millimetriä
- Paino: 129 grammaa
- Hinta halvimmillaan vajaa 90 euroa
- Värivaihtoehdot: Oranssi, vihreä, valkoinen ja tummanharmaa
Lumia 530 on luultavasti Lumia 520:n seuraaja, vaikka se onkin joiltain osa-alueiltaan heikompi. Hintakin oli myyntiin tullessaan huomattavasti alhaisempi kuin Lumia 520:lla, joten omasta mielestäni Lumia 530:lla olisi voinut olla eri sarjassa – vaikkapa Lumia 430. Joka tapauksessa siirrytäänpä tutkailemaan itse laitetta.
Näyttö
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdellä sanalla sanoen Lumia 530:n näyttö on heikko. Näytön tarkkuus on kohtalainen, mutta pienempää tekstiä katsellessa tekstin terävyys katoaa. Värientoisto on kohtuullista, mutta katselukulmat ovat todella heikot. Pienikin kulma saa värit menemään hailakoiksi ja etenkin mustissa alueissa huomaa hailakkuuden. Musta toistuu Lumia 530:n näytöllä hyvinkin harmahtavana. Näytön vasteaika on myös heikko. Haamukuvia tulee todella paljon etenkin vaaleaa taustaa vasten. Internettiä selaillessa haamukuvia tuli häiritsevänkin paljon.
Kosketusta näyttö tottelee hyvin eikä suurempaa viivettä ole huomattavissa. Parin viikon testailun jälkeen ei näytön kanssa ollut ongelmia, joten tämän suhteen laitteessa ei ole valittamista. Kokonaisuudessaan siis näyttö on katselukulmien osalta heikko, mutta kosketuksen kanssa ei ole ongelmia.
Windows Phone 8.1:n tulon jälkeen aloitusnäytölle on voinut myös pienemmissä puhelimissa laittaa enemmän tapahtumaruutuja. Parhaimmillaan näytölle mahtuu kuusi pientä tai kolme keskikokoista tapahtumaruutua. Neljän tuuman näyttö on kuitenkin nykymittapuulla suhteellisen vähän, minkä takia henkilökohtaisesti käytän mieluummin vanhaa mallia – eli neljä pientä tai kaksi keskikokoista tapahtumaruutua.
Windows Phone takaa sulavan toiminnan
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaikka kyseessä on alle 90 euron laite, on sen käyttö kuitenkin sulavaa. Snapdragon 200 -järjestelmäpiiri ei ole todellakaan nopeimmasta päästä, mutta perusjutut hoituvat Lumia 530:lla sulavasta. Käyttöjärjestelmä pyörii mallikkaasti, mutta sovellukset eivät avaudu yhtä sutjakkaasi kuin kalliimmilla Lumia-laitteilla. Internet-selainkin toimii astetta hitaammin kuin vertailukohtana olleella Lumia 830:lla.
Kokonaisuudessaan Windows Phone on sen verran kevyt käyttöjärjestelmä, ettei se vaadi kovia tehoja pyöriäkseen sulavasti. Jos vertaa samanhintaisiin Android-laitteisiin, tuottaa Lumia 530 huomattavasti paremman ja sulavamman käyttökokemuksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muovinen, mutta kohtuullisen jämäkkä
Lumia 530 istuu käteen pyöreytensä takia kohtuullisen mukavasti, mutta tuntuu hieman paksulta (lähes 12 millimetriä), kun on tottunut käyttämään huomattavasti ohuempia älypuhelimia. Puhelin tuntuu muutenkin hieman lelumaiselta, luultavasti muovisuutensa takia, mutta se ei juurikaan nitise väänneltäessä.
Takakuori lähtee Lumia 530:sta oikealla tekniikalla yllättävän helposti irti. Se napsahtaa myös helposti takaisin paikoilleen.
Lumia 530:sta puuttuu kokonaan kameranäppäin. Windows Phonen yhtenä vahvuutena pidettiin fyysistä kamerapainiketta, mutta Lumia 530:ssa se on jätetty pois – luultavasti hinnan takia. Windows Phonea käyttäneenä jäin kaipaamaan kamerapainiketta. Tilaisuuden tullen kameran sai nopeasti auki painamalla kameranäppäintä. Lumia 530:ssa täytyy avata puhelin ja avata kamerasovellus joko tapahtumaruudun, sovelluskuvakkeen tai Action Centerin kautta. Joka tapauksessa tähän täytyy totutella eikä se kuitenkaan ole lähellekään yhtä kätevä kuin kamerapainike. Toisaalta Lumia 530:aa tuskin ostetaan varta vasten kuvaamista varten, koska sen kamera on sen verran heikko.
Fyysiset painikkeet, lukitusnäppäin ja äänenvoimakkuuden säätönäppäimet ovat suhteellisen laadukkaat. Niissä on hyvä tuntuma ja ne ovat sijoitettu laitteeseen hyvin. Käyttäjän ei tarvitse muuttaa käden asentoa, jos haluaa säätää äänenvoimakkuutta.
Windows Phonen toimintonäppäimet ovat toteutettu näytöllä. Se ei juurikaan vaatinut totuttelua, mutta itse pidän enemmän kapasitiivista toimintonäppäimistä näytön alapuolella.
Kamera
Niin kuin jo aiemmin mainitsin, Lumia 530:n kamera on suhteellisen heikko. Toisaalta alle satasen laitteen kameralta ei voikaan suuria odottaa. Kuvien napsiminen onnistuu ainoastaan takakameralla, koska etukameraa ei Lumia 530:ssa ole.
Hyvissä valaistusolosuhteissa kuvista tulee kohtuullisia. Hieman hämärässä kuviin muodostuu jo paljon kohinaa ja taas kirkkaissa olosuhteissa kamera polttaa kirkkaat alueet helposti puhki.
Positiivisena juttuna Lumia 530:n kamerassa on sen ohjelmisto. Nokia Camera tuo mukanaan laajasti säätömahdollisuuksia eri olosuhteisiin. Jollain tavalla sen käyttö on kuitenkin rajoitettua. Lumia 530:ssa voi parhaimmillaan ottaa kuvia yhden sekunnin valotusajalla, kun taas kalliimmissa Lumia-laitteissa valotusaika voi olla parhaimmillaan neljä sekuntia.
Lumia 530 omaa kiinteätarkenteisen kameran. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lähikuvien ottaminen ei onnistu Lumia 530:lla. Esimerkkikuvissa käytin verrokkilaitteena testiin saapunutta Lumia 830 -älypuhelinta.
Alla esimerkkikuvia, jotka ovat otettu automaattiasetuksilla.
Lumia 530:n ehdottomasti suurimmat vahvuudet ovat sen alhainen hinta ja sulava käyttökokemus. Noin 90 euron hintaiselta laitteelta ei odota paljoa, mutta puhelin yllätti sulavuudellaan. Kaikki perusjutut onnistuvat puhelimella kätevästi. Käyttöjärjestelmä toimii tökkimättä niin kuin suurin osa sovelluksistakin. YouTube-videoita katsellessa ei ongelmia ilmaantunut.
Heikkouksia taas löytyy enemmän, mutta täytyy aina muistaa, että kyseessä on alle satasen laite. Suurimmat heikkoudet ovat puhelimen näyttö sekä kamera. Jotkut muutkin pienemmät asiat jäävät häiritsemään kuten kameranäppäin. Jäin myös kaipaamaan valoisuudentunnistinta. Lumia 530:ssa täytyy käyttäjän itse säätää näytön kirkkaus. Se onnistuu helposti Action Centerin kautta. Kirkkauden säädössä on vain kolme pykälää: pieni, normaali ja suuri kirkkaus.
Pieni tallennustila (neljä gigatavua) tulee myös nopeasti vastaan, koska käyttöjärjestelmä ja valmiiksi asennetut sovellukset vievät leijonanosan tallennustilasta. Vapaaksi tallennustilaa jää vain reilun gigatavun verran. Tämän vuoksi muistikortin osto on lähes välttämätöntä, jos haluaa laitteeseen lisää sovelluksia, musiikkia ja valokuvia. Tämän vuoksi noin 90 euron hintaan täytynee lisätä pari kymppiä. 8-32 gigatavun muistikorttien hinnat pyörivät 10–30 euron välillä.
Yhteenveto
Hintaansa nähden Lumia 530 on todella hyvä pakkaus. Vaikka heikkouksia laitteesta löytyy, on Lumia 530 kokonaisuudessaan mukava paketti. Sulava käytettävyys yhdistettynä yllättävän jämäkkään rakenteeseen on jotain sellaista, mitä ei normaalisti tässä hintaluokassa ole.
Vaikka näyttö ja kamera ovat melko heikkoja, ei se kokonaisuutta pilaa täysin. Tallennustila on pieni ja muutenkin Lumia 530:sta on karsittu pois lähes kaikki mahdollinen, jotta hinta on saatu näinkin alhaiseksi.
Kenelle puhelin on sitten suunnattu? Lumia 530 soveltuu hyvin esimerkiksi ensimmäiseksi älypuhelimeksi, koululaisen puhelimeksi tai sitten vaan kakkospuhelimeksi vaikkapa laskettelurinteeseen tai muihin reissuihin, joilla älypuhelin on vaarassa. Lumia 530 sopii myös hyvin käyttäjälle, joka tarvitsee puhelimen soittamiseen, viestittämiseen ja satunnaiseen internet-selailuun.
Voin hyvillä mielin suositella laitetta, jos hakusessa on edullinen, mutta toimiva älypuhelin. Toki kilpailijoitakin tässä hintaluokassa on paljon, mutta ainakaan Android-laitteissa käyttöjärjestelmän sulavuus ei ole samalla tasolla Lumia 530:n kanssa.
Tällä hetkellä Lumia 530 ja Lumia 520 lähtevät kaupasta mukaan lähes samalla hinnalla. Tässä tapauksessa kannattaa miettiä, kumman haluaa. Lumia 530 häviää muutamalla osa-alueella Lumia 520:lle.
- Lumia 530 on painavampi ja paksumpi kuin Lumia 520
- Ei valoisuuden tai etäisyyden tunnistimia
- Ei kamerapainiketta ja kamerassa ei ole automaattitarkennusta
- Tallennustila: neljä gigatavua vs. kahdeksan gigatavua
- Näyttö ei tue Super Sensitive Touchia
Joka tapauksessa voin suositella Lumia 530:n ostoa, mutta kannattaa miettiä myös Lumia 520:n hankintaa. Lumia 520 kuitenkin poistunee lähiaikoina markkinoilta, joten kilpailua Lumia-mallien välillä enää ole sen jälkeen.
PS. Jos jotain kysyttävää jäi, laite on vielä testissämme, joten voin vastailla kysymyksiinne.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »