Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Applen WWDC:n anti: iOS 8, Mac OS X Yosemite ja paljon muuta

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Näyttökuva (31)

Apple julkisti uuden iOS 8 -käyttöjärjestelmän. Se tuo tullessaan monia uusia ominaisuuksia, mutta design on pysynyt ennallaan verrattuna iOS 7:ään. iOS 8:n beetatestiversio tulee saataville tänään – kaikkien käyttäjien saataville vasta syksyn puolella.

Uuden ilmoituskeskuksen avulla on helpompi vastata ystävien viesteihin ja pyyntöihin. Moniajo-näkymässä on iOS 8:ssa Suosikit-lista, jonka kautta voi muun muassa soittaa henkilöille.

ios8-apple-wwdc-2014-58_verge_super_wide

Haku-toiminto on tullut aiempaa älykkäämmäksi. Se ymmärtää automaattisesti, mistä haussa on kysymys ja voi esimerkiksi ohjata suoraan Wikipediaan tai jollekin muulle verkkosivustolle.

ios8-apple-wwdc-2014-61_verge_super_wide

Uuden näppäimistön avulla on nopeampi kirjoittaa ja automaattinen korjaus on parantunut. Samalla sen avulla voi vastata toisen käyttäjän kysymyksiin nopeasti.

Uutena ominaisuutena on myös Ryhmä-keskustelut, jotka ovat tuttuja muun muassa WhatsApp -pikaviestisovelluksesta. Siitä löytyy myös Älä häiritse -ominaisuus. Ääniviestejä voi nyt myös lähettä helposti yhtä nappia painamalla. Samoin myös kuvia ja videoviestejä voi lähettää. Lukitusnäytöltä voi kuunnella ääniviestit viemällä puhelimen korvalle.  Sähköpostiviestien poistaminen onnistuu iOS:lla jatkossa vain yhdellä pyyhkäisyllä.

Valokuvia voi muotaka jatkossa helposti. Niitä voi muun muassa kirkastaa ja muuttaa värejä. Niitä voi muuttaa automaattisesti tai sitten manuaalisesti. Samat muokkausmahdollisuudet tulevat myös Mac OS X:lle.

Siri on saanut myös muutoksia. Jatkossa Sirin voi avata koskematta puhelimeen. Sirin mukana on nykyään Shazam-sovelluksen musiikintunnistus, jonka jälkeen kappaleen voi ostaa suoraan iTunesista.

Näyttökuva (28)

iOS 8:n myötä ilmoituskeskukseen voi tehdä piensovelluksia. Apple demoaa piensovelluksien toimintaa eBayn avulla. Ilmoituskeskuksesta voi muun muassa korottaa tarjoustaan nappia painamalla. Piensovelluksia voivat tehdä nyt myös kolmansien osapuolien kehittäjät.

ios8-app-apple-wwdc-2014-29_verge_super_wide

Kolmannet osapuolet voivat nyt tehdä myös omia näppäimistöjään iOS:lle. Näihin kuuluu muun muassa Swipe-näppäimistöt. Kolmannet osapuolet voivat nyt myös käyttää Applen TouchID -sormenjälkitunnistinta.

Näyttökuva (30)Näyttökuva (29)

iOS:n ohella Apple julkisti Health-sovelluksensa, jonka avulla saa tietoa käyttäjän terveydestä. Homekitin avulla kehittäjät voivat tehdä sovelluksia kodin eri laitteille. Näihin kuuluu muun muassa autotallinovet, älylamput, valvontakamerat ja älylukot.

Jatkossa myös Applen tehokas A7 -järjestelmäpiiri saadaan paremmin käyttöön ja kehittäjät voivat tehdä entistä paremmilla grafiikoilla olevia pelejä.

Apple on ruvennut käyttämään muutta ohjelmointikieltä. Swift on aiempaa nopeampi ja muutenkin huomattavasti parempi kuin edeltäjänsä. Sen avulla on huomattavasti aiempaa helpompi koodata. Aiemmin Apple käytti Objective C -ohjelmointikieltä.

Applen App Storesta löytyy tällä hetkellä yli 1,2 miljoonaa sovellusta ja, joka viikko App Storessa käy yli 300 miljoonaa käyttäjää. Kokonaisuudessaan sovelluksia on nyt ladattu yli 75 miljardia kertaa.

App Storen haku-toiminto on muuttunut ja jatkossa hakeminen pitäisi olla yksinkertaisempaa ja nopeampaa. Nyt kehittäjät voivat myös tehdä lyhyen videon, jonka avulla käyttäjät näkevät, millainen sovellus on kyseessä.

Uuden Extensibilityn avulla kolmansien osapuolien sovellukset voiva tehdä yhteistyötä muun muassa Safari-sovelluksen avulla. Näihin kuuluu muun muassa Bingin kääntötyökalu.

iCloudin uutena ominaisuuksena voi tehdä muun muassa Perhe-ryhmän, jonka avulla voi jakaa helposti kuvia, omia kalentereitaan ja tiedostoja perheen sisäisesti. Family Sharen avulla perhe voi käyttää kuuteen henkilöön asti samaa luottokorttia, jonka avulla kaikki voivat tehdä sovellusostoja. Lapset voivat kuitenkin kysyä sovelluksen kautta vanhemmiltaan luvan sovellusostoihin.

icloud-drive-apple-wwdc-2014-05_verge_super_wide

Yhtiö kertoo, että Applen iPodeja on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta, iPadeja yli 200 miljoonaa kappaletta ja iPhoneja jopa yli 500 miljoonaa kappaletta. Jopa 130 miljoonaa ihmistä ostivat viimeisen vuoden aikana ensimmäisen iOS-laitteen. Jopa 89 prosenttia iOS-laitteista on päivitetty uusimpaan käyttöjärjestelmäversioon. Androidilla sama luku on Applen mukaan yhdeksän prosenttia.

 

Apple uudisti myös sähköpostisovelluksiaan. Jatkossa sähköpostit synkronoituvat automaattisesti iOS:n ja OS X:n välillä. Jos käyttäjä kirjoittaa puhelimella tai tabletilla sähköpostia ja avaa Macin, voi sähköpostin kirjoittamista jatkaa samantien tietokoneella.

Puhelut synkronoituvat myös tietokoneelle. Tietokoneella voi vastata puheluun ottamatta puhelinta esille ja puhua tietokoneen välityksellä normaalisti. Tietokoneella voi jopa soittaa puhelimen sijaan. Nämä ominaisuudet ovat osana Applen AirDropin Handoff -palvelua.

DSC_0814

Apple julkisti uuden Mac OS X 10.10:n, joka kulkee nimellä Yosemite. Päivityksen myötä käyttöjärjestelmän design on muuttunut ja yhtiö on erityisesti panostanut OS X:n ikoneihin. Uusi ilmoituskeskuskin on saapunut päivityksen mukana. Ilmoituskeskukseen saa myös piensovelluksia, joihin kuuluu muun muassa laskin.

PC-laitteiden myynti on pudonnut viisi prosenttia samana aikana, kun Maccien myynti on noussut 12 prosenttia. Lokakuussa julkistettu Maverick OS X kattaa tällä hetkellä jopa 51 prosenttia Mac-laitteista.

iCloud Drive on uudenlainen Dropboxin ja OneDriven tapainen pilvipalvelu. Se toimii iOS:lla, Mac OS X:llä ja yllättäen myös Windowsilla. Applen Safari -selaimeenkin tulee paljon uudistuksia, jotka nopeuttavat ja parantavat virranhallintaa selaimessa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Juhannuspukki

  Ei tullut pelastuslauttaa, olen pettynyt!

 2. masa

  ”Applen App Storesta löytyy tällä hetkellä yli 1,2 miljoonaa sovellusta ja, joka viikko App Storessa käy yli 300 miljoonaa käyttäjää. Kokonaisuudessaan sovelluksia on nyt ladattu yli 75 miljoonaa kertaa.”

  million vai billion kertaa:)

  • Erno Konttinen

   Anteeksi virheeni, pitkässä tekstissä tapahtuu pieniä virheitä. Korjaan juttuun.

   • Valoripset

    Niin, ja varmaankin tuo Handoff on palvelu AirDropin rinnalla. Näin minä ainakin sen ymmärsin.

 3. Vili

  Eikö tämän pitänyt olla tylsä julkistus? Oli kyllä melkosta tykitystä pari tuntia ja Apple esitteli niin paljon niin loppukäyttäjille kuin sovelluskehittäjille, että tässä tuli tavaraa vuoksiksi. Turha edes alkaa mainitsemaan oikeen mitään kun tuli niin paljon kaikkea. Toki jos tilaisuutta ei katsonut ja lukee vaan nettiuutisointia ei saa oikeen käsitystä siitä miten paljon Apple avasi iOSia sovelluskehittäjille ja antoi niille tulevaisuuteen todella kattavat työkalut toteuttas itseään ja siitähän tässä kaikessa on kyse, sovelluskehittäjät näitä laitteita loppupeleissä myy.

 4. Keijo

  Tässä on tapa, miten tietokoneen ja puhelimen/tabletin käyttöjärjestelmät yhdistetään.

 5. sep6

  Tylsää.

 6. android

  Kuka sano et Apple päivittää kaikki mallit uudempaan käyttis versioon.
  Ja Microsoft ei. Taitaa kuitenkin olla Apple se joka ei päivitä,kun ios 8 tulee iPhone 4s sästä ylöspäin ja wp 8.1 tulee kaikkien wp8 puhelimien saataville

  • android

   PS ei mitään uutta sitten 2007

   • Pukki...

    No vaihda sitten iOS-puolelle. Siellä on tapahtunut viimeisen seitsemän vuoden aikana todella paljon. Ja eilisen esityksen perusteella meno vain paranee.

  • kk

   Mites ne WP 7.8-puhelimet joilta loppui tuki heti kun kävelit puhelimen kanssa kaupasta ulos? Kai sitä voi tarjota päivityksen kaikille kasiversion puhelimille kun vanhemmat puhelimet ei saaneet edes sitä.

   Ei kukaan ole sanonut että Apple päivittää ”kaikki” mallit. Tuki on kuitenkin Applella pidempi kuin Android- tai WP-puolella.

  • Jonahan

   Kukaan ei sanonut että Apple päivittää *kaikki* mallit uusimpaan, ei ole koskaan tehnyt, kukaan ei pysty. Moni, itsekin, on sanonut että Applella tuntuisi olevan paras/pisin käyttistuki.

   Katsotaans…
   iPhone 4 Kesäkuu 2010 (ei päivitystä uusimpaan)
   iPhone 4S Lokakuu 2011 (päivitys tulossa)
   Uudemmat iPhonet (tottakai)

   Nokia Lumia 800 Lokakuu 2011 (ei päivitystä uusimpaan)
   Nokia Lumia 900 Tammikuu 2012 (ei päivitystä uusimpaan)
   Nokia Lumia 610 2012 puoliväli (ei päivitystä uusimpaan)
   Nokia Lumia 620 Tammikuu 2013 (päivitys tulossa)

   Mitä missasin?

 7. Mooses80

  Yosemite on bilteman polkupyörä merkki :) tuleekohan bilteman pyöristä nyt sit ihan sika coolia ? Ja joo ei ole win puhelimilla paljoo kehumista noist päivityksistä. Apple sentään pitää huolta omista asiakkaistaan kun tarjoaa pitkää tukea laitteile. Toisin kun elopin porauslautat

 8. Henrik

  Yosemite on bilteman polkupyörä merkki :)
  tuleekohan bilteman pyöristä nyt sit ihan
  sika coolia ?. -Taitaa tulla oikeus asiat eteen eli Apple haastetaan sinne,mihin Apple on monesti Samsungin haastanut!!.

  • Jonahan

   Sopii yrittää, jos Bilteman rahat riittävät sopiviin lakimiehiin.

   Vähän vakavammin, tuotemerkit sidotaan yleensä yhteen tai muutamaan sovellusalaan, polkupyörät ja käyttöjärjestelmät eivät juuri kilpaile keskenään.

   • kk

    Vakavammin myös, Yosemite on kansallispuisto USA:ssa, Biltema tuskin omistaa sitä nimeä.

 9. Tyytyväinen käyttäjä

  Kerrankin jossain näkee ihan järkevää keskustelua appleen liittyen. Tunnetusti android fanit aina pilaavat nää keskustelut niiden perus kommenteilla ” ei mitään uutta” ” löytyy jo androidista” Nyt voi ainaki hyvillä mielillä sanoa, että ios8 ominaisuuksia ei vaan löydy androidista!

 10. Antero

  Jälleen kerran Omena ei tarjoa mitään muuta kuin tyhjää ilmaa ja itsensä ylistämiatä.

  • Tyytyväinen käyttäjä

   Niinno. Miten sen ottaa. Android jellybean–>kitkat, läpikuultavat näppäimet ja enemmän ios ”raikkaan” väriset valikot…

 11. Severi

  Todella pettymys oli iOs 8, voi olla että siirryn nyt kokonaan Android leiriin. Ei mitään kovinkaan hienoa…

  • Jonahan

   Eikös sieltä tullut jotakuinkin kaikki mistä on kitisty ja vielä vähän enemmän? Mitä oikein odotit tai tarvitsisit?

   • Juhannuspukki

    Pelastuslauttaa, kuten minä. Tässä olisi teille valittajille vielä valmis kaavake, josta voitte koostaa mieleisenne valitusviestin.

    ”Kyllä nyt täytyy entisenä/nykyisenä (tarpeeton poistetaan) [muka]iPhonekäyttäjänä sanoa, että oli huonoin uudistus ikinä/kahteen vuoteen/kolmeen vuoteen/ensimmäistä kertaa applen historiassa (tarpeeton poistetaan). Apple on menettänyt tyystin vetovoimansa/innovaatiokykynsä/todellisuuden vääristelykenttänsä (tarpeeton poistetaan) Jobsin kuoltua. Nämäkin uudet ominaisuudet on kaikki kopioitu androidista/windows phonesta/sailfishistä/symbianista (tarpeeton poistetaan). iPhonet eivät kyllä enää tämän jälkeen kiinnosta minua/kuluttajia/firmaani/ketään (tarpeeton poistetaan) ja applen osakekurssi/apple/iPhonen suosio (tarpeeton poistetaan) laskee pohjamutiin. Menen nyt tilaamaan itselleni Nokia Lumian/SGS5:n/HTC Onen/tiiliskiven (tarpeeton poistetaan).”

    • Tyytyväinen käyttäjä

     Juurikin näin se menee :D

 12. Robert

  Näinpä :)
  Hyvä että löytyy noita vaihtoehtoja, että ei tarvi hermoilla naama punasena kommentteihin.

 13. Pukki...

  Suuret kiitokset juhannuspukille! :)
  Nyt ”mielensäpahoittajat” voivat copypastettaa suoraan tuosta ettei tarvitse avata omaa trollityökirjaa…

 14. juho

  Ketkä tuon iOS8 betaversion voi ladata ja miten?
  Uusi mac näyttää samalta mitä >10.4

  • Jonahan

   Kehittäjät tänään ja tavikset vähän myöhemmin. Julkaisu syksyllä, mutta julkinen beta ennen sitä.

   Ainakin minun silmääni tuleva OS X näyttää aika erilaiselta kuin aiemmin. Läpinäkyvyys on taas lisääntymässä ja menty flätimpään ja minimaalisempaan suuntaan monella tavalla. Myös käyttöliittymäfontti vaihtui sellaiseen, joka pääsee oikeuksiinsa Retina-näytöillä.

 15. Keijo

  Apple onnistui aika hyvin pitämään salassa puuhansa. Käytännössä kaikki tuli puun takaa.

Tuoreimmat jutut