H-hetki on käsillä. Seuraavaksi nimittäin selvitämme, miten Surface Pro 3 yhdessä uudistuneen Type Coverin kanssa selviää kannettavan tietokoneen haastavista tehtävistä. Arvostelun aiemmissa osissa tarkastelimme laitetta yleisesti ja testasimme sen käyttöä puhtaana tablettina.
Kulkee vaivatta mukana
Läppärinäkökulmasta 800 gramman laite on todella vaivattomasti mukana kulkeva tapaus. Surface Pro 3 mahtuu pienempäänkin reppuun tai laukkuun eikä rasita käyttäjäänsä kannettaessa. Laite käynnistyy tietysti unitilasta välittömästi, mutta täysin suljetusta tilastakin nopeasti. Se on siis kätevä napata esiin milloin vain esimerkiksi nopeaa työtehtävää varten.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samoin laitteen käsittelyyn tottuu nopeasti. Aluksi esimerkiksi katselukulman säätely seisontatuen avulla ei ole aivan niin näppärää kuin normaalissa kannettavassa, mutta käsien totuttua Surface Pro 3:n erilaiseen fysiikkaan hoituvat laitteen esille otto ja asennon vaihto varsin mukavasti. Eritoten, kun tabletti on tukijalkaansa myöten niin laadukasta tekoa, ettei sitä tarvitse käsitellä silkkihansikkain.
Type Coverin ja kosketusnäytön välimaastossa
Kuten aiemmin mainitsimme, yksi Surface Pro 3:n suurista hidasteista on Windowsin laihahko sovellusvalikoima. Tämän vuoksi käyttäjän on monissa tapauksissa pakko paeta perinteisen työpöydän puolelle hakemaan monipuolisuutta toimintaansa. Läppärikäytössä, eli Type Coverin kanssa, tämä ei onneksi haittaa niin paljoa, kun pieniä kohteita voi tarvittaessa klikkailla hiiren avulla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ikävä kyllä Type Coverin touch pad -hiiren käyttömukavuus ei pääse laitteen muiden ominaisuuksien tasolle. Pinta on omaan makuuni hieman liian liukas ja lisäksi levyn pinta-ala on pieni. Navigointi sen avulla onnistuu kyllä, mutta pitkille työ- tai pelihetkille sormet hakeutuvat mieluummin joko kosketusnäytölle tai ulkoiselle hiirelle.
Kirjoittamisen Type Cover sen sijaan hoitaa hyvin. Tietenkään ohuen kannen kirjoitustuntuma ei pärjää perinteisille läppäreille, mutta painikkeet ovat siitä huolimatta kookkaat ja antavat sopivasti palautetta. Olen viime viikkoina kirjoittanut tien päällä lukuisia Mobiili.fin artikkeleita Surface Pro 3:lla täysin ongelmitta. Elintärkeä apu on mahdollisuus nostaa näppäimistö toisen magneetin avulla kohotettuun asentoon: ilman tätä kirjoittaminen olisi huomattavasti ankeampaa.
Magneetin ansiosta sylikäyttökin onnistuu kohtalaisesti. Enemmän kokemusta itse asiassa rajaa seisontatuki, jonka vuoksi laite vaatii tavallista enemmän sylitilaa rajoittaen mahdollisia käyttöasentoja. Useimmiten mukava kirjoitusasento on kuitenkin mahdollista löytää ja laite toimiikin näiltä osin paremmin kuin miltä päälle päin ehkä näyttää.
Lisäksi on mainittava, että totesin kosketusnäytön läppärikäytössä todella luontevaksi navigointitavaksi. Vanhassa kannettavassani on perinteinen paneeli, mutta yritin tästä huolimatta eräänä päivänä tökkiä myös sen näyttöä. Niin nopeasti kosketuskäyttö löysi tiensä selkärankaani, mikä on suuri plussa sekä Surface Pro 3:lle että muille kosketusnäytöllä varustetuille läppäreille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Windows 8.1 Pro ja työpöytänäkymä
Surface Pro 3 on pohjimmiltaan täysimittainen PC hyvine ja huonoine puolineen. Tehoja oli testiversiossa riittämiin kaikkeen toimintaan, aina kevyestä nettiselailusta erilaisten moniajotilanteiden kautta raskaampaan pelaamiseen saakka, eikä tahmaamista juurikaan ollut nähtävissä. Väitänkin, että useimmille käyttäjille Core i5 -versio riittää enemmän kuin hyvin.
Raskaiden tehtävien parissa laite lämpenee kyllä huomattavasti, mutta ei tullut koskaan epämiellyttäväksi pidellä. Läppärikäytössä asiaa ei itse asiassa edes huomaa, kun laitteisto piileksii näytön takana. Perinteisestä läppäristä poiketen reidet eivät siis olleet hiessä edes pidemmän käytön jälkeen.
Liitäntöjä on juuri riittävästi, jotta Surface Pro 3:lla voi uskottavasti tehdä PC:ille ominaisia toimia. Tiedostojen käsittely, videotoisto, erilaisten ajurin asentaminen tarvittaessa ynnä muu onnistuu siis hienosti. Kokemusta rajoittaa ainoastaan työpöytänäkymän laajuus, joka jättää ikonit usein liian pieniksi, vaikka niitä muuttaisi asetuksista isommiksi. Lisäksi kaikki kohteet, edes Windowsin omat taustakuvat, eivät skaalaudu näytön erikoiselle tarkkuudelle oikein, mikä johtaa sumuisiin ja rosoisiin kohteisiin ja kuvaajiin. Ongelma on vain kosmeettinen ja usein varsin huomaamatonkin, mutta tuo silti ikävän rypyn muuten niin kauniiseen laitteeseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuus ja hinta
Surface Pro 3 toimii sinänsä läppärinä varsin mainiosti, vaikka tietyissä asioissa tehdäänkin kannettavuuden ja tablettihengen vuoksi kompromisseja. Sen ihanteellista kohdekäyttäjää on kuitenkin vaikea hahmottaa.
Itse käytän päätietokoneenani pelkästään läppäriä, enkä siis olisi valmis ottamaan Surface Pro 3:a jokapäiväiseksi tietokoneekseni. Pääasiansa työnsä muualla hoitavalle ja kevyttä monitoimilaitetta kaipaavalle kyseessä on sen sijaan varsin mainio vaihoehto. Erilaisten ultrakannettavien ja tabletti-läppäri-hybridien maailmassa Microsoftin uutuustabletin hintaa voi kuitenkin olla vaikea perustella. Pääasiassa tablettia kaipaavalle laite on aivan liian hintava ja pääasiassa läppäriä kaipaavalle taas perinteisemmän mallinen laite voi olla hieman miellyttävämpi käyttää pitkällä tähtäimellä. Asiakkaan tarpeiden tuli siis osua täydellisesti Surface Pro 3:n omintakeiseen tarjontaan.
Arvostelun seuraavassa ja viimeisessä osassa koostamme kaikki tärkeimmät huomiot yhteen kompaktiin pakettiin. Lisäksi arvioimme vielä hieman tarkemmin sitä, kenelle Surface Pro 3 todella sopii.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »