Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nokia kostamassa? ”Yhtiöstä muodostumassa patenttitrolli”

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Kuvakaappaus Business Korean verkkosivuilta - Jo kuvasta huomaa, kuinka provosoiva itse kirjoitus tulee olemaan

Kuvakaappaus Business Korean verkkosivuilta – Jo kuvasta huomaa, kuinka provosoiva itse kirjoitus tulee olemaan

 

Kun Nokia myi matkapuhelintoimintonsa Microsoftille, ei Nokia ollut enää riippuvainen muiden yhtiöiden patenteista matkapuhelimissa. Nokialle jäi läjä patentteja, joita ei kuitenkaan aiemmin hyödynnetty, koska yhtiöt käyttivät hyväksi toistensa patentteja. Nyt kun Nokialla ei ole enää matkapuhelimia, voisi Nokia ruveta keräämään suuria summia rojaltimaksuilla.

Korealainen BusinessKorea julkaisi verkkosivuillaan hyvin provosoivan kirjoituksen koskien Nokian ja Microsoftin tilannetta – ja mitä voisi tulla tapahtumaan. Kokonaisuudessaan provosoivan kirjoituksen tunnistaa tässä tapauksessa artikkelikuvasta.

Sinänsä ei ole kuitenkaan ihmeellistä, että Etelä-Koreassa ajatellaan tällä tavalla. Samsung saattaa pian joutua maksamaan historian suurimpia patenttirojalteja, jos Nokia laittaa tuulemaan. Nokialla on sen verran voimakas patenttisalkku, joten Samsungilla ei liene paljoa vastaan sanomista. Tuskin LG:kään jää täysin koskemattomaksi, jos patenttisota lähtee aluilleen. Vaikka Nokia ei ole ainakaan vielä julkisesti aloittanut suurempia patenttitaistoja, BusinessKorea leimaa yhtiön patenttitrolliksi.

Microsoftinkin asetelmat muuttuivat, kun Nokia ja Microsoft tiedottivat Nokia-kaupasta. Aikaisemmin Microsoft sai peräti useita dollareita myytyä Android-älypuhelinta kohden, mutta Samsung ei ole kuukausiin maksanut Microsoftille penniäkään. Tämä kokonaan sen takia, että Microsoft on nykyään riippuvainen Samsungista ja sen patenteista. Yhtiöt tekevät tällä hetkellä niin sanottuja yhteistyösopimuksia – samanlaisia kuin Samsung ja Nokia aikoinaan ennen Nokia-kauppaa. Microsoft sai kokonaisuudessaan noin kaksi miljardia dollaria vuosittain pelkistä rojaltimaksuista.

Samsung rupesi vuosia sitten valtaamaan matkapuhelinalaa ja on Applen rinnalla yksi niistä syistä, jonka takia Nokian matkapuhelintoiminta jouduttiin myymään. Onko Nokia nyt kostamassa? Kuka tietää, mutta sen Nokia varmasti voisi tehdä, jos haluaisi, koska yhtiön patenttisalkku on kokonaisuudessaan niin vahva ja omaa laajasti erilaisia patentteja, joita käytetään nykypäivänä jokaisessa älypuhelimessa.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. juhuu

  Entäs apple? Nokia on lisensoinut applelle useita patentteja. Milloin nokia alkaa hiillostamaan applea oikein kunnolla? Sitä minä odotan innolla.

  • Pukki...

   Kiva että sulla löytyy intoa :) Nokiahan yritti jo ottaa Applelta ylihintaa ja sai pataan. Homma jatkui / jatkuu normitaksoilla.

 2. jöö

  Joo, patenttitrollailu on juuri sitä mistä kuluttaja hyötyy. Voi jeesus.

  • Tuomas

   Aatteleppa, jos olisi sun patentteja. Pörssiyhtiön tehtävänä on tuottaa omistajilleen parasta mahdollista tuottoa sijoituksia vastaan, eli Nokialla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin vetää joka narusta loppuun asti :)

   • Henrik

    Tuomas.Tuo on yhtä törkeää kuitenkin,kuin laiton waretus (varsinkin jako eteenpäin)!!.

    • Tuomas

     Miten se nyt voi olla törkeää vaatia korvaus tehdystä työstä? Siitähän kaikessa bisneksessä tai jopa palkkatyössä on kyse. Nokialla on kaikki oikeus maailmassa pistää muut maksamaan, jos Nokian tekniikoita käytetään. Muut ovat olemassa vain ja ainoastaan Nokian, Motorolan, Benefonin ja muiden pioneerien uhraamien R/D -panosten johdosta. Kiinalaisten ja korealaisten on ollut helppo tulla markkinoille purkamalla kilpailijan laitteet ja kopioimalla niitä. Samoin toimivat mm. kaikki kemikaali- ja lääketehtaat yms. Keihään kärki kehittää ja maksaa kehityksen, kun muut poimivat marjat :) Jos minä olisi Noksun toimari vaatisin patenttitrollausta, kunnes patentit raukeavat.

     • OJ

      Juuri näin. Totuus helposti unohtuu, kun patenttikiistat uutisoidaan negatiiviseen tyyliin.

  • Henrik

   Yep,Microsoft on opettanut Nokiaa vielä lisää ahneemmaksi!!.

  • OJ

   Mahdatko tietää mikä patentti pohjimmiltaan on?!

   Patentti on tieteellinen/tekninen julkaisu. Verrannollinen yliopisto jne. tutkijoiden tekemiin artikkelijulkaisuihin. Julkaisun idea on jakaa ja välittää tietoa. Ja se nimenomaan koituu kuluttajan hyödyksi!

   Toinen patentoinnin hyvä puoli on se, että jos kilpailija ei halua sitä lisensoida, sen täytyy kiertää se eli LUODA UUTTA. Lähtökohtaisesti kilpailijan oman tuotekehityksen tavoite samalla toki on kehittää korvaava ja PAREMPI tekniikka/tapa. Ja se varsinkin KOITUU KULUTTAJAN EDUKSI.

 3. jarski

  Laskua vaan koreaan. Osakkeeni tykkäävät.

 4. JOKUNEN

  LUULETTEKO ETTEI SAMPPA TEKIS IHAN SAMOIN JOS OLISI NOKIAN TILALLA TAI JOKU OMPPUFIRMA! PATENTIT TUOTTAVAT JA NIILLÄ ON TEHTÄVÄ RAHAA, MUUTENHAN NOKIA OLISI VOINNUT LUOPUA NIISTÄ! SANOKOOT KOREALAISET SAMPPAFIRMAN VERONKIERTÄJÄT MITÄ HUVITTAA. OSAKKEIDEN OMISTAJAT KIITTÄÄ NOKIAA. LISÄÄ VAAN PÖKKÖÄ PESÄÄN.

 5. Mika

  Jos yritys käyttää miljardeja tuotekehitykseen ja patentoi keksintönsä. Sen jälkeen se alkaa perimään lisenssimaksuja patenttien käytöstä. Miten sellaista voi kutsua trolliksi?

  Jos yritys taas käyttää miljardeja ostaakseen patentteja ja sen jälkeen alkaa perimään lisenssimaksuja, niin onko sekään trolli? Vai onko hotelliyrittäjä, joka ostaa hotellin ja sen jälkeen perii maksuja yöpyjiltä, niin onko hän trolli?

  Samsungin ongelma on se, että se käyttää mainostamiseen enemmän rahaa kuin tuotekehitykseen. Se kostautuu nyt. Samoin kävi Applelle Nokiaa vastaan. Sekin joutui nöyrtymään ja alkamaan maksamaan, vaikka kovasti vastaan rimpuilikin.

  • Pukki...

   *Samoin kävi Applelle Nokiaa vastaan. Sekin joutui nöyrtymään ja alkamaan maksamaan, vaikka kovasti vastaan rimpuilikin.*

   Selvitä toki asian taustat. Nokia yritti kiskoa Applelta ylihintaa joka johti oikeustoimiin. Siellä homma selvitettiin ja Apple ryhtyi maksamaan firmalle ns. normikorvausta kuten muutkin. Nokia tuli häntä koipien välissä salista ulos. Eipä silti, kyllä aina kokeilla saa :)

   • Mika

    Oikeustoimet aloitettiin, mutta ne eivät koskaan päätyneet tuomarin nuijan alle. Apple vitkutteli niin pitkään kuin mahdollista, mutta totuus valkeni heillekin viimein, joten juuri ennen tuomarin määräämiä sakkoja he ottivat lusikan kauniiseen käteen ja suostuivat Nokian vaatimuksiin, jotta se vetäisi jutun pois oikeudesta. Apple maksoi takautuvasti jo myydyistä iPhoneista ja jokainen nyt myyty puhelin kasvattaa Nokian kassaa. Nuo jenkkien toimintatavat tuntuvat idiooteilta meille eurooppalaisille, mutta jokainen taaplaa tyylillään.

 6. abcdef

  Patentit pelkkinä papereina ovat täysin turhia, pelkkää ajan ja rahan haaskausta. Tästä syystä olisi erittäin fiksua, että kaikki patenttikanteet jotka eivät liity mihinkään tuotteeseen tai palveluun mitä yritys tai yhteisö tekee, hylättäisiin automaattisesti. Pelkkä ”patenttien lisenssointi” on ihan aivokuollutta toimintaa, josta kuuluisi saada linnaa.

  • OJ

   Väärin, väärin ja väärin. ;)
   Lue edeltä kommentteja.

   Toki on totta, että nykyisin on paljon myös ”turhia patentteja”, joita ei varsinaisesti edes pitäisi pystyä patentoimaan. Esim. koodia ei pysty patentoimaan suoraan, mutta silti softaa patentoidaan muodossa tai toisessa.

   Nokian patentit lienee rautatason juttuja joihin on laitettu penni poikineen rahaa ja ihmistyövuosia, joten on vain oikeus ja kohtuus, että niillä on arvoa.

   Sitten on taas standardoidun tekniikan patentit (essentiaali lienee oikea termi). Niillä ei saa rahastaa, vaan korvaussummat on yhteisesti sovittu ja kaikille samat.

 7. Markku

  Nokia revi joka penni irti mitä lähtee vielä!

 8. ex-nokialainen

  Eiköhän se ollut ihan Nokian omaa syytä, että se aiheutui myytävään tilaan – ei Samsungin tai Applen vikaa.

 9. esa

  on ”patentteja” ja patentteja liki kaiken voi patentoida, Nokian patentit joilla nyt halutaan rahastaa lienevät oikeita teknisiä patentteja. Onhan näitä alalla muitakin pelkkiä pantentti salkullaan rahastavi firmoja joista patentin kehittäjät ja muukin turha porukka on saneerattu pihalle. QualCom on jo aikoja siten luopunut omasta valmistuksesta ja ulkoistanut lähes kaiken muun paitsi patentit.

 10. Kalle Kustaa

  Patenttitrolliksi sanotaan firmaa, jonka ainoa tai pääasiallinen toiminta on patenteilla rahastus. Nokia ei tätä ainakaan vielä ole.

  Toisaalta kerran kun patenteilla saa rahastaa, niin Nokian velvollisuus osakkeenomistajia kohtaan niin tehdä. Ei ole Nokian syy, että säännöt ovat tuollaiset.

  • JOKUNEN

   Hyvä kirjoitus eipä mitään lisättävää

 11. Juuso

  On nuo korealaiset kyllä typerää porukkaa… Jos yritys kuten nokia on kymmenien vuosien ajan tehnyt tutkimustyötä ja sijoittanut siihen miljardeja ja miljardeja niin onhan se täysin oikeudenmukaista laskuttaa kyseisten patenttien käytöstä. Ei muuta ku laskua koreaan.

Tuoreimmat jutut