Microsoftin kannettavan tietokoneen korvaajaksi pyrkivä Surface Pro 3 -tabletti tulee Suomessa myyntiin tämän kuun lopulla. Koekappale laitteesta on kuitenkin saapunut Mobiili.fin toimitukseen jo nyt. On siis aika selvittää, kykeneekö Surface Pro 3 todella kuromaan tabletin ja läppärin välimatkan umpeen.
Tässä arvostelun ensimmäisessä osassa tarkastellaan Surface Pro 3:n tarjontaa ja tärkeimpiä ominaisuuksia päällisin puolin. Artikkelin lopusta löydät myös videoesittelyn laitteesta. Seuraavissa osissa katsotaan erikseen, miten laite toimii tablettina tai läppärinä. Viimeinen osa taas kerää perinteiseen tapaan kaikki tärkeimmät havainnot yhteen tiiviiseen pakettiin.
Testilaitteen tekniset tiedot ovat:
- Intel Core i5 -suoritin
- 4 gigatavua RAM-muistia
- 128 gigatavua tallennustilaa, josta käytettävissä 96 gigatavua
- 12 tuuman kosketusnäyttö 2160 x 1440 pikselillä
- 5 megapikselin etu- ja takakamerat
- Mitat: 292,1 x 201,4 x 9,1 millimetriä
- Paino: 800 g
- Yhteydet: WLAN ja Bluetooth 4.0
- Liitännät: USB 3.0, microSD-kortinlukija, kuulokeliitäntä, Mini DisplayPort -kuvaliitäntä
- Käyttöjärjestelmä: Windows 8.1 Pro
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Surface Pro 3:sta on saatavilla viisi eri versiota, joissa vaihtelevat suoritin ja muistin määrä. Hinta alkaa 819 eurosta ja nousee tehokkaimmassa versiossa lähes 2000 euroon saakka. Testilaitteen tehoilla on hintaa 1029 euroa. Surface Pro 3:n mukana tulee laturin ja manuaalien lisäksi Surface-kynä. Lisäksi testissä on laitteen kumppaniksi vahvasti markkinoitu uunituore Type Cover, joka on ostettava erikseen 134,99 euron hintaan.
Teknisesti upea suoritus
Surface Pro 3:n ulkomuoto huutaa rakkaudella tehtyä insinöörityötä. PC-tason tehoja kantavaksi tabletiksi se on kunnioitettavan ohut, virtaviivainen ja kevyt. Design ei ehkä ole maailman mielikuvituksellisin, mutta omaa silmääni se miellyttää silti. Tabletin kulmikkuus ja tukevuus luovat modernin ja laadukkaan kuvan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mattapintainen takakansi tuntuu hyvältä kädessä ja laitetta on miellyttävä pidellä, vaikka pidemmissä tablettihetkissä laitteen paino voikin rasittaa käsiä. Laitteen vasemmalta sivulta löytyy äänenvoimakkuuden säädin ja vasemmasta ylälaidasta virtapainike. Painikkeet napsahtavat miellyttävästi ja tarjoavat jykevän palautteen. Oikealla sivulla taas sijaitsevat USB- ja Mini DisplayPort -portit. Laitteen sivuja kiertävät tuuletusaukot, joiden lisäksi etupaneelin molempiin laitoihin on sijoitettu pienikokoiset kaiuttimet. Muistikorttipaikka taas on piilotettu laitteen taakse seisontatuen alle.
Seisontatuesta puheenollen, ratkaisu on teknisesti parasta mitä tablettimarkkinoilla on nähty. Saumattomasti mihin tahansa asentoon asettuvan tukijalan saranat ovat niin jykevät, ettei seisontuen lipsumisesta käytettäessä ole mitään pelkoa. Tuki aukeaa aina 150 asteeseen asti, mikä vie laitteen esimerkiksi piirtämiselle sopivaan lähes vaakasuoraan asentoon.
Uusittu Type Cover ja Surface-kynä
Laitteen mukana tuleva Surface-kynä on tavallaan tärkeä osa kosketusnäytöllistä Surface Pro 3:a. Sen päädyssä olevaa nappia painamalla voi avata OneNote-sovelluksen milloin vain, jopa kun laite on suljettuna. Varren painikkeet taas mahdollistavat kohteiden valitsemisen ja poistamisen. Kynällä voi piirtää ja kirjoittaa sekä kevyemmin että raskaammin näyttöä painaen, mikä vaikuttaa syntyvän jäljen paksuuteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
On kuitenkin hyvin ikävää, ettei kynää saatu mahdutettua laitteen sisään. Tällä hetkellä varteenotettavin vaihtoehto kynän kuljettamiselle on Type Coverin mukana tuleva kangasputkilo, jonka voi kiinnittää suojan kylkeen ja johon kynän voi sujauttaa talteen. Kyseessä on kuitenkin sangen huonolaatuinen ratkaisu, jonka käyttömukavuus ei huimaa päätä. Useimmilla käyttäjillä Surface-kynä päätyneekin erikseen repun taskun pohjalle, jolloin sen unohtaminen tai kadottaminen on hieman liian helppoa.
