Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nokian karttayksikkö saa uuden johtajan! Muuttuuko HERE-liiketoiminnan suunta?

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

nokia_here

Viime päivät ovat olleet vilkasta aikaa HERE-karttoja koskevien huhujen osalta ja erilaisia muutoksia karttaliiketoimintaan on veikkailtu ahkerasti. Positiiviset odotukset HERE-kartoissa ovat näkyneet myös Nokian osakekurssissa, joka on noussut viimeisen viikon aikana noin kahdeksan prosenttia.

Suurin yksittäinen uutinen HERE-karttoihin liittyen on ollut Nokian HERE-yksikön johtajan Michael Halbherrin eilinen eroilmoitus. Eron viralliseksi syyksi on ilmoitettu Halbherrin halu keskittyä omaan yrittäjätoimintaan Nokian ulkopuolella, mutta spekulaatioissa ovat pyörineet myös erimielisyydet Nokian toimitusjohtajan Rajeev Surin kanssa. Halbherrin lähtiessä karttayksikköä siirtyy väliaikaisesti johtamaan aiemmin karttasisällöstä vastannut Cliff Fox.

Nokia pohjustaa jonkinlaista HERE-julkistustaUutistoimisto Bloombergin mukaan Nokian sisällä mielipiteet ovat erityisesti jakautuneet sen osalta pitäisikö HERE-liiketoiminnassa keskittyä jatkossa vahvemmin auto- ja yritysmyyntiin, vai kannattaisiko karttoja laajentaa yhä useampiin kuluttajatuotteisiin.

Kuluttajatuotteissa Nokia suuntaisi todennäköisesti katseensa HERE-karttojen tuomiseen Android- ja iOS-laitteille. Toisaalta myös autonavigaatio on ollut HERE:lle viime vuosina vahvasti kasvava toimiala ja pelkästään viimeisellä vuosineljänneksellä HERE-kartat integroitiin yli 3,3 miljoonaan uuteen ajoneuvoon.

Tällä hetkellä kuluttajatuotteissa HERE-karttojen suurimmat kilpailijat ovat Applen ja Googlen karttapalvelut. Nokia on saanut karttakilpailussa hyvin jalansijaa erityisesti jatkuvasti kasvavassa autonavigoinnissa, mutta matkapuhelimissa tilanne on vaikeampi. Ongelmana on, ettei Nokian pitkään tukema Windows Phone ole saanut älypuhelimissa toivotunlaista markkinaosuutta, eikä Nokialla ole mahdollisuutta saada HERE-karttoja vakiosovellukseksi Android- tai iOS-laitteisiin.

Nykyisillään Android- ja iOS-käyttäjien paras mahdollisuus tutustua HERE-karttoihin on netin kautta osoitteesta here.com, minkä lisäksi Windows 8 -tietokoneen omistajat voivat ladata erillisen HERE-sovelluksen Windows-kaupasta. Windows Phone -puhelinten ja navigaattorien käyttäjät voivat puolestaan tutustua karttoihin HERE:n kotisivuilta ja osoitteesta navigation.com.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. jarski

  ”eikä Nokialla ole mahdollisuutta saada HERE-karttoja vakiosovellukseksi Android- tai iOS-laitteisiin.”

  Saisinko lähteen tälle koska kiinnostaa aidosti?

  • Jonahan

   Tuskinpa sille on ”lähdettä”, mutta ihan loogiselta se kuulostaa.

   Apple lähti Googlen ikeestä ja investoi kymmeniä tai satoja miljoonia omiin karttoihinsa, on aika vaikea nähdä miksi Apple toisi kilpailevan kartta-appin vakiosovellukseksi iOS:iin.

   Google kontrolloi omaa alustaansa tarkasti ja sen spekseissä vaaditaan Karttaohjelma kaikkiin Android-laitteisiin. En ole nyt muutamaan vuoteen lukenut sitä sopimusta, joten voisi olla mahdollista, että joku yksittäinen valmistaja lisäisi HERE-kartat Google-karttojen rinnalle. Mutta epäilen että Google ei hyvällä katsoisi sellaista liikettä.

 2. Erik

  Toivottavasti Nokia saa Here-kartat kaupattua muualle. Nytkin osakekurssi nousi heti 4% kun sijoittajat tulkitsivat Here-pomon eron johtuvan siitä, että tuottamattomasta kartta-busineksesta pyritään eroon. Eivät sovi muutenkaan Nokian nykyisen verkkoliiketoiminnan yhteyteen.

 3. JOKUNEN

  Erik onko karttabisnes sun mielestä tuottamaton OTAPA SELVÄÄ ASIOISTA.Ja Jarski ja Jonahan tutkikaas mitä Sopimus Samsungin ja Nokian välillä kertoo! MIETTIKÄÄ SITÄ!!!

  • Jonahan

   No, mitä se kertoo? Jotain sellaista, mistä olin kommentissani väärässä?

 4. JOKUNEN

  VOIS OLLA VAIKEA MYYDÄ KARTTABISNESTÄ KUN OSTAJAT ON SENVERRAN VÄHISSÄ JA HINTA TAITAA OLLA AIKAS KORKEA MUTTA IHAN OIKEAN KOKOINEN 6-7 MILJARDIA!!!!!

 5. JOKUNEN

  SITÄPAITSI APPLEN KARTAT VERRATTUNA NOKIAN KARTTOIHIN OVAT AIVAN RAAKILEITA,NIITÄ EI OIKEIN VOI EDES KARTOIKSI SANOA,SAA OMPPUFIRMA SIJOITTAA KARTTOIHIN VIELÄ MILJARDEJA ENNENKUIN PÄÄSEE LÄHELLEKKÄÄN NOKIAA!!!! VOISHAN SE TIETTY OSTAA NOKIAN PAIKKATIETO PALVELUT,RAHAAHAN VEROPARATIISEISSA LÖYTYY!!

Tuoreimmat jutut