Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Liian korkeita hintoja puhelimista? Googlen Android-sopimukset oikeuden tarkasteltavaksi – joukkokanne nostettu

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Android KitKat -hahmo Googlen pihalta

Android KitKat -hahmo Googlen pihalta

Googlea vastaan on nostettu Yhdysvalloissa joukkokanne liittyen sen Android-laitevalmistajien kanssa tekemiin sopimuksiin. Niiden epäillään rajoittavan kilpailua sekä nostavan Android-puhelinten hintoja.

Kanteen laittoivat liikkeelle kaksi Android-puhelimen omistavaa kuluttajaa sekä Hagens Berman -asianajotoimisto.

Kanteen keskiössä ovat Googlen tekemävt Mobile Application Distribution Agreement (MADA) -sopimukset, jotka edellyttävät Googlen palvelujen ja sovellusten, kuten Gmailin, YouTuben ja muiden mukana oloa laitevalmistajien Android-laitteissa.

”Googlen MADAt ovat sopimuksia, jotka rajoittavat kauppaa ja jotka on suunniteltu monopoliaseman säilyttämiseen ja kasvattamiseen yleisessä haussa ja kännyköiden yleisessä haussa”, todetaan kanteessa. ”Yksinkertaisesti, ei ole olemassa laillista, kilpailua edistävää syytä, miksi Google edellyttää lisensoijia esilataamaan suositut Google-sovellukset tai tekemään sen hakukoneen oletushakukoneeksi kanteen koskemissa laitteissa.”

Kanteen tarkoituksen on hakea estoa tällaiselle toiminnalle sekä rahallisia korvauksia liian korkeista älypuhelinten hinnoista.

Googlen MADA-sopimus nousi hiljattain julkisuuteen Applen ja Samsungin välisessä patenttioikeudenkäynnissä, jossa kävi ilmi, että MADA-sopimuksessa Google on sopinut tukevansa Samsungia puolustautumisessa sekä ottaneensa kantaakseen osan mahdollisista oikeudellisista korvauksista.

Googlen sopimuksista tiedetään myös se, että laitevalmistajan on täytynyt sitoa noudattamaan sen vaatimuksia kaikissa laitteissaan, mikäli sopimuksen haluaa solmia. Tämä tarkoittaa, että laitevalmistaja ei voi tehdä Googlen palveluilla varustettua älypuhelinta sekä toista Androidiin pohjautuvaa älypuhelinta ilman Googlen palveluja. Nykyisin useat valmistajat käyttävät Androidin avoimen lähdekoodin versiota tuotteidensa pohjana.

”Kuka tahansa voi käyttää Androidia ilman Googlea ja kuka tahansa voi käyttää Googlea ilman Androidia”, kommentoitiin Googlelta Re/code-sivustolle tuoretta kannetta. ”Androidin esittelystä lähtien, laajempi kilpailu älypuhelimissa on antanut kuluttajille enemmän vaihtoehtoja alhaisemmilla hinnoilla.”

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. juhuu

    Ihmiset käyttävät androidia vain google playn takia millään muulla ei ole väliä.

Tuoreimmat jutut