Näytön suojana ja näppäimistönä toimiva Surface Pro 3:n Type Cover on sen sijaan kiitettävä suoritus. Voimakkaiden magneettien ansiosta kansi on todella helppo napsauttaa paikalleen, mutta samalla sen saa myös kohtalaisella vedolla irti. Näytön peittäminen kannella sulkee laitteen ja näppäimistön taittaminen laitteen taakse taas poistaa näppäimistön käytöstä. Näin Surface Pro 3:a voi käyttää tablettina irrottamatta kantta laitteesta. Näppäimistö ei kuitenkaan tunnu kovinkaan hyvältä laitteen taustalla, minkä vuoksi irroitin mieluummin kannen kokonaan laitteesta, jos en sitä tarvinnut.
Type Coverin taustavalaistut painikkeet tarjoavat kiitettävästi palautetta ja painaumaa, eritoten ottaen huomioon kannen ohuuden. Kirjoituskokemus ei toki aivan vedä vertoja perinteiselle läppärille tai muulle kiinteämmälle näppäimistölle, mutta tästä huolimatta Type Coverilla kirjoittaminen onnistuu tarpeeksi hyvin. Varsinkin kun näppäimistön nostaa lisämagneetilla Surface Pro 3:n alalaitaan kiinni. Tällöin kansi taipuilee huomattavasti vähemmän ja nousee lisäksi kirjoittamisen kannalta parempaan asentoon. Kyseessä on pieni asia, joka kuitenkin parantaa käyttömukavuutta reilusti.
Type Coverin touchpad-hiiri taas toimii kohtalaisesti. Sekä pinnan tuntuma että painikkeiden vastus on okei-tasoa. Samalla alusta on hieman pieni esimerkiksi kaksikätisen käytön kannalta. Tästä huolimatta kyseessä on kuitenkin hyvä kompromissi laitteen koon ja käytön monipuolisuuden suhteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kyseessä on siis jo pikaisella tarkastelulla oiva kumppani Surface Pro 3:lle. Onkin itse asiassa pakko todeta, ettei Type Coverin erikseen myymisessä ole mitään järkeä. En voisi kuvitella kenenkään ostavan laitetta ilman Type Cover -lisäosaa, eli olisi ollut huomattavasti suoraselkäisempää pakata kansi kaikkien laitteiden mukaan, vaikka se nostaisikin laitteen hintaa entisestään.
Windows 8.1 Pro
Surface Pro 3:n käyttöjärjestelmä on kahtia jakautunut tapaus. Metro-näkymän ja kosketussovellusten käyttäminen on todella miellyttävää ja laite toimii mukavan kepeästi. Laidoista pyyhkäisemällä voi muun muassa muuttaa laitteen asetuksia, siirtyä avoimesta sovelluksesta toiseen tai ottaa jonkin sovelluksen moniajoon nykyisen vierelle. Lisäksi sisältö näyttää Surface Pro 3:n 3:2-kuvasuhteen näytöllä loistavalta.
Tarvittaessa myös pääsy perinteiseen työpöytänäkymään löytyy, mutta siellä mukavaan liikkumiseen tarvitaan usein Type Coveria. Joidenkin kohteiden kokoa voi muuttaa, mutta ikonit jäävät silti helposti liian pieniksi, jotta sormen tarkkuus riittäisi laitteen käyttöön. Lisäksi työpöytä-sovelluksissa on nähtävissä skaalaus-ongelmia, jotka jättävät paikoitellen esimerkiksi tekstit sumeiksi. Jopa Windowsin omat taustakuvat ovat epätarkkoja, mikä laskee laatutuntumaa heti.
Samalla tabletin tarjoamia mahdollisuuksia on kuitenkin pakko arvostaa. Mikä tahansa PC-ohjelma ja ajuri on lähtökohtaisesti asennettavissa myös Surface Pro 3:lle, mikä tekee laitteesta todella monipuolisen tapauksen. Toisaalta työpöytä-sovellusten käyttäminen on usein jopa pakollista, sillä Microsoftin sovelluskaupan tarjonta on edelleen laihaa.
Laitteen ongelmiin ja mahdollisuuksiin palaamme tarkemmin arvostelun seuraavassa osassa. Silloin jätämme Type Coverin hetkeksi nurkkaan ja kokeilemme, miten laite pärjää puhtaassa tablettikäytössä. Mikäli jokin laitteen ominaisuus tai käyttötilanne askarruttaa, kysy asiasta kommenttiosiossa. Vastaamme tiedusteluihin mahdollisuuksien mukaan tulevissa osissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